Letouni v ZOO Olomouc

Zvířata a my 7/1995

Chov letounů Chiroptera není v zoologických zahradách příliš rozšířen. Zejména pro jejich velké nároky na prostor,který některé druhy potřebují k úspěšnému rozmnožování. Velké množství druhů je také více či méně potravně specializováno. Většina je hmyzožravá, někteří jsou plodožraví, ale najdou se i gurmáni, kteří si rádi pochutnají na pylu a nektaru květů, rybách, ještěrech nebo drobných ptácích a savcích a dokonce i na krvi.
Mláďata listonosů Phyllostomus discolor se ve věku čtyř týdnů začínají již sama přikrmovat.V současné době se zoologická zahrada v Olomouci může pochlubit dvěmi zástupci tohoto řádu. Čeleď vampírovitých Phyllostomidae je rozšířena převážně v tropické Americe, kde ji reprezentuje asi 138 druhů. Na rozdíl od upírů podčeledi  Desmodontinae živících se opravdu krví zvířat si listonosi Phyllostomus discolor, které chováme, pochutnávají na sladkém ovoci, piškotech a dětských přesnídávkách. Toto krmení je doplňováno o živočišnou složku. O dobré péči svědčí i skutečnost, že za necelé dva roky chovu se je podařilo již několikrát rozmnožit. Mládě se rodí holé a za dva až tři týdny se pouští na samostatné průzkumy okolí. Pozorovat skupinku listonosů při odchovu mláděte je velkým zážitkem.
Dalším přírůstkem z čeledi kaloňovitých je skupina šesti kaloňů egyptských Rousettus aegyptiacus umístěná v současné době v pavilónu opic. Tento poměrně malá kaloň žije v severní Africe, přední Asii a nejsevernější výskyt je doložen na ostrově Kypru. Oblíbenou potravou je směs nejrůznějšího ovoce a zeleniny občas doplněná vejcem, tvarohem a piškoty. V zimním období je návštěvníci ZOO moc neužijí, neboť jsou přes den ukryti. Doufáme, že po dokončení výstavby ubikace s obráceným světelným režimem se tato situace zlepší.

Obr. č. 2 Kaloni egyptští tráví den ve svém úkrytu.

 Další stránka o listonosech Phyllostomus discolor