Vánoce  Jednotlivé dny  Symboly Vánoc  Pranostiky  Koledy  Přáníčka  Dárky  Vánoční cukroví

 

Vánoční cukroví

 

Foto

 

Kávové rohlíčky (40 kousků) - pečeme 2-1 týden před Vánoci, dozdobit můžeme déle

na těsto: 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 200 g másla, 4 polévkové lžíce instantního kávového prášku, 50 g mletých mandlí, 50 g mletých lískových oříšků, špetka soli
na dohotovení: 100 g čokolády na vaření, 75 g pistácií, 75 g krystalového cukru
Postup: Instatní kávu rozpustíme v 50 ml horké vody a dáme vychladit. Mouku, moučkový cukr, mleté mandle a oříšky, sůl a pokrájený tuk promícháme, přilijeme kávu a vypracujeme těsto, které odložíme zhruba na hodinu do chladna. Z těsta pak tvoříme 6 cm dlouhé válečky a stáčíme je do tvaru rohlíčků. Pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem v předehřáté troubě (elektr. 200°C, plyn stupeň 2) asi 10 až 12 minut. Vychladlé rohlíčky potíráme rozpuštěnou polevou a sypeme nasekanými mandelmi, pistáciemi a krystalovým cukrem.

Kávové rohlíčky

 

Andělská očka (20 kousků) - pečeme 2-1 týden před Vánoci

na těsto: 160 g hladké mouky, 80 g cukru, 50 g másla, 1 vejce, 1 lžička prášku do pečiva, nastrouhaná kůra z 1/2 pomeranče, sůl
na dohotovení: 75 g marmelády nebo želé z červeného rybízu, 100 g hořké čokolády
Postup: Mouku, prášek do pečiva, cukr, pomerančovou kůru, vejce, kousky tuku a sůl zpracujeme na hladké těsto, které necháme přikryté fólií uležet 1 hodinu v chladnu. Z těsta pak vytvarujeme 20 kuliček velikosti vlašského ořechu a na plechu vyloženém pečicím papírem do nich uděláme obráceným koncem vařečky malé důlky. Ty naplníme rybízovou marmeládou/želé. Pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut (elektr. 200°C, horkovzduš. 175°C, plyn stupeň 3). Po vychladnutí máčíme spodní části koláčků v rozehřáté čokoládě.

 

Perníčky pro labužníky (na 3 plechy) - pečeme 4-3 týdny před Vánoci
na těsto: 350 g hladké mouky, 130 g moučkového cukru, 100 g másla, 1 vejce, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 10 lžic tekutého medu, 1 1/2 lžíce kakaa, citronová a pomerančová kůra, 4 lžičky mleté skořice, 2 lžičky tlučeného hřebíčku, 1 lžička muškátového květu, 1 1/2 lžička mletého zázvoru
na potření: žloutek
na polevu: citrónová poleva v prášku - asi 140 g (nejlepší je Vitana, např. Labeta totiž barví do žluta), citrónová šťáva, potravinářské barvivo + případně bílek pro bělejší polevu
Postup: Máslo, med a cukr utřeme, vmícháme vejce a postupně přidáme nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru, mouku, kakao, všechno koření a prášek do pečiva. Vypracujeme hladké těsto, které dáme na 2 hodiny do chladu. Pak z těsta vyváleného na pomoučněném vále na 5 mm silnou placku vykrajujeme různé tvary, které potřeme rozšlehaným žloutkem s lžičkou vody a pečeme na vymazaném plechu v předehřátě troubě (elektr. 160°C) po dobu 10-20 minut. Po vychladnutí zdobíme perníčky citrónovou polevou. (Můžeme použít i jinou polevu, například tradiční bílkovou, ale kyselá na nich chutná nejlépe.) Pěkně vypadají perníčky zdobené různými odstíny jedné barvy či perníčky dvoubarevné (například kombinace bílé a modré apod.).

