KOSMOS 12
ZÁŘÍ 2000 / SEPTEMBER 2000

DOBA CESTY NA MARS BY SE
MOHLA ZKRÁTIT NA POLOVINU

České Noviny, 21.6.2000

Nový typ raketového pohonu, který nyní posuzuje specializované pracoviště amerického Národního ústavu pro letectví a vesmír (NASA), by mohl zkrátit dobu nutnou k cestě ze Země na Mars na polovinu, tvrdí americký kosmonaut Franklin Chang-Diaz.
"Vyvinuli jsme nezbytnou technologii," cituje agentura ANSA prohlášení Changa-Diaze, který nyní řídí vývojové práce v houstonském středisku Advanced Space Propulsion Laboratory, zabývajícím se studiem pokrokových pohonných systémů.

Nová pohonná jednotka je sice založena na stejném principu chemických reakcí, jaký využívají dosavadní "konvenční" vesmírné rakety, palivo je ale zahříváno na vysoké provozní teploty pomocí magnetických polí umožňujících zvýšit výkon důkladnějším spalováním ionizovaných plynů.

Nynější konvenční rakety, v jejichž motorech se palivo spaluje za relativně nízkých teplot kolem 2700 stupňů Celsia, dosahují rychlosti asi 16.000 kilometrů v hodině.

Zvýší-li se teplota, zvýší se i rychlost, tvrdí Chang-Diaz, ale současně upozorňuje, že za takové situace se zvyšuje i nebezpečí, že se spalovací komora roztaví. Tento problém američtí výzkumníci hodlají odstranit tím, že spalované plyny nasměrují do magnetického pole. Systém dostal název Variable Specific Impulse Magnetoplasma Rocket neboli Vasimir.
Pokud by tento systém byl využit k případné misi s lidskou posádkou na Mars, tvrdí Chang-Diaz, pak by Vasimir mohl snížit dobu potřebnou k překonání vzdálenosti mezi naší planetou a Marsem z nynějších šesti měsíců na pouhou polovinu. Tím by nejen klesly náklady spojené s takovou výpravou, ale současně by se výrazně omezilo i nebezpečí vesmírného záření, jemuž jsou astronauti v kosmu vystaveni.
Chang-Diaz ale také nezastírá, že než se podaří takovou pohonnou jednotku nasadit v praxi, bude to trvat "celá léta". Malý funkční prototyp by však podle něj měl být k dispozici již v roce 2004.


 

Na úvodní stránku příslušného čísla Na další článek příslušného čísla