DIETY |
Dieta 4 |
s omezením tuku |
Dieta 4 S |
s přísným omezením tuku |
Dieta 5 |
bezezbytková |
Dieta 9 |
diabetická |
Dieta 9 S |
šetřící diabetická |
Dieta 4
Při této dietě je důležitý výběr tuků a technologická příprava, při které se vylučují přepalované tuky a omezují se potraviny s vyšším obsahem tuku a cholesterolu /vaječný žloutek, vnitřnosti /.
Technologická příprava:
Při tepelném zpracování se vyhýbáme smažení. Používáme vaření, grilování, dušení a pečení /i v mikrovlné troubě/. Všechna jídla připravujeme bez tuku a teprve do hotových jídel přidáváme povolené tuky. Maso můžeme opékat nasucho a podlévat nemastným vývarem nebo vodou. K zahušťování pokrmů nepoužíváme jíšku, ale místo ní jen nasucho opraženou mouku. Vejce jako samostatný pokrm nezařazujeme, pouze používáme k přípravě pokrmů (1 žloutek na den, bílky bez omezení).
Vhodná jídla:
Polévky - vývary z libového masa , drůbeže, zeleniny, bramborová, mrkvová, rybí , s kapáním, krupicová, drožďová, kmínová, s rýží , s těstovinou Tuky - máslo, slunečnicový olej, rostlinné tuky (Juno, Hera) Maso - libové telecí, hovězí, vepřové, kuřecí, králík, krůtí prsa, slepice, ryby-netučné sladkovodní, file Uzeniny - šunka, drůbeží šunka, drůbeží dietní salám, dietní párky , Junior Zelenina - se podává mladá, množství je omezené pro možnost nadýmání. Mrkev, petržel, celer, hlávkový salát, rajče, červená řepa, špenát, později můžeme zařadit mladý kedluben, květák, por, dýně, v malém množství hrášek a fazolka, vývar z hub. Ovoce - zralá, případně oloupaná jablka, meruňky, broskve, pomeranče, banány, grepy, kompoty z ovoce ( i z třešní a švestek ) ovocné šťávy, mošty, džusy, pyre Přílohy - brambory, bramborová kaše, bramborové knedlíky, bramborové šišky, placky, rýže, těstoviny, noky, knedlíky ( práškové ne kynuté ) Omáčky - bez smetany, citrónová, rajská, houbová, koprová, pažitková Moučníky a sladká jídla - lehké nákypy (rýžový, krupicový, tvarohový), žemlovka, piškotová těsta, pudink, rýžová kaše, jablkový závin, ovocné knedlíky (ne z kynutého těsta) Koření - kopr, pažitka, kmín-vývar, vývar z hub, citrónová a pomerančová šťáva a kůra
Nevhodná jídla:
Maso - tučná masa, uzeniny, kachna, husa, skopové, mastné a kyselé ryby, rybí konzervy, zvěřina, smažená masa, vnitřnosti Tuky - sádlo, slanina, lůj, přepálené máslo, smetana, žloutky Zelenina - zelí, kapusta, hrách, fazole, čočka, papriky, okurky, česnek, cibule, ředkvičky, meloun Ovoce - rybíz, angrešt, rebarbora, jahody, maliny, borůvky, hrušky, švestky, ostružiny, brusinky, hrozny, fíky, datle, ořechy, mák Moučníky -čerstvé kynuté pečivo a moučníky, linecká a lístková těsta, odpalovaná a smažená těsta, máslové krémy Tučné a kořeněné sýry Koření Čokoláda Alkoholické nápoje Zrnková káva
|
Dieta 4 S
Převážně sacharidová dieta bez bílkovin masa a vajec, s omezením bílkovin mléčných, s naprostým vyloučením volného tuku a značně sníženou energetickou hodnotou. Podáváme ji pouze velmi krátkou dobu, než odezní akutní stadium chorob žlučníku, jater nebo slinivky břišní.
Nápoje - čaj s glukózou (dextropurem), sladké ovocné šťávy, džus, čaj ruský, šípkový Polévky - obilninové, zeleninové, žemlové, bramborová lisovaná, se strouháním (/voda + zelenina, bez tuku, možno použít 1/2ks bílku) Slané pokrmy - zeleninové rizoto, brambory zapečené se zeleninou a bílkem /v páře/, dušená mrkev, rajská a citrónová omáčka, vídeňský knedlík, škubánky. Sladké pokrmy - rýžová kaše(1/2 vody, 1/2 mléka), žemlovka s bílky a jablky, nudle s ovocem a cukrem, dušená rýže s ovocem krupicový svítek, bílkový piškot s džemem, ovocné knedlíky s cukrem (z odpal. těsta).
