KOSMOS-NEWS 21
ČERVEN 2001 / JUNE 2001

... Z DOPISŮ

 

BOČ - … zajímavý je také Váš článek o velkých fotografiích astronautů vydávaných NASA. Tady by mne zajímalo, co znamenají zkratky JSCL, JSCIL, HqL, JSCILa atd. na zadních stranách těchto fotografií. Je v tom značení nějaký systém? Platí třeba, že čísla fotografií astronautů ze stejné skupiny výběru jdou po sobě?

 

HAL - Význam části zkratek se poměrně lehce odvodí - JSCL - Johnson Space Center Lithograph, HqL - Headquarters Lithograph. Ta další "I" bych tipl že znamenají "individual - jednotlivec". Na společných fotografiích posádek je totiž zkratka JSCCL - tedy "crew Lithograph". Na starších fotografiích (tedy přesněji litografiích) astronautů jsou i značky MSCL - Manned Spacecraft Center Lithograph. A na fotografiích družic a vesmírných objektů se objevují zase jiné značky dalších středisek NASA. A k tomu číslování. Asi se dá říct, že číslo je pouze pořadovým číslem z archivu NASA. Ale je možné, že astronauté jedné skupiny jsou fotografování najednou a tak čísla jejich podobenek půjdou po sobě. Ale stoprocentně bych na to nesázel. Za číslem se občas objevuje písmenko "a" - tam půjde pravděpodobně o dotisk fotografie nebo úpravu na původní fotografii.


VOP - … ještě bych pár řádků připsal k tématu Autopeny. Musím říci, a doufám že to nezakřiknu, ale zatím jsem vždy dostal fotografii astronauta s jeho originálním podpisem. A asi tak v 90% vždy s věnováním. Výjimkou bylo, když mě z NASA v jedné obálce přišly dvě fotografie - posádka STS-106 a STS-92 s autopenovými podpisy. Jinak jsem opravdu nikdy autopenové podpisy nedostal. A jelikož také sbírám autogramy amerických herců a zpěváků, tak mohu konstatovat, že tam se vyskytují ve velkém množství.

 

HAL - "Šťastný to muž".


VOP - …už jsem od Tomáše dostal jeho knihu "Příběh stanice MIR" a jsem jí nadšen. Je pěkně napsaná, se spoustou fotek. Tak nějak si já představuji knihu!!!


 

Na úvodní stránku příslušného čísla Na další článek příslušného čísla