Žabí továrna
Nedaleko městečka Tena nás zaujal komplex přízemních budov. Na první pohled drůbežárna, ale to bychom nesměli být v ekvádorské Amazonii. Nepřítomnost typického zápachu a nezvyklé ticho v nás vzbudily zájem. Byla to totiž pro nás velmi zvláštní farma. farma, kde se na maso chovají žáby. Konkrétně skokan volský
Rana catesbeiana. Je to největší skokan Severní Ameriky, dorůstá velikosti těla až 20 cm, a proto je vyhledávaným zdrojem žabích stehýnek. To je také důvodem toho, že je chován na farmách mimo svůj původní areál rozšíření. Významnými odběrateli této ekvádorské farmy jsou Francie, Německo a Itálie.V přírodě dosahují skokani volští plné velikosti až v pátém roce věku, na farmách se vhodnou skladbou potravy podařilo dobu "jateční" dospělosti zkrátit. V době rozmnožování se samci ozývají silným hlasem připomínajícím bučení - odtud český název druhu.
Základem úspěšného faremního chovu je úzkostlivá čistota a naprostý klid. První pavilon slouží k rozmnožování. Nakladená vejce jsou umístěna do jedné z mnoha nádrží druhého pavilonu. Třetí - největší - pavilon je určen skokanům po metamorfóze. Tady ve skupinkách dospívají. Právě v tomto pavilonu je potřeba přísně dodržovat pravidla. Při vstupu projdete dezinfekčním roztokem a pak se
musíte chovat velmi klidně a tiše. Skokanům totiž stačí málo k tomu, aby šokovali s následkem smrti. Dokonce i počet pracovníků je tu omezen na pouhé tři a ti ještě byli pečlivě vybráni s ohledem na klidnou a tichou povahu.
Napsal a vyfotografoval Jiří Bá
lekuveřejněno v magazínu
KOKTEJL