Město Ústí nad Labem
Obecně závazná vyhláška

č.53/1998
Tržní řád

Rada města Ústí nad Labem na svém zasedání dne 9.dubna 1998 v souladu s § 24 odst. 1 a § 45 písm.l / zákona č. 367 /1990 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů a v souladu s ust. § 18 zákona č. 455/1991 Sb.,o živnostenském podnikání, ve znění zákona č. 280/1997 Sb., se usnesla na vydání této obecně závazné vyhlášky:

Čl. l
Účel vyhlášky

Účelem obecně závazné vyhlášky (dále jen “OZV”) je stanovit obecně závazné podmínky pro prodej zboží, výrobků, produktů (dále jen “zboží”) a poskytování služeb na místech mimo provozovnu k tomuto účelu schválenou kolaudačním rozhodnutím podle zvláštního zákona 1), (dále jen “provozovnu”).

Podmínky prodeje a poskytování služeb stanovené v této OZV a její příloze se vztahují na tržnice a tržiště a v přiměřeném rozsahu na tržní místa, předzahrádky a předsunutá místa prodeje (dále jen “ místa prodeje”), zřizovaná obcí nebo jinými subjekty.

Čl. 2
Místa pro prodej a poskytování služeb

  1. Na území města Ústí nad Labem je možno mimo provozovnu prodávat zboží a poskytovat služby při slavnostech,sportovních podnicích nebo obdobných akcích2),v pojízdných prodejnách3) a pomocí automatů obsluhovaných zákazníkem4) a na místech prodeje uvedených v příloze k této OZV.
  2. Na místech prodeje, stanovených touto OZV a na základě platných oprávnění a osvědčení mohou uskutečňovat prodej a poskytovat služby podnikatelé, /fyzické a právnické osob/ a dále fyzické osoby /soukromě hospodařící rolníci/ a fyzické osoby, s nabídkou produktů z vlastní drobné pěstitelské a chovatelské činnosti a nabídkou lesních plodin určených k přímé spotřebě (dále jen “ prodejci”).

Čl.3
Specifikace pojmů

  1. Tržnice je objekt mající charakter stavby podle zvláštního zákona1), zkolaudovaný pro účely prodeje zboží nebo poskytování služeb více podnikatelskými subjekty nebo fyzickými osobami na vymezených místech.
    Na tato zařízení, zkolaudovaná pro účely prodeje a poskytování služeb dle zvláštního zákona1), se nevztahují ustanovení čl.4 a čl.5 této OZV.
  2. Tržiště je veřejně přístupné prostranství, trvale určené k prodeji zboží nebo poskytování služeb více podnikatelskými subjekty nebo fyzickými osobami na vymezených prodejních místech.
  3. Tržní místo je samostatné místo nacházející se mimo tržnici a tržiště, určené pro prodej zboží a poskytování služeb. Tržní místa jsou uvedena v příloze k této OZV a další mohou být přechodně zřízena jen na základě povolení příslušného orgánu městského obvodu města Ústí nad Labem, ( dále jen “orgán městského obvodu”).
  4. Za místa prodeje, kde je možné, mimo provozovnu, prodávat zboží nebo poskytovat služby, se dále považují předsunutá místa prodeje a předzahrádky. Zřizování předzahrádek a předsunutých míst prodeje je podmíněno souhlasem orgánu městského obvodu.
  1. Předzahrádka je součástí hostinského nebo obdobného zařízení a navazuje na provozovnu.
  2. Předsunuté místo prodeje je prodejní zařízení umístěné bezprostředně u provozovny.

Čl.4
Stanovení kapacity a vybavenosti tržiště

  1. Za dodržování stanovené kapacity a vybavenosti tržišť odpovídá provozovatel tržiště.
  2. Pro účely této OZV je provozovatelem tržiště fyzická nebo právnická osoba , vlastník nebo nájemce, zabezpečující jeho řádný provoz na základě živnostenského oprávnění nebo výkonu vlastnického práva.
  3. Kapacita jednotlivých tržišť je stanovena v příloze této OZV.
  4. Tržiště musí být vybaveno tak, aby byl zajištěn jeho řádný a nerušený provoz. Musí být vybaveno prostorem pro skladování. Dále musí být tržiště vybaveno typem prodejní plochy, která bude splňovat požadavky na zajištění hygieny a bezpečnosti prodeje. Prodejní místo musí být uzavřený prostor s pevnými stěnami, podlahou a stropem, který je demontovatelný a není spojen svými základy se zemí a musí splňovat požadavky hygieny a bezpečnosti. Technické parametry a zařízení prodejního místa v souladu s požadavky na bezpečnost a hygienu prodeje určí příslušný orgán městského obvodu na základě platných obecně závazných předpisů.
  5. Tržiště, přiměřeně své velikosti, musí mít vyhovující osvětlení a hygienické zařízení včetně tekoucí pitné vody. Pro prodejce potravinářského zboží musí být tržiště vybaveno zvlášť vyčleněným hygienickým zařízením s předsíní a s tekoucí teplou a studenou vodou.
  6. Pokud jsou na tržišti prodávána jídla a rozlévané nápoje musí být tržiště vybaveno odpovídajícím hygienickým zařízením pro zákazníky.
  7. Tržiště musí být vybaveno dostatečným množstvím nádob na odpadky a musí zde být vymezen prostor pro ukládání odpadu a obalů.
  8. Tržiště musí být dle charakteru prodávaného zboží nebo poskytované služby dále vybaveno následujícím zařízením:
  1. pro prodej váženého a měřeného zboží musí být stánky vybaveny odpovídajícími měřidly a váhou,
  2. pro prodej malospotřebitelsky balených potravin podléhajících rychlé zkáze a vajec - chladícím zařízením,
  3. pro prodej ovoce, zeleniny, brambor, lesních plodů, potravin a zboží obdobného charakteru, musí být prodejní zařízení vybaveno vhodnými podložkami, aby zboží nebylo ukládáno na zem,
  4. pro prodej oděvů oddělenými prostory ke zkoušení oděvů, přiměřeně se použije i pro prodej a zkoušení obuvi,
  5. pro prodej elektrospotřebičů a spotřební elektroniky,přípojkami energií pro předvádění prodávaných výrobků,
  6. režim prodeje živých zvířat na místech určených touto OZV se řídí pokyny a podmínkami orgánů státního dozoru /OVS,OHS/.

