Recepty
do vaší kuchyně
Seitanové
plátky na zázvoru
Ingredience: 1 balíček seitanu special , 2 lžíce oleje,
2 velké cibule, směs: 1 lžička maizeny, 1 lžíce sojové omáčky, trochu zázvoru +
zředit vodou asi na 2 dcl
Cibuli nahrubo pokrájíme - podélně, plátky seitanu
pokrájíme na kousky. Na oleji osmažíme cibuli do sklovita,
přidáme seitan prohřejeme a zalijeme směsí sojové
omáčky, maizeny a zázvoru. Lze přidat i trochu drceného kmínu nebo vegety. Vaříme asi 5 minut.
Seitan
jako Čína
Seitan
special nakrájíme na nudličky. Na oleji osmahneme
zeleninu dle libosti, např. pórek, cibuli, papriky, žampióny, mrkev. Koření lze
použít také dle chuti jako na čínu. Seitanové nudličky se zeleninou prohřejeme a zalijeme
zředěnou sojovou omáčkou s maizenou, povaříme. Podává se s rýží i brambory.
Seitan
natural guláš
Seitan
nakrájíme na kostky. Osmahneme cibuli, přidáme houby nebo mrkev. Přidáme seitan, dle chuti okořeníme kmínem, majoránkou, sojovou
omáčkou. Zahustit, podávat s rýží i jinou přílohou.
Přírodní tofu smažené
Z tofu vymačkáme přebytečnou vodu a
nakrájíme na kostičky. Ty pak dáme do misky a zalijeme vodou se sojovou omáčkou
a přidáme na kolečka nakrájenou cibuli a jeden stroužek nasekané ho česneku.
Necháme několik hodin proležet, pak necháme okapat a fritujeme nebo smažíme ve
větším množství oleje. Zlatavé kostičky přimícháme do vař. rýže se zeleninou
(hrášek, mrkev, kukuřice apod.), zdobíme zeleným pórkem. Tofu
kostičky místo smažení můžeme povařit v nálevu 8-15 min.
Tofu
uzené s pórkem
Ingredience: 1 kostka
uzeného tofu, 2 lžíce oleje, 1 pórek, 1 lžička sojové
omáčky (nebo dle chuti) + zředit vodou
Pórek podélně rozkrojíme, šikmo pokrájíme na proužky, osmahneme
na oleji. Přidáme na kostičky nakrájené uzené tofu,
prohřejeme a zalijeme směsí vody, sojové omáčky a maizeny. Krátce povaříme.
Podáváme s rýží.
Marinované tofu v těstíčku
Připravíme těstíčko z mouky (maizeny). Marinované tofu v těstíčku obalíme a osmažíme.
Tofu
- sladký krém pro děti
300-400g tofu povaříme se špetkou
soli. Potom přidáme 2 šálky nastrouhaných jablek, 1/2 šálku povařených rozinek
(se špetkou soli), trošku citrónové šťávy, oříškové máslo nebo opražené
nastrouhané lískové oříšky, na špičku nože skořice, může se přidat i ječný slad
(sladěnka). Vše rozmixujeme do hladkého krému. Krém
je vhodný na lívanečky, omelety apod.
Salát z tofu s brokolicí
Rozmačkáme přírodní tofu. Na
osmahnutou cibuli nastrouháme uzené tofu, přidáme
vařenou brokolici nebo můžeme dát petrželku nebo pórek.
Tempeh
smažený se zelím
Přírodní tempeh - rozkrojit kostku na
půl, pak na plátky 2mm silné. Ofritovat do zlatova - křupava. Na pánvi
osmahneme cibuli krájenou na plátky, přidáme kysané zelí. Povaříme, přimícháme
smaž. tempeh, dochutíme sojovou omáčkou. Příloha -
rýže.
Tempeh
s mrkví
Přírodní tempeh rozkrájíme podélně na
dvakrát a na plátky asi 2-3 mm silné, ofritujeme do zlatova. Na pánvi osmahneme mrkev nakrájenou na kousky, na
osmaženou cibuli přidáme smažený tempeh, mrkev,
rozinky, arašídy, pórek nebo čínské zelí. Prohřejeme, zalijeme zálivkou dle
chuti: voda, sojová omáčka, jablečný koncentrát, pálivá paprika, maizena.
