Město Ústí nad Labem
Obecně závazná vyhláška

č. 51/98
o nakládání s komunálním odpadem na území města Ústí nad Labem

Zastupitelstvo města Ústí n. L. se usneslo dle § 36 odst. 1 písm. f) zákona ČNR č. 367/90 Sb. , o obcích (obecní zřízení, ve znění pozdějších předpisů dne 19. 2. 1998 vydat podle § 9 odst. 1) zákona č. 125/1997 Sb., o odpadech a v souladu s §14 odst. 1) písm. i) a §16 zákona č. 367/190 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů tuto obecně závaznou vyhlášku.

OBECNÁ ČÁST

Čl. 1
Předmět a působnost vyhlášky

  1. Vyhláška stanoví systém sběru, třídění, využívání a zneškodňování komunálního odpadu 1 (dále jen systém), vznikajícího na území města Ústí n. L. 2 (dále jen město) a způsob prokazování využití nebo zneškodnění komunálního odpadu fyzickými osobami nezapojenými do systému.
  2. Tato vyhláška je závazná pro všechny fyzické osoby, které mají na území města trvalé nebo přechodné bydliště a pro další osoby, které se na území města zdržují.

Čl. 2
Základní pojmy

Pro účely této vyhlášky se stanovuje :

  1. Osobou se souhlasem města je každá právnická a fyzická osoba oprávněná k podnikání, která je oprávněna k nakládání s odpady 3 a má souhlas města k nakládání s komunálním odpadem4.
  2. Pověřenou osobou je každá osoba se souhlasem města podle odst. (1) tohoto článku, se kterou město uzavřelo smlouvu na provádění sběru, svozu a třídění komunálního odpadu vznikajícího ve městě.
  3. Osobou pověřenou sběrem nebezpečných odpadů je každá osoba se souhlasem města dle odst. (1) tohoto článku, se kterou město uzavřelo smlouvu na sběr, třídění, využití a zneškodnění nebezpečných složek komunálního odpadu.
  4. Složky komunálního odpadu jsou látkové skupiny, zastoupené v komunálním odpadu, které lze odděleně shromažďovat např. papír, sklo, plasty, jiné obaly, bioodpad (odpad ze zeleně, vánoční stromky), zbytkový odpad, nebezpečné složky, objemný odpad. 5 
  5. Nebezpečné složky komunálního odpadu 6 jsou všechny složky komunálního odpadu, které jsou současně označeny jako nebezpečné odpady7 např. baterie, zbytky barev a rozpouštědel, zářivky, zbytky spotřební chemie, pesticidy, upotřebené motorové a převodovkové oleje, léky.
  6. Duté obaly jsou skleněné, plastové, kovové obaly8 nebo jejich kombinace, ploché obaly jsou karton, papír včetně novin a časopisů, lepenka , plastové folie a polystyren.
  7. Zbytkový odpad je ta část komunálního odpadu, která vzniká po vytřídění všech složek uvedených v odst. (5) a (6) tohoto článku.
  8. Objemný odpad je odpad, který nelze pro jeho rozměry odkládat do sběrných nádob na zbytkový odpad, např. odložené předměty z domácností.
  9. Pravidelný mobilní sběr nebezpečných odpadů je sběr zajištěný v pravidelných intervalech na určených místech 9 (označených zastávkách), prostřednictvím speciálního sběrného vozidla10 osobou pověřenou sběrem nebezpečných odpadů.
  10. Odkládání složek komunálního odpadu je umísťování složek komunálního odpadu na určených místech do sběrných nádob k tomu určených .
  11. Odevzdávání složek komunálního odpadu je předávání vytříděných složek komunálního odpadu osobě se souhlasem města, ve sběrných dvorech v souladu s provozním řádem, při pravidelném mobilním sběru osobě pověřené sběrem nebezpečného odpadu, dále pak i v lékárnách, ve specializovaných obchodech, ve veřejných budovách a školách (pokud je zde sběr určité složky komunálního odpadu zaveden)
