Úvod | Lyžování v Evropě | Sněhové zprávy | Lyžování v Česku | Technika | Humor | Odkazy | Různé | Fotoalba | Novinky

 
 

Tato stránka by měla a bude přinášet to, co se jinam nevejde a bude jinam nezařaditelné. Třeba tipy na to, jak se v zimě na horách nejlépe (a zejména stylově) zahřát. Třeba tak, jak to dělají v severských zemích. A když už jsem o tom začal, tak tady je první tip na tradiční norský grog, jehož název má charakteristický název GLOGG....

Glogg, Norsko

Je to grog, který připravují všude tam, kde potřebují teplo a povzbuzení pro dlouhé večery

  • 1 litr červeného vína, 2 dl vody, cukr, skořice, hřebíček, nové koření, kardamom, čerstvý zázvor, hrozinky, loupané mandle

  • cukr s kořením(skořice, hřebíček, nové koření, kardamom, čerstvý zázvor) vsypte do vody a nechte zahřát k varu. Potom všechno necelou čtvrthodinku louhujte, přeceďte, smíchejte s vínem a přidejte nasekané mandle s rozinkami. Nakonec všechno znovu prohřejte, ale opatrně, aby se nápoj nezačal vařit. Podáváme horké v šálku nebo sklenici.

Dalším "horkým" typem je:

"Kočkoláda", Česko

Je to velmi lahodný nápoj, který jsme objevili zcela náhodou před pár lety při lyžovačce ve Špindlu. Příprava je jednoduchá i v domácích podmínkách a nápoj lze konzumovat kdykoliv (i když .....)

  • Na přípravu potřebujeme kakao, mléko, případně instantní čokoládový nápoj v prášku, 5cl tuzemského rumu  ("tuzemáku") a šlehačku.

  • Do sklenice ze silného nebo varného skla nalejeme už zmíněný rum, zalejeme horkou čokoládou, přidáme klobouk ze šlehačky a ozdobíme třeba špetkou kakaa v prášku (Granko). Na zdraví a dobrou chuť!

...anebo:

"Horká griotka", Česko

Nápoj velmi lahodný a vhodný pro ty, kteří rádi něco horkého, i když ne třeba zrovna rumový grog. A příprava? Jednoduchá: 5cl (velký panák) griotky (mohu vřele doporučit tu, kterou vyrábí Starorežná Prostějov) zalijeme vroucí vodou přidáme plátek citronu nebo limety a podle chuti dosladíme (není nutné, protože griotka je sladká dost). Zahřeje i potěší!

 

Designed © JHSoft 2004