Při
této dietě je důležitý výběr tuků a technologická příprava, při
které se vylučují přepalované tuky a omezují se potraviny s vyšším
obsahem tuku a cholesterolu /vaječný žloutek, vnitřnosti /.
Technologická
příprava:
Při
tepelném zpracování se vyhýbáme smažení. Používáme vaření,
grilování, dušení a pečení /i v mikrovlné troubě/. Všechna jídla
připravujeme bez tuku a teprve do hotových jídel přidáváme povolené
tuky. Maso můžeme opékat nasucho a podlévat nemastným vývarem nebo
vodou.
K
zahušťování pokrmů nepoužíváme jíšku, ale místo ní jen nasucho
opraženou mouku.
Vejce
jako samostatný pokrm nezařazujeme, pouze používáme k přípravě
pokrmů (1 žloutek na den, bílky bez omezení).
Vhodná
jídla:
Polévky
- vývary z libového masa , drůbeže, zeleniny, bramborová, mrkvová,
rybí , s kapáním, krupicová, drožďová, kmínová, s rýží , s těstovinou
Tuky
- máslo, slunečnicový olej, rostlinné tuky (Juno, Hera)
Maso
- libové telecí, hovězí, vepřové, kuřecí, králík, krůtí
prsa, slepice, ryby-netučné sladkovodní, file
Uzeniny
- šunka, drůbeží šunka, drůbeží dietní salám, dietní párky
, Junior
Zelenina
- se podává mladá, množství je omezené pro možnost nadýmání.
Mrkev, petržel, celer, hlávkový salát, rajče, červená řepa, špenát,
později můžeme zařadit mladý kedluben, květák, por, dýně, v malém
množství hrášek a fazolka, vývar z hub.
Ovoce
- zralá, případně oloupaná jablka, meruňky, broskve, pomeranče,
banány, grepy, kompoty z ovoce ( i z třešní a švestek ) ovocné šťávy,
mošty, džusy, pyre
Přílohy
- brambory, bramborová kaše, bramborové knedlíky, bramborové šišky,
placky, rýže, těstoviny, noky, knedlíky ( práškové ne kynuté )
Omáčky
- bez smetany, citrónová, rajská, houbová, koprová, pažitková
Moučníky
a sladká jídla - lehké nákypy (rýžový, krupicový, tvarohový),
žemlovka, piškotová těsta, pudink, rýžová kaše, jablkový závin,
ovocné knedlíky (ne z kynutého těsta)
Koření
- kopr, pažitka, kmín-vývar, vývar z hub, citrónová a pomerančová
šťáva a kůra
Nevhodná
jídla:
Maso
- tučná masa, uzeniny, kachna, husa,
skopové, mastné a kyselé ryby, rybí konzervy, zvěřina, smažená
masa, vnitřnosti
Tuky
- sádlo, slanina, lůj, přepálené máslo,
smetana, žloutky
Zelenina
- zelí, kapusta, hrách, fazole, čočka, papriky, okurky, česnek,
cibule, ředkvičky, meloun
Ovoce
- rybíz, angrešt, rebarbora, jahody,
maliny, borůvky, hrušky, švestky, ostružiny, brusinky, hrozny, fíky,
datle, ořechy, mák
Moučníky
-čerstvé kynuté pečivo a moučníky, linecká a lístková těsta,
odpalovaná a smažená těsta, máslové krémy
Tučné
a kořeněné sýry
Koření
Čokoláda
Alkoholické
nápoje
Zrnková
káva