Provaříme. Podáváme s rýží, brambory, kaší.
Sečuan
tofu
Ingredience: 1 balíček tofu, 6 šálků oleje canola (nebo
jiného neochuceného oleje), 1 šálek shoyu, 1 šálek
vody, zázvorová šťáva.
Tofu
nakrájíme na trojúhelníky. Ohřejeme wok (čínskou
pánev), přidáme olej. Smažíme tofu ponořené v oleji
do zlatohněda po každé straně. Vyjmeme a vysušíme na
papírových ubrouscích. Okořeníme povařením v shoyu,
vodě a zázvorové šťávě.
Riokan
miso polévka
Ingredience: 5 šálků vody, 1
kousek kombu (12-16cm), 6 sušených houbiček shiitake namočených a nakrájených, 1-2 kousky wakame, 1kg tuhého tofu
nakrájeného na malé kostičky, 2 lžičky měkkého ječmenného misa,
1 svazek cibulové natě, tence nakrájené na diagonály.
Vodu s řasou kombu přivedeme do varu,
vaříme na mírném ohni cca 20 minut. Přidáme shiitake
a wakame a na mírném ohni vaříme dalších 15 minut.
Přidáme tofu. Po několika minutách sejmeme z ohně.
Přes cedník přidáme rozšlehané miso. Přikryjeme a
necháme stát krátkou dobu před podáváním. Nakonec přidáme cibulovou nať jako
ozdobu a podáváme. Takto připravená polévka je pro 6 porcí.
Obměna: Nejprve osmahneme tence nakrájenou cibuli na lžičce
sezamového oleje před přidáním shiitake a wakame.
Stir-fry (míchaná smažená směs)
Ingredience: 2 stroužky
česneku (nadrobno nakrájeného), 1 lžička sezamového oleje, 3 sušené houbičky shiitake (namočené po 1/2 až 1 hod.), 2 mrkve (nakrájené na
tlusté sirky), 4 cibule (nakrájené na čtvrtky), 2šálky čínského zelí
(nakrájeného na poloviny), diagonálně nakrájené tofu
(podle předchozího receptu), 1 šálek vařící vody nebo vývaru, 2lžičky arrowrootu, 1 hrst hrášku, shoyu
nebo mořská sůl, pro chuť 1 lžička zázvorové šťávy.
Na oleji osmahneme česnek a cibuli. Přidáme houbičky, mrkev a
cibuli a smažíme 2 až 3 min. V malém množství rozmícháme arrowroot
a vmícháme k zahuštění. Přidáme hrášek a okořeníme shoyu
nebo solí a zázvorovou šťávou a mírně vaříme 1 min. Podáváme horké.
Další recepty a použití výrobků ze sóji
Tofu
- Někde označován za sójový sýr, obsahuje hodně proteinů minerálních látek
včetně vápníku. Lehce stravitelný a vhodný pro každého. Použití - dušení,
smažení, guláše, majonézy, krémy, různé druhy omáček, pomazánky a tvaroh.
Tofu
se zeleninou - Macerujeme tofu
v sojové omáčce bez vody se sezamským oleji eventuálně s mirin.
Na woku osmahneme bílou část čínského zelí, přidáme tofu na kostičky nakrájené. Podusíme a nakonec přidáme
zelenou část a zahustíme maizenou.
Tofu
karbanatky - Na textil mezi prkénka
vložíme tofu a zatížíme. Tímto se nám dostane z tofu přebytečná voda. Nakrájíme na jemno
jarní cibuli nebo pór a na sirčičky mrkev. Rozmačkáme tofu,
přisolíme, vmícháme připravenou zeleninu, přidáme trochu maizeny. Vše dobře
promícháme, vytváříme karbanátky a smažíme je v oleji.
