CHUŤOVKY

SÝROVÉ CHUŤOVKY29.05.2001sýrové chuťovky

Suroviny: 125g hermelínu, 60g změklého másla, 4 lžíce smetany, 8 krajíců chleba, 1 svazek ředkviček, petrželka, 30g vlašských ořechů, olivy.

Hermelín položte na prkénko a rozmačkejte vidličkou. Potom sýr utřete v misce s máslem a smetanou. Chléb zbavte kůrky, vykrojte kolečka, namažte sýrovým krémem a vždy 2 kusy slepte. Jednohubky zdobte plátky ředkvičky a petrželkou. Podle chuti je posypte hrubě sekanými ořechy nebo obložte plátky oliv.



VEJCE S JEMNOU BYLINKOVOU OMÁČKOU29.05.2001vejce s omáčkou

Suroviny: 8 vajec, 1 kelímek smetanového jogurtu, 1/8l smetany, 125g nízkotučného tvarohu, 2 lžíce hořčice, 1 cibule, 1 svazek petržele, kopru a pažitky, 1 malá sladkokyselá okurka, špetka cukru. Na zdobení: kopr a 4 malá rajčata.

Vejce propíchněte, vložte do vařící vody a vařte 10 minut. Pak je ochlaďte studenou vodou a pod vodou je také oloupejte, jde to snáze. Do tvarohu postupně vmíchejte jogurt, smetanu a hořčici. Cibuli oloupejte a jemně nastrouhejte. Bylinné přísady a kyselé okurky rovněž nastrouhejte, přidejte do omáčky, dochuťte solí, pepřem a cukrem. Omáčku dejte do mističky a tu postavte doprostřed podnosu. Vejce rozpulte a uspořádejte kolem. Přizdobte snítkou kopru a rajčaty.



ŠUNKOVÉ KORNOUTY ZAPEČENÉ SE SÝREM29.05.2001šunkové kornouty

Suroviny: 250g žampiónů, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1/8l smetany, 1/8l bílého vína, sůl a bílý pepř, 1 vejce, 8 plátků šunky, 2 malá rajčata, 75g strouhaného ementálu, petrželka dle chuti.

Žampiony nakrájené na plátky krátce osmahněte na másle a vyjměte. Do rozehřátého tuku zamíchejte mouku, doplňte bílým vínem a smetanou a uvařte hustou omáčku. Odstavte z plotýnky a ochuťte. Vmíchejte žampiony a do omáčky rozkvedlejte syrové vejce. Šunkové plátky položte vedle sebe a rozdělte na ně náplň. Srolujte do kornoutů a vložte do zapékací mísy. Ozdobte plátky rajčat, mírně osolte. Sýrem posypte plátky rajčat a sýrové kornoutky. Potom dejte do vrchního patra předehřáté trouby a zapékejte tak dlouho, až se sýr rozpeče.



LAHŮDKOVÉ ŘEZY S ROZBÍFEMchleby s rozbífem

Suroviny: 4 krajíce černého chleba,30g másla,2 lžičky ostré hořčice,250g rozbífu nebo telecí pečeně,4 malé sladkokyselé okurky,50g cibule,plněné olivy,2 lžíce strouhaného křenu,listy hlávkového salátu.
Na omáčku: 50g majonézy,50g kečupu,sůl a pepř.
Ke zdobení: Zelená petrželka a rajčata.

Chleby namažte máslem a potřete hořčicí,hotový nářez na ně volně položte.Sladkokyselé okurky podélným řezem rozkrojte do vějířku,cibuli nakrájejte na tenoučká kolečka.Ozdobte jimi chleby. Přidat nůžete i plněné olivy nebo křen.Omáčku vymíchejte z majonézy a kečupu,ochuťte solí a pepřem.Podávejte zvlášť v omáčníku.Chléb servírujte na dřevěném prkénku,vystlaném křehkými listy hlávkového salátu nebo čínského zelí.



