
< Zpět
|
RYBÍ PÁSMA
Autor: Milan Hladík
Český zoolog Prof. Antonín Frič v roce 1871 rozčlenil podle charakteru toku,
fyzikálních podmínek a složení rybí obsádky toky do tzv. rybích pásem. Tato pásma pak
nazval podle charakteristických druhů ryb: pstruhové, parmové a cejnové pásmo. Později bylo
do této řady včleněno pásmo lipanové a toto dělení se používá pro charakteristiku vodních
toků dodnes.
Jelikož by se moderní rybář a především muškař měl zajímat i o ekologii
vodního prostředí, uvádíme ve stručnosti charakteristiku těchto rybích pásem. Je třeba
říci, že jednotlivá pásma nenásledují po proudu toku vždy v tomto pořadí, často se některé
úseky střídají, nejmarkantnější je tato situace pod přehradními nádržemi, kde díky
vypouštění chladnější vody dochází k obnově pstruhového pásma.
Pásmo pstruhové
přirozené, většinou kamenité úseky horních toků řek a potoků, úseky
řek pod přehradními nádržemi, čisté, bez organického znečištění
nasycenost kyslíkem je díky mělké vodě a turbulentnímu proudění blízká
100%, teplota vody ani v létě nepřesahuje 18°C a množství rozpuštěného kyslíku se
pohybuje v rozmezí 9 - 14 mg.l-1, úživnost je nízká
z bezobratlých jsou zde hojné chladnomilné druhy, blešivci, larvy
jepic, chrostíků a pošvatek
dominantním druhem je pstruh obecný, doplňovaný sivenem americkým a
pstruhem duhovým. Typické druhy ryb jsou ještě vranka obecná a pruhoploutvá, střevle
a mřenka. V nižších a méně prudkých partiích se vyskytuje i lipan
Pásmo lipanové
nižší úseky s menším spádem a s pomalejšími pasážemi, hlubší vodou a
štěrkovým až písčitým dnem
nasycenost vody kyslíkem je většinou vysoká, ale může kolísat, teplota
vody vystupuje až ke 20°C, úživnost je vyšší než ve pstruhovém pásmu
setkáváme se již místy s porosty lakušníku, mezi bohatou faunou
bezobratlých nacházíme v bentosu larvy chrostíků a jepic, ale i larvy muchniček,
pakomárů a motýlic
vedle dominantního lipana zde nacházíme i pstruhy, jelce tlouště i
proudníka, ostroretku a mníka, dále zde žijí střevle, mřenka a hrouzek, v nižších
úsecích sem zasahuje i parma a hlavatka
Pásmo parmové
v parmovém pásmo přechází řeky z hornatin do nížin, jsou už většinou
poměrně vodnaté, se širokým tokem a štěrkovým až písčitým dnem, časté jsou i hlubší
úseky s pomalu tekoucí vodou.
obsah kyslíku ve vodě klesá díky poměrně vysoké teplotě v letním období
(až 22°C) k 6 - 10 mg.l-1, také se zvyšuje obsah organických látek ve
vodě
v hojných porostech lakušníku a stolístku žije velké množství
bezobratlých, zvláště jepic a pakomárů, také larvy chrostíků a muchniček jsou hojné
typickými představiteli ichtyofauny jsou parma, podoustev a ostroretka,
dále pak jelci, mník, hrouzek, mřenka a hlavatka, zasahují sem i okoun, plotice a
ouklej, ale vyskytují se v klidnějších partiích
Pásmo cejnové
do cejnového pásma patří dolní úseky větších řek, s širokým, hlubokým
a často meandrujícím korytem, se štěrkovitým až písčitým dnem, často pokrytým nánosy
usazenin
voda se v letních měsících často prohřívá až k 25°C a také díky vyššímu
obsahu organických látek klesá obsah rozpuštěného kyslíku ve vodě k 5 mg.l-1,
voda je často zakalená, a to nejen vlivem unášených částic, ale také vlivem
vegetačního zákalu
v mělčích partiích najdeme porosty vodních rostlin a příbřežní partie
jsou často obrostlé porosty rákosu, které společně ukrývají velké množství larev
vodního hmyzu, na dně v proudných úsecích žijí larvy chrostíků a střechatek, v
sedimentech například nitěnky, larvy pakomárů a pijavky
složení rybí obsádky je velice bohaté, dominují mu zástupci kaprovitých,
jako jsou cejn, plotice, ouklej, kapr, karas, jelec tloušť, bolen, hrouzek a parma,
dále pak okoun, candát a v neposlední řadě úhoř, štika a sumec
|