  12. Sběrnou nádobou je typizovaná nádoba určená k odložení složek komunálního odpadu (tzv. popelnice nebo kontejner), která splňuje technické parametry podle zvláštních předpisů 11 s vnitřním objemem od 0,08 do 3,50 m3, která je ve vlastnictví nebo nájmu pověřené osoby. Ve sběrné nádobě jsou složky komunálního odpadu přechodně shromážděny do doby svozu komunálního odpadu. Sběrnou nádobou je rovněž velkoobjemový kontejner s vnitřním objemem větším než 5m3, splňující ustanovení zvláštních předpisů 12 , označený pro odkládání objemného odpadu. Kontejner slouží pro sběr i svoz tohoto odpadu. Sběrná nádoba na zbytkový odpad musí mít dostatečný objem s ohledem na četnost svozu odpadů.
  13. Dostatečný objem sběrné nádoby je takový vnitřní objem sběrné nádoby, který při dané četnosti svozu odpadu umožňuje uložit veškerý zbytkový odpad vznikající při provozu domácností v objektu do sběrné nádoby. Pro potřeby této vyhlášky je stanoven hodnotou 4 l/na osobu/den v rodinných domcích a 7 l/osobu/den v objektech s více byty.
  14. Okolí sběrných nádob je prostor vymezený vzdáleností 2 m (všemi směry) od sběrných nádob.
  15. Sběrem komunálního odpadu jsou všechny činnosti směřující ke shromažďování komunálního odpadu za účelem jeho dalšího využití nebo zneškodnění.
  16. Odvozným způsobem sběru komunálního odpadu je takový způsob, při kterém jsou sběrné nádoby umístěny přímo v objektu nebo co nejblíže u objektu, přitom sběrné nádoby jsou umístěny u každého objektu zapojeného do systému v určené oblasti.
  17. Donáškovým způsobem sběru komunálního odpadu je takový způsob, při kterém jsou sběrné nádoby umístěny v určité docházkové vzdálenosti na veřejně přístupném místě a slouží pro odkládání složek komunálního odpadu fyzickými osobami zapojenými do systému z většího počtu objektů.
  18. Svozem komunálního odpadu jsou všechny činnosti spojené s překládáním složek komunálního odpadu ze sběrných nádob do svozového vozidla. Svoz komunálního odpadu předchází jeho přepravě na místo dalšího nakládání s odpadem13 . Svoz komunálního odpadu provádí pověřená osoba tak, aby nedošlo k promíchání odděleně sesbíraných složek komunálního odpadu s jinými složkami.
  19. Svozové vozidlo je vozidlo se speciální nástavbou splňující ustanovení zvláštních předpisů, které se používá ke svozu složek komunálního odpadu.
  20. Určená místa pro odkládání komunálního odpadu nebo jeho složek jsou místa technicky přizpůsobená a vybavená pro odkládání komunálního odpadu nebo jeho složek fyzickými osobami, zapojenými do systému. Umístění určených míst a sběrných nádob na nich přistavených musí být v souladu se zvláštními předpisy.
  21. Sběrný dvůr je oplocené místo určené pro odkládání vytříděných složek komunálního odpadu a jejich krátkodobé skladování. Sběrný dvůr je fyzickým osobám přístupný v provozní době a za podmínek stanovených v provozním řádu zařízení.
  22. Krizová situace je taková situace, kdy není možné zajistit využití nebo zneškodnění určité složky komunálního odpadu nebo jeho složek dle podmínek této vyhlášky například v okamžiku, kdy v důsledku vyšší moci, v důsledku rozhodnutí správního orgánu, v důsledku provozní poruchy zařízení na takovou dobu, po kterou nelze odpady provizorně skladovat 14 v zařízení, atd.
  23. Objekt je stavba s byty a nebytovými prostory. 15 
  24. Určená osoba pro využití nebo zneškodnění komunálního odpadu nebo jeho složek je provozovatel takového zařízení, které zajišťuje nakládání s odpady v souladu se zvláštními předpisy16 .

