Město Ústí nad Labem
Obecně závazná vyhláška

č. 49/97
o místních poplatcích

Zastupitelstvo města Ústí nad Labem dle § 14 odst. 1 písm. h), § 16 a 36 odst. 1, písm. f) zákona č. 367/90 Sb. o obcích (obecním zřízení), ve znění pozdějších předpisů, a § 15 zákona č. 565/90 Sb. o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, se usneslo vydat tuto obecně závaznou vyhlášku:

 

Oddíl I
Základní ustanovení

Článek 1

Město Ústí nad Labem vybírá tyto poplatky:

  1. poplatek za užívání veřejného prostranství,
  2. poplatek ze vstupného,
  3. poplatek ze psů.

 

Článek 2

Správu poplatků uvedených v čl. 1 této vyhlášky vykonávají Úřady městských obvodů (dále jen správce poplatku) a při řízení ve věcech poplatků postupují podle zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů pokud tento zákon nestanoví jinak.

 

Oddíl II
Poplatek za užívání veřejného prostranství

Článek 3

  1. Poplatek za užívání veřejného prostranství se vybírá za zvláštní užívání veřejného prostranství, kterým se rozumí umístění zařízení k poskytování služeb, umístění stavebních, prodejních nebo reklamních zařízení, zařízení cirkusů, lunaparků a jiných obdobných atrakcí, umístění skládek, vyhrazení trvalého parkovacího místa a užívání tohoto prostranství pro kulturní a sportovní akce a potřeby tvorby filmových a televizních děl apod..
  2. Veřejným prostranstvím podle této vyhlášky jsou všechna náměstí, silnice, ulice, městské komunikace, chodníky, tržiště, veřejná zeleň, parky, průchody, podchody, nadchody, loubí, pasáže a další prostory přístupné každému bez omezení. V pochybnostech, zda se jedná ve vyjmenovaných případech o veřejné prostranství, rozhodne správce poplatku.
  3. Části veřejných prostranství v majetku města Ústí nad Labem, které jsou pronajaty a z nájemní smlouvy výslovně nevyplývá,že zůstává povinnost nájemníka zachovat charakter veřejné přístupnosti, se tato část nepovažuje za veřejné prostranství ve smyslu této vyhlášky po dobu trvání nájemní smlouvy.
  4. Poplatek za užívání veřejného prostranství platí fyzické nebo právnické osoby, které užívají veřejné prostranství způsobem uvedeným v odst. 1. Užívá-li tutéž část veřejného prostranství několik uživatelů, odpovídají za zaplacení celého poplatku společně a nerozdílně. Správce poplatku může uložit zaplacení poplatku kterémukoliv z nich.

Článek 4

Poplatek se vybírá za každý i započatý m2 počínaje dnem,kdy začalo užívání veřejného prostranství, do dne, kdy poplatník oznámil správci poplatku, že užívání veřejného prostranství skončilo, zařízení bylo odstraněno a prostranství uvedeno do původního stavu (odstranění lešení, zaházení výkopu, odvoz materiálu, zrušení stánku apod.).

Článek 5

Sazby poplatků za užívání veřejného prostranství jsou uvedeny v příloze č.1 této vyhlášky.

Článek 6

Od poplatku za užívání veřejného prostranství se osvobozují:

  1. uživatelé tohoto prostranství, kteří zde pořádají akci bez vstupného, nebo akci jejíž celý výtěžek je určen na charitativní a veřejně prospěšné účely,
  2. invalidní osoby, kterým bylo vyhrazeno trvalé parkovací místo na veřejném prostranství,
  3. akce pořádané správcem poplatku nebo městem Ústí nad Labem,
  4. investiční akce, jejichž investorem je město nebo organizace zřízená městem.

Článek 7

  1. Poplatník je povinen písemně oznámit správci poplatku užívání veřejného prostranství nejpozději v den vzniku poplatkové povinnosti.
  2. Poplatník je povinen v oznámení uvést své jméno, příjmení nebo název právnické osoby, bydliště nebo sídlo, rodné číslo, IČO. Jde-li o fyzickou nebo právnickou osobu, která je podnikatelským subjektem, uvede též čísla účtů u peněžních ústavů, na nichž jsou vedeny peněžní prostředky z její podnikatelské činnosti.

Článek 8

  1. Poplatek je splatný do 15-ti dnů ode dne doručení rozhodnutí o vyměření poplatku na účet správce.

 

Oddíl III.
Poplatek ze vstupného

Článek 9

  1. Poplatek ze vstupného se vybírá ze vstupného na kulturní, sportovní, prodejní akce a akce obdobného charakteru.
  2. Poplatek platí fyzické a právnické osoby, které akci pořádají, tj. hradí náklady spojené s pořádáním akce.

