KOSMOS-NEWS 21
ČERVEN 2001 / JUNE 2001

PATRICIA HILLIARD-ROBERTSON,
DALŠÍ NENAPLNĚNÝ SEN

  
(12. března 1963 – 24. května 2001)

Život umí být někdy nesmírně krutý. V úterý 22. května se při přistávacím manévru zřítilo soukromé letadlo, na jehož palubě byl zkušený pilot Roay Mack Paul Adams (46) a doktorka Patricia Robertsonová, rozená Hilliardová (38). Ta byla vybrána v roce 1998 do oddílu astronautů NASA. Oba sice nehodu přežili, ale byli v kritickém stavu převezeni do nemocnice Memorial Hermann Hospital. Robertsonová o dva dny popáleninám druhého a třetího stupně, které utrpěla na devadesáti procentech těla, podlehla.

Soukromý letoun podle popisu svědků zavadil podvozkem o koruny stromů a zřítil se. Okamžitě po dopadu explodoval. Adams i Robertsonová se dokázali z hořícího vraku vyprostit vlastními silami, náhodní svědci je uhasili ručními přístroji. Robertsonová dokonce záchranářům předala telefonní číslo na svého manžela. Veškeré úsilí záchranářů bylo marné a po dvou dnech na jednotce intenzivní péče prohrála svou životní bitvu.

K nehodě došlo poblíž Wolfe Air Park v Manvelu, cca třicet kilometrů jižně od Houstonu.

Robertsonová nastoupila v roce 1997 do Johnsonova kosmického střediska na místní kliniku, kde se mj. věnovala zdravotní péči o astronauty a jejich rodiny. Již o rok později byla vybrána do sedmnáctého oddílu astronautů NASA. Po dokončení základního výcviku byla jmenovaná do podpůrné posádky druhé stálé posádky na mezinárodní kosmické stanici (ISS-2 nebo Expedice-2).

Patricii Robertsonové tak osud nedopřál splnění velkého snu – letu do vesmíru.


 

Na úvodní stránku příslušného čísla Na další článek příslušného čísla