Perníčky pro labužníky

Ukázka zdobení svíček Ukázka zdobení komet Ukázka zdobení rybiček Ukázka zdobení hvězdiček Ukázka zdobení hrdliček Ukázka zdobení rybiček Ukázka zdobení zvonečků Ukázka zdobení čtyřlístků Ukázka zdobení podkoviček Ukázka zdobení stromečků

 

Poleva: Recept 1: Citrónovou polevu v prášku prosijeme do misky a metličkou ji rozmícháme se třemi až čtyřmi lžícemi citrónové šťávy. Pokud chceme zdobit barevně, rozdělíme polevu do misek a podle sebe namícháme barvičky pomocí potravinářského barviva, které připravíme rozmícháním trošičky barevného prášku s malou lžičkou citrónové šťávy. Pak polevou naplníme sáčky a zdobíme.
Recept 2 - pro bělejší polevu (barvy pak budou pastelové): Do misky prosijeme asi 70 g polevy. Přidáme bílek a metličkou šleháme asi 5 minut. Pak prosijeme zbytek polevy, přidáme asi 3 lžíce citrónové šťávy a šleháme dál přibližně 15 minut. Případně dobarvíme.
Zdobící sáčky: Z celofánu vystřihneme čtverec o rozměrech zhruba 20 x 20 cm či menší a stočíme jej do kornoutku, který spojíme izolepou. Kornoutek naplníme polevou a celofán nad ní složíme a zalepíme izolepou. Odstřiheneme malý kousek špičky, tak nám vznikne otvor pro zdobení. 
Případně si vystačíme s malými pevnějšími mikrotenovými sáčky. Polevu dáme lžičkou do jednoho rohu sáčku, nad ní uděláme uzel a špičku ustřihneme. U prostiženého otvůrku odstřihneme kousek přesahujícího mikrotenu za svárem, aby nám nepřekážel.

Kornoutek Kornoutky naplněné polevou červenou, světle červenou, růžovou a bílou

 

Škebličky - pečeme 2-1 týden před Vánoci
na těsto: 250 g hladké mouky, 250 g másla, 1 vejce, 1 lžíce studené vody
na náplň: 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g cukru, 1 celé vejce a žloutek
na obalení: moučkový cukr
Postup: Přísady na těsto zpracujeme a dáme na 2 hodiny do lednice.  Také všechny přísady na náplň spojíme. Pak z těsta vyválíme placku silnou 3 mm a vykrajujeme kolečka, na které dáváme po lžičce náplně. Kolečka přehneme na polovinu a okraje řádně přitiskneme. Pečeme v mírné troubě a ještě teplé obalíme v moučkovém cukru.

Škebličky

 

Linecké cukroví - pečeme 3-1 týden před Vánoci
na těsto: 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 200 g másla, 2 žloutky, citrónová kůra
na dohotovení: marmeláda (nejlépe rybízová, malinová),  moučkový cukr
Postup: Zpracujeme těsto a dáme jej rozležet do chaldna. Pak vyválíme placku, ze které vykrajujeme jednoduché tvary (kolečka, srdíčka, kytičky, trojúhelníčky, čtverečky...) - polovině  tvarů vykrojíme také střed menší formičkou. Upečené cukroví slepujeme marmeládou (vždy plný a vykrojený tvar k sobě) a obalujeme v cukru.

Linecké cukroví

 

Vanilkové rohlíčky - pečeme 3-1 týden před Vánoci
na těsto: 250 g hladké mouky, 60 g cukru, 180 g másla, 100 g mletých vlašských ořechů, 2 lžíce rumu, trochu vanilky
na obalení: moučkový cukr
Postup: Vypracujeme těsto, které necháme v chladu rozležet. Pak tvoříme malé rohlíčky (asi 5 cm) a zprudka v troubě upečeme na vymaštěném plechu.

Vanilkové rohlíčky

 

Kokosové kuličky - nepečené, 2-1 den před Vánoci
na těsto: 210 g cukru, 250 g tuku, 2 vejce, rozdrobené piškoty, 30 g kakaa, trochu rumu
Postup: Cukr, vejce, kakao a rum dobře utřeme a přidáme změklý tuk. Zahustíme piškoty. Vytvoříme kuličky (asi 1,5 cm) a obalujeme je v kokosu.

Kokosové kuličky

 

Vosí hnízda - nepečené, 2-1 den před Vánoci
na těsto: 180 g moučkového cukru, 80 g másla, 200 g mletých piškotů, 3 lžíce kakaa, 4 lžíce rumu, 2 lžíce vody
na dohotovení: cukr, celé piškoty
Postup: Z přísad zpracujeme těsto, ze kterého pomocí formiček na vosí hnízda vysypaných cukrem tvoříme úlky. Ty pak plníme vaječným koňakem nebo některou z náplní, dna vytvoříme z piškotů.
náplň:
1) vaječný koňak
2) dortová náplň v prