Foto
|
Kávové
rohlíčky (40 kousků) - pečeme
2-1 týden před Vánoci, dozdobit můžeme déle
|
na
těsto: 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 200 g másla,
4 polévkové lžíce instantního kávového prášku, 50 g
mletých mandlí, 50 g mletých lískových oříšků, špetka
soli |
na
dohotovení: 100 g čokolády na vaření, 75 g pistácií, 75 g
krystalového cukru |
Postup:
Instatní
kávu rozpustíme v 50 ml horké vody a dáme vychladit. Mouku,
moučkový cukr, mleté mandle a oříšky, sůl a pokrájený
tuk promícháme, přilijeme kávu a vypracujeme těsto, které
odložíme zhruba na hodinu do chladna. Z těsta pak tvoříme 6
cm dlouhé válečky a stáčíme je do tvaru rohlíčků. Pečeme
na plechu vyloženém pečícím papírem v předehřáté troubě
(elektr. 200°C, plyn stupeň 2) asi 10 až 12 minut. Vychladlé
rohlíčky potíráme rozpuštěnou polevou a sypeme nasekanými
mandelmi, pistáciemi a krystalovým cukrem.
|
|
Andělská
očka (20 kousků)
- pečeme
2-1 týden před Vánoci
|
na
těsto:
160 g hladké mouky, 80 g cukru, 50 g másla, 1 vejce, 1 lžička
prášku do pečiva, nastrouhaná kůra z 1/2 pomeranče, sůl |
na
dohotovení: 75 g marmelády nebo želé z červeného rybízu,
100 g hořké čokolády |
Postup:
Mouku,
prášek do pečiva, cukr, pomerančovou kůru, vejce, kousky
tuku a sůl zpracujeme na hladké těsto, které necháme přikryté
fólií uležet 1 hodinu v chladnu. Z těsta pak vytvarujeme 20
kuliček velikosti vlašského ořechu a na plechu vyloženém
pečicím papírem do nich uděláme obráceným koncem vařečky
malé důlky. Ty naplníme rybízovou marmeládou/želé. Pečeme
v předehřáté troubě asi 15 minut (elektr. 200°C, horkovzduš.
175°C, plyn stupeň 3). Po vychladnutí máčíme spodní části
koláčků v rozehřáté čokoládě.
|
|
Perníčky
pro labužníky (na
3 plechy) - pečeme
4-3 týdny před Vánoci |
na
těsto:
350 g hladké mouky, 130 g moučkového cukru, 100 g másla, 1
vejce, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 10 lžic tekutého
medu, 1 1/2 lžíce kakaa, citronová a pomerančová kůra, 4 lžičky
mleté skořice, 2 lžičky tlučeného hřebíčku, 1 lžička
muškátového květu, 1 1/2 lžička mletého zázvoru |
na
potření:
žloutek |
na
polevu:
citrónová
poleva v prášku - asi 140 g (nejlepší je Vitana, např. Labeta
totiž barví do žluta), citrónová šťáva, potravinářské
barvivo + případně
bílek pro bělejší polevu |
Postup:
Máslo,
med a cukr utřeme, vmícháme vejce a postupně přidáme
nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru, mouku, kakao, všechno koření
a prášek do pečiva. Vypracujeme hladké těsto, které dáme
na 2 hodiny do chladu. Pak z těsta vyváleného na pomoučněném
vále na 5 mm silnou placku vykrajujeme různé tvary, které
potřeme rozšlehaným žloutkem s lžičkou vody a pečeme
na vymazaném plechu v předehřátě troubě (elektr. 160°C)
po dobu 10-20 minut. Po
vychladnutí zdobíme perníčky citrónovou polevou. (Můžeme
použít i jinou polevu, například tradiční bílkovou, ale
kyselá na nich chutná nejlépe.) Pěkně vypadají perníčky
zdobené různými odstíny jedné barvy či perníčky
dvoubarevné (například kombinace bílé a modré apod.).
Poleva:
Recept 1: Citrónovou polevu v prášku prosijeme
do misky a metličkou ji rozmícháme se třemi až čtyřmi
lžícemi citrónové šťávy. Pokud chceme zdobit
barevně, rozdělíme polevu do misek a podle sebe namícháme
barvičky pomocí potravinářského barviva, které připravíme
rozmícháním trošičky barevného prášku s malou lžičkou
citrónové šťávy. Pak polevou naplníme sáčky a
zdobíme. |
Recept
2 - pro bělejší polevu (barvy pak budou
pastelové): Do
misky prosijeme asi 70 g polevy. Přidáme bílek a metličkou
šleháme asi 5 minut. Pak prosijeme zbytek polevy, přidáme asi
3 lžíce citrónové šťávy a šleháme dál přibližně
15 minut.