Článek 10

Od poplatků ze vstupného se osvobozují:

  1. akce, jejichž celý výtěžek je určen na charitativní a veřejně prospěšné účely,
  2. divadelní představení konaná v Městském divadle v Ústí nad Labem a v Činoherním studiu v Ústí nad Labem,
  3. akce pořádané Sdružením zdravotně postižených,
  4. akce, které pořádá správce poplatku nebo rozpočtové a příspěvkové organizace, jejichž zřizovatelem je město Ústí nad Labem nebo městský obvod.

Článek 11

Sazby poplatků ze vstupného jsou uvedeny v příloze č. 1 této vyhlášky.

Článek 12

Poplatník je povinen nejméně 10 dnů před konáním akce písemně ohlásit správci poplatku údaje potřebné ke stanovení místního poplatku, zejména druh akce, jméno (název ) pořadatele, datum, hodinu a místo konání akce. Na výzvu správce poplatku poplatník dále uvede bydliště nebo sídlo, rodné číslo, IČO. Jde-li o fyzickou nebo právnickou osobu, která je podnikatelským subjektem, uvede též čísla účtů u peněžních ústavů, na nichž jsou vedeny peněžní prostředky z její podnikatelské činnosti.

Článek 13

  1. Poplatník předá správci poplatku vstupenky označené razítkem pořádající organizace, datem konání akce a výší vstupného k viditelnému označení nejméně 7 dnů před konáním akce.
  2. V případě, že poplatník nesplní povinnost dle odst. 1, vyměří mu správce poplatek takto: Kapacita x cena vstupného x počet představení x prog. sazba dle přílohy č. 1.

Článek 14

Poplatek je splatný do 15 dnů ode dne uspořádání akce, která poplatku podléhá. V případě, že poplatník využije osvobození od poplatku podle čl. 10 písmeno a), je povinen do 15ti dnů ode dne uspořádání akce předložit doklad, kterým prokáže, že byl celý výtěžek z akce skutečně poskytnut na charitativní nebo veřejně prospěšné účely.

 

Oddíl IV
Poplatek ze psů

Článek 15

Poplatek ze psů starších šesti měsíců platí fyzické a právnické osoby, které jsou vlastníkem psa a mající na území města Ústí nad Labem trvalé bydliště nebo sídlo.

Článek 16

  1. Vlastník psa je povinen podat přiznání k poplatku ze psů do 15 dnů ode dne vzniku poplatkové povinnosti příslušnému správci poplatku.
  2. Vlastník psa je povinen v hlášení uvést jméno, příjmení nebo název právnické osoby, bydliště nebo sídlo, rodné číslo, nebo IČO. Jde-li o fyzickou nebo právnickou osobu, která je podnikatelským subjektem uvede též čísla účtů u peněžních ústavů, na nichž jsou soustředěny peněžní prostředky z její podnikatelské činnosti.
  3. Vlastníci domu nebo osoba (právnická či fyzická), která je správcem , jsou povinni na výzvu ohlásit správci poplatku písemně všechny psy v domě chované a uvést jejich vlastníky.

Článek 17

  1. Vznikne-li poplatková povinnost během roku, platí se poplatek ze psů od prvého dne měsíce následujícího po dni, kdy poplatková povinnost vznikla (kdy pes dosáhl stáří 6 měsíců), za jednotlivé měsíce do konce kalendářního roku se platí 1/12 stanovené sazby, nejméně však 50,- Kč.
  2. Zanikne-li poplatková povinnost, zaniká povinnost platit poplatek ze psů uplynutím měsíce, ve kterém tuto skutečnost poplatník oznámil správci poplatku. Zjištěný přeplatek na poplatku ze psů vrátí správce poplatku, činí-li tento více než 50,- Kč.
  3. Správce poplatku může poplatek vyměřit hromadným předpisným dokladem (seznamem) dle § 20 zákona č. 337/92 Sb. o správě daní a poplatků.

Článek 18

Správce poplatku vydá vlastníkům psů za úhradu známky pro psy s vyznačením jména správce poplatku a evidenčního čísla psa. Vlastníci psů jsou povinni zajistit, aby psi známky skutečně nosili. Známka je nepřenosná na jiného psa. Ztrátu nebo odcizení známky je poplatník povinen oznámit do 15 dnů správci poplatku.

Článek 19

Roční sazby poplatků ze psů jsou uvedeny v příloze č. 1 této vyhlášky.

Článek 20

Od poplatku ze psů se osvobozují:

  1. osoby nevidomé, bezmocné a držitelé průkazek ZTP/P (zvlášť tělesně postižený s průvodcem),
  2. organizace, jejichž zřizovatelem je správce poplatku či město Ústí nad Labem,
  3. po dobu 12 měsíců osoby, které se prokáží potvrzením o převzetí psa z útulku,
  4. policie ČR a městská policie.

Osvobození od poplatku ze psů zaniká, zanikne-li důvod osvobození.

