< Zpět

VYHLÁŠKA 296/2001

Je to novela dosud platné Vyhlášky 103/1963 k Zákonu o rybářství, která vstoupila v platnost ke dni 31.července 2001. Jejím hlavním smyslem je, že blíže specifikuje výběrové řízení na výkon rybářského práva, které se nově objevuje v poslední novele zákona o rybářství č. 410/2000. Toto výběrové řízení lze vypsat v případě, že rybářský revír nemá uživatele, nebo v případě, že stávajícímu uživateli byl tento revír odňat z důvodů uvedených v zákoně. Má-li o takovýto revír zájem více uživatelů, rozhoduje ve výběrovém řízení orgán kraje, v jehož obvodu se rybářský revír nachází.

Výběrové řízení se vypisuje v případě, že alespoň jeden žadatel podá do 31.srpna žádost o výkon rybářského práva. Žadatelem může být jak fyzická, tak i právnická osoba, která má trvalý pobyt či sídlo na území ČR a nemá dluhy vůči státu. Výkon rybářského práva se přenechává bezúplatně. (Co se ztratilo z novely zákona, to se vrátilo do vyhlášky.)

Návrh na výběr uživatele provádí pětičlenná komise jmenovaná hejtmanem kraje, která navrhne příslušnému orgánu kraje vybrat žadatele, který podle jejího názoru nejlépe splňuje kriteria výběrového řízení a ten vydá rozhodnutí o přenechání výkonu rybářského práva v daném rybářském revíru žadateli. Zároveň se též řeší způsob úhrady a vypořádání za převzatou osádku při převzetí rybářského revíru.

Jakýmsi apendixem této vyhlášky jsou vzory tiskopisů a evidenční tabulky o vedení hospodářských výsledků v rybářských revírech, specifikace kvalifikačních předpokladů pro rybářské hospodáře a nakonec se zrušuje řada paragrafů z Vyhlášky 103/63, jednak pro jejich zastaralost a snad i nadbytečnost a nevymahatelnost.

Karel Křivanec


< Zpět