M ě s t o  Ú s t í  n a d  L a b e m

 

Obecně závazná vyhláška č. 72/2001

kterou se mění a doplňuje obecně závazná vyhláška č.63/2000 o poplatku za odpad a obecně závazná vyhláška č.51/1998 o nakládání s komunálním odpadem na území města Ústí nad Labem

 

Zastupitelstvo města Ústí nad Labem se na svém zasedání dne 19. dubna 2001 usneslo vydat podle §84 odst.2. písm.i) zákona č.128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení) a v souladu s § 9 odst.2 a § 10 zákona č.125/97 Sb., o odpadech, v platném znění, tuto obecně závaznou vyhlášku :

 

Článek 1

Obecně závazná vyhláška města Ústí nad Labem č.63/2000, kterou se stanoví poplatek za sběr, třídění, využívání a zneškodňování komunálního odpadu a způsob výběru poplatku (vyhláška o poplatku za odpad), se mění takto :

 

1.Článek 3 zní :

"Plátce poplatku má ohlašovací a registrační povinnost1), kterou splní tím, že správci poplatku doručí prostřednictvím Technických služeb města, s.r.o. Neštěmická 779/4, Ústí nad Labem PSČ 400 21: "Oznámení plátce poplatku za komunální odpad", jehož náležitosti jsou uvedeny v příloze č.1 této vyhlášky, a to za každou jím spravovanou nemovitost, podle stavu k 1.5.2001

a) do 15.6.2001 a dále pak

b) do 30 dnů ode dne, kdy se stal plátcem poplatku, nebo nastala změna rozhodná pro výpočet výše poplatku.

 

2. Článek 4 odst.1 zní:

"Výše poplatku pro každého poplatníka dle čl.1 odst.2 této vyhlášky se stanovuje 35.- Kč měsíčně, to je 420.- Kč ročně".

Dosavadní ustanovení dle písmen a), b) se zrušuje.

 

3.Článek 4 se doplňuje o odst.4, který zní :

"Plátce poplatku uhradí poplatek poštovní poukázkou vydanou správcem poplatku nebo hotově správci poplatku v sídle Technických služeb města Ústí nad Labem, s.r.o. nebo na bankovní účet správce poplatku č.účtu 3816920217/0100 vedený u Komerční banky, a.s. v Ústí nad Labem"

 

4. Přílohy č.1, 2 a 3 obecně závazné vyhlášky města Ústí nad Labem č.63/2000, kterou se stanoví poplatek za sběr, třídění, využívání a zneškodňování komunálního odpadu a způsob výběru poplatku (vyhláška o poplatku za odpad), se zrušují a nahrazují novou přílohou č.1 .

 

Článek 2

Obecně závazná vyhláška města Ústí nad Labem č.51/1998 o nakládání s komunálním odpadem na území města Ústí nad Labem se mění takto:

1.Článek 8 odst.3 písm.b) zní :

"Udržuje čistotu v okolí sběrných nádob určených k jeho nemovitosti".

 

2.Článek 16 odst.2 písm.d) první věta zní:

"Naložit do vozidla veškerý komunální odpad nebo jeho složky, které při manipulaci s nádobami znečistí místo manipulace a zbytkový odpad v okolí sběrných nádob."

První věta článku 16 odst.2 písm.d) se zrušuje.

 

Článek 3

Tato vyhláška nabývá účinnosti dnem 1.7.2001 s výjimkou ustanovení článku 1 odst.1.písm.a), který nabývá účinnosti dnem 4.5.2001.

  

Václav Pucherna, v.r.                                                                         Ing.Miroslav Pátek v.r.

náměstek primátora                                                                             primátor

 

 

___________________________________________________________________

1) zák.č.337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, v platném znění

 

 

 

Obecně závazná vyhláška č. 63/2000

(vyhláška o poplatku za odpad) ve znění obecně závazné vyhlášky č.72/2001

(úplné znění)

Část první

poplatek za sběr, třídění, využívání a zneškodňování komunálního odpadu

 

Článek první

Předmět a působnost vyhlášky

1.Vyhláška stanoví poplatek1) za sběr, třídění, využívání a zneškodňování komunálního odpadu (dále jen poplatek) a způsob jeho výběru na území města Ústí nad Labem.