Článek 21

  1. Vlastník psa je povinen zaplatit poplatek bez vyměření předem a to:
  1. nečiní-li více než 400,- Kč ročně, nejpozději do 31. března běžného roku,
  2. ve čtyřech splátkách ve výši 25 % roční sazby nejpozději do 31.března, 31.května, 31.srpna, 30.listopadu činí-li poplatek více než 400,- Kč za kalendářní rok.

 

Oddíl V
Ustanovení společná a závěrečná

Článek 22

Nebudou-li poplatky zaplaceny (odvedeny) včas nebo ve správné výši, vyměří správce poplatku poplatek platebním výměrem a může zvýšit včas nezaplacené (neodvedené) poplatky až o 50%. Vyměřené další poplatky se zaokrouhlují na celé koruny nahoru.

Článek 23

  1. Poplatník může ke zmírnění nebo odstranění tvrdosti v odůvodněných případech podat žádost správci poplatku na snížení nebo prominutí poplatku.
  2. Odvolacím orgánem je Magistrát města Ústí nad Labem, a to jeho finanční odbor.

Článek 24

  1. Pokud poplatník nesplní svoji oznamovací (poplatkovou) povinnost určenou touto vyhláškou města lze dlužné poplatky vyměřit do tří let od konce kalendářního roku, ve kterém oznamovací (poplatková) povinnost vznikla.
  2. Byl-li před uplynutím této lhůty učiněn úkon směřující k vyměření poplatku nebo jeho dodatečnému stanovení, běží tříletá lhůta znovu od konce roku, v němž byl poplatník o tomto úkonu spraven.
  3. Vyměřit a doměřit poplatek však lze nejpozději do deseti let od konce období, v němž vznikla povinnost podat hlášení o poplatku, nebo v němž vznikla poplatková povinnost, aniž by zde současně bylo povinnost poplatek přiznat nebo jej ohlásit.

Článek 25

Dnem nabytí platnosti této vyhlášky se ruší Obecně závazná vyhláška č. 38/95 o místních poplatcích.

Článek 26

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem vyhlášení, t.j. 26.6.1997.

MUDr. Josef Jílek,v.r.,
primátor města Ústí nad Labem
Ing. Miroslav Pátek, v.r.,
náměstek primátora

 

Příloha č. 1

Sazby poplatků

Za užívání veřejného prostranství

k umístění stánku, pultů, kiosků k prodejním účelům, včetně manipulačního prostoru, skládek zboží, vystaveného zboží...........30,- /m2/den

Za užívání veřejného prostranství k umístění reklamních zařízení:

Za užívání veřejného prostranství k umístění stavebních zařízení (zařízení staveniště nebo stavby včetně skládky materiálu).......... 5,-/m2/den

Za užívání veřejného prostranství pro kulturní a sportovní akce:

Za užívání veřejného prostranství pro provoz lunaparků, cirkusů a jiných obdobných atrakcí (paušální poplatek)......... 5 000,- Kč/týden

Za vyhrazení trvalého parkovacího místa (paušální poplatek) pouze pro osobní automobily (paušální poplatek)............. 1 500,- Kč/měsíčně

Ze vstupného

– na kulturní, sportovní, prodejní akce a akce obdobného charakteru ...................................... 20 %

Ze psů

A. V rodinných domech

  1. jeden pes v rodinném domě .......................................................... 200,- Kč
  2. 2. každý další pes v rodinném domě ................................................... 500,- Kč

B. V ostatních domech

  1. jeden pes v ostatních domech ...................................................... 1 000,- Kč
  2. každý další .pes v ostatních domech .............................................. 1 500,- Kč
  3. jeden pes, jehož majitelem je poživatel invalidního, starobního či vdovského důchodu, který je jeho jediným zdrojem příjmu ............ 200,- Kč
  4. druhý a každý další pes, jehož majitelem je poživatel invalidního, starobního či vdovského důchodu, který je jeho jediným zdrojem příjmu .................................................................................... 300,- Kč

C. Ostatní poplatky

  1. jeden pes, který je celoročně umístěn na pozemku; k němuž má poplatník vlastnické nebo jiné obdobné právo zaručující mu celoroční užívání a tento pozemek leží mimo místo trvalého bydliště poplatníka .......... 200,- Kč
  2. 2. každý další pes, který je celoročně umístěn na pozemku, k němuž má poplatník vlastnické nebo jiné obdobné právo zaručující mu celoroční užívání a tento pozemek leží mimo místo trvalého bydliště poplatníka ...........................................................................................300,- Kč
  3. hlídací pes chovaný právnickou osobou a ostatní psi, kteří nejsou uvedeni v předchozích odstavcích .......................................................1 000,- Kč
  4. každý další hlídací pes chovaný právnickou osobou a ostatní psi, kteří nejsou uvedeni v předchozích odstavcích ..................................1 000,- Kč

Vysvětlivky:

  1. Za umístění reklamních zařízení je stanovená sazba za každý i započatý m2 a den, kde zabraná plocha je definovaná obsahem kružnice opsané poměru reklamního, zařízení do půdorysu.