MOUČNÍKY
strana1

PALAČINKY S MALINOVOU ŠLEHAČKOU A ČOKOLÁDOUpalačinky

Suroviny: 3 lžíce hladké mouky,1 vejce,špetka soli,1/8l mléka,150g malin,2 lžíce malinového likéru,2 lžíce krupicového cukru,40g másla,1/4l studené šlehačky,1/8l čokoládové polevy.

Do mouky přidejte vejce a sůl,postupně přilévejte mléko a vymíchejte hladké těsto.Nechte 60 minut odpočívat.Maliny s malinovým likérem a cukrem smíchejte,rozmačkejte,protlačte sítem a vychlaďte. Rozpusťte na pánvičce vždy 5g másla a upečte v něm postupně 8 palačinek.Hotové vrstvěte na sebe,přikryjte a udržujte teplé.Ušlehejte tuhou šlehačku a vmíchejte malinové pyré.Bezprostředně před podáváním naplňte malinovým krémem,ozdobte malinami a polijte čokoládovou polevou.Ihned podávejte.



RYCHLÝ DOMÁCÍ PERNÍK

Suroviny: 3 hrnky polohrubé mouky,1 hrnek pískového cukru,1 lžíce medu,2 hrnky mléka,2 lžíce rumu,1 hrnek oleje,1 vejce,1 pudinkový prášek vanilkový nebo kakaový,3/4 prášku do pečiva, lžička perníkového koření,2-3 lžíce rozinek nebo rybízu,3 lžíce drcených jader vlašských ořechů,2 lžíce kakaa.
Poleva: 80g moučkového cukru,vrchovatá lžíce horkého másla,vrchovatá lžíce kakaa,1-2 lžíce horké kávy.

Nejprve smícháme mouku,cukr,pudinkový prášek,prášek do pečiva a kakao.Zaděláme vlažným mlékem s rozpuštěným medem,rumem,olejem a vejcem.Promícháme a podle chuti přidáme rozinky a 2 lžíce ořechů. Pečeme ve formě vytřené tukem a vysypané moukou zvolna asi 40 minut.Hotový vychladlý perník potřeme polevou,kterou jsme umíchali z uvedených přísad.Povrch můžeme posypat drcenými ořechy,jindy strouhaným kokosem,mandlovými lupínky,plátky opražených lískových oříšků,Grankem,barevným máčkem a podobně.



MERUŇKOVÝ KOLÁČmeruňkový koláč

Suroviny: 2 sklenice nebo konzervy meruněk /900g/,300g změklého másla nebo Hery,150g moučkového cukru,4 vejce,3 lžíce citónové šťávy,300g polohrubé mouky,moučkový cukr na posypání.

Šťávu z meruněk slejte a meruňky dobře osušte.Máslo nebo Heru dejte do mísy,přidejte cukr,vejce,citrónovou šťávu a mouku.Rozšlehejte ručním šlehačem a potom zvyšte na nejvyšší rychlost a šlehejte po dobu3-4 minut do hladka.Vymažte plech,vysypte hrubou moukou a nalijte na něj těsto.Stěrkou uhlaďte a poklaďte meruňkami.Pečte v mírně vyhřáté troubě.Jěště horký koláč posypte moučkovým cukrem,nechte vychladnout a teprve potom krájejte na menší kousky.



MRKVOVÉ ŠÁTEČKY

Suroviny: 1 balíček piškotů,100g hladké mouky,150g strouhané mrkve,200g ztuženého tuku,1/2 prášku do pečiva,meruňková marmeláda,1 vejce,moučkový cukr na obalování.

Z nastrouhaných piškotů, mouky, strouhané mrkve,tuku a prášku do pečiva vypracujeme těsto a rozválíme ho na tloušťku asi 5 mm.Rádýlkem vykrajujeme čtverečky,ketré na okraji potřeme rozšlehaným vejcem a plníme marmeládou /podle chuti můžeme použít i tvaroh/.Potom přehneme do šátečků a potřeme rozšlehaným vejcem.Pečeme v mírně rozehřáté troubě.Ještě horké obalujeme v cukru.



KOKOSOVÁ ROLÁDA

Suroviny: 3 a 1/2 balíčku piškotů,260g moučkového cukru,10 lžic mléka,2 lžíce rumu,60g kakaa.
Náplň:150g másla,150g kokosové moučky,cukr podle chuti,čokoládová poleva.