 

KOMUNÁLNÍ ODPAD

ČÁST I.
Vlastnictví a systém nakládání s komunálním odpadem

Čl. 3
Vlastnictví komunálního odpadu

  1. V okamžiku, kdy fyzická osoba komunální odpad nebo jeho složky odloží na místě k tomu určeném ve smyslu čl. 2 odst. 20. , stává se vlastníkem i původcem komunálního odpadu město17 . Město zůstává vlastníkem ve všech následujících fázích nakládání s tímto odpadem až do jeho předání určené osobě podle čl. 2 odst. 24.

Čl. 4
Systém třídění komunálního odpadu

  1. Komunální odpad se třídí na složky podle následujícího systému18 :
  1. ploché obaly - papír včetně tiskovin,karton, lepenka, plastové folie a polystyren
  2. duté obaly - skleněné a plastové lahve, kovové obaly a pod.
  3. bioodpad (pouze odpad ze zeleně a vánoční stromky)
  4. objemný odpad
  5. nebezpečné složky
  6. zbytkový odpad
  1. Na území města je zaveden odvozný způsob sběru zbytkového odpadu, objemného odpadu, vánočních stromků a odpadu ze zeleně a donáškový systém sběru u ostatních složek komunálního odpadu.

Čl. 5
Místa určená k odkládání komunálního odpadu

  1. Místa19 určená k odkládání komunálního odpadu jsou:
  1. sběrné nádoby nebo kontejnery pro jednotlivé složky komunálního odpadu. Do těchto nádob se ukládají vytříděné složky komunálního odpadu
  2. sběrné dvory20 umístěné v Krásném Březně v areálu Technických služeb města Ústí nad Labem ,s. r. o. a u skládky stavebního odpadu ve Všebořicích. Provozovatel odebírá vytříděné složky komunálního odpadu v souladu s provozním řádem pouze v provozní době.
  3. sběrná místa mobilního sběru nebezpečných složek komunálního odpadu na označených zastávkách. Osádka svozového vozidla zde za dále stanovených podmínek přijímá nebezpečné složky komunálního odpadu k odvozu. Termíny mobilního sběru se oznamují na úředních deskách a jednotlivých zastávkách mobilního sběru.
  4. pro odkládání vánočních stromků , objemného odpadu a odpadu ze zeleně u sběrných nádob na zbytkový odpad mimo objekty. Objemný odpad a odpad ze zeleně se zde odkládá pouze ve vyhlášené dny svozu. Objemný odpad lze rovněž odkládat do velkoobjemových kontejnerů (van) pro tento odpad přistavených.
  5. lékárny,21 specializované obchody, veřejné budovy (úřady) a školy, pokud je v nich organizován sběr určitých složek komunálního odpadu.
  1. Jiné užívání určených míst je zakázáno. Jiným užíváním je např. :
  1. odkládání komunálního odpadu nebo jeho složek v rozporu s odst. 1
  2. odkládání komunálního odpadu nebo jeho složek mimo sběrné nádoby, vyjma případů uvedených v odst. 1 písm. d)
  3. odkládání žhavého popele, zeminy, stavební sutě, kamení, cihel, tekutin a ztekucených odpadů, uhynulých zvířat22 nebo jejich částí, odpadu z vegetace a vánočních stromků do sběrných nádob
  4. odkládání nebezpečných složek komunálního odpadu do sběrných nádob
  5. zhutňování nebo zapalování odpadů ve sběrných nádobách
  6. vylepování plakátů nebo provádění grafitti (psaní, malování ,stříkání atd. ) na sběrné nádoby.
  1. Původci odpadů, kteří jsou (na základě písemné dohody s městem) oprávněni využívat systém města, nesmí využívat sběrné nádoby určené pro fyzické osoby pro odkládání jimi produkovaného odpadu.

Čl. 6
Povinnosti fyzických osob

  1. Fyzické osoby jsou povinny:
  1. Předcházet vzniku komunálního odpadu a omezovat jeho množství.
  2. Komunální odpad třídit dle čl. 4. a odkládat na určená místa stanoveným způsobem a v určených termínech dle čl. 5
  3. Při sběru nebezpečných složek komunálního odpadu si počínat tak, aby nedošlo k ohrožení života a zdraví lidí a zvířat, nebo nedošlo k ohrožení nebo poškození životního prostředí. Nebezpečné složky komunálního odpadu předávají osoby starší 15 let, které se prokáží dokladem pro ověření trvalého bydliště.
  4. Provádět úhradu ceny za svoz, třídění a zneškodnění komunálního odpadu městu ve výši 23 a termínech způsobem stanoveným v systému města.
  5. Ukládat do sběrných nádob pouze vytříděné složky komunálního odpadu, odpovídající označení sběrné nádoby dle čl. 9. Užívání sběrných nádob k jinému účelu, než k jakému jsou určeny systémem sběru, třídění, využívání a zneškodňování komunálního odpadu, je zakázáno.
  6. Dodržovat provozní řád sběrných dvorů nebo podmínky sběru, stanovené provozovatelem.
  7. Zajistit samy nebo prostřednictvím vlastníka nebo správce objektu u pověřené osoby dostatečný počet a četnost svozu sběrných nádob.
  8. Počínat si tak, aby svým jednáním neznemožnily (např. parkováním vozidel) provedení pravidelného svozu odpadů nebo nezpůsobily narušení systému nakládání s komunálním odpadem stanoveným touto vyhláškou.

Čl. 7
Prokazování využití nebo zneškodnění komunálního odpadu

  1. Každá fyzická osoba žijící na území města se považuje za fyzickou osobu využívající systém nakládání s odpadem, pokud neprokáže opak doklady uvedenými v následujícím ustanovení. Fyzická osoba, která využije nebo zneškodní komunální odpad sama prostřednictvím určené osoby, je povinna vést evidenci o množství odpadu a způsobu jeho využití nebo zneškodnění. Pro vedení evidence je závazná příloha č. : 1.
  2. Souhrnnou roční evidenci dle odst. 1 zasílá fyzická osoba městu do 15. ledna roku následujícího.
  3. Pokud fyzická osoba využije nebo zneškodní komunální odpad sama24 prostřednictvím určené osoby, prokáže tyto skutečnosti na požádání městu. Doklad o převzetí odpadu nebo jeho složek určenou osobou bude obsahovat všechny tyto přesné a úplné údaje:
  1. jméno nebo název určené osoby
  2. adresu nebo sídlo určené osoby
  3. adresu zařízení na využití nebo zneškodnění komunálního odpadu
  4. datum předání komunálního odpadu
  5. množství komunálního odpadu podle jednotlivých složek
  6. jméno, funkce a podpis provozovatele zařízení na využití nebo zneškodnění odpadu
  7. otisk firemního razítka zařízení na využití nebo zneškodnění odpadu
  8. daňový doklad (účet)
  1. Doklady dle odst. 3 je fyzická osoba povinna schraňovat po dobu 3 let od okamžiku, kdy komunální odpad takto využila nebo zneškodnila. V případě, že dokladované množství odpadů je nižší než běžná produkce občana (méně než 40%), má se za to, že nebylo prokázáno využití a zneškodnění odpadů.

