KUCHAŘ - KUCHAŘKA


6562E/001 - kuchařské práce

- zná základní druhy surovin a potravin, technologie přípravy jídel a nápojů

- má přehled o strojích a zařízeních používaných při výrobě a podávání pokrmů

- umí hospodárně využívat materiál a energii, organizovat svoji práci a pracovat v týmu

- dodržovat hygienické předpisy, BOZP, PO, pracovat tak, aby nenarušoval životní prostředí

- provádí předběžnou úpravu surovin a potravin, správně ošetřuje a uskladňuje potraviny

   

- bezpečně manipuluje se stroji a kuchyňským zařízením, zná technologické postupy a předpisy při přípravě jídel a nápojů,zásady správné výživy

- umí připravit základní polévky, omáčky, přílohy a bezmasé pokrmy

- zná základní tepelné úpravy jatečního masa, drůbeže a ryb, umí výrobky studené kuchyně, jednoduché moučníky a dietní pokrmy

- ovládá technickou a estetickou stránku výdeje jídel a nápojů, jednoduchou obsluhu a také úklidové práce pracoviště a provozu. Po zapracování je schopen vykonávat i  náročnější kuchařské práce. Uplatní se v zařízeních stravovacích služeb.