MOUČNÍKY
strana2

ZMRZLINOVÝ POHÁR S VIŠNĚMI29.05.2001zmrzlinový pohár

Suroviny: 1 kelímek vanlkové a višňové zmrzliny, kompotované višně 460g, 1/4l šlehačky, 2 vanilkové cukry, 2cl višňovky.

Zmrzlinu dejte do ledničky. višně nechte v cedníku okapat. Skleněné poháry dejte chladit. Šlehačku a balíček vanilkového cukru smíchejte, ušlehejte tuhou šlehačku. višňovku opatrně přimíchejte a šlehačkou naplňte kornout na zdobení. višně posypte vanilkovým cukrem a naplňte jimi solečně se zmrzlinou a šlehačkou zmrzlinové poháry. Ozdobte šlehačkou. Zmrzlinu odebírejte odshora dolů pomocí lžíce. Zdobte trubičkami,keksy nebo vaflemi.



ŠVÉDSKÉ ROZINKOVÉ ŘEZY29.05.2001

Suroviny: 150g margarínu, 150g moučkového cukru, 1/3 tobolky vanilky, 150g hladké mouky, prášek do pečiva, 3 vejce, 10 mandlí, 2 bílky, 100g cukru, 200g rozinek, vrchovatá lžíce strouhané pomerančové kůry.

Margarím /máslo/, moučkový cukr utřený s vanilkou /vanilkový cukr/ a 3 vejce ušleháme do pěny, přidáme mouku s práškem a promícháme. Těsto rozestřeme na vymazaný plochý pekáč a pečeme 5 minut v horké troubě. Mezitím ušleháme tuhý sníh z bílků, zašleháme do něj cukr a rozestřeme na zapečený moučník. Svrchu posypeme strouhanými nebo nasekanými mandlemi, rozinkami a pomerančovou kůrou. Upečeme dozlatova /asi8 minut/. Po vychladnutí nakrájíme.



JEMNÝ DORT S KÁVOVOU ŠLEHAČKOU29.05.2001jemný dort

Suroviny: Rozpočet na dort:100g másla, 8 vajec, 250g moučkového cukru, špetka soli, 150g hladké mouky.
Na náplň a zdobení: 6 lžic koňaku, 3/4l šlehačky, 40g moučkového cukru, 3 lžíce instantní kávy, 50g mandlových lístků, 12 zrnek kávy.

Máslo rozpusťte a nechte vychladnout. Vejce, cukr, sůl šlehejte v horké vodní lázni, až do zhoustnutí. Přendejte do studené vodní lázně a šlehejte do vychladnutí. Pak vmíchejte mouku a nakonec rozpuštěné máslo. Těsto vlijte do dortové formy /průměr 26cm/, upečte korpus, nechte vychladnout a vyjměte z formy. Korpus podélně rozřízněte a pokapejte koňakem. Ze šlehačky, moučkového cukru a kávy ušlehejte tuhou kávovou šlehačku, část si dejte stranou a použijte na zdobení. Dort naplňte kávovou šlehačkou, potřete po stranách a ozdobte. Posypte mandlovými lístky a dozdobte kávovými zrnky.



HRUŠKY V ČOKOLÁDOVÉM KRÉMU29.05.2001hrušky

Suroviny: 1 slenice půlených hrušek 0,7l, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce cukru, na špičku nože skořice, 1 lžíce pistácií/dle chuti/.
Na krém:1/4l šlehačky, 2 lžíce medu, 1 balíček vanilkového cukru, 200g hořké čokolády.

Hrušky nechte na sítku okapat a 1/8l kompotové šťávu spolu s citronovou šťávou, cukrem a skořicí svařte na malý zbytek. potřete jím hrušku, dobře vychlaďte. Šlehačku, med a vanilkový cukr nechte přejít varem. Přidejte na malé kousky rozlámanou čokoládu a za stálého míchání metlou ji důkladně rozpusťte.Hrušky upravte na talířky, polijte horkým krémem a posypte pistáciemi nasekanými na kousky.



TVAROHOVÝ PUDINK PO ITALSKU29.05.2001

Suroviny: 250g měkkého tvarohu, 2 lžíce mléka, 3 lžíce hrubé mouky, lžička prášku do pečiva, 2 vejce, 1/2 lžičky strouhané citronové kůry, špetka soli, 1/2 mleté skořice, 1 vanilkový cukr, 1 lžíce rumu, máslo, skořicový cukr, /kandované ovoce, mandle, rozinky/.

Tvaroh utřeme s mlékem, vejci, moukou s práškem do pečiva, citronovou kůrou, osolíme, přidáme skořici, cukr, rum. Hmotu dáme do dortové formy vytřené máslem a vysypané moukou a pomalu pečeme ai 25 minut. Hotový pudink posypeme skořicovým cukrem a podáváme horký nebo studený. pro obměnu do něj můžeme přidat trochu usekaného kandovaného ovoce, rozinek nebo mandlí.



FLAMBOVANÁ ZMRZLINA S OVOCEM29.05.2001flambovaná zmrzlina

Suroviny: 4kiwi, 4 mandarinky, 150g hroznového vína, 4 lžíce bílého vína, 2 lžíce medu, 1 malá cukrová homole, 1/4l rumu, 1/2l zmrzliny maracuja.

Oloupejte kiwi a nakrájejte na plátky. Mandarinky oloupejte, vyloupněte měsíčky, zbývající šťávu vymačkejte. Hrozny rozpulte a zbavte jader. ovoce smíchejte v misce s vínem a medem. Zmrzlinu přendejte hodinu před podáváním do ledničky, do mrazničky dejte zmrazit 6 skleněných misek. Po 20 minutách rozkrájejte zmrzlinu na plátky, vložte do misek a postavte do mrazícího boxu lednice. U stolu dejte ovoce do flambovací nádoby a zahřejte nad plamenem. Homoli cukru postavte na flambovací pánev. flambujte rumem. Zmrzlinu podávejte s horkým ovocem. k polévání cukrové homole rumem používejte lžíci. Nenalévejte jej z lahve.



>>>>