Zoologická zahrada Olomouc

Turista 2/2001

Zoologickou zahradu v Olomouci najdete na Svatém Kopečku asi 15 kilometrů od centra města.Dostanete se sem osobním automobilem nebo městskou autobusovou linkou č. 11 od hlavního nádraží ČD, která přes den jezdí pravidelně v 10 - 15 minutových intervalech.
S budováním ZOO se započalo v roce 1953 a  o tři roky později byla otevřena pro veřejnost. Zpočátku se zde chovali především zástupci naší fauny,  v současné době zde nalezneme téměř 1200 kusů zvířat - 104 druhů savců, 60 druhů ptáků, 15 druhů plazů a obojživelníků a 30 druhů ryb ze všech světadílů. Olomoucká ZOO je pověřena vedením chovných knih kozorožců sibiřských a kavkazských, kteří jsou ve své vlasti ohroženi vyhubením. Je členem Unie českých a slovenských zoologických zahrad a Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA). V rámci Evropských chovných programů (EEP) je v naší ZOO chováno 42 druhů zvířat. Vypravme se teď společně na procházku za některými zajímavostmi, které lze potkat na prohlídkové trase.
 Před pavilonem opic se můžete poznat nejmenší druh medvědů a to medvědy malajské. Samička dosahuje hmotnosti pouhých 40 kg, samec je o něco větší. V Evropě jsou chováni poměrně vzácně, o to větším úspěchem je odchov dvou mláďat. Ve vedlejší ubikaci žijí hrošíci liberijští, kteří se rovněž chlubí mládětem. V pavilónu opic našlo domov  několik druhů lemurů, gibonů a drápkatých opiček na něž se naše ZOO specializuje. Většina zvířat se zde také pravidelně rozmnožuje, a tak zde můžeme vidět mláďata lemurů vari, běločelých i černých, mladé siamangy a gibony černé, kosmany běločelé, kalimika a tamaríny pinčí.
Nahlédneme i dokrálovství Afriky. V pavilonu žiraf se budeme moci podívat tomuto impozantnímu kopytníkovi přímo z očí do očí. Stádo 14 žiraf Rotschildových je velkou chloubou ZOO, zvířata se pravidelně rozmnožují a přímo světovou raritou se stal  v roce 1999 úspěšný odchov dvojčat. V "safari výběhu" se od května do října prohání stádo přímorožců jihoafrických, krásných antilop, jichž se tady odchovalo několik desítek. Vedle nich se procchází zebry a jeřábi královští. Z 35 metrů vysoké vyhlídkové věže budete mít jako na dlani nejen výběhy, ale i svatokopeckou baziliku a celou Olomouc , pomocí dalekohledu možná za jasného počasí uvidíte i Praděd.
Říši šelem v ZOO zastupuje např. medvěd kodiak, největší šelma světa dosahující hmotnosti přes 800 kg a severoamerický medvěd baribal. Nový výběh mají elegantní gepardi. Tyto nádherné kočkovité šelmy jsou v přírodě ohrožené vyhubením. Zoologické zahrady se snaží o jejich chov v zajetí, ten však není jednoduchý. Pavilón šelem je vůbec největší stavbou v ZOO, v posledních pěti letech v něm proběhla rozsáhlá rekonstrukce, při níž všechny mříže uvnitř i vně pavilonu nahradila skla a stěny vnitřních ubikací dostaly podobu skal. Žijí zde tygři sibiřští, černá forma jaguárů, lvi berberští a zajímavá cibetkovitá šelma binturong. Lvi berberští, kteří byli ve volné přírodě již byli vyhubeni se zde pravidelně množí. Jejich chovy v zoologických zahradách pocházejí ze zvířat nalezených ve lvinci marockého krále. V akváriích naleznete např. dravé piraně, ale i pestrobarevné korálové rybky. Největší atrakcí je patrně obří nádrž, do níž bylo nutné napustit 16 m3 mořské vody. Chovány jsou v ní větší druhy ryb, jako např. tři žraloci černoploutví, v současnosti měří okolo 80-90 cm nebo murény. Mezi nejzajímavější obyvatele terárií patří krokodýli čelnatí, hroznýši Dumerillovi a psohlaví, korovci jedovatí, což jsou jedni ze tří druhů ještěrů, kteří mají jedový aparát. Jejich toxin je podobný jedu kober.
V kolekci kopytníků byste neměli přehlédnout vzácného anoa z Asie, patřícího k nejmenším turům. Ve výběhu klokanů můžeme vidět i klokany rudé, jejichž dospělí samci jsou velcí skoro jako člověk.Mezi severskými kopytníky jistě budete obdivovat pižmoně. Přestože se řadí spíše do příbuzenstva ovcí, může statný býk dosáhnout až 400 kg hmotnosti. Stádo sobů chované ve zdejší ZOO je největší u nás v republice. Kolekcí domácích sov, zejména puštíků obecných a kalousů ušatých, tvoří většinou jedinci, kteří se do ZOO dostali jako poranění nebo jinak handicapovaní a nebylo je možné vypustit zpět do přírody.
Mezi drobnými šelmami chová ZOO i velmi vzácné fosy, vyskytující se pouze na Madagaskaru. K největším zástupcům jelenovitých pak patří los evropský. Na našem území byl ve středověku vyhuben, ale od padesátých let opět žije stálá populace v jižních Čechách. Rozhodně nenechejte ujít návštěvu nočního pavilonu netopýrů. Patří k ojedinělým expozicím svého druhu v republice a je pojat poněkud netradičně. Návštěvník se kolem něho pohybuje po chodbě okolo pavilonu, uprostřed je umístěna ubikace pro zajímavé vačnatce kusu liščí, je zde i expozice mirikin nočních, což jsou jediné noční opice a maki trpasličích, polopic z Madagaskaru. Dále zde uvidíme velmi vzácné kaloně zlaté, klokánky králíkovité a dva druhy ptáků: lelkouny soví a výrečky malé. Kaloni i ptáci se mohou volně proletovat i po chodbě pro návštěvníky, která je od jejich prostoru oddělena pouze 120 cm vysokým sklem. Na pavilónu v noci svítí bílé světlo a ve dne je zde zhasnuto, svítí pouze červená a modrá světla, která noční zvířata příliš nevnímají. Atmosféra je zvýrazněna hvězdnou oblohou vytvořenou na stropě a reprodukovanou vážnou hudbou podmalovanou zvuky kaloňů a netopýrů.
Novinkou letošní sezóny v olomoucké ZOO by měl být velký výběh pro japonské makaky, ve kterém se budou opice pohybovat volně. Návštěvníci, kteří projdou po visuté lávce nad 10 m vysokou strží, budou moci pokračovat dále po chodníku přímo mezi makaky. Největší akcí, naplánovanou do dalších let, pak má být výstavba pavilonu lidopů.
NaVaši brzkou návštěvu se těší
Zoologická zahrada Olomouc
783 51 Svatý Kopeček, ČR
tel.: 068/538 53 48, 538 51 25, 538 53 82
fax.: 068/538 52 60
e-mail: zoool@login.onyx.cz
             zoo_ol@volny.cz
http://www.olomouc.com/zoo
spojení: autobus č. 11 od nádraží ČD
otevřeno: každý den od 8 h, v letním období květen až září do 19 h, v dubnu a říjnu do 17 nebo 18 h, podle stmívání, v listopadu až březnu do 16 h.