Případně dobarvíme. |
Zdobící sáčky:
Z celofánu vystřihneme čtverec o rozměrech zhruba 20
x 20 cm či menší a stočíme jej do kornoutku, který
spojíme izolepou. Kornoutek naplníme polevou a celofán
nad ní složíme a zalepíme izolepou. Odstřiheneme
malý kousek špičky, tak nám vznikne otvor pro zdobení. |
Případně
si vystačíme s malými
pevnějšími mikrotenovými sáčky.
Polevu dáme lžičkou do jednoho rohu sáčku, nad ní
uděláme uzel a špičku ustřihneme. U prostiženého
otvůrku odstřihneme kousek přesahujícího mikrotenu za svárem,
aby nám nepřekážel.
|
|
|
Škebličky
- pečeme
2-1 týden před Vánoci |
na
těsto: 250 g hladké mouky, 250 g másla, 1 vejce, 1 lžíce
studené vody |
na
náplň: 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g cukru, 1 celé
vejce a žloutek |
na
obalení: moučkový cukr |
Postup:
Přísady
na těsto zpracujeme a dáme na 2 hodiny do lednice. Také
všechny přísady na náplň spojíme. Pak z těsta vyválíme
placku silnou 3 mm a vykrajujeme kolečka, na které dáváme po
lžičce náplně. Kolečka přehneme na polovinu a okraje řádně
přitiskneme. Pečeme v mírné troubě a ještě teplé obalíme
v moučkovém cukru.
|
|
Linecké
cukroví - pečeme
3-1 týden před Vánoci |
na
těsto: 300
g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 200 g másla, 2 žloutky,
citrónová kůra |
na
dohotovení: marmeláda (nejlépe rybízová, malinová),
moučkový cukr |
Postup:
Zpracujeme
těsto a dáme jej rozležet do chaldna. Pak vyválíme placku,
ze které vykrajujeme jednoduché tvary (kolečka, srdíčka,
kytičky, trojúhelníčky, čtverečky...) - polovině
tvarů vykrojíme také střed menší formičkou. Upečené
cukroví slepujeme marmeládou (vždy plný a vykrojený tvar k
sobě) a obalujeme v cukru.
|
|
Vanilkové
rohlíčky - pečeme
3-1 týden před Vánoci |
na
těsto: 250 g hladké mouky, 60 g cukru, 180 g másla, 100 g
mletých vlašských ořechů, 2 lžíce rumu, trochu vanilky |
na
obalení: moučkový cukr |
Postup:
Vypracujeme
těsto, které necháme v chladu rozležet. Pak tvoříme malé
rohlíčky (asi 5 cm) a zprudka v troubě upečeme na vymaštěném
plechu.
|
|
Kokosové
kuličky - nepečené, 2-1
den před Vánoci |
na
těsto: 210
g cukru, 250 g tuku, 2 vejce, rozdrobené piškoty, 30 g kakaa,
trochu rumu |
Postup:
Cukr,
vejce, kakao a rum dobře utřeme a přidáme změklý tuk.
Zahustíme piškoty. Vytvoříme kuličky (asi 1,5 cm) a
obalujeme je v kokosu.
|
|
Vosí
hnízda - nepečené, 2-1
den před Vánoci |
na
těsto: 180 g moučkového cukru, 80 g másla, 200 g mletých piškotů,
3 lžíce kakaa, 4 lžíce rumu, 2 lžíce vody |
na
dohotovení: cukr, celé piškoty |
Postup:
Z
přísad zpracujeme těsto, ze kterého pomocí formiček na vosí
hnízda vysypaných cukrem tvoříme úlky. Ty pak plníme vaječným
koňakem nebo některou z náplní, dna vytvoříme z piškotů. |
náplň: |
1)
vaječný koňak |
2)
dortová náplň v prášku Dr. Oetker s příchutí
vaječného koňaku |
3)
80 g moučkového cukru, 1 vařený žloutek, 1 syrový
žloutek, 2 lžíce rumu, 1 kondenzované mléko - vše
utřít |
4)
80 g cukru, 100 g másla, 1 žloutek, 1 bílek - bílek
s cukrem ušleháme ve vodní lázni, odstavíme a mícháme
do vychladnutí, pak přidáme utřené máslo a žloutek
|
|
|
Kokosoví
tučňáčci
- nepečené, 3-1
den před Vánoci |
na
těsto: 80 g
krupicového cukru, 60 g másla, 70 g dětských piškotů,
80 g strouhaného kokosu, 2 lžíce mléka, vaječný
likér |
na
dohotovení: 20 g
krupicového cukru, 70
g dětských piškotů, čokoládová poleva, plátky mandlí, červené a modré
barvivo |
Postup:
Piškoty
na těsto rozmačkáme
válečkem na nudle, přisypeme kokos, cukr, máslo i mléko
a zpracujeme těsto. Trochu z těsta obarvíme červeným barvivem
rozpuštěným v trošičce vody (na zobáčky) a modrým (na očička). Formičku na vosí úly vysypeme cukrem, dáme do ní
kousek těsta, prstem promáčkneme a vyklopíme. Otvor vyplníme
vaječným koňakem a nakonec dolů přitiskneme piškot. Takto
vytvořená „tělíčka“ tučňáků opatrně namočíme
v rozpuštěné čokoládě abychom vytvořili „fráček“.
