KOSMOS 13
ŘÍJEN 2000 / OCTOBER 2000

ROŠÁDY V POSÁDKÁCH STANICE MIR

Z posádky příštího letu na orbitální stanici Mir byl vyřazen její velitel Saližan Šaripov spolu s palubním inženýrem Pavlem Vinogradovem. Na oběžnou dráhu totiž měli letět společně s americkým milionářem Denisem Titem (59), který se stane prvním turistou ve vesmíru. A vzhledem k jeho prachbídným znalostem ruštiny dostala přednost náhradní posádka jazyk anglický ovládající.

Původní záměr nadnárodní společnosti MirCorp (v současné době financuje provoz Miru) přitom byl příští rok v lednu vyslat na stanici dvoučlennou posádku ve složení Šaripov - Vinogradov. Ta zde měla zůstat až do dubna, kdy by ji přiletěla vystřídat dvojice kosmonautů Talgat Musabajev a Jurij Baturin. A právě tohoto střídání se měl zúčastnit Denis Tito - s novou posádkou přiletět, strávit několik dní na Miru a s původní přistát.

Jenomže společnosti MirCorp se přes velkolepé plány nepodařilo finančně zajistit prostředky na oba plánované starty. Proto bylo nutné Titova přesunout do první výpravy. Jenomže vzhledem ke krátké době potřebné k přípravě jeho startu (navíc Tito je každý měsíc ve Hvězdném městečku u Moskvy pouze dva týdny - zbytek času se v USA věnuje svým obchodním záležitostem) bylo rozhodnuto, že jej není možné naučit rusky. Proto bylo přistoupeno k výše popsané ”rošádě”.

Denis Tito zaplatil za svůj nadcházející let na stanici Mir 22 miliónů dolarů.

na obrázku: Denis Tito při výcviku


 

Na úvodní stránku příslušného čísla Na další článek příslušného čísla