 

2.Poplatníkem je každá fyzická osoba, při jejíž činnosti vzniká komunální odpad, trvale nebo dlouhodobě žijící na území města.

 

3.Plátcem poplatku je vlastník nebo správce budovy či nemovitosti, kde vzniká komunální odpad. Plátce poplatku rozúčtuje poplatek na jednotlivé poplatníky.

 

4.Vlastníci bytů vymezených jako jednotky podle zvláštního zákona2), kteří nemají určeného správce, jsou poplatníky i plátci zároveň.

 

Článek 2

Správa poplatku

 

Správu poplatku podle čl.1 vykonává město Ústí nad Labem (dále jen správce poplatku) a při řízení ve věcech tohoto poplatku se postupuje podle zvláštního zákona3).

Článek 3

Ohlašovací a registrační povinnost

 

1.Plátce poplatku má ohlašovací a registrační povinnost3), kterou splní tím, že správci poplatku doručí prostřednictvím Technických služeb města Ústí nad Labem, s.r.o., Neštěmická 779/4, 400 21 Ústí nad Labem "Oznámení plátce poplatku za komunální odpad", jehož náležitosti jsou uvedeny v příloze č. 1 této vyhlášky, a to za každou jím spravovanou nemovitost, podle stavu ke dni 1.5.2001

a) do 15.6.2001 a dále pak

b)do 30 dnů ode dne, kdy se stal plátcem poplatku, nebo nastala změna rozhodná pro výpočet výše poplatku.

 

2.Plátce poplatku nahlásí správci poplatku vždy do konce února následujícího roku jméno, příjmení, adresu a číslo bytu poplatníka (nájemce bytu), který neuhradil příslušnou část poplatku, období, za které neuhradil příslušnou část poplatku a výši příslušné části poplatku za uplynulý rok.

 

Článek 4

Výše a splatnost poplatku

1.Výše poplatku pro každého poplatníka dle čl.1 odst.2 této vyhlášky se stanovuje 35.- Kč měsíčně, to je 420.- Kč ročně.

 

2. Plátce poplatku uhradí poplatek v termínech splatnosti následovně dle druhu objektu:

a) bytové domy a jiné budovy s byty - vždy do konce měsíce, za který je platba vybírána

b)rodinné domy - dvakrát ročně (do konce měsíce února a srpna)

c)byty vymezené jako jednotky dle zvláštního zákona, které nemají určeného správce - dvakrát ročně (do konce měsíce února a srpna)

 

3) Změna týkající se plátce rozhodná pro stanovení výše poplatku se zohlední od prvního měsíce následujícího po jejím provedení.

 

4) Plátce poplatku uhradí poplatek poštovní poukázkou vydanou správcem poplatku nebo hotově správci poplatku v sídle Technických služeb města Ústí nad Labem, s.r.o. nebo na bankovní účet správce poplatku č.účtu 3816920217/0100 vedený u Komerční banky, a.s. v Ústí nad Labem.

 

 

Část druhá

změny a doplňky obecně závazné vyhlášky č.51/1998 o nakládání s komunálním odpadem na území města Ústí nad Labem

Článek 5

1.Do názvu vyhlášky se vkládájí slova "a systému nakládání se stavebním odpadem".

 

2.V čl.1. odst.1) se vypouští slova:" a způsob prokazování využití nebo zneškodnění komunálního odpadu fyzickými osobami nezapojenými do systému".

 

3.Čl.2

a)odst. 10 zní:"Odkládání složek komunálního odpadu je umísťování složek komunálního odpadu na určených místech, to je do sběrných nádob k tomu určených, ve zvláštních případech stanovených touto vyhláškou vedle nich."

b)v odst.12 se ve třetí větě slovo "označený" nahrazuje slovem "určený".

 

4.V čl.6. odst.1 se vypouští písm.d) . Písmena e) až h) se přeznačí na d) až g).

5.Čl.7. se zrušuje.

 

6.V čl.8. se

a) odst.2 zrušuje

b) odst.3 písm.b) zní:

"Udržuje čistotu v okolí sběrných nádob určených k jeho nemovitosti"4)

c)v odst.3 písm.g ) se vypouští slova" neprovedli úhradu ceny a které zastupuje dle odst.2" a nahrazují se slovy "nezaplatili poplatek".

d)dosavadní odst.3 se přeznačuje jako odst.2.

