Město Ústí nad Labem
Obecně závazná vyhláška

č. 56/98
o místním poplatku za provozovaný výherní hrací přístroj

 Zastupitelstvo města Ústí nad Labem se usneslo dne 17. září 1998 dle § 14 odst. 1 písm. h), § 16 a § 36 odst. 1, písm. f) zákona č. 367/1990 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů, § 15 zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích ve znění pozdějších předpisů a zákona č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění pozdějších předpisů, vydat tuto obecně závaznou vyhlášku:

Článek 1
Základní ustanovení

Město Ústí nad Labem vybírá dle ustanovení § 1, písm. g) zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění platných předpisů místní poplatek za provozovaný výherní hrací přístroj.

Správu poplatku uvedeného v článku 1 této vyhlášky vykonávají úřady městských obvodů (dále jen správce poplatku) a při řízení ve věcech poplatku postupují podle zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů pokud zákon o místních poplatcích nestanoví jinak.

Článek 2
Předmět poplatku

Poplatku podléhá každý provozovaný povolený výherní hrací přístroj ve smyslu zákona č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění platných předpisů.

Článek 3
Poplatník

Poplatek za provozovaný výherní hrací přístroj platí právnická osoba, která je provozovatelem výherního hracího přístroje.

Článek 4
Oznamovací povinnost

  1. Poplatník je povinen písemně oznámit správci poplatku
  1. Poplatník je dále povinen při zahájení provozu písemně oznámit název právnické osoby, sídlo, IČO a čísla účtů u peněžních ústavů, na nichž jsou vedeny peněžní prostředky z její podnikatelské činnosti.
  2. Poplatník je povinen nahlásit správci poplatku veškeré změny rozhodné pro zaplacení poplatku.

Článek 5
Sazba poplatku

Poplatek za každý výherní hrací přístroj činí 5.000,- Kč na 3 měsíce.

V případě, že bude výherní hrací přístroj provozovaný po dobu kratší než 3 měsíce, bude poplatek vypočten (vyměřen) v poměrné části, která odpovídá počtu dnů provozu k počtu dnů v daném čtvrtletí.

Článek 6
Osvobození

Od poplatku za provozovaný výherní hrací přístroj se neosvobozuje.

Článek 7
Vznik a zánik poplatkové povinnosti

  1. Poplatek se platí ode dne, kdy byl výherní hrací přístroj uveden do provozu na dané adrese stanovené povolením.
  2. Poplatková povinnost zaniká dnem ukončení provozu výherního hracího přístroje na dané adrese.

Článek 8
Splatnost poplatku

  1. Poplatek je splatný:
  1. při povolení výherního hracího přístroje na dobu 3 měsíců v termínu do 1 měsíce po zahájení provozu,
  2. při povolení výherního hracího přístroje na dobu 6 měsíců ve dvou splátkách odpovídající délce provozu v příslušném čtvrtletí se splatností vždy poslední den druhého měsíce příslušného čtvrtletí,
  3. při povolení výherního hracího přístroje na dobu 12 měsíců ve čtyřech splátkách odpovídajících délce provozu v příslušném čtvrtletí se splatností vždy poslední den druhého měsíce příslušného čtvrtletí,
  4. při povolení výherního hracího přístroje na dobu 6 a 12 měsíců může být poplatek splatný i jednorázově, nejpozději však do 1 měsíce po zahájení provozu (může vzniknout přeplatek).

Článek 9
Sankce

  1. Nebudou-li poplatky zaplaceny (odvedeny) včas nebo ve správné výši, zvýší správce poplatku včas nezaplacené (neodvedené) poplatky o 50 %. Vyměřené poplatky se zaokrouhlují na celé koruny nahoru.
  2. Tomu, kdo nesplní svoji oznamovací povinnost stanovenou touto vyhláškou, může správce poplatku uložit pokutu za nesplnění povinnosti nepeněžité povahy ve smyslu ustanovení § 37 a § 37a) zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění platných předpisů.

Článek 10
Lhůty

  1. Pokud poplatník nesplní svoji oznamovací (poplatkovou) povinnost určenou touto vyhláškou města, lze dlužné poplatky vyměřit do tří let od konce kalendářního roku, ve kterém oznamovací (poplatková) povinnost vznikla.
  2. Byl-li před uplynutím této lhůty učiněn úkon směřující k vyměření poplatku nebo jeho dodatečnému stanovení, běží tříletá lhůta znovu od konce roku, v němž byl poplatník o tomto úkonu zpraven.

Článek 11
Závěrečná ustanovení

  1. Nabytím účinnosti této vyhlášky se ruší obecně závazná vyhláška č. 52/98.
  2. Tato vyhláška nabývá účinnosti dne 2. října 1998.

Ing. Ladislav Hruška
primátor města Ústí nad Labem
Ing. Miroslav Pátek, v.r.,
náměstek primátora