Výroba medoviny I

    Suroviny na 100 l medoviny:  70 litrů vody, 40 - 50 kg medu, 100 g chmele, špetka celé skořice, několik hřebíčků, pomerančová kůra ( dužinu seškrabat), několik plátků citronu, kousek muškátového oříšku, 100 g kyseliny vinné, 100 g středního fosforečnanu amonného.
    Příprava: Voda se zahřeje ve smaltované nádobě a v ní se rozpustí med. Pak se vaří tak dlouho (asi 1-1,5 hodiny), dokud se tvoří pěna, která se vařečkou sbírá. Před koncem tvoření pěny se dá do medoviny v plátěném sáčku chmel a koření a nechá se tam asi 30 minut vyluhovat. V části medoviny se rozpustí kyselina vinná a vlije se do medoviny, dokud je ještě teplá. Nato se nechá medovina vychladnout do 20-25° C. Vychladlá medovina se pak stáčí do nádoby, v níž se nechá kvasit. Nádoba se naplní do 4/5.
    Do medoviny potom vsypeme potřebné množství středního fosforečnanu amonného a vlijeme rozmnožené vinné kvasinky, které si připraví 2-3 dny předem. Hrdlo nádoby se očistí lihem a nádoba se uzavře zátkou s kvasnou trubičkou. Zátka se zalije roztavenou směsí vosku s parafínem (1:3).
    Medovina se nechá kvasit při teplotě 20-25° C. Podle teploty trvá bouřlivé kvašení 5-6 týdnů. Po bouřlivém kvašení se nechá medovina ještě 1-2 týdny v klidu, aby se kvasinky usadily ke dnu. Medovinu poprvé stáčíme gumovou hadicí tím způsobem, že připevníme hadici k tenké tyčce ze dřeva, tak aby konec hadice v demižonu byl nad sedlinou kvasinek. Činíme tak proto, aby se mrtvé kvasinky nedostaly do nové nádoby. Současně kmitáme volným koncem, abychom se zbavili co nejvíce kysličníku uhličitého (čeření roztoku). Nádobu, kam medovinu přetáčíme, naplníme plně, aby nedošlo k zoctovatění. Nádobu, kterou naplníme, opatříme zátkou s kvasnou trubičkou a přeneseme do suchého sklepa nebo místnosti, kde je teplota kolem 10° C. Zde kvašení pokračuje mnohem pomaleji, ponecháme v klidu asi 3 měsíce a dbáme, aby v kvasné zátce byla vždy kapalina. Ponecháme-li déle, někdy až 6 měsíců, neuškodíme kvalitě. Po tyto měsíce se děje dokvašování medoviny. Část medoviny ubude, proto je nutno nádobu občas doplnit stejným druhem medoviny nebo směsí vody a koňaku. Během dokvašování se medovina čistí a dozrává. Medovina je zralá a schopná plnění do lahví nebo menších demižonů, jestliže se trochu medoviny v otevřené láhvi nezkalí.
   

    Upozornění! Při prvním přetáčení po bouřlivém kvašení se plní nádoba shora, aby se provětrala, při druhém se dává volný konec hadice ke dnu láhve, aby se co nejméně dostala do styku se vzduchem. Pro ještě lepší chuť medoviny se do zákvasu přidává odvar za bylin. Používá se: směs lipového květu, mateřídoušky a melisy citrónové s menším množstvím asi 1/4 dílu máty peprné, komonice lékařské a třezalky.

 

Domů   Zpět