Čl.5
Doba prodeje zboží a poskytování služeb

  1. Není-li v příloze k této OZV uvedeno jinak, jsou tržiště a tržní místa provozována v průběhu celého roku s dobou prodeje od 6.00 do 20.00 hod.
  2. Provoz předzahrádek je zpravidla sezónní,neurčí-li příslušný orgán městského obvodu jinak, odpovídá rozsahu stanovené provozní doby provozoven, končí však nejpozději ve 22.00 hod.
  3. Provoz na předsunutých prodejních místech, neurčí-li příslušný orgán městského obvodu jinak, odpovídá rozsahu stanovené prodejní doby provozoven, končí však nejpozději ve 20.00 hod.

Čl. 6
Pravidla pro udržování čistoty a bezpečnosti

  1. Při prodeji zboží a poskytování služeb na tržištích se všichni zúčastnění prodejci řídí platnými obecně závaznými právními předpisy souvisejícími s jejich činností, provozním řádem tržiště a dále jsou povinni:
  1. dodržovat pravidla osobní hygieny a na prodejních místech udržovat prodejní zařízení a jeho bezprostřední okolí v čistotě průběžným úklidem a odstraňováním odpadu a obalů na určené místo,
  2. prodej organizovat tak, aby se jednotlivé druhy potravinářského zboží navzájem nevhodně neovlivňovaly, potraviny nebyly uloženy na zemi a byly chráněny před přímými slunečními paprsky a jinými povětrnostními vlivy,
  3. ovoce, zeleninu, brambory a lesní plody před nabízením k pro deji očistit od hrubých nečistot,
  4. k prodeji a poskytování služeb užívat jen místa k tomu určená, v uličkách před stánky neumisťovat předměty, které by znemožňovaly nebo ztěžovaly průchod zákazníků,
  5. po celou dobu prodeje mít k dispozici průkaz totožnosti, oprávnění k prodeji a při prodeji potravin platná osvědčení vydaná příslušnými orgány státního dozoru / OHS, OVS, ČZPI /.

Čl. 7
Pravidla, která musí dodržet provozovatel tržiště k zajištění jeho řádného provozu

  1. Provozovatel tržiště se řídí platnými obecně závaznými právními předpisy souvisejícími s jeho činností a dále je povinen:
  1. umístit tento tržní řád na viditelném a přístupném místě a tržiště provozovat v souladu s tímto tržním řádem,
  2. v souladu s touto OZV a ostatními platnými obecně závaznými právními předpisy zpracovat provozní řád tržiště, kde zejména stanoví - časový režim úklidu, nakládky a vykládky zboží - ostatní podmínky související s plynulým zabezpečením provozu
  3. určit prodejcům konkrétní prodejní místa a zajistit, aby tato místa byla viditelně označena identifikací prodejce. Vést řádnou evidenci prodejců včetně údaje o druhu jimi prodávaného zboží. Tuto evidenci ukládat po dobu minimálně jednoho roku,
  4. zabezpečit pravidelný úklid tržiště po ukončení stanovené prodejní doby,
  5. zajistit, aby byla prodejci dodržována ustanovení čl.5 a 6 této OZV a nebyl zde realizován prodej mimo prodejní pulty a stánky / např. přímý prodej ze zavazadel, přenosných konstrukcí, závěsných pultů apod./,
  6. v zimním období udržovat vnitřní komunikace v bezpečném stavu úklidem sněhu a posypem,
  7. zajistit průchodnost vnitřních komunikací pro zákazníky tak, aby jejich šíře byla minimálně 2,5 m.
  1. Provozovatel je povinen dbát na úpravu tržiště tak, aby celkový vzhled tržiště působil úhledně a uspořádaně a zejména nebyl rušen různými tvary konstrukcí prodejních stánků.

Čl. 8
Kontrola a sankce

  1. Kontrolu dodržování ustanovení této OZV provádí orgány pověřené radou příslušných městských obvodů.
  2. Ustanovením předcházejícího odstavce není dotčena kontrolní pravomoc věcně a místně příslušných živnostenských úřadů, které kontrolní činnost provádějí ve smyslu § 60 a a § 60 b zák.č.455/1991 Sb., o živnostenském podnikání, ve znění pozdějších předpisů.
  3. Na určených místech přílohou této OZV provádějí kontrolu a zabezpečují výkon státního dozoru i ostatní orgány státní správy a to v rozsahu určených kompetencí stanovených speciálními právními předpisy, upravujícími jejich postavení a působnost.
  4. Porušení ustanovení této OZV budou postihována podle zvláštních předpisů5).

Čl. 9
Účinnost obecně závazné vyhlášky

Tato obecně závazná vyhláška nabývá účinnosti dne: 1. září 1998

Ing. Ladislav Hruška
primátor města Ústí nad Labem
Ing. Miroslav Pátek, v.r.,
náměstek primátora