|
|
1. Kdy a jak vysazovatMáme-li k dispozici sadbu, můžeme vysazovat po celé vegetační období. Doba,pro kterouse rozhodneme záleží na klimatických podmínkách a připravenosti pozemku.Lze doporučit tři termíny výsadby :Jaro : druhá polovina dubnaLéto : druhá polovina července - polovina srpnaPozdní léto : přelom srpna - polovina září2. Příprava záhonu pro výsadbuU jarní výsadby můžeme záhonek urovnat asi týden před výsadbou, přičemž doporučujijiž na podzim předešlého roku zarýt do půdy hnůj, nejlépe proležený.Při pozdější výsadbě je vhodné na jaře vysít předplodinu ( ranné brambory, cibulovénebo luskové zeleniny), zabráníme tak zaplevelení záhonu a ušetříme si tím spoustupráce.Můžete taktéž vysít hořčici, kterou asi tři týdny před výsadbou posekejte azapravte do půdy (hnojení na zeleno). Pokud máte dobře propracovaný a uleženýkompost rozhoďte jej před rovnáním na záhon. Hnojení čerstvým hnojem předvýsadbou i během dalšího pěstování jahodník špatně snáší. Jahodník zakládáme na2-3 sklizňové roky.3. Způsoby výsadbySpon : vzdálenost řádků 50-80cm vzdálenost rostlin v řádku 20-40cmŘádková výsadba : spon 70x30cm, odstraňujeme veškeré odnožeZahuštěný řádek : spon 70x40cm, odnože necháváme u matečních rostlin v řádkuPásový způsob : spon 80x50cm, odnože necháváme u matečních rostlin a kolem nichDvojřádky : spon 40x40cm, odnože taktéž ponechámeZáhonový způsob : spon 60x30cm, odnože ponecháme tak, že vzniká záhon cca 100cm4. Ošetřování jahodníku po výsadběNejdůležitější prací je vydatná zálivka a mělká okopávka.14 dní po výsadbě je dobrénanést na záhon vrstvu pilin cca 5cm ( drží vláhu,odplevelení je méně náročné a plodynehnijí a jsou čisté). Zakořeněné sazenice přihnojíme cereritem.5. ZálivkaJahodník zavlažujeme ráno nebo večer. Vydatná zálivka každý třetí den je lepší nežkaždodenní slabá (větší výnos). Samozřejmě v suchém období je denní zálivkanutností.6. HnojeníPřihnojování komposten, průmyslová hnojiva např. cererit. Ovšem všeho s mírouPřeji mnoho pěstitelských úspěchů
|
Send mail to senzajahoda@quick.cz with
questions or comments about this web site.
|