Čl. 8
Vlastník objektu

  1. Vlastníkem25 je pro potřeby této vyhlášky fyzická nebo právnická osoba, která má k objektu nebo jiné nemovitosti vlastnické právo nebo je jeho uživatelem nebo má právo hospodaření nebo je správcem, pokud v tomto objektu nebo na této nemovitosti vzniká komunální odpad, dále jen vlastník.
  2. Vlastník může zastupovat na základě zmocnění v nájemní smlouvě fyzické osoby při úhradách ceny za svoz, třídění a zneškodňování komunálního odpadu.
  3. Vlastník :
  1. Určí po dohodě s pověřenou osobou stálé stanoviště sběrných nádob. Ve sporných případech rozhodne o umístění stanoviště sběrných nádob město. 26 
  1. Udržuje čistotu na sběrném místě umístěném na jeho nebo jím spravované nemovitosti.
  2. Informuje fyzické osoby užívající jeho (nebo jím spravovanou) nemovitost o způsobech sběru a harmonogra-mu svozu komunálního odpadu.
  3. Oznámí městu závažné závady v poskytování služby svozu komunálního odpadu.
  4. Zpřístupní určené místo dle písm. a) v době stanovené pověřenou osobou k provedení svozu nebo zajistí přistavení sběrných nádob na místo ke svozu komunálního odpadu, zpravidla na chodník27 a zajistí, aby sběrné nádoby nezpůsobovaly estetické a hygienické závady, neomezovaly ani neohrožovaly bezpečnost silničního provozu ani bezpečnost chodců.
  5. Ohlásí městu počet a jména fyzických osob užívajících jeho objekt, rozepsaná na jednotlivé bytové jednotky
  6. Ohlásí městu fyzické osoby, které neprovedly úhradu ceny a které zastupuje dle odst. 2.
  7. Požádá město o prověření počtu sběrných nádob nebo frekvence svozu, neupraví-li pověřená osoba na žádost vlastníka jejich počet nebo frekvenci svozu. Město po prověření rozhodne o úpravě v souladu s čl. 2 odst. 13.
  8. Provádí všechna dostupná opatření k ochraně nemovitosti před neoprávněným uložením odpadu na jeho nemovitosti.

 

ČÁST II.
Sběrné nádoby a svoz komunálního odpadu

Čl. 9.
Druhy , barvy a označení sběrných nádob

  1. Sběrné nádoby použité ve městě jsou převážně jednotné typové řady.
  2. Barva sběrných nádob slouží pro rozlišení složek komunálního odpadu, které je možno do sběrných nádob odložit. Pro území města je závazné následující barevné řešení sběrných nádob:
  1. nádoby na vytříděné složky komunálního odpadu:
    1. barva modrá - sběrné nádoby na ploché obaly
    2. barva zelená - sběrné nádoby na duté obaly
  2. nádoby na zbytkový odpad:
    1. barva hnědá - plastové sběrné nádoby
    2. bez barevného označení - kovové sběrné nádoby
    3. barva zelená a stříbrná - kovové sběrné nádoby starší výroby
  1. Podmínku barvy sběrné nádoby podle odst. 2 splňuje i sběrná nádoba, která má např. víko v požadované barvě nebo je touto barvou označena.
  2. Kromě barvy se odlišují sběrné nádoby na jednotlivé složky komunálního odpadu i nápisem, který jednoznačně stanoví, které složky komunálního odpadu je přípustné do nádoby odkládat.
  3. Sběrné nádoby jsou dále opatřeny označením jména nebo názvu pověřené osoby, adresou nebo sídlem, popř. provozovnou a kontaktním telefonem pro uplatnění připomínek, stížností nebo pro poskytování informací o svozu komunálního odpadu.

Čl. 10
Výměna sběrných nádob

  1. Poškozené sběrné nádoby musí být opraveny nebo vyměněny do 5 pracovních dnů po zjištění poškození nebo nesouladu s vyhláškou.
  2. Důvodem pro výměnu sběrné nádoby je poškození, které:
  1. způsobuje nefunkčnost uzávěru (víka), např. omezený pohyb, netěsnost
  2. může při manipulaci s nádobou způsobit úraz fyzickým osobám nebo obsluze svozového vozidla, poškození svozového vozidla, nebo významným způsobem ztížit manipulaci s nádobami
  3. může způsobit únik odpadů
  4. znamená snížení vnitřního objemu nádoby větší než 10%
  5. znemožňuje úplné vyprázdnění nádob
  6. nedovoluje provést aretaci kol u sběrných nádob s obsahem větším než 1m3.
  1. Za nesoulad s vyhláškou, pro který je nutné sběrnou nádobu vyměnit, se považuje
  1. pokud nebyla sběrná nádoba umyta a dezinfikována po dobu delší než 12 měsíců.
  2. od r. 2003 nesoulad s ustanoveními uvedenými v čl. 9
  1. Výměnu sběrné nádoby zajistí pověřená osoba a tuto skutečnost oznámí městu ve stanoveném termínu.

