SALÁTY

GRAPEFRUITOVÝ SE ŠUNKOU

Suroviny:2 grapefruity, 10 plátků šunky, 1 malá Majolka, 2 lžíce smetany, 2 lžíce loupaných mandlí, pepř.

Grapefruity příčně překrojíme a dužinu vydlabeme lžičkou.Nakrájíme ji na kostičky, dáme do mísy, přidáme jemně nasekanou šunku, polijeme Majolkou ředěnou smetanou, podle chuti opepříme a lehce promícháme. Necháme vychladit. Salátem plníme misky nebo půlky grapefruitové kůry a před podáváním zdobíme na nudličky nakrájenými mandlemi.

28.05.2001

ORIENTÁLNÍ SALÁT

Suroviny:2 hrnky rýže,1 l vody, 1 menší salátová okurka,1 červená sladká paprika, 1 zelená paprika, 3 rajčata, 1 cibule, 2 lžíce oleje,2pomeranče, 2 lžičky mleté pálivé papriky, ocet, sůl.

Opranou rýži uvaříme ve vodě a necháme vychladnout. na pánvi v rozehřátém oleji necháme lehce znědnout pálivou papriku a ihned vlijeme na rýži. Přidáme okuku nakrájenou na menší kostky a papriku nakrájenou na nudličky. Vmícháme plátky nakrájených rajčat, nadrobno pokrájenou cibuli a nakrájené pomeranče zbavené bílé hmoty. Salát osolíme, zakapeme octem a olejem a šetrně promícháme. necháme asi hodinu v chladu uležet. Podáváme jako přílohu ke grilovaným nebo rožněným masům a také k pokrmům asijské kuchyně.

28.05.2001

SÝROVÝ SALÁT

Suroviny:5 plátků šunky nebo 12 koleček šunkového salámu, 2 silné plátky eidamu, 2 plátky goudy, 2 sladkokyselé okurky, 1 jablko, pepř, sůl, citronová šťáva, majonéza.

Šunku, sýry, jablko a okurky nakrájíme na ostičky a dáme do mísy. osolíme, opepříme, okyselíme citronovou šťávou a promícháme. Nakonec lehce vmícháme majonézu.

28.05.2001

VAJEČNÝ SALÁT SE ZELENINOU

Suroviny:6 vajec vařených na tvrdo, 1 majolka, 2 lžíce bílého jogurtu, 1 malá sklenička sterilované zeleniny ve sladkokyselém nálevu, 1 okurka, 1 lžíce hořčice, sůl, pepř, cukr a ocet na dochucení.

Majolku promícháme s jogurtem, solí, pepřem, cukrem a hořčicí. Vmícháme odkapanou pokrájenou zeleninu a okurku. Nakonec lehce vmícháme vychlazená nakrájená vejce. Salát dochutíme octem a necháme v chladnu proležet.

28.05.2001

SALÁT Z FAZOLOVÝCH LUSKŮ

Suroviny:500g čerstvých zelených fazolvých lusků /můžeme použít i sterilované/, voda, sůl, cukr, ocet, pepř, olej.

Čerstvé lusky zbavíme vláken, opláchneme ve studené vodě, zalijeme čerstvou vodou, uvaříme téměř doměkka a scedíme. /Sterilované lusky nevaříme./ Okapané lusky překrájíme na kratší ousky a dáme do misky. Ve vodě rozpustíme cukr, sůl, přidáme ocet a necháme zálivku převařit. V případě že jsme použili sterilované lusky dáme méně octa a cukru. Vychladlou zálivku nalijeme na lusky, přidáme pepř, olej, salát promícháme a necháme dobře vychladnout. Salát z fazolových lusků podáváme ve skleněné misce nebo na talířku jako doplněk k různým pokrmům

28.05.2001

ZENÝ SALÁT S LEČEM

Suroviny:500g bílého hlávkového zelí, malé sterilované zeleninové lečo, olej, cukr, sůl, ocet.

Zelí očistíme, rozkrojíme, zbavíme košťálu a nakrájíme na hrubší nudle, propláchneme vodou a necháme okapat. Potom zelí prosolíme, promícháme a necháme krátce odležet. K odleželému zelí přidáme cukr, ocet, zeleninové lečo a olej, směs pečlivě promícháme a znovu necháme krátce odležet. Salát podáváme dobře vychlazený.

28.05.2001

KUŘECÍ SALÁT S OVOCEM kuřecí s ovocem

Suroviny: 300g vařeného nebo pečeného kuřecího masa,2 plátky ananasu, 1 konzerva mandarinek,2 lžíce nalístkovaných mandlí,sůl,pepř,cukr,sladká paprika,50g majonézy,2 lžíce koňaku,3 lžíce kečupu,2 lžíce citronové šťávy,4 listy hlávkového salátu,12 kompotových třešní,petrželka.

Maso a ananas nakrájejte na 2cm velké kousky,přidejte mandarinky a mandle,okořeňte trochou pepře a papriky,podle chuti osolte a přislaďte.Směs promíchejte,přikryjte a nechte proležet.Do majonézy postupně vmíchejte koňak,kečup a citrónvou šťávu.Připravte si hlávkový salát.třešně a petrželku ke zdobení.Kuřecí salát servírujeme v miskách vyložených listy hlávkového salátu.Každou porci polijte omáčkou a přizdobte třešněmi a petrželovými snítkami.
Vhodná příloha je toustový chléb.


HERMELÍNOVÝ SALÁT

Suroviny: 2 Hermelíny,2 malé sladkokyselé okurky,1 střední cibule,4 plátky šunky,1 lžíce oleje,sůl,petrželka,rajče.

Vidličkou rozmačkáme hermelíny,promícháme s olejem,na drobné kousky nakrájenou šunkou,cibulí a okurkami. Podáváme vychlazené, zdobíme plátkem rajčete a petrželovými snítkami.
Vhodná příloha je toustový chléb.

PESTRÝ SALÁT

Suroviny: 1 malý celer,1 velké jablko,1/4l angreštu nebo hroznů/mohou být i zavařené/,1 lžíce majolky,2 lžíce bílého jogurtu nebo zakyslé smetany,cukr,citrónová šťáva,pažitka nebo petržeka.

Uvařený celer rozkrájíme na drobné kostičky,přidáme oloupané a rozkrájené jablko,čerstvé nebo kompotované ovoce,citrónovou šťávu,Majolku nastavenou jogurtem nebo zakysanou smetanou,vše lehce promícháme a podle chuti přisladíme a osolíme.Zdobíme sekanou petrželkou.