KOSMOS 16
LEDEN 2001 / JANUARY 2001

PRVNÍ OBĚŤ MEZINÁRODNÍ STANICE

 

Budování mezinárodní orbitální stanice ISS (International Space Station) si vyžádalo první oběť. Poněkud překvapivě ovšem nikoliv z řad astronautů či kosmonautů, kteří budování tohoto obřího komplexu zajišťují, ale z řad pozemního personálu.

První obětí se stal ruský letový kontrolor Jevgenij Mironov, který přijel do Spojených států pomáhat zajišťovat setkání klíčového modulu Zvezda se zárodkem stanice ISS. Vzhledem k tomu, že se setkání modulu, jehož vypuštění bylo dva roky odkládáno, vydařilo, šel 34letý Mironov slavit s přáteli. Druhý den ráno jej ovšem nalezli přátelé v bazénu hotelového komplexu, kde žil. Příčina smrti: utonutí v opilosti.

Není to první příběh na téma “ruští kosmičtí odborníci v USA a alkohol”. Již dříve Spojené státy vyhostily vysokého představitele ruské kosmonautiky, který se v Kennedyho kosmickém středisku na Floridě podílel na předstartovních přípravách raketoplánů, směřujících k mezinárodní kosmické stanici ISS. Policie jej totiž našla na jedné pláži opilého do němoty - v krvi měl trojnásobné množství alkoholu než je na Floridě stanovená hranice pro opilství. Celá záležitost se ovšem v tichosti vyřešila “odsunem” inkriminovaného odborníka zpět do rodného Ruska.

(HAL – informace o tomto incidentu byla uveřejněna v KOSMOSU č.8 )


 

Na úvodní stránku příslušného čísla Na další článek příslušného čísla