Ročenka "Kočky 2001"

Tygr sibiřskýV zoologické zahradě Olomouc roce 2001 úspěšně odchovali několik druhů kočkovitých šelem. Jak již víte z minulé ročenky, v roce 1999 odchovala samice lva berberského dva páry koťat, které bylo možné po celý minulý rok vidět  s jejich matkou ve výbězích u pavilonu šelem. Jeden z mladých samců lva berberského byl v rámci  mezinárodní spolupráce na chovu tohoto velmi vzácného poddruhu odeslán do ZOO v Madridu a výměnou byl získán nepříbuzný samec Benito. Další pár odejde na počátku roku 2001 do zoo ve Francii a jednu samičku se olomoučtí pokusí spárovat s dospělým samcem Benitem.
Berberští lvi jsou velmi vzácným poddruhem, který se podařilo zachránit v poslední chvíli. Původně žili v severní Africe, kde jsou již v přírodě vyhubení. Chov byl založen z několika jedinců, které se podařilo objevit ve lvinci na dvoře marockého krále. Bohužel zvířata byla většinou zkřížena s jinými poddruhy a celý chov ještě ztěžuje úzká příbuzenská plemenitba.
U dalších velkých koček se ZOO Olomouc snaží o reprodukci nadějného páru tygrů sibiřských a v závěru roku 2000 ZOO získala samici levharta mandžuského, která je  v současné době umístěna na připuštění v pražské zoologické zahradě. Odtud do Olomouce přijde mladý sameček. Také tito levharti jsou v přírodě silně ohrožení. Podle posledních údajů jich žije jen několik desítek.
Z malých koček se ZOO Olomouc podařilo rozmnožit několik zajímavých druhů. U servalů stepních olomoučtí ztráceli naději, že se tento pár podaří někdy úspěšně rozmnožit. Oba jsou totiž odchovaní uměle. Zejména sameček, který zpočátku sloužil k propagačním účelům a byl odchovávaný s perskou kočkou je velmi silně vázaný na svou bývalou chovatelku. Po několika letech samička neočekávaně zabřezla a od té doby má koťata každoročně. Loni dokonce úspěšně odchovala vrhy dva.
Lev berberskýTaké kočky bengálské mají každoročně koťata, nejinak tomu bylo v loňském roce, kdy odchovaly  jednoho samečka a jednu samičku. Zájem o tyto krásná zvířata je i ze strany chovatelů ušlechtilých koček, kteří je používají ke křížení s některými domácími plemeny.
Vůbec poprvé se podařilo v olomoucké zoo odchovat mláďata od koček rybářských. Jsou příbuzné kočkám bengálským a žijí v jihovýchodní Asii. Mají rády vodu a často loví ryby. K porodům těchto koček došlo již  v předchozích dvou letech, ale odchov pod vlastní matkou byl vždy neúspěšný. Tentokrát se ošetřovatelé rozhodli mláďat odebrat a odchovat uměle.
Po kratší přestávce v Olomouci opět odchovali koťata rysů ostrovidů, kteří zde žijí řadu let.
V roce 2000 došlo také k význačným stavebním úpravám pavilonu šelem. V předchozích letech prodělaly velkou změnu venkovní výběhy, které jsou nyní mnohem větší a ocelové mříže nahradilo sklo. Stejná úprava se provedla ve vnitřních kotcích. Prostor se oproti původním ubikacím rozšířil a místo mříží je nyní v čelní pohledové ploše sklo, které již tak neruší pohled na tyto impozantní zvířata. Šelmy mohou návštěvníci sledovat z bezprostřední blízkosti, zvířata si již na tuto novinku zvykla a lidé v jejich blízkosti je nevyvádí z míry. Změnou prošlo také vnitřní obložení stěn, dříve tvořené kachlíky. Místo nich v ubikacích velkých koček můžeme vidět umělé skály, tvořící dokonalé pozadí. Součástí výběhu pro levharty je umělý strom. V rámci  těchto oprav se provedla rekonstrukce celé střechy, která byla prosvětlena. Nyní i do vnitřních ubikací velkých koček proniká přirozené denní světlo a tím je celkový dojem ještě umocněn. Díky tomu mohl být prostor zpestřen živými rostlinami.
 
 
Narození mláďat
Druh Počet mláďat Datum vrhu
Rys evropský Lynx lynx lynx 2,0 16.5.2000
Serval stepní Leptailurus serval 3,0 10.1.2000
Kočka rybářská Prionailurus viverrinum 2,0 22.6.2000
Kočka bengálská Prionailurus bengalensis 1,1 28.2.2000

 
Stav kočkovitých šelem k 5.2.2001
Lev berberský Panthera leo leo 3,3
Tygr ussurijský Panthera tigris altaica 1,1
Jaguár-černá forma Panthera onca f. schwarz 1,1
Gepard Acinonyx jubatus 1,1
Jaguarundi Hepailurus yagouaroundi 1,1
Rys evropský Lynx lynx lynx 2,1
Serval Leptailurus serval 1,2
Kočka krátkouchá Prionailurus euptilurus 2,1
Kočka bengálská Prionailurus bengalensis 1,1
Kočka rybářská Prionailurus viverrinum  3,1
Kočka divoká Felis silvestris 1,1