KOSMOS 14
LISTOPAD 2000 / NOVEMBER 2000

APOLLO 13: PROČ NEDOLETĚLO NA MĚSÍC?

 

Vyšetřování prokázalo, že explozi uvnitř kyslíkové nádrže palivových článků zavinil požár vyvolaný zkratem. Hlavní příčinou bylo nevhodné termorelé u topných těles, která ohřívala podchlazený kyslík. V době, kdy byly spínače zkonstruovány, pracoval celý systém topení i míchání při napětí 28 V, ale později byly požadavky změněny, protože topné elementy v určitých chvílích vyžadovaly napětí až 65 V. Spínače sice snesly vyšší napětí, při 65 V je však nebylo možné rozpojit. Kontakty se totiž svařily a termorelé zůstalo sepnuto. Tak vážného nedostatku si kupodivu nikdo nevšiml! Ani hlavní dodavatel pomocné a velitelské sekce kosmické lodi firma North American Rockwell Corp., ale ani přebírající organizace NASA při kontrole technické dokumentace a při pozemních zkouškách.

Vyšetřovací komise rovněž zjistila, že během montáže už ve výrobním závodě spadla nádrž montérovi z pracovního stolu, což zřejmě způsobilo určitou netěsnost jedné příruby. Při předstartovní přípravě proto technici nemohli vypustit kyslík z nádrže obvyklým způsobem a při nouzové proceduře byly spínače vystaveny po celých osm hodin více než dvojnásobku povoleného napětí. Selhání spínačů nakonec způsobilo, že teplota topného elementu dosáhla až 530 stupňů Celsia. Poškodila se teflonová izolace v blízkosti kabelu topení a v 56. hodině letu došlo ke zkratu a k následnému vznícení izolace.

Závadu mohli technici zjistit už před startem. Záznam napětí přiváděného na topný článek totiž upozorňoval, že termostaty nevypínají. Nedůslednost a také trestuhodná nedbalost však zavinily katastrofu, která mohla mít tragické následky.

Jak poznamenal předseda vyšetřovací komise dr. Cortright, kdyby došlo k explozi uvnitř kyslíkové nádrže ještě na startovací rampě, byla by zničena nejen kosmická loď a nosná raketa, ale exploze by zdemolovala celé široké okolí.

(Z knihy Pavla Toufara "Smrt číhá mezi hvězdami" – připravil TP)

 

 

Původní posádka Apolla 13 – Lovell - Mattingly - Haise …                                              
                                                                                  ... a ta nová – Lovell - Swigert - Haise


 

Na úvodní stránku příslušného čísla Na další článek příslušného čísla