Majonézy a krémové omáčky z tofu
- Nechají se velmi snadno připravit. Tento způsob slouží k tomu, jak lahodně
lze využít tofu v téměř neomezených možnostech. Každá
úprava má různou bohatou chuť . Výhodou takovéto majonézy je nízký obsah tuku a
kalorii a neobsahuje žádný cholesterol. Mixujeme kostku tofu,
kterou můžeme předem povařit. Přidáme 2-3 lžíce oleje, 1-2 lžíce citrónové
šťávy nebo jablečného octa, půl lžičky soli nebo můžeme použít sojovou omáčku a
koření dle chuti. Rozmixujeme do hladkého krému. Můžeme nechat vychladnout v
chladničce. Před podáváním krátce přemixujeme a dle
přání podáváme ozdobené petrželkou. Nespotřebované uchováme v chladničce,
zakryté vydrží 2-3 dny. Konzistence majonézy houstne. Můžeme použít různé druhy
koření. Například: v základní majonéze rozmixujeme 1 stroužek česneku a půl
lžičky semen kopru; 1/4 šálku nasekané cibule (vynikající na smažená jídla z TEMPEHu); asi 2 lžíce na jemno
nastrouhaného křenu.
Tofu
uzené - pro svoji zajímavou chuť slouží k
mnohostrannému využití, vhodné i pro studenou kuchyň, obložené chlebíčky,
studené mísy různé formy dekorací atd.
Uzené tofu s pórkem
- Nejprve osmahneme bílou část pórku, přidáme uzené tofu
nakrájené na kostičky, podusíme před dokončením vaření zelenou část a přichutíme dle chuti.
Smažené uzené tofu
- Na plátky nakrájíme tofu, obalíme v těstíčku (voda,
celozrnná mouka, sůl, kurkuma). Smažíme v rostlinném oleji do zlatova, necháme odkapat. Teplé podáváme.
Karbanátky - Pro úsporu času našich zákazníků
nabízíme několik druhů hotových karbanátků. Použití zahřátím
na páře. Pro lepší chuťové vlastnosti doporučujeme použít na karbanátky
majonézu z tofu, nebo petrželkou. Pro seitánky doporučujeme použit pikantní přírodní hořčici,
která je vyrobena bez barviv a konzervačních činitelů. Použitím různých druhů
omáček a majonéz dosáhnete pestrost, chutnost a pikantnost pokrmu.
Salámy z tofu
- Výhodné použití pro studenou kuchyň. Mohou se použít na způsob lunchmeatu tak, že kolečka salámu osmažíme na oleji po obou
stranách. Podáváme teplé posypané např. nastrouhaným daikonem.
Kolečka salámu můžeme též obalit v těstíčku (mouka, olej, sůl, kurkuma) a
osmažit v oleji. Další možností je vmíchat na kostičky nakrájený salám do
obilných a zeleninových salátů.
Seitan
speciál - Patří mezi nejchutnější výrobky ze seitanu, nechá se použít na ražničí,
guláše a speciality se zeleninou.
Seitan
speciál se zeleninou - Osmahneme cca půl šálku na sirčičky
pórku a půl šálku na sirčičky nakrájenou mrkev. Podlijeme lehce vodou, na vrh
dáme nakrájený seitan speciál a pokmínujeme. Dusíme
tak dlouho, až je zelenina měkká. Zahustíme maizenou, přichutíme
sojovou omáčkou a před podáváním ozdobíme petrželkou.
Tempeh
- Lehce stravitelná bílkovina, která obsahuje vitamíny řady B včetně B12 a
rostlinné tuky. Patří mezi vydatné a posilující pokrmy, které se využívají pro
děti, fyzicky pracující osoby a sportovce. Použití jako pro guláše, smažení,
pečení, asijské speciality se zeleninou, pomazánky, atd.
Smažený tempeh
- Povaříme 15 minut tempeh ve vodě se sojovou
omáčkou, necháme okapat. Můžeme přímo osmahnou tempeh
po obou stranách do zlatova. Před podáváním použijeme
zálivku - voda sojová omáčka, zázvorová šťáva.
Tempeh
s hořčicí - Povařený tempeh
v sojové omáčce rozřízneme, natřeme vnitřní plochu hořčicí. Komplet namočíme do
těstíčka. Necháme okapat. Vložíme do rozpáleného oleje a fritujeme do zlatova.
Okara
- Sojová drť, která se používá k přípravě různých druhů karbanátků, tvarohových
náplní, paštik, moučníků a koláčů.