Čl. 11.
Stanoviště sběrných nádob

  1. Umístění sběrných nádob:
  1. Na pozemních komunikacích (včetně chodníků)28 je možné umístit sběrné nádoby pouze při splnění podmínek zvláštních předpisů29 a v souladu s čl. 13.
  2. Sběrné nádoby na zbytkový odpad je možné umísťovat pouze mimo veřejné komunikace, pokud to dispoziční možnosti objektu dovolují.
  3. Umístění sběrných nádob musí zajistit nepřetržitě dobrou přístupnost pro odkládání složek komunálního odpadu.
  4. Umístění sběrných nádob nesmí způsobovat hygienické ani estetické závady.
  5. Stálé stanoviště sběrných nádob v odvozném systému určí vlastník po projednání s pověřenou osobou a vlastníkem pozemku. V případě potřeby rozhodne o umístění nádob město. Oprávnění příslušných orgánů podle zvláštních předpisů30 nejsou tímto ustanovením dotčena.

Čl. 12
Frekvence svozu zbytkového odpadu

  1. Svoz zbytkového odpadu zajišťuje pověřená osoba s minimální frekvencí 1x za 14 dní. Maximální frekvence je 1x denně. Pověřená osoba informuje fyzické osoby a vlastníky o harmonogramu svozu.
  2. Svoz zbytkového odpadu se provádí pravidelně podle městem odsouhlaseného harmonogramu sběru. Pokud svoz komunálního odpadu vychází na den pracovního klidu (kromě neděle), zajistí pověřená osoba svoz komunálního odpadu i za těchto okolností v plném rozsahu.
  3. V případě, že pověřená osoba nesplní harmonogram svozu zbytkového odpadu, je povinna zajistit náhradní svoz nejpozději do tří dnů po nerealizovaném svozu dle harmonogramu. Pověřená osoba je povinna informovat o termínu náhradního svozu zbytkového odpadu všechny vlastníky, u kterých bude náhradní svoz proveden.
  4. Pro svoz ostatních složek komunálního odpadu dle čl. 4 platí přiměřeně ustanovení odst. 1 až 3.

Čl. 13
Přistavení sběrných nádob pro svoz složek komunálního odpadu

  1. Sběrné nádoby pro provedení svozu složek komunálního odpadu je možné umístit na veřejném prostranství. Místo přistavení nesmí být vzdáleno více než 7 m od kraje pozemní komunikace, ze které je svoz odpadů prováděn. Toto místo projedná vlastník s pověřenou osobou. V případě nesjízdných podmínek na komunikacích bude svoz odpadů prováděn až po úpravě sjízdnosti.
  2. Fyzická osoba nebo vlastník zajistí přistavení sběrných nádob před stanoveným termínem a úklid sběrných nádob po provedeném svozu. Pouze po uvedenou dobu je přípustné umístění sběrných nádob dle odst. 1. Umístění sběrných nádob po tuto dobu nesmí ohrozit ani podstatným způsobem omezit užívání chodníku chodci.

Čl. 14
Počet sběrných nádob

  1. Počet sběrných nádob a frekvenci svozu stanovuje pověřená osoba tak, aby nedocházelo k jejich přeplňování nebo odkládání komunálního odpadu mimo sběrné nádoby. Pro stanovení počtu sběrných nádob vychází pověřená osoba z průměrné produkce 4 l/osobu/den v rodinných domech a 7l/osobu/den v domech s více byty, přitom vychází z počtu osob, které jí oznámí vlastník.

ČÁST III.
Úhrada ceny

Čl. 15
Cena za svoz, třídění a zneškodnění komunálního odpadu a její úhrada

  1. Cenu za svoz, třídění a zneškodňování komunálního odpadu určuje v souladu s obecně platnými cenovými předpisy město pro každý rok, a to zveřejněním na úředních deskách, vývěskách nebo v tisku.
  2. Úhradu ceny provádějí fyzické osoby vždy předem, a to na zvláštní účet města (úhradu je možné provádět rovněž prostřednictvím vlastníka).
  1. Přímé úhrady provádějí fyzické osoby složenkou či bezhotovostně, a to vždy do 20. dne prvého měsíce pololetí, za které je platba vybírána. Zprostředkované úhrady provádějí fyzické osoby měsíčně do 20. dne měsíce prostřednictvím vlastníka, který zašle takto vybrané úhrady vždy do konce měsíce, za který je platba vybírána, na účet města.
  2. Fyzická osoba, která se přihlásí k pobytu na území města je povinna provést úhradu již za měsíc, ve kterém se přihlásila k pobytu a to tak, že v následujícím měsíci uhradí alikvotní část úhrady.
  3. Úhradu je povinna fyzická osoba uhradit za každý započatý měsíc, ve kterém je přihlášena k pobytu na území města.
  1. Úhrada ceny fyzickými osobami ve sběrných dvorech a při sběru nebezpečných složek komunálního odpadu:
  1. Pokud fyzická osoba neprokáže stanoveným způsobem totožnost nebo má trvalé bydliště v jiné obci nebo neuhradila cenu dle tohoto článku, zaplatí cenu dle platného ceníku.
  2. Cena dle písm. a) se stanoví na základě množství a druhu odpadu a jednotkové ceny dle platného ceníku
  1. Náklady mimořádného svozu odpadu hradí jeho objednatel.

