Dezinfekce je soubor opatření, vedoucích ke zničení mikroorganismů pomocí postupů, které mají za cíl přerušit cestu nákazy od zdroje k vnímavému jedinci.
Objekty k ošetření:
Potravinářské stravovací a provozy
Zdravotnická a sociální zařízení
Byty po zemřelých
Zemědělské budovy živočišné výroby (drůbežárny, veterinární střediska apod.)
Ochranná dezinfekce:
Provádí se bez vztahu ke konkrétnímu ohnisku nákazy, tedy i v době, kdy se infekční onemocnění nevyskytuje.
Je namířená proti možným cestám šíření nákazy a provádí se stále jako součást komplexních hygienických ošetření.
Ohnisková dezinfekce
Je zaměřena na zneškodňování choroboplodných zárodků v ohnisku nákazy, s cílem přerušit další šíření infekce. Podle časového sledu se skládá z průběžné a konečné.