KOSMOS 11
SRPEN 2000 / AUGUST 2000

TEST KOSMICKÝCH ZNALOSTÍ
OPRAVA

 

Do testu uveřejněného v minulém KOSMOSU se vloudila jedna velká a zásadní chyba.

V otázce č.6 se ptám na jméno slavného amerického astronauta. Mojí chybou a nepozorností je v otázce uvedeno jako nápověda že patřil do legendární první sedmičky astronautů. Nebyla to moc dobrá nápověda – NEPATŘIL TAM TOTIŽ. Byl mezi astronauty vybrán až ve druhé skupině – v září 1962. Omlouvám se všem.

Drobné nepřesnosti mohou být i u otázek č.10 a č.15 kde se ptám na počet států které měli svého zástupce v kosmu, respektive na počet motorů Saturnu 5 s lodí Apollo.

U počtu států mohla vzniknout chyba nejasnostmi ohledně zařazení kosmonautů bývalého Sovětského Svazu. Takže: všichni kosmonauté kteří letěli před zánikem SSSR jsou započítáni jako občané SSSR a následně nástupnického Ruska. Po rozpadu Sovětského svazu jsou jednotlivé státy již počítány samostatně (týká se to Ukrajiny a Kazachstánu). To jsem si nevymyslel já, takhle to evidují sběratelé i v USA.

Počet motorů a motorků Saturnu 5 a Apolla je opravdu uváděn v různých zdrojích různě. Údaj z testu je ověřen ze dvou zdrojů. Můžeme samozřejmě v dalším KOSMOSU diskutovat o jeho přesnosti.


 

Na úvodní stránku příslušného čísla Na další článek příslušného čísla