 

ČÁST IV.
Povinnosti pověřené osoby

Čl. 16
Povinnosti pověřené osoby při svozu komunálního odpadu

  1. Pověřená osoba má povinnost zajistit:
  1. Dostatečný počet speciálních svozových vozidel, která jsou homologována pro provoz na silnicích v ČR31 a jejich technický stav odpovídá požadavkům zvláštních předpisů32 , včetně jiné potřebné techniky. Vozidla převážející komunální odpad nebo jeho složky musí být zcela uzavřena nebo musí mít ložnou plochu krytou plachtou33 .
  2. Dostatečný počet sběrných nádob, v případě potřeby aktuálně upravit jejich počet tak, aby byla zajištěna optimální obsluha sběrného místa. Na upozornění města , resp. vlastníka zajistí do 1 týdne úpravu počtu nádob nebo úpravu frekvence svozu odpovídající podmínkám vyhlášky.
  3. Protokol o poskytnutí sběrných nádob vlastníkovi, nebo o změnách v počtu a velikosti nádob nebo frekvenci sběru a originál protokolu poskytnout na požádání městu.
  4. Svoz komunálního odpadu dle harmonogramu svozu ve všech částech města.
  5. Vedení evidence odpadů za město v rozsahu stanoveném právními předpisy34 pro původce odpadu a tuto evidenci předkládat průběžně městu 1x za měsíc do 10. dne následujícího měsíce. Roční evidenci odpadů předkládat městu vždy do 31. 1. roku následujícího.
  1. Pověřená osoba je dále povinna:
  1. Kontrolovat technický stav sběrných nádob.
  2. Provést zběžnou (vizuální) kontrolu obsahu sběrných nádob před manipulací .
  3. Zcela vyprázdnit sběrné nádoby takovým způsobem, aby nedocházelo k hygienickým závadám, ke škodám na majetku města a ostatních vlastníků nemovitostí a k úrazům.
  4. Naložit do vozidla veškerý komunální odpad nebo jeho složky, které při manipulaci s nádobami znečistí místo manipulace. Povinnou výbavou vozidla je pracovní nářadí na odklizení tohoto odpadu.
  5. Vrátit zcela vyprázdněné sběrné nádoby na dohodnuté místo přistavení dle čl. 13, odstranit znečištění, ke kterému došlo při manipulaci se sběrnými nádobami, včetně úklidu místa přistavení sběrných nádob.
  6. Nahlásit městu všechny nedostatky, zjištěné při sběru a svozu komunálního odpadu, včetně jejich specifikace.
  7. Dopravovat komunální odpad nebo jeho složky na zařízení určené osoby dle čl. 2 odst. 24 nebo dle čl. 19 odst. 1.
  8. Udržovat svozovou techniku v čistotě a hygienicky ošetřovat všechny části, přicházející do styku s odpady. Pokud je vozidlo znečištěno, je povinností pověřené osoby zajistit jeho umytí na konci směny.
  9. Při použití jednoho svozového vozidla pro svoz různých složek komunálního odpadu očistit všechny části nástavby tak, aby nedošlo ke znehodnocení složek komunálního odpadu způsobenému smícháním s jinou složkou odpadu.
  10. Do svozového vozidla nakládat pouze jednu složku komunálního odpadu, pokud není nástavba upravena pro současný oddělený sběr více složek komunálního odpadu.
  11. Umýt a dezinfikovat sběrné nádoby nejméně jednou ročně.
  1. Pověřená osoba má povinnost informovat:
  1. Město o všech skutečnostech, které mohou mít vliv na úplné a včasné plnění povinností stanovených touto vyhláškou ( např. poruchy svozových vozidel atd. ).
  2. Město na požádání o poskytnutých sběrných nádobách nebo o změnách v počtu, velikosti sběrných nádob nebo frekvenci sběru komunálního odpadu k objektům, které město určí.