MASOVÝ SALÁT SE ZELENINOUmasový salát

Suroviny: 1/2 lžičky soli,2 lžíce octa,1/4 lžičky pepře,6 lžic oleje,česnek podle chuti,2 vejce natvrdo,100g ementálu,100g vařeného masa,100g vařené šunky,100g salámu, 100g nakládaných okurek,1 zelený paprikový lusk,3 malá rajčata,1 svazek ředkviček.

Příprava nálevu:sůl rozpusťte v octě a přidejte pepř,olej a česnek podle chuti.
Sýr,maso,salám a okurky nakrájejte na malé kostičky,dejte do nálevu a nechte 15 minut uležet.Paprikový lusk zbavte semen a nakrájejte na nudličky.Rajčata nakrájejte na kousky,oloupaná vejce a ředkvičky na plátky.Nakájenou papriku a rajčata vmíchejte do salátu.Servírujte na listech hlávkového salátu.Ozdobte plátky vajec a ředkviček,můžete přidat i petrželu.
Vhodná příloha je čerstvý chléb s máslem,celozrný chléb nebo bagetky.



BERLÍNSKÝ "STATNÝ MAX"Statný Max

Suroviny: 4 velké krajíce chleba,30g másla,200g šunky od kosti,1 svazek pažitky,4 malé nakládané okurky,2 rajčata,2 lžíce margarínu,4 vejce,sůl,pepř a petrželka ke zdobení.

Krajíce chleba namažte máslem a položte na talíře nebo servírovací prkénka.Šunku nakrájejte na kostičky a rozdělte na chleby.Pažitku rozkrájejte nadrobno,okurky na plátky nebo vějířky, rajčata krájejte na čtvrtky.Na pánvi zpěňte margarín,vejce do něj postupně rozklepněte a upečte volská oka.Jsou dopečená,když je bílek pevný.Posolte je a opepřete.Vejce položte na šunku a chleby posypte pažitkou.Ozdobte rajčaty,okurkami a petrželkou.



PLNĚNÁ VEJCEplněná vejce

Suroviny: 4vejce uvařená na tvrdo,4 menší listy hlávkového salátu,/1.50g změklého másla,50g kaviáru,špetka soli/ nebo /2.50g gorgonzoly,20g změklého másla,worcestrová omáčka,sůl,pepř,4 plněné olivy,trochu petrželky/ nebo /3.3 lžíce rajského protlaku,1 lžíce zakysané smetany,sůl,pepř,1 lžička sojové omáčky,8 hlaviček česneku,trochu kopru./

Vejce 10 minut vařte,ihed ochlaďte studenou vodou,oloupejte a podélně rozpůlte.Žloudky prolisujte a s dalšími přísadami utřete v jemný kém,dochuťte. Kornoutem s trubičkou naplňte bílky.Vajíčka ozdobte a upravte.
1.Do vaječného důlku dejte trochu kaviáru,na něj nastříkejte krém z másla a žloudků.Zbylým kaviárem ozdobte.
2.Do krému z másla a žloudků vmíchejte gorgonzolu a ochuťte worcestrem solí a pepřem.Naplňte bílky a ozdobte plátky oliv a petrželkou.
3.Prolisované žloudky utřete se smetanou,rajským protlakem a sojovou omáčkou.opepřete a osolte.Nastříkejte do bílků.Ozdobte chřestem a snítkou kopru.

KUŘECÍ PRSÍČKA V PLÁTKU ŠUNKYkuřecí prsíčka

Suroviny: 4 kuřecí prsíčka po125g,1/2 lžičky bílého pepře,1/4 lžčky šalvěje,4 tenké plátky šunky po 20g,4 párátka,4 lžíce másla k pečení,1/8l sherry,200g zakysané smetany.

Maso osolte, opepřete a potřete rozemnutou šalvějí,zabalte do plátku šunky a spíchněte párátkem.Máslo zpěňte na pánvi při střední teplotě.Steaky vložte do přepuštěného másla,během pečení je často obracejte.Hotové seaky přendejte na předehřátou mísu,přikryjte.Do vypečené šťávy zasmíchejte sherry a zakysanou smetanu, povařte.Ochuťte a přelijte do omáčníku.