 

7.Část III. Úhrada ceny se zrušuje

 

8.Část IV. Povinnosti pověřené osoby, článek 16 odst.2 písm.d) první věta zní:

"Naložit do vozidla veškerý komunální odpad nebo jeho složky, které při manipulaci s nádobami znečistí místo manipulace a zbytkový odpad v okolí sběrných nádob."

První věta článku 16 odst.2 písm.d) se zrušuje.

 

9.Za část V se vkládá nová část Va, která včetně nadpisu zní:

"Část Va"

Nakládání se stavebním odpadem

 

Čl.20 a

1.Stavební odpad vzniklý na území města při stavební činnosti fyzických osob, popř.právnických nebo fyzických osob oprávněných k podnikání musí být ukládán do rozměrově vhodných kontejnerů oprávněné osoby, případně do kontejnerů dodavatele stavby. Lze jej také přímo nakládát a vyvážet z místa vzniku k jeho využití provozovateli zařízení na úpravu stavebního odpadu nebo ke zneškodnění na skládce stavebního odpadu.

 

2.Fyzické osoby mohou bezplatně předat stavební odpad v množství do O,5 m3 měsíčně na skládce stavebního odpadu Všebořice . Toto množství nelze kumulovat.

 

3. Při přepravě a shromažďování stavebního odpadu nesmí docházet k narušení pořádku a čistoty ve městě5) a ke znečišťování ovzduší (prašnost)6).

 

 

10.V čl. 23 se odst.3 zrušuje.

 

 

 

 

Část třetí

Závěrečná ustanovení

Článek 6

Sankce

Porušení této vyhlášky se postihuje podle zvláštních právních předpisů7).

Článek 7

Kontrola

Ustanovení této vyhlášky kontrolují pracovníci magistrátu města, úřadů městských obvodů a městská policie.

Článek 8

Účinnost

Tato vyhláška nabyla účinnosti dnem 1.5.2000.

Vyhláška č.72, kterou se mění a doplňuje vyhláška č.63/2000 o poplatku za odpad a vyhláška č.51/1998 o nakládání s komunálním odpadem nabyla účinnosti dnem 1.7.2001 s výjimkou ustanovení článku 1 odst.1.písm.a), který nabyl účinnosti dnem 4.5.2001.

 

 

 

Václav Pucherna, v.r.                                                                         Ing.Miroslav Pátek v.r.

náměstek primátora                                                                             primátor

___________________________________________________________________

1) zákon č.125/1997 Sb., o odpadech, ve znění pozdějších předpisů

2) zákon č.72/1994 Sb., kterým se upravují některé spoluvlastnické vztahy k budovám a některé vlastnické vztahy k bytům a nebytovým prostorám a doplňují některé zákony (zákon o vlastnictví bytů)

3) zákon č.337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, v platném znění

4) zákon č.128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení)

5) např. zákon č.13/1997 Sb., o pozemních komunikacích

6) zákon č.309/1991 o ovzduší, v platném znění

7) zákon č.200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů

zákon č.337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů

zákon č.125/1997 Sb., o odpadech, v platném znění

  

 

 

 

Příloha č.1

Náležitosti "Oznámení plátce poplatku" (k čl.3 odst.1 vyhlášky)

 

Oznámení plátce poplatku za komunální odpad

v Ústí nad Labem

Nemovitost (kde je tvořen komunální odpad)

Ústí nad Labem, část obce:

Ulice:

Číslo popisné:

Číslo orientační:

Údaje o nemovitosti: (rodinný dům, bytový objekt,atd.)

Počet bytů v nemovitosti:

Počet poplatníků v nemovitosti:

Celková částka poplatku za rok (počet poplatníků x 420 Kč):

Plátce:

Příjmení, jméno nebo název:

Bydliště nebo sídlo:

rodné číslo nebo IČO:

telefon/fax:

kontaktní osoba:

bankovní spojení:

Plátce je: (nehodící se škrtněte)

vlastník správce

jiný vztah:

Poplatníci:

Pořadové

Příjmení a jméno

rodné číslo

byt číslo/podlaží

datum změny

číslo

(pokud nastala)

1

2

3

4

5

.

.

.

Zpracoval: datum, jméno a podpis