Čl. 17
Povinnosti pověřené osoby sběrem nebezpečných složek komunálního odpadu

  1. Pověřená osoba sběrem nebezpečných složek komunálního odpadu má povinnost zajistit:
  1. Pro stabilní sběr trvalou provozovnu , která splňuje požadavky zvláštních předpisů35 .
  2. Mobilní sběr speciálními svozovými vozidly, která jsou homologována pro provoz na silnicích v ČR36 a jejich technický stav odpovídá požadavkům zvláštních předpisů37 , včetně jiné potřebné techniky. Vozidla pro sběr a svoz nebezpečných složek komunálního odpadu musí být zcela uzavřena a vybavena dle platných předpisů 38 ). Vozidla musí být vybavena i prostředky na zachycení kapalných odpadů ( např. Vapex atd. )
  3. Označení určeného místa pro sběr nebezpečných složek komunálního odpadu.
  4. Vedení evidence odpadů za město v rozsahu stanoveném právními předpisy39 pro původce odpadu a tuto evidenci předkládat průběžně městu 1x za měsíc do 10. dne následujícího měsíce (v případě mobilního sběru se průběžná evidence předkládá městu vždy do 10 dnů po provedeném sběru a svozu). Roční evidenci odpadů předkládá městu vždy do 31. 1. roku následujícího.
  1. Pověřená osoba sběrem nebezpečných složek komunálního odpadu má dále povinnost:
  1. Odebírat nebezpečné složky komunálního odpadu pouze od fyzických osob s pobytem na území města, které se prokáží dokladem totožnosti. Od jiných osob odebere odpady pouze v případě, že tato osoba provede úhradu dle platného ceníku.
  2. Vést evidenci fyzických osob, které jí předaly nebezpečné složky komunálního odpadu. Evidence bude obsahovat příjmení a jméno osoby, druh a množství odpadu v kg, datum.
  3. Nahlásit městu všechny nedostatky, zjištěné při sběru a svozu nebezpečných složek komunálního odpadu, včetně jejich specifikace.
  1. Pověřená osoba sběrem nebezpečných složek komunálního odpadu má povinnost informovat město o všech skutečnostech, které mohou mít vliv na úplné a včasné plnění povinností stanovených touto vyhláškou (např. poruchy svozových vozidel aj. ).

 

ČÁST V.
Využití nebo zneškodnění komunálního odpadu a zvláštní opatření města

Čl. 18
Využití nebo zneškodnění komunálního odpadu nebo jeho složek

  1. Využití nebo zneškodnění komunálního odpadu v systému města:
  1. Komunální odpad vznikající na území města se zneškodňuje v zařízeních, která splňují požadavky zvláštních předpisů.
  2. Na skládky komunálního odpadu není dovoleno ukládat vytříděné složky komunálního odpadu.
  3. Na skládky je možné ukládat pouze komunální odpad nevhodný k využití.
  4. Pro vytříděný papír, sklo, plasty, bioodpad je dovoleno pouze materiálové využití.
  5. V případě krizové situace dle čl. 2 odst. 22 město určí pro nakládání s komunálním odpadem nebo jeho složkami podmínky dle čl. 19 odst. 1.

Čl. 19
Zvláštní opatření města

  1. Město pro krizové situace dle čl. 2 odst. 22 uzavře smlouvy s provozovateli zařízení na využití nebo zneškodnění odpadu.
  2. V případě krizové situace určí město pověřeným osobám podmínky pro přepravu odpadu na určené zařízení .

 

OPATŘENÍ ZÁVĚREČNÁ

Čl. 20
Sankce

  1. Za porušení této vyhlášky lze uložit pokutu v souladu s právními předpisy40 

Čl. 21
Kontrola

  1. Ustanovení této vyhlášky kontrolují pověření pracovníci magistrátu města, úřadů městských obvodů a městská policie.

Čl. 22
Smlouvy s původci odpadu

  1. Město uzavře s původcem odpadu41 , který produkuje odpad zařazený dle Katalogu odpadů jako odpad komunální,42 písemnou dohodu o možnosti využívání systému a současně stanoví podmínky pro využívání systému pro původce odpadu
  2. Na původce odpadu, se kterým město uzavře dohodu dle odst. 1, se přiměřeně vztahují ustanovení této vyhlášky.
  3. Zapojení do systému nezbavuje původce dle odst. 1 povinností upravených zvláštními předpisy43 
  4. Město uzavře dohodu dle odst. 1 s původcem odpadu prostřednictvím osoby k tomuto určené mandátní smlouvou.

Čl. 23
Informování fyzických osob

  1. Město zajišťuje informování fyzických osob o nakládání s komunálním odpadem oznámeními na veřejných tabulích, tiskem, případně účelovými publikacemi.
  2. Město pravidelně informuje občany o organizaci služeb zajišťovaných v systému nakládání s komunálním odpadem.
  3. Město každoročně zveřejní informaci o ceně.

Čl. 24
Zrušovací ustanovení

  1. Účinností této vyhlášky se ruší vyhláška č. 23/1993 o nakládání s tuhým komunálním odpadem a vyhláška č. 32/94, kterou se vyhláška o nakládání s tuhým komunálním odpadem doplňuje.

