KOSMOS 19
DUBEN 2001 / APRIL 2001

ÚVODNÍK

 

Zdravím Vás z Pardubic.

Březen a začátek dubna byl naplněn kosmonautikou. Především se o to postarala událost “desetiletí” – řízený zánik orbitálního komplexu MIR. Jistě každý, komu bije alespoň trošku srdíčko pro kosmonautiku, pozorně sledoval zprávy z druhé strany Zeměkoule kde MIR za ohromujících optických i akustických efektů za sebou zatáhl oponu.

A přitom ještě naposledy posloužil vědcům a technikům kteří mu věnovali dlouhá desetiletí svého života – choval se při svém zániku “absolutně vzorně”

a přesně tak, jak si to vědci předem vypočítali. Nejenom kosmonauté v Koroljovu, ale i mnoho z nás, kteří jsme občas se zakloněnou hlavou hledali tu letící tečku na noční obloze, zamáčklo po jeho zániku slzičku.

MIR byl jedna dlouhá epocha kosmonautiky, bezesporu mu patří, a patřit vždy bude, jedno z nejpřednějších míst v historii výzkumu kosmu. A parafrázujme slavné zvolání “Král je mrtev, ať žije král!” – “MIR je mrtev, ať žije ISS!”.

Nejenom MIRem žila kosmonautika minulých dnů a týdnů. K těm dalším velkým událostem patří dvě slavná výročí – tím prvním je, jak již vzpomenula první stránka dnešního KOSMOS-NEWS, čtyřicáté výročí letu Jurije Gagarina. A tím druhým dvacáté výročí prvního startu amerického raketoplánu Columbia. Jak Gagarin, tak Columbia otevřeli dveře do kosmu.

Další událostí, která naopak dveře do kosmu možná trochu přivřela, bylo nedávné prohlášení NASA o zastavení vývoje nosičů X-33 a X-34 (viz. informace v KOSMOS-NEWS č.18) a následně o redukci oddílu astronautů a plánovaném omezení počtu astronautů ve stálých posádkách ISS.

Dále se objevily informace o snaze Američanů zabránit Rusům ve startu Dennise Tita do kosmu (viz. článek v tomto čísle). Podle úplně posledních informací z druhého dubnového týdne se jim to však asi nepodaří a první kosmický turista se svého letu dočká.

Zajímavou událostí, která však prošla téměř bez povšimnutí, byl start čtyřstého člověka do kosmu – amerického astronauta Paula Richardse (viz. KOSMOS-NEWS č.12). To znamená, že za čtyřicet roků kosmických startů se do vesmíru podívalo čtyřista lidí, deset nováčků každý rok. Je to málo, hodně?

Mezi “naše” události na poli kosmonautiky je možné jistě započítat i vydání další české knížky o tomto tématu – “Příběhu stanice MIR” od Tomáše Přibyla. A dalším titulem do Vaší knihovničky je i nová kniha Pavla Toufara s vše říkajícím názvem “Vzestup a pád Jurije Gagarina”.

Závěrem Vás chci požádat o pozorné přečtení článku o připravovaném setkání zájemců o kosmonautiku a o reakci na něj. Jsem opravdu zvědavý, zda-li budete mít o tuto akci zájem. Pamatuji si na reakci několika z Vás – když jsem vás lákal na seminář do Valašského Meziříčí – “…to je daleko, kdyby to bylo blíž, tak bych určitě jel…”! Tak teď to máte blíž …!

Váš Milan HALOUSEK


 

Na úvodní stránku příslušného čísla Na další článek příslušného čísla