Z TVRDÉHO SÝRA
Suroviny: 1plátek tvrdého sýra,1/2 hrnku strouhanky, 1 lžíce másla,4 hrnky hovězího vývaru,1 vejce, sůl, muškátový květ.
Strouhanku osmažíme na másle smícháme ji s nastrouhaným sýrem a zalijeme hovězím vývarem. Když se polévka vaří zahustíme ji vejcem, osolíme a přidáme muškátový květ
28.05.2001FAZOLOVÁ S OŘECHY Suroviny:1 hrnek fazolí, 3 hrnky vody, 1 pórek, 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů, sůl, 1
čerstvá paprika /nejlépe červená/, petrželka nebo libeček, jíška ze 2 lžic mouky a 2 lžic másla.
Fazole přebereme, omyjeme, zalijeme 1 hrnkem vody a necháme přes noc nabobtnat. Druhý den doplníme vodou a fazole uvaříme do měkka. Měkké fazole rozmixujeme s částí vývaru z fazolí, zahustíme jíškou, přisypeme nasekané ořechy, sůl, drobně nakrájenou papriku, na tenká kolečka nakrájený pórek, zalijeme vývarem z fazolí, rozmícháme a dáme ještě krátce povařit. Před podáváním zdobíme sekanou petrželkou nebo libečkem.
28.05.2001KULAJDA Suroviny:
4 brambory, 3 lžíce sušených hub, 4 hrnky vody, zakysaná smetana,4 lžíce hladké mouky, sůl, kmín.
Houby namočíme do teplé vody. Brambory nakrájíme na menší kousky, zalijeme 4 hrnky vody, přidáme scezené nakrájené houby, sůl, kmín a vaříme. Do zakysané smetany přidáme 4 lžíce hladké mouky a 1 hrnek studené vody. Asi po 15-ti minutách polévku odstavíme, přes sítko přilijeme zahuštěnou smetanu a pečlivě rozmícháme. Přivedeme do varu a asi 3 minuty povaříme. Lze připravit i z čerstvých hub nebo žampiónů.
28.05.2001POLSKÝ BORŠČ SE SMETANOU Suroviny:1l hovězího vývaru, 1 větší mrkev, asi 500g sterilované červené řepy i s nálevem, 12% smetana, 2 lžíce hladké mouky, 3 větší brambory, 150g slaniny bez kůže, pažitka, sůl, nové koření, bobkový list, ocet
Do mírně se vařícího vývaru dáme červenou řepu i s nálevem, očištěnou mrkev, bobkový list, nové koření, lžičku octa a necháme povařit. Smetanu rozmícháme s hladkou moukou a vlijeme do polévky. Krátce povaříme a dochutíme podle potřeby solí. Očištěné, oloupané brambory uvaříme obvyklým způsobem. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a necháme rozpustit. Boršč podáváme v šálcích nebo miskách a vařené brambory přelité rozpuštěnou slaninou zvlášť na dezertním talířku.
28.05.2001CHALUPNICKÁ POLÉVKA Z PODMÁSLÍ Suroviny:
3 vejce, 0,5l vody, lžíce másla, asi 1a1/2 lžíce hladké mouky a stejné množství krupice, sůl, kmín, 0,5l podmáslí.
Do vařící vody s kmínem a solí zašleháme pozvolna podmáslí, ve kterém jsme rozmíchali prosátou mouku a krupici. Polévku povaříme, přidáme do ní máslo a dochutíme ji polévkovým kořením a podle potřeby solí. Nakonec ji ještě krátce povaříme. Do každé porce polévky vložíme díl vejce vařeného na tvrdo, pokrájeného na větší kousky.
28.05.2001