Čl. 25.
Účinnost

Tato vyhláška nabývá účinnosti dne 10. 3. 1998

Václav Pucherna, v. r. ,
náměstek primátora,
Ing. Ladislav Hruška, v. r. ,
primátor města

 

  1. §2 odst. 3 zákona č. 125/1997 Sb. , o odpadech
  2. §9 odst. 1 zákona č. 125/1997 Sb. , o odpadech
  3. §2 odst. 13 zákona č. 125/1997 Sb. , o odpadech, zákon č. 455/1991 Sb. o živnostenském podnikání ( živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 513/1991 Sb. , obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů
  4. §9 odst. 3 a §27 odst. 1 zákona č. 125/1997 Sb. , o odpadech
  5. §9 odst. 4 zákona č. 125/1997 Sb. , o odpadech
  6. §9 odst. 4 zákona č. 125/1997 Sb. , o odpadech
  7. §2 odst. 2 zákona č. 125/1997 Sb. , o odpadech
  8. §2 odst. 14 zákona č. 125/1997 Sb. , o odpadech
  9. §9 odst. 4 zákona č. 125/1997 Sb. , o odpadech
  10. Např. . Evropská dohoda o mezinárodní silniční dopravě nebezpečných věcí - ADR (Ženeva 1957), vyhlášená ve Sbírce zákonů pod č. 64/1987 Sb.
  11. např. zákon č. 30/1968 Sb. , o státním zkušebnictví, ve znění pozdějších předpisů, vyhláška MŽP č. 338/1997 Sb. , o podrobnostech nakládání s odpady
  12. vyhláška FMV č. 99/1989 Sb. , o pravidlech provozu na pozemních komunikacích ( pravidla silničního provozu ve znění pozdějších předpisů,zákon č. 30/1968 Sb. , o státním zkušebnictví, ve znění pozdějších předpisů, vyhláška MŽP č. 338/1997 Sb. , o podrobnostech nakládání s odpady
  13. §2 odst. 4 zákona č. 125/1997 Sb. , o odpadech
  14. §2 odst. 11 zákona č. 125/1997 Sb. o odpadech
  15. Např. zákon č. 40/1964 Sb. , občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, zák. č. 50/1976 Sb. , o územním plánování, ve znění pozdějších předpisů
  16. §3 odst. 2 zákona č. 125/1997 Sb. , o odpadech
  17. §2 odst. 12 zákona č. 125/1997 Sb. , o odpadech
  18. vyhláška č. MŽP 337/1997 Sb. , Katalog odpadů
  19. §9 odst. 1 zákona č. 125/1997 Sb. , o odpadech
  20. §9 odst. 3 zákona č. 125/1997 Sb. , o odpadech
  21. zákon č. 79/1997 Sb. , o léčivech a o změnách a doplnění některých souvisejících zákonů
  22. Zákon č. 87/1987 Sb. , o veterinární péči, ve znění pozdějších předpisů
  23. §10 odst. 1 zákona č. 125/1997 Sb. , o odpadech
  24. §9 odst. 2 zákona č. 125/1997 Sb. , o odpadech
  25. §123 a násl. zákona č. 40/1964 Sb. , občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů
  26. např. zákon č. 13/1997 Sb. , o pozemních komunikacích
  27. §12 odst. 4 zákona č. 13/1997 Sb. , o pozemních komunikacích
  28. §2 a §12 zákona č. 13/1997 Sb. , o pozemních komunikacích
  29. např. zákon č. 13/1997 Sb. , o pozemních komunikacích
  30. např. zákon č. 13/1997 Sb. , o pozemních komunikacích
  31. 104/1997 Sb. ,vyhláška min. dopravy a spojů, kterou se provádí zákon o pozemních komunikacích
  32. 104/1997 Sb. ,vyhláška min. dopravy a spojů, kterou se provádí zákon o pozemních komunikacích
  33. Např. zákon č. 111/1994 Sb. , o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů,
  34. §20 a 21 zákona č. 125/1997 Sb. , o odpadech
  35. Vyhláška MŽP č. 338/1997. Sb, o podrobnostech nakládání s odpady
  36. 104/1997 Sb. ,vyhláška min. dopravy a spojů, kterou se provádí zákon o pozemních komunikacích
  37. 104/1997 Sb. ,vyhláška min. dopravy a spojů, kterou se provádí zákon o pozemních komunikacích
  38. Např. zákon č. 111/1994 Sb. , o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů, Evropská dohoda o mezinárodní silniční dopravě nebezpečných věcí - ADR (Ženeva 1957), vyhlášená ve Sbírce zákonů pod č. 64/1987 Sb.
  39. §20 a 21 zákona č. 125/1997 Sb. , o odpadech
  40. zákon č. 125/1997 Sb. , o odpadech, zákon č. 200/1990 Sb. , o přestupcích
  41. §2 odst. 12 zákona č. 125/1997 Sb. , o odpadech
  42. §9 odst. 5 zákona č. 125/1997 Sb. , o odpadech
  43. např. zákon č. 125/1997 Sb. , o odpadech