KOSMOS 10
ČERVEN 2000 / JUNE 2000

TEST VAŠICH KOSMICKÝCH ZNALOSTÍ

 

1/ Autorem světoznámého románu o přistání prvního člověka na Měsíci "Oheň na Měsíci" (Of a Fire on the Moon) je americký spisovatel

a) Joseph HELLER
b) Norman MAILER
c) Arthur HAILEY

 

2/ První živé bytosti na oběžné dráze byli sovětští psi. Úspěšná byla však až druhá dvojice psích kosmonautů. Ta prvá dvojice zahynula při výbuchu rakety krátce po startu. Úspěšní pejskové se jmenovali:

a) Čajka a Lisička
b) Poběda a Hvězdička
c) Strelka a Bělka

 

3/ Rozruch kolem startu nejstaršího člověka do kosmu, Johna Glenna v lodi Discovery, máme ještě všichni v paměti. Kdo však byl nejmladším kosmonautem který odstartoval do vesmíru?

a) German TITOV při svém startu ve Vostoku 2 dne 6.8.1961
b) Sally RIDEOVÁ při svém prvním startu v raketoplánu Challenger STS-7 dne 18.6.1983
c) Valentina TĚREŠKOVOVÁ při svém startu ve Vostoku 6 dne 16.6.1963

 

4/ Že nejstarším žijícím kosmonautem je John Glenn napadne asi každého. Kdo by však mohl být tím pomyslným benjamínkem mezi astronauty?

a) Američan Scott Kelly
b) Slovák Ivan Bella
c) Rus Saližan Šaripov

 

5/ A ještě jedna otázka k věku astronautů. Již jsem se ptal na nejmladšího kosmonauta, tak nyní se zeptám na toho nejstaršího. Opět se zde objevuje jméno Johna Glenna jako nejstaršího člověka který se podíval do kosmu. Ale kdo si myslíte, že byl v době svého prvního startu do kosmu nejstarším astronautem?

a) americký senátor Edwin J. GARN
b) dnes již zemřelý Američan Karl G. HENIZE
c) účastník letu Sojuz-Apollo, americký astronaut z první "sedmičky" Donald K. SLAYTON

 

6/    Muž na fotografii je jednou z největších postav amerického dobývání kosmu. Patřil do legendární první "sedmičky" amerických astronautů. Jeho jméno je ……….

 

7/ V souvislosti s americkou stanicí Skylab se objevovalo i jméno "Arabella". Arabella byl, byla nebo bylo:

a) zařízení na odstraňování biologických pachů na stanici založené na principu pískových filtrů - vyvinuté pro NASA v Saudské Arábii
b) zařízení na udržování fyzické kondice astronautů pojmenované po známé představitelce z televizní reklamy na toto cvičební náčiní
c) pavouk chovaný na palubě lodi a sloužící k vědeckému pozorování. Svůj krátký život ukončil při návratu na Zem, jelikož se mu vůbec nelíbilo veliké přetížení při přistání.

 

8/ Kdo si první vyzkoušel jak "chutná" odstartovat do kosmu s ruskou i americkou lodí? Který kosmonaut se jako vůbec první svezl jak v ruském Sojuzu, tak i v americkém raketoplánu? Víte?

a) Němec Ulf Merbold
b) Francouz Jean-Loup Chretién
c) Rus Sergej Krikaljov

 

9/     Znak této americké expedice programu Apollo jsem si dovolil trochu pozměnit. Jak má vypadat správně?

 

10/ Kromě Spojených států a Ruska (Sovětského svazu) se do kosmu podívali občané ještě další řady států. Kolik dalších států má již svůj kosmický křest za sebou (včetně Ukrajiny a Kazachstánu)?

a) 18
b) 28
c) 38

 

11/ Označení VAB se váže nerozlučně ke Kosmickému středisku NASA na Kennedyho mysu. Tento název označuje:

a) 180 metrů vysokou montážní halu amerických raket
b) záložní středisko řízení letů expedic Apollo 7 až 17, umístěné hluboko v suterénu hlavní budovy střediska
c) noční podnik u Kosmického střediska, známý především velkou oslavou šťastného návratu expedice Apollo13 o kterém se zmiňuje i Jim Lovell ve své knize

