OKRESNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVA |
|
Úvodní stránka |
Co mám právo vědět při nakupování masa a uzeniny? |
|||||||||
Právní předpisy České republiky v současné době velmi podrobně ošetřují údaje, které je povinen poskytnout výrobce či prodejce kupujícímu v případě nákupu baleného zboží! Maso a podstatná část uzeniny se ale prodávají nebalené. Zde je minimum informací, které by prodávající měl viditelně umístit v případě prodeje nebal eného masa a uzeniny.Zákon 110/1997 Sb. o potravinách v platném znění § 8 (1) Podnikatel, který uvádí do oběhu potraviny nebalené, je povinen § 6 Označování potravin (1) Podnikatel, který uvádí do oběhu potraviny balené ve výrobě, je povinen způsobem stanoveným vyhláškou potravinu řádně označit na obalu určeném pro spotřebitele c) údajem o množství výrobku (objemem plnění nebo hmotností, pokud není stanoveno jinak); u pevných potravin nacházejících se v nálevu musí být kromě celkové hmotnosti uvedena i hmotnost pevné potraviny, d) datem použitelnosti u druhů potravin podléhajících rychle zkáze a u druhů potravin stanovených vyhláškou, e) datem použitelnosti nebo datem minimální trvanlivosti u jiných než pod písmenem d) uvedených druhů potravin; výjimku tvoří potraviny, které podle vyhlášky nemusí být označeny datem minimální trvanlivosti, k) údaji o možnosti nepříznivého ovlivnění zdraví lidí, stanoví-li tak zvláštní předpisy, l) údajem o ošetření potraviny nebo potravinové suroviny ionizujícím zářením, a to slovy "ozářeno" nebo "ošetřeno ionizujícím zářením"; v případě ošetření potraviny nebo potravinové suroviny, která je složkou potraviny, se tento údaj uvede vedle názvu složky potraviny, n) údajem o třídě jakosti, je-li stanovena vyhláškou, § 2 Pro účely tohoto zákona se rozumí Co zjistíte při koupi hovězího masa? 326/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 30. srpna 2001, kterou se provádí § 18 písm. a), d), g), h), i) a j) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, pro maso, masné výrobky, ryby, ostatní vodní živočichy a výrobky z nich, vejce a výrobky z nich § 3 (1) Kromě údajů uvedených v zákoně a ve zvláštním právním předpise se označí d) droby názvem živočišného druhu zvířete, ze kterého pocházejí, a názvem orgánu nebo části těla, (2) Hovězí maso balené, zabalené i nebalené se při uvádění do oběhu, kromě údajů uvedených v odstavci 1, dále označí a) slovy "mladý skot", "mladý býk", "býk", "volek", "jalovice" nebo "kráva", b) registračním číslem zvířete, c) číslem schválení jatek a číslem schválení bourárny, d) evidenčním číslem posledního chovu, e) datem porážky, f) názvem země, kde se zvíře narodilo, kde bylo vykrmeno a kde bylo poraženo. V případě, že název země je ve všech případech totožný, mohou se údaje uvést slovy "Původ:" a dále se doplní název země, g) u hovězího masa pocházejícího z býka, volka nebo krávy stářím zvířete v měsících, takovým způsobem, aby byla zajištěna prokazatelná vazba tohoto označení s průvodním listem skotu. (3) V případě, že je hovězí maso označeno jako maso vyšetřené na spongiformní encefalopatii skotu (BSE), musí být součástí tohoto označení název akreditované laboratoře, která vyšetření provedla, a číslo protokolu o laboratorním vyšetření na spongiformní encefalopatii skotu (BSE). |
|||||||||
Příl.1 |
|||||||||
DRUH |
SKUPINA |
||||||||
MASO |
Výsekové maso |
||||||||
Kosti |
|||||||||
Droby |
|||||||||
Syrové sádlo, lůj |
|||||||||
Krev |
|||||||||
Mleté maso |
|||||||||
Králík, králičí maso |
|||||||||
Zvěřina |