Těsně před zaschnutím přilepíme plátky mandlí jako křidýlka.
Dotvarujeme jim z barevného těsta zobáčky a očička a přilepíme
je čokoládou.
Postup ve
fotografiích
|
|
Sandokanovy
oči
- nepečené, 2-1
den před Vánoci |
Bílá
čokoláda: 1/2
tuku 100% (125 g Ceresu), 2 lžíce kokosu, 4 lžíce práškového cukru, 1 lžíce
Sunaru - V horké vodní lázni rozpustíme tuk, přidáme
prosátý cukr i Sunar a zamícháme kokos. |
Tmavá čokoláda:
1/2 tuku 100% (125 g Ceresu), 4 lžíce práškového cukru, 4 lžíce pudinku, 2 lžíce
solamylu, 4
lžíce kakaa - V horké vodní lázni rozpustíme tuk a přidáme všechny
zbylé prosáté přísady. |
na
dohotovení:
lentilky,
plato od bonboniéry
|
Postup:
Použijeme
platíčka od bonboniér, kam na místa bonbonů vložíme vždy po
jedné barevné lentilce, kterou zakryjeme asi do půlky otvoru bílou
čokoládou. Po ztuhnutí přelijeme bílou vrstvu čokoládou
tmavou. Necháme ztuhnout v chladu (v zimě postačí na
chodbě). Pak každý čokoládový bonbónek opatrně z umělohmotného
platíčka vytlačíme a uchováváme je v krabici v chladu. "Sandokanovy
oči" můžeme také dát do papírového košíčku.
|
|
Indiánci
- nepečené, nejlépe
v den Vánoc |
na
sníh: 120 g krupicového cukru, 50 g moučkového cukru, 1
vanilkový cukr, 4 bílky |
na
dohotovení: celé piškoty, čokoláda |
Postup:
Krupicový
cukr a 6 lžic vody svaříme na nit (cukr se mezi prsty táhne
jako nit). Z bílků ušleháme sníh, přidáme moučkový a
vanilkový cukr. Pak svařený krupicový cukr vešleháme do
sladkého sněhu. Touto hmotou pak tvoříme (nejlépe zdobícím
pytlíkem) bochánky na piškotech. Ty dáme do chladna a zatím
si rozehřejeme čokoládu. Tou pak studené indiánky poléváme.
|
|
Marseillské
koláčky
- 1
den před Vánoci |
na
těsto: 380 g hladké mouky, 240 g
cukru, 140
g čerstvého a 140 g rozpuštěného másla, 3 žloutky |
na
dohotovení: pikantní rybízová zavařenina (čím
tužší, tím lepší), případně mandle a moučkový cukr
|
Postup:
Čerstvé a rozpuštěné máslo smícháme dohromady.
Pozvolna přidáváme čerstvé žloutky, cukr a nakonec po lžících
hladkou mouku. Na vále poprášeném moukou vyválíme silnější
plát (asi 0,6 cm) a vykrajujeme malé koláčky (o průměru asi 3
cm), které pokládáme na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený
plech. Koláčky potřeme vodou. Doprostřed klademe zavařeninu
podle chuti (nejlépe asi ½ lžičky) a sypeme sekanými
mandlemi, což ale vůbec není nutné. Pečeme v mírně vyhřáté
troubě. Po upečení můžeme posypat moučkovým cukrem.
|
Cukrová
jádra - v den Vánoc |
suroviny:
2 hrnky ořechů (nejlépe vlašské, lískové, mandle), 1
hrnek krystalového cukru, 4 lžíce pomerančové šťávy, 2 lžíce
brandy, 1 lžíce másla, špetka mletého zázvoru |
Postup:
Na pánvi rozpustíme máslo a přisypeme cukr, který
svlažíme pomerančovou šťávou a brandy. Za stálého míchání
pomalu zahříváme do chvíle, až začne cukr probublávat a
tekutiny se částečně vypaří. Pak na pánev nasypeme ořechy,
přidáme špetku zázvoru a promícháme. Ještě než začne
cukr hnědnout, vše nalijeme na plech vyložený pečicím papírem
a jádra od sebe vařečkou oddělíme. Ztuhnou okamžitě.
Pokud je hned nebudeme podávat, uložíme je v suchu.
|
Cukroví
uchováváme v chladu!
|
Zpět
na Vánoce |
Zpět
na Recepty |