KOSMOS 16
LEDEN 2001 / JANUARY 2001

ÚVODNÍK

 

Zdravím Vás z Pardubic.

Dnešní úvod věnujme tragickému výročí. Před patnácti lety, v úterý 28.ledna 1986, explodoval několik desítek vteřin po startu americký raketoplán Challenger. Kvůli banální závadě těsnícího kroužku přišlo o život všech sedm astronautů na jeho palubě. Tragédii okamžiku umocnil ještě fakt, že právě tento start sledovali po celých Spojených státech statisíce středoškoláků. Ti měli na palubě, v rámci projektu “Teacher in Space – Učitel v kosmu”, svého zástupce – středoškolskou profesorku biologie Christu McAuliffovou.

Tak jako si většina Američanů pamatuje okamžik kdy se dozvěděli o zavraždění svého presidenta J.F.Kennedyho, tak si i já přesně pamatuji kdy a kde jsem se dozvěděl o havárii Challengeru. Lyžovali jsme zrovna s přáteli za chalupou v Krkonoších, když na mě z okna volala kamarádka, která připravovala oběd, že právě v televizi hlásili že spadl raketoplán. A potom jsem seděl u televize a čekal až záběry havárie, které okamžitě obletěly celý svět, znovu zopakují a říkal si, že to přece není možné, že takový stroj havarovat nemůže. Mohl! Bohužel.

A závěrem ještě jednou moje prosba – kdo jste tak doposud neučinil – pošlete 15 kusů poštovních známek na zasílání KOSMUSU v roce 2001 (bližší v úvodníku minulého čísla). Díky.

Váš Milan HALOUSEK


 

Na úvodní stránku příslušného čísla Na další článek příslušného čísla