 

12/ Víte jaký měl být úplně první úkol Neil Armstronga po jeho vystoupení na Měsíční povrch? A který splnil až po důrazném upozornění pozemním střediskem a E.Aldrinem?

a) rozvinout a vztyčit americkou vlajku
b) sebrat a uschovat ve skafandru malý vzorek měsíčního kamene (tzv. zabezpečovací vzorek)
c) uzavřít ventil na trysce motoru přistávacího modulu

 

13/      

Trochu jsem si pohrál se znaky amerických vesmírných expedic. Pro vás však bude jistě hračkou určit kterým expedicím symboly patří (jedná se o jednu expedici z období "raketového" a dvě expedice z období "raketoplánů").

 

14/ Nosná raketa SATURN 5, která vynášela americké lodě k Měsíci, byla vysoká 85 metrů a byla zkonstruována jako:

a) dvoustupňová
b) třístupňová
c) čtyřstupňová

 

15/ A ještě jednou nosná raketa SATURN 5. Tentokrát otázka zní: Tipněte si, kolik motorů a motorků bylo dohromady na lodi Apollo a nosné raketě Saturn?

a) 27
b) 57
c) 87

 

16/ Dokážete několika větami stručně vysvětlit základní rozdíl v přistávání ruských a amerických kosmických lodí (a nemyslím přistávání raketoplánů)? Proč návratové sekce ruských lodí přistávají na pevninu a americké přistávaly na moři? Proč zrovna v tomto kritickém bodu šly obě kosmické velmoci tak zásadně odlišným směrem? Co bylo prvopočátečním impulsem pro jeden i druhý systém?

 

17/   

Předložené schéma soulodí představuje kosmickou stanici s připojenou kosmickou lodí a speciálním modulem.Tou kosmickou stanicí uprostřed je:

a) sovětský SALJUT
b) americký SKYLAB
c) sovětský a později ruský MIR

 

18/ Že si i astronauté občas "zablbli" svědčí i případ jednoho z amerických Měsíčňanů. Který z amerických astronautů si na Měsíci zahrál golf? Jen pro doplnění - úder měl délku zhruba 350 metrů a byl zahrán holí č.6 propašovanou na Měsíc mezi osobními věcmi. Tímto prvním kosmickým golfistou byl:

a) Alan Shepard z Apolla 14
b) Thomas Mattingly z Apolla 16
c) Harrison Schmitt z Apolla 17

 

19/ ASTP je zkratka označující krátkou etapu pilotovaných letů do kosmu. Napište co značí a uveďte jména astronautů s tím spojená.

 

20/ Prvními kosmonauty kteří po návratu z Měsíce již nemuseli do bezpečnostní karantény byla posádka (samozřejmě v to nepočítaje posádku Apolla 13):

a) Apolla 12
b) Apolla 14
c) Apolla 15

 

21/     Komu patří tento znak? Které organizaci zabývající se výzkumem kosmu?

 

22/ O požáru Apolla1, a smrti tří amerických astronautů v něm, se ví téměř vše. Ale naopak skoro nic se neví o nešťastné smrti čtyřiadvacetiletého ruského kosmonauta Valentina Bondarenka v plamenech zkušební komory v roce 1960. Co bylo příčinou tragického požáru v Hvězdném městečku?

a) Smotek vaty odhozený nešťastnou náhodou na plochu malého vařiče v komoře určené k vyzkoušení dlouhodobého pobytu v osamocení.
b) Převržená petrolejová lampička kterou si kosmonaut v izolační komoře svítil při poměrně častých výpadcích osvětlení komory.
c) Zkrat v ovládacím panelu kabiny způsobený hrubým selháním opilého pracovníka obsluhy v předkomoře.

 

23/       Poznat muže na fotografii vám jistě nedá žádnou práci. I podle uniformy je snadné identifikovat, že se jedná o sovětského kosmonauta. Doplňte jeho jméno a jeho kosmické prvenství.

 

SPRÁVNÉ ODPOVĚDI


 

Na úvodní stránku testu Na správné odpovědi