KOSMOS 15
PROSINEC 2000 / DECEMBER 2000

ZRUŠENÉ LETY VOSTOKU A VOSCHODU

Historie si povětšinou pamatuje pouze jména vítězů - ti, kteří cílovou pásku prorazili na pomyslném druhém místě mají zpravidla "smůlu". Ještě hůře jsou na tom ti, kteří se sice na závod vydali, ale přes veškerou snahu do cíle nikdy nedorazili... Sem patří i několik připravovaných letů sovětských kosmických lodí Vostok a Voschod, které se měly uskutečnit mezi lety 1964 a 67. Přestože byly rozpracované a v zákulisí bylo víceméně jasné, kdo usedne do těchto kosmických lodí, mise Vostok-7 až -13 a Voschod-3 až -6 se nikdy neuskutečnily. Rozepisovat se detailněji o jejich zákulisí by zabralo příliš mnoho místa, proto jen telegraficky.

 

Vostok-7: Vladimir Komarov (duben 1964)
Mělo jít o let do velké výšky (resp. o let po dráze s velmi výstředním apogeem) - až do spodních van Allenových pásů, jejichž průzkumu se měl věnovat. Kosmická loď se měla vrátit bez zážehu brzdících motorů po přirozeném brzdění o husté vrstvy atmosféry po deseti dnech.

Vostok-8: Pavel Běljajev (červen 1964)
Prosté zopakování předchozího letu - stejný cíl, stejná délka letu.

Vostok-9: Boris Volynov (srpen 1964)
Již třetí let do van Allenových pásů, shodný se "sedmičkou" a "osmičkou".

Vostok-10: Georgij Beregovoj (duben 1965)
A počtvrté shodný let Vostoku se shodným posláním jako tři předchozí výpravy.

Vostok-11: Alexej Leonov (červen 1965)
První kosmická loď Vostok, z níž by bylo vyjmuté katapultovací křeslo a měla nést přechodovou komoru pro nácvik výstupu do otevřeného prostoru. Brzdící motory umístěné u padáků měly zajistit bezpečné dosednutí kabiny při přistání s kosmonautem na palubě - při všech předcházejících misích se kosmonaut katapultoval krátce před přistáním a dosedal na vlastním padáků. Zda se již při této výpravě měl kosmonaut pokusit o skutečný výstup do otevřeného prostoru či zda mělo jít pouze o "nácvik" některých procedur, není jasné.

Vostok-12: Jevgenij Chrunov (srpen 1965)
Zopakování předchozí mise Vostoku-11.

Vostok-13: Viktor Gorbatko (duben 1966)
Mise kopírující lety Vostok-7 až -10.

Voschod-3: Georgij Šonin a Boris Volynov (červen 1966)
Uvažovaný, leč nikdy nerealizovaný 19denní kosmický let.

Voschod-4: Georgij Beregovoj a Georgij Katys (podzim 1966)
Další dlouhodobá výprava na palubě dvoumístné lodi Voschod, vlastně jen jakési zopakování předchozí výpravy.

Voschod-5: Valentina Ponomarevová a Irina Solovjovová (konec 1966)
Zvažovaný dlouhodobý let lodi Voschod s čistě ženskou posádkou, přičemž Solovjovová měla uskutečnit první výstup ženy-kosmonautky mimo mateřskou loď ve skafandru.

Voschod-6: Jevgenij Chrunov a Boris Volynov (počátek 1967)
Plánovaný dlouhodobý let s výstupem do otevřeného prostoru, v jehož rámci mělo dojít k otestování speciálního kosmického "křesla" UPMK - zařízení pro zjednodušený pohyb kosmonautů mimo loď. Američané později podobné zařízení vyvinuli pod názvem MMU a Rusové Ikaros, nyní se v USA testuje podobná jednotka SAFER.


 

Na úvodní stránku příslušného čísla Na další článek příslušného čísla