Vinařství Miluše Vlašim, Vlasákova 222 obchod vínem |
Není mnoho těch, kteří mají možnost se seznamovat s dobrými víny v malých vinných sklípcích a kteří vínu opravdu rozumějí. To však neznamená, že ti ostatní si také nemohou pochutnávat na dobrých a kvalitních vínech. Je potěšující, že pití dobrého vína se těší stále větší oblibě a že si lidé uvědomují, že víno je nejen nápoj lahodný, ale i nápoj povznášející a zdravý. Naše firma si vytkla za cíl, poskytnout svým zákazníkům vedle pestrého sortimentu lahvovaných vín i dostatečně pestrou nabídku vín stáčených a svým způsobem prodeje tak co nejvíce přiblížit neopakovatelnou atmosféru vinných sklípků i do oblastí, kde se víno přímo nevyrábí.Jistě neuškodí, připomenout si několik užitečných zásad, jak při nakupování stáčených vín postupovat. Požadavky na výběr vína se samozřejmě liší podle toho, k jakému účelu chceme víno použít. U nás, vzhledem k silné konkurenci piva, se vína nakupují hlavně ke společenským setkáním, jako jsou různé oslavy, svatby apod. a všude tam, kde se sejde více lidí, kteří se chtějí bavit. K těmto účelům se hodí stolní i běžná odrůdová a známková vína, u nichž je důležité, aby byla zdravá, harmonická, bez zbytečně vysokého obsahu cukru, příznivá pro naše zažívání. Tato vína se hodí i pro běžnou denní spotřebu jako náhrada piva. Dosud nedoceněno je u nás využívání zředěných vín k uhašení žízně, jak je to běžné ve velkých vinařských zemích. Zředěním vína vodou nebo sodovkou v libovolném poměru dostaneme ideální nápoj neobsahující žádné dieteticky závadné látky a podporující svým nízkým obsahem kyselin zažívání. Oproti nejrůznějším nealkoholickým nápojům neobsahuje prakticky žádný cukr ani umělé esence a barviva. Přitom je to nápoj opravdu osvěžující.Větší pozornost je nutno věnovat výběru vína, které chceme někomu darovat. Je to projev určité úcty k obdarovanému a tomu by měla odpovídat i jakost darovaného vína. Mohou to být i běžná odrůdová vína ale plněná do lahví 0,7 l. Naše firma nabízí jako jistou střední cestu i možnost nákupu stáčených vín do velmi hezkých patentních lahví a demižonků. Zákazníky je hodně využívána i možnost nákupu stáčených vín do plastových lahví. Ani proti takovému postupu nelze nic namítat, je však třeba dodržet jisté zásady. Pokud si láhev zakoupíte přímo u nás, jedná se o novou láhev přímo z výroby a vy máte tak jistotu, že láhev neobsahuje žádné nečistoty, které by mohly narušit jakost ví na. Láhev lze samozřejmě použít pro nákup vína vícekrát, je však třeba dodržet následující:
Při dodržení těchto tří hlavních zásad je možno plastové láhve bez obav používat. Při servírování vína je ale z estetických důvodů vhodnější přelít víno do skleněné karafy (pozor ale, častým přelíváním se víno provzdušňuje, což také není dobré). Tím se dostáváme k problematice skladování stáčených vín. Obecně lze říci, že víno není vhodné skladovat při teplotě nad 15° C. Přírodní víno se nesmí ponechávat v načaté láhvi. Přístup vzdušného kyslíku způsobuje tzv. zvětrávání vína, vyznačujícího se tvorbou vyššího obsahu aldehydů a zhoršováním chuti a barvy vína. Po určité době, závisející i na teplotě skladování, se začne víno kalit a často i zoctovatí. Zůstane-li vám tedy nedopité víno v lahvi, je třeba jej přelít do lahve menší, anebo v případě plastové láhve je možno zmáčknutím vytěsnit z láhve přebytečný vzduch a ihned uzavřít. U nás je možno si zakoupit také ruční vakuovou odsávačku, což je velice praktická pomůcka pro uchování vína v načaté lahvi (vřele doporučujeme).Závěrem snad už jen pozvání do některé naší prodejny, kde nabízíme aktuálně až čtrnáct druhů stáčených vín velmi dobré kvality. Vína vám rádi dáme ochutnat a pomůžeme vám s výběrem. Nezapomeňte, že nejen chlebem živ je člověk, ale i jeho duše potřebuje občasné pohlazení, vzpruhu a tělo prudší tok krve, aby se duše mohla rozlétnout k těžko dosažitelným výšinám. Není jiného nápoje ani prostředku, kterým by se lidská duše mohla nechat unášet tak bezelstně, sladce a příjemně, aniž by to mělo pro tělo škodlivé následky, jako je mírné požití jakostního vína. Vinařství Miluše |
.
Tyto stránky byly vytvořeny dne 28. října 2001, poslední úprava byla provedena dne
24. ledna 2004.Webmaster: ml-vlasim@cmail.cz .