Přílohy - brambory, těstoviny, rýže, bramborová kaše, vídeňský knedlík Ostatní - rohlíky, suchary, džem, med, přesnídávka, meruňkový kysel, jablečné pyré, meruňkové pyré, jablkový kompot
Předpisy (na 1 porci):
Ovocné knedlíky: 20g hrubé mouky, 80g krupice, 1/2 bílku, kompot (odpalované těsto) Bílkový piškot s džemem : ze 4 bílků (na 1 bílek-20g cukru+20g hrubé mouky) Vídeňský knedlík: 20g hrubé mouky, 2 ks žemle, 1/2 ks bílku
|
Dieta 5
Tato dieta se ordinuje při různých onemocněních střev. Změna životosprávy i celkového životního stylu tvoří u nemocných důležitou součást komplexního léčebného přístupu. Člověk často trpí několika chorobami současně a speciální diety se mohou křížit. Potraviny vhodné pro jednu dietu mohou být vyloučeny u diety jiné. Nemocní bývají více omezováni v období aktivity zánětu, kdy jsou vhodné dietní opatření a klidový režim. V klidové fázi nemusí dodržovat dietní opatření tak přísně, ale to závisí na každém jednotlivci podle individuální snášenlivosti. V době aktivní fáze musí obvykle užívat léky a dodržovat přísná dietetická opatření. Problémy by mohla způsobit vysoce zbytková strava, která by mohla vést nejen k vyvolání obtíží (křečovité bolesti břicha, nadýmání, zvracení ), ale také způsobit střevní neprůchodnost. Také diety s vysokým obsahem živočišných tuků nebo mléka mohou vyvolat průjmy. Účelem diety je zabránit jakémukoliv dráždění střevní sliznice.
Princip diety:
bezezbytková strava-dieta je složena z takových potravin, z nichž do stolice přichází co nejméně nestravitelných zbytků, které dráždí k větší peristaltice. nenadýmavá strava-nepůsobící plynatost chemicky nedráždivá-ne ostrá kořeněná jídla V dietě je nutný dostatečný příjem kvalitních bílkovin (to znamená dvakrát denně masitý pokrm) a pro lepší stravitelnost sníženo množství tuků.
Technologická příprava:
Pro přípravu pokrmů je vhodné vaření, dušení, opékání, při stabilizaci onemocnění lze zařadit krátkodobé pečení (na grilu i v mikrovlnné troubě). Všechna jídla připravujeme bez tuku a teprve do hotových jídel přidáváme povolené tuky. Maso opékáme nasucho a podléváme nemastným vývarem nebo vodou. K zahušťování pokrmů nepoužíváme jíšku, ale místo ní nasucho opraženou mouku. Vejce jako samostatný pokrm nezařazujeme, pouze používáme k přípravě pokrmů (1 žloutek na den, bílky bez omezení).
Vhodná jídla:
Polévky - vývary z libových mas, drůbeže, zeleniny, zeleninu v kouscích do polévky nedáváme (měla by být prolisovaná). Bramborová lisovaná, s kapáním, krupicová, kmínová, drožďová, rýžová, s těstovinou Maso - pouze libové a může být větší množství—hovězí, vepřové, telecí, jehněčí, klokaní, kuře, králík, krůta, zvěřina, libové ryby (sladkovodní i mořské) Uzeniny - drůbeží šunka, vepřová šunka, dietní párky, dietní salámy
Tuky - nejlépe rostlinné (olej, margarín), ne přepalované Zelenina - vařená strouhaná mrkev, špenát
Mléko, mléčné výrobky- hlavně tvarohy všechny druhy ml. výrobků s nižším obsahem tuku, raději zakysané, mléko opatrně—podle individuální snášenlivosti Moučníky a sladká jídla - ne příliš tučné a sladké tvarohové moučníky, pěny, nákypy, pudinky, piškotová těsta, rolády Koření - pažitka, kopr, odvar z kmínu, citronová a pomerančová kůra a šťáva
Nevhodná jídla: Tučná masa, husa, kachna, uzeniny (kromě uvedených), tučné mléčné výrobky, šlehačka, živočišné tuky, tučné krémy, tučná těsta. Smažené pokrmy, celozrnné výrobky, luštěniny, chléb, čerstvé kynuté a smažené pečivo, syrová zelenina, tvrdé druhy ovoce, pikantní potraviny, ostré koření (pálivá paprika, pepř, maggi apod. ), solené pochoutky (chipsy, ořechy), čokoláda, alkohol, černá káva s kofeinem, nápoje s kysličníkem uhličitým.
|
Dieta 9Hlavní zásadou je snížený denní příjem energie, hlavně prostřednictvím tuků. Ty jsou potravinou vysoce energetickou a současně zvyšují riziko rozvoje cévních onemocnění. Proto je třeba jejich množství omezovat a živočišné tuky, kterých je v naší stravě velké množství, nahrazovat tuky rostlinnými. Energie přijímaná z tuků by měla tvořit maximálně 30%, z toho mají rostlinné tuky tvořit 2/3. Snížení příjmu energie znamená také vyloučit jednoduché cukry (cukr, džem, med, čokoláda, cukrovinky, zmrzlina) ze stravy a omezení příjmu složitých cukrů na určité povolené množství (sem patří např. mouka, pečivo, chléb, těstoviny, ovoce, rýže). Nelze také zapomínat na cukr obsažený v mléce a mléčných výrobcích.
