1. Mexiké jídlo, každý si pod tímto pojmem představí velmi palivá jídla a asi první zástupce bude Chili con Carne ( maso s chili).  Mexická kuchyně je velmi různorodá. Většina jídel není pálivá, ale ke všemu se podávají salsy, které někdy stojí za to a je jen na vás co snesete. Z mezinárodních kuchyní v Mexicu zdomácněla italská kuchyně. Snad v každé hospodě najdete na jídelním lístku, pokud ho mají, nějaké špagety s tomatovou omáčkou, rybami, česnekem nebo s fazolemi. V dražších hotelech a restauracích se najíte po evropsku a společnost vám budou dělat Evropané. Já si radši užiju místních jídel s místními lidmi.

Snídaně
Většinou nejsou v ceně hotelu, takže můžete vyrazit do ulic. Asi je to vysokými teplotami, které panují v Mexicu přes den, že na snídani se tam klade velký důraz. Celé rodiny chodí na společnou snídani. Všechny comedory ( jídelny), jugerie, taquerie a restaurace mají otevřeno. Pokud půjdete do hotelů nebo do restaurací, budou tam mít snídaňové menu, kde naleznete ovocné saláty, toasty s máslem a marmeládou a vejce dle chuti. Mým favoritem mezi vejci jsou “huevos mexicanos” neboli mexická vejce, je to jakási obdoba našeho leča, místo paprik se používají chili papriky. Dalším velmi typickým způsobem úpravy vajec jsou Huevos rancheros, což jsou volská oka (na mě až moc tekutá, ať žije salmonela) na kukuřičné tortille podávané v ostré omáčce z papriček jalapeňos a zelených rajčat.
V jídelnách a bufetech se ke snídani podává to, co po celý den : Doporučuji torty, to je velká houska rozkrojená, opečená a  plněná dle vlastního výběru : sýrem, šunkou, vejcem, kuřetem,.. Asi “nejšílenější je Torta Cubana, ta je plněná snad vším  včetně párku. Kdo to sní, už se nezvedne. Torty jsou dost velké a když si je necháte rozpůlit, stačí bohatě pro dva. Další dobroty, kterými nic nezkazíte, jsou quesadillas, tortilly se sýrem, pěkně rozpečené, podávané se salsou a sinchronizadas ( to samé, jen je tam navíc šunka) Navíc si můžete vybrat z různých sendvičů. Pokud rádi sladké, tak si přijdete na své v Mexicu i v sousední Guatemale je velký výběr sladkého pečiva. A k tomu si u pojízdných stánků můžete koupit kafe nebo čokoládu a je to moc dobré (hygienici varují, konzumace jídel na ulici může způsobit....když já to tak ráda)

Obědy a večeře
Doporučuji polévky, ty jsou v Mexicu naprosto úžasné. Mají základní dva typy. Sopa bývá většinou vývar (s vyjímkou Sopa Azteka či Sopa de frijole což jsou hutné fazolové polévky ). Přes den, když máte hlad, si dejte třeba zeleninovou polévku (sopa de verduras), česnečku (sopa de ajo) nebo cibulačku ( sopa de cebolla ), které jsou vynikající a navíc vám doplní tekutiny. Druhým typem jsou Cremas, což jsou bílé polévky. Je tam velký výběr - s chřestem, se žampióny, s bramborami, se sýrem.
Klasickým mexickým jídlem jsou tacos, nedivte se, že to pokaždé vypadá trochu jinak a vřele to doporučuji. Tacos jsou kukuřičné ( tvrdé ) placky, nejčastěji ve tvaru mušle, bývají naplněny rybou, kuřetem, hovězím či vepřovým a jsou hojně obložené cibulí a zeleninou. Dalším zástupcem, který najdete všude jsou enchiladas .
Enchiladas jsou tortily plněné dvěma druhy sýrů, podávané v omáčce s jalapeňos papriček, někdy se podávají i s masem nebo rybou.
Rozhodněte ochutnejte Guacamole, to je předkrm připravený s avocáda, česneku, cibule a chili papriček a je podávaný s kukuřičnými chipsy.
Další známou věcí jsou Fajitas, nejčastěji připravované z hovězího masa. Mají to být grilované kousky hovězího, ale pravda je, že občas to připomíná roštěnku v omáčce, ale je to dobré.
Chilaquiles jsou dozlatova osmažené kukuřičné chipsy v omáčce z rajčat, cibule, česneku, chili serrano, posypané sýrem a smetanou.
Tamal Azteca - tortila plněná černými fazolemi, kuřetem, česnekem, oregánem a papričkami.
Tamales de carne jsou také velmi rozšířené, prodávají se i na ulici a stojí to za ochutnání. Mohou mít různé náplně. Je to těsto z kukuřičné mouky naplněné masem, uvařené a podávané zabalené v listu kukuřice ( obdoba plněných knedlíků).
Tlayudas jsou tortily s pastou z černých fazolí, kuřetem a omáčkou Mole ( specialita Oaxackého kraje).
Pokud máte už dost placek a tortil, můžete si dát maso. Kuřata, ryby nebo játra se podávají v omáčce “ a la mexicana”, což je omáčka s česneku, rajčat, paprik a cibule. Jako přílohu rýži nebo papas fritas či papas a la francés, to jsou hranolky, ale připravované z čerstvých brambor.
V každém městě do jídla dávají jiné ingredience. Pokud nemluvíte španělsky, naučte se alespoň co nemáte rádi, ušetříte si perné chvíle nad talířem.