OKRESNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVA
V KOLÍNĚ

 

Hygiena potravin

 

Úvodní stránka

 

Co mám právo vědět při nakupování masa a uzeniny?

Právní předpisy České republiky v současné době velmi podrobně ošetřují údaje, které je povinen poskytnout výrobce či prodejce kupujícímu v případě nákupu baleného zboží! Maso a podstatná část uzeniny se ale prodávají nebalené. Zde je minimum informací, které by prodávající měl viditelně umístit v případě prodeje nebaleného masa a uzeniny.

Zákon 110/1997 Sb. o potravinách v platném znění

§ 8

(1) Podnikatel, který uvádí do oběhu potraviny nebalené, je povinen
a) označit vnější obaly (přepravní, manipulační) údaji podle § 6 odst. 6,
b) sdělit nebo doložit údaje uvedené v § 6 odst. 1 jinému podnikateli, který uvádí potravinu do oběhu, nebo dalšímu výrobci.
(2) Podnikatel uvedený v odstavci 1 je povinen tam, kde je potravina přímo nabízena k prodeji spotřebiteli, viditelně umístit alespoň písemný údaj podle § 6 odst. 1 pís
m. b), c), d) nebo e), k), l) a n).

§ 6

Označování potravin

(1) Podnikatel, který uvádí do oběhu potraviny balené ve výrobě, je povinen způsobem stanoveným vyhláškou potravinu řádně označit na obalu určeném pro spotřebitele
b) názvem druhu, skupiny nebo podskupiny potravin stanoveným ve vyhlášce, pod nímž je potravina uváděna do oběhu. Potravina, kterou nelze označit druhem, skupinou nebo podskupinou vzhledem k použitým surovinám nebo použité technologii, se označí názvem odvozeným od základní použité suro
viny nebo technologie,
c) údajem o množství výrobku (objemem plnění nebo hmotností, pokud není stanoveno jinak); u pevných potravin nacházejících se v nálevu musí být kromě celkové hmotnosti uvedena i hmotnost pevné potraviny,
d) datem použitelnosti u druhů potravin podléhajících rychle zkáze a u druhů potravin stanovených vyhláškou,
e) datem použitelnosti nebo datem minimální trvanlivosti u jiných než pod písmenem d) uvedených druhů potravin; výjimku tvoří potraviny, které podle vyhlášky nemusí být označen
y datem minimální trvanlivosti,
k) údaji o možnosti nepříznivého ovlivnění zdraví lidí, stanoví-li tak zvláštní předpisy,
l) údajem o ošetření potraviny nebo potravinové suroviny ionizujícím zářením, a to slovy "ozářeno" nebo "ošetřeno ionizujícím zářením"
; v případě ošetření potraviny nebo potravinové suroviny, která je složkou potraviny, se tento údaj uvede vedle názvu složky potraviny,
n) údajem o třídě jakosti, je-li stanovena vyhláškou,

§ 2

Pro účely tohoto zákona se rozumí
p) datem použitelnosti datum ukončující dobu, po kterou si potravina podléhající rychle zkáze, při dodržování skladovacích podmínek, zachovává své specifické vlastnosti a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost a po které nesmí být uváděna do oběhu,
q) datem minimální trvanlivost
i datum vymezující minimální dobu, po kterou si potravina zachovává své specifické vlastnosti při dodržování skladovacích podmínek a splňuje požadavky na zdravotní nezávadnost,

Co zjistíte při koupi hovězího masa?

326/2001 Sb.
VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 30. srpna 2001, kterou se provádí § 18 písm. a), d), g), h), i) a j) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, pro maso, masné výrobky, ryby,
ostatní vodní živočichy a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich

§ 3
Označování

(1) Kromě údajů uvedených v zákoně a ve zvláštním právním předpise se označí
a) maso názvem skupiny podle přílohy č. 1 tabulky 1 a dále živočišným druhem, bez ohledu na pohlaví, podle § 1 písm. l) až t), v) a w); maso ostatních zvířat názvem živočišného druhu,
b) výsekové maso tržním druhem uvedeným v příslušné technické normě,
c) výsekové maso, nedělená drůbež a dělené drůbeží maso balené, králíci a zvěřina dělená a balená, d
roby, kosti, krev, syrový tuk a balené mleté maso, pokud nebyly zmrazeny, datem použitelnosti,
d) droby názvem živočišného druhu zvířete, ze kterého pocházejí, a názvem orgánu nebo části těla,
(2) Hovězí maso balené, zabalené i nebalené se při uvádění do o
běhu, kromě údajů uvedených v odstavci 1, dále označí
a) slovy "mladý skot", "mladý býk", "býk", "volek", "jalovice" nebo "kráva",
b) registračním číslem zvířete,
c) číslem schválení jatek a číslem schválení bourárny,
d) evidenčním číslem posledního chovu,

e) datem porážky,
f) názvem země, kde se zvíře narodilo, kde bylo vykrmeno a kde bylo poraženo. V případě, že název země je ve všech případech totožný, mohou se údaje uvést slovy "Původ:" a dále se doplní název země,
g) u hovězího masa pocházejícího z býk
a, volka nebo krávy stářím zvířete v měsících, takovým způsobem, aby byla zajištěna prokazatelná vazba tohoto označení s průvodním listem skotu.
(3) V případě, že je hovězí maso označeno jako maso vyšetřené na spongiformní encefalopatii skotu (BSE), musí b
ýt součástí tohoto označení název akreditované laboratoře, která vyšetření provedla, a číslo protokolu o laboratorním vyšetření na spongiformní encefalopatii skotu (BSE).

Příl.1
Členění na druhy a skupiny
Tabulka 1
Členění masa na druhy a skupiny, s výjimkou nedělené drůbeže a děleného drůbežího masa

 DRUH

SKUPINA

MASO

Výsekové maso

Kosti

Droby

Syrové sádlo, lůj

Krev

Mleté maso

Králík, králičí maso

Zvěřina