Sladidla , pokud musíme použít, volíme umělá.
Bílkoviny a jejich výběr se neliší od běžné stravy, ale je třeba pamatovat na tuky obsažené v bílkovinných potravinách živočišného původu. Je proto vhodné zařazovat do stravy i bílkoviny rostlinné (např. sója, sójové maso, luštěniny).
Denní dávka tekutin by měla být 2 litry, ale jejich druhy je nutné vybírat podle obsahu energie a cukru. V případě onemocnění ledvin je nutné množství tekutin upravit podle povoleného množství. Vláknina je velmi důležitá součást stravy diabetika. Pro její příznivý vliv na metabolizmus cukrů i tuků, na vyprazdňování žaludku a střev je velmi prospěšné zařazování potravin , které ji obsahují , do jídelníčku. Vlákninu obsahují např. luštěniny, zelenina, ovoce, celozrnné obilninové výrobky.
Obsah ovoce a zeleniny má být zvýšený oproti našim běžným stravovacím zvyklostem.
Důležitou zásadou je pravidelnost v jídle a jeho rozdělení v průběhu dne. Nejčastější je rozdělení do pěti až šesti dávek. Pauza mezi nimi by měla být asi tři hodiny. Stravovací režim lze přizpůsobit zaměstnání i vašim zálibám tak, abyste se cítili co nejlépe. Důležitou součástí životosprávy je i pohybová aktivita, s přiměřenou fyzickou zátěží (plavání, turistika).
Alkohol obsahuje nejen značné množství energie, ale i sacharidů, proto jen mimořádně a s mírou ! Kouřením značně zhoršujete svou zdravotní prognózu.
Potraviny , jenž doporučujeme:
- zelenina, rostlinné tuky, celozrnné výrobky, doporučená nízkoenergetická sladidla - v malém množství můžete: mouku, pečivo, chléb, těstoviny, rýži, ovoce, diabetické výrobky - pouze v minimálním množství /k přípravě pokrmů /: vejce
Vyhýbejte se: - tučným masům, tučným sýrům, smetaně, šlehačce, živočišným tukům, cukru, džemu, medu, čokoládě, cukrovinkám, zmrzlině.
|
Dieta 9 SDieta se značně sníženými glycidy, poněkud sníženými tuky a relativně zvýšenými bílkovinami. Udané množství glycidů nemá den ode dne kolísat, proto je třeba v této dietě zvláště přesně dodržovat výměrky a potraviny bohaté na glycidy - pečivo a všechny příkrmy odvažovat. Výběr potravin a technologická úprava pokrmů Z této diety jsou vyloučeny všechny koncentrované glycidy /cukr, med, džem, bonbony apod. /. Pokrmy se jedí hořké nebo se sladí cukerínem. Strava musí být nenadýmavá, proto z diety vylučujeme luštěniny, nadýmavou zeleninu i čerstvé kynuté pečivo. Z tuků používáme pouze čerstvé máslo. Energetická hodnota stravy se hradí především bílkovinami -maso, mléčné výrobky –dle individuální snášenlivosti. Z technologických postupů je nejvhodnější vaření a dušení nebo opékání na sucho. Všechny pokrmy se připravují v malém množství vody, zahušťují se nasucho opraženou moukou a máslo se přidává až do hotových pokrmů. Aby maso mělo pěknou barvu, může se před dušením nasucho opéci. Polévky se připravují z masa, brambor, zeleniny. Nepoužívá se do nich jako přísad zelí, kapusta, cibule, pórek, česnek. zahušťujeme pouze malým množstvím mouky nasucho opražené. Čerstvé máslo se přidává do hotové polévky. Maso : vždy libové - hovězí , telecí, kuřata, filé, šunka, dietní párky Přílohy: brambory, bramborová kaše, rýže, těstoviny, bramborové knedlíky Zelenina: kromě zelí, kapusty, cibule, okurek prakticky všechna. Přednost dáváme zeleninovým jídlům přírodním bez mouky. Smažení a pečení zeleniny není dovoleno. Saláty: hlávkový, mrkvový, rajský. Ochucujeme citrónovou šťávou, nikdy octem. Sladit sacharinem. Ovoce: nejvhodnější jsou jablka a pomeranče. Při nedostatku ovoce podáváme dia kompoty Nevhodná jídla: Jídla tvrdá-ovoce, zelenina, pokrmy pikantní, kořeněné, zrnková káva, alkoholické nápoje, zvěřina, tučné vepřové, nakládané maso, ostré sýry, nadýmavá zelenina, ocet, luštěniny, kynutá čerstvá těsta, sladká jídla, chléb, nápoje s vysokým obsahem kysličníku uhličitého. Dovoleno libové vepřové maso.
|