KUCHAŘ - KUCHAŘKA
6562E/001 - kuchařské práce
- zná základní
druhy surovin a potravin, technologie přípravy jídel a nápojů
- má přehled
o strojích a zařízeních používaných při výrobě a podávání pokrmů
- umí
hospodárně využívat materiál a energii, organizovat svoji práci a pracovat
v týmu
- dodržovat
hygienické předpisy, BOZP, PO, pracovat tak, aby nenarušoval životní prostředí
- provádí
předběžnou úpravu surovin a potravin, správně ošetřuje a uskladňuje
potraviny
- bezpečně
manipuluje se stroji a kuchyňským zařízením, zná technologické postupy
a předpisy při přípravě jídel a nápojů,zásady správné výživy
- umí připravit
základní polévky, omáčky, přílohy a bezmasé pokrmy
- zná základní
tepelné úpravy jatečního masa, drůbeže a ryb, umí výrobky studené
kuchyně, jednoduché moučníky a dietní pokrmy
- ovládá
technickou a estetickou stránku výdeje jídel a nápojů, jednoduchou obsluhu
a také úklidové práce pracoviště a provozu. Po zapracování je schopen
vykonávat i
náročnější kuchařské práce. Uplatní se v zařízeních stravovacích
služeb.