Piškoty umeleme,přidáme cukr,mléko,rum,kakao a vypracujeme vláčné těsto,které za pomoci cukru a kousku igelitu rozválíme na oddélník.Placku těsta dáme na 10-15 minut na chladné místo nebo do chladničky,aby ztuhla.Zatím si připravíme kokosovou náplň z másla,kokosové moučky a cukru.Tu potom rozetř

TVAROHOVÝ POHÁRtvarohový

Suroviny: 9 listů želatiny,500g tvarohu /40%/,1/4l mléka, špetka soli,4 lžíce šťávy z černého rybízu,3 lžíce citrónvé šťávy,50g moučkového cukru,80g jemné hořké čokolády,jemně strouhané,1 lžíce líkových oříšků,třešně,trochu šlehačky,čokoládové hoblinky.

Želatinu dejte do studené vody nabobtnat.Tvaroh,mléko a sůl vyšlehejte do lehkého krému.Ze želatiny vymačkejte přebytečnou vodu a rozpusťte ji ve 4 lžících vařící vody.Přidejte tvarohový a dobře rozmíchejte.Krém rozdělte na tři části.První část krému ochuťte šťávou z černého rybízu,oslaďte a rozdělte do pohárů.Druhou část ochuťte citrónovou šťávou,oslaďte a přilijte do pohárů,Třetí část smíchejte s čokoládou,strouhanými oříšky a cukrem a utvořte třetí vrstvu.Dejte vychladit.Pohár před podáváním ozdobte šlehačkou,třešněmi a čokoládovými hoblinami.

KLASICKÝ SRNČÍ HŘBETsrnčí hřbet

Suroviny: 100g čokolády na vaření, 140g másla, 1 špetka soli, 150g pískového cukru, 6 vajec, 50g strouhanky, 50g strouhaných mandlí, 50g hladké mouky, 100g polevy, 50g mandlí.

Čokoládu rozdrobte,nechte rozehřát ve vodní lázni,rozmíchejte do hladka a vychlaďte.Formu vymažte máslem a vysypte strouhankou.Máslo a 50g cukru utřete do bílé pěny,přidávejte jetnotlivě žloudky a po lžících čokoládu.Bílek osolte,ušlehejte do tuha,přidávejte postupně 100g cukru a šlehejte až je sníh pevný a lesklý.Strouhanku smíchejte s mandlemi a moukou,opatrně smíchejte se sněhovým a čokoládovým krémem.Těsto vlijte do formy a pečte asi 55 minut na 190°C.Hotový moučník vyklopte až za 15 minut, ozdobte mandlemi,spařenými,oloupanými a nakrájenými na tyčinky a přelijte polevou.Poleva se pěkně leskne když hmotu nejprve zchladíte a pak ji zahřejete ve vodní lázni na 30 až 32 stupňů C.Vychladlý moučník můžeme také nejdříve polít čokoládovou polevou a hned na to ozdobit mandlemi.

ČOKOLÁDOVÁ ZMRZLINOVÁ BOMBAzmrzlinová bomba

Suroviny: 1/4L mléka,4 žloudky,100g moučkového cukru,špetka soli,1 lžička skořice,50g jemné hořké čokolády,75g lískových oříšků,50g kokosek,4/8l šlehačky,6 pralinek, 12 kokosek,20g nastrouhané čokolády.

Mléko vlijte do hrnce,přidejte žloudky,cukr,špetku soli a skořici.Ve vodní lázni šlehejte metličkou a zahřívejte tak dlouho,až krém zhoustne.Čokoládu nalámejte na kousky a rozpusťte v krému.Krém nechte vychladnout,občas zamíchejte.Jádra lískových oříšků opražte na pánvi do zlatova,nechte vychladnout pak jemně rozemelte.50g kokosek rozdrolte,šlehačku ušlehejte do tuha,čtvrtinu oddělte na ozdobení.Tyto tři přísady opatrně zamíchejte do krému.Čokládový krém vlijte do formy a zmrazte.Zmrzlinu přitlačte k jedné straně tak,aby se odlepila od mísy,vyklopte ji na talíř a ozdobte šlehačkou, pralinkami,kokoskami a nastrouhanou čokoládou.