KOSMOS 6
LEDEN 2000 / JANUARY 2000

ÚVODNÍK

 

Zdravím Vás z Pardubic.

Tak v tom magickém roce 2000 Vám přeji mnoho úspěchů v životě i ve sběratelství. Děkuji všem, kteří mě zaslali své novoročenky a přání.

Nejdřív bych si chtěl trochu postěžovat. Když jsem Vám posílal první číslo Kosmosu vymínil jsem si, že budete všichni pravidelně přispívat do jednotlivých čísel. Potom jsem zmírnil na "podle možností". Ale máme tady číslo šest a od některých z vás jsem neviděl ještě ani řádku, od někoho jeden (alespoň ten!) příspěvek. Řadě z Vás bylo zatěžko poslat i své tipy do ankety o nejhezčí ženu v kosmu. Ten, koho se tato výtka týká, to jistě ví …!

Mám zde od několika z vás kopie ceníků které dostáváte jako odpověď na své žádosti od amerických astronautů - tedy přesněji od Nadace která je v oblasti poskytování autogramů zastupuje. Je to, stručně řečeno, pořádná soda. Ceny pohybující se v rozmezí 50 až 150 USD jsou pro našince asi neakceptovatelné - tudíž autogramy nedostupné. Obchod je obchod a podpisy slavných astronautů generace Apolla jsou asi dobrý artikl. Na druhou stranu se astronautům ani moc nedivím. Stačí si na internetu najít www-stránky amerických sběratelů - a podívat se na ceny za které oni nabízejí podepsané fotografie astronautů - ceny jsou ještě vyšší. Takže - pokud se na tyto ceny podívá některý z astronautů je již k rozhodnutí postoupit svá práva na prodej svého podpisu nadaci jenom krůček. Nadace použije peníze k dobročinnému účelu (je to v USA, nikoliv v Česku!) a nemastí si kapsu "takysběratel" který podpis původně získal od astronauta zadarmo. Bohužel, musíme se s tím smířit.

Zdraví Vás Milan HALOUSEK


 

Na úvodní stránku příslušného čísla Na další článek příslušného čísla