POLÉVKY
strana1

LETNÍ ZELENINOVÁ POLÉVKA letní zeleninová

Suroviny: 1kuře/přibližně 800g/,2 lžíce citrónonvé šťávy,4 lžíce sojové omáčky,1 kostka masoxu,1 lžička celého pepře,sůl,1 bobkový list,200g dlouhozrné rýže,150g pórku,150g rajčat,200g mrkve,200g květáku,100g mladého hrášku,pepř a petrželka.

Kuře omyjte a vložte do hrnce.Přidejte citónovou šťávu,sojovou omáčku,masox,celý pepř a bobkový list.Zalijte asi 1l vody a uveďte do varu.Vařte jen asi 30 minut má-li maso vychladnout ve vývaru.Maso vyjměte na talíř,přeceďte a znovu jej uveďte do varu. Přidejte propranou rýži a vařte asi 10 minut.Pórek umyjte a nakrájejte na kolečka.Rajčata spařte, stáhněte z nich slupku, odstraňte vnitřek s jadérky a nakrájejte na malé kousky.Mrkev očistěte a nakrájejte na plátky,opraný květák rozdělte na růžičky. Zeleninu přidejte do vývaru a vařte dalších 10 minut.Maso zbavte kůže,vykostěte,nakrájejte na malé kousky a prohřejte v polévce.Než polévku ponesete na stůl dochuťte ji solí,pepřem a sekanou petrželkou.



Želví nepravá

Suroviny: 4 telecí nožičky nebo 1 telecí hlava,1/2sáčku hrachové polévky v prášku,4 lžíce másla,2 lžíce hladké mouky,kořenová zelenina/nakrájená/ 1 cibule,asi1 litr vody,sůl,8 lžic bílého vína.

Oprané nožičky osolíme a uvaříme s cibulí do měkka.Maso z nožiček i s kůží obereme, vložíme mezi 2 prkénka a zatížíme. Ve vývaru z nožiček uvaříme hrachovou polévku a přecedíme ji.Přidáme zeleninu, přilijeme víno a polévku zahustíme jíškou.Vylisované maso nakrájíme na drobné kousky a necháme v polévce povařit.Podáváme s osmaženým chlebem nakrájeným na kostičky.

Zvěřinová

Suroviny: Odřezky a kosti ze zvěřiny, 1,5l vody, pepř, 3 kuličky nového koření, 1 cibule, 2 stroužky česneku,čerstvé houby, 1 silnější plátek uzeného sýra, nakrájená kořenová zelenina, 1 lžíce sádla.

Maso a kosti vložíme do studené vody, přidáme pepř, nové koření, sůl, celou cibuli a celé stroužky česneku.Vaříme, až je maso měkké.Polévku přecedíme. Maso nakrájíme na malé kousky a vložíme zpět do vývaru. Houby nakrájené na plátky a zeleninu na kostičky osmahneme na sádle, přidáme do polévky a ještě krátce vaříme. Do hotové polévky zamícháme strouhaný uzený sýr.



NUDLOVÁ POLÉVKA S RAJČATY

Suroviny: 500g rajčat, 1 lžíce oleje, 100g polévkových nudlí,1 cibule,pepř,1 stroužek česneku,2 lžíce sezamového oleje,4 lžíce sekané petrželky,masox.

Dáme uvařit asi 2 litry vody.Z rajčat vyříznem místo kolem stopky.Krátce ponořime do horké, potom do studené vody.Do vroucí vofy dáme sůl, olej a nudle.Uvařené nudle propláchneme a necháme okapat.Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na kostičky a podusíme na sezamovém oleji spolu s petrželkou.Když začne petrželka vonět,přilijte asi 1/2l vody a přidejte masox,sůl a pepř.Rajčata pokrájíme na čvrtky, odstraníme semena a pak je nakrájíme na kostky.V polévce vaříme 2 minuty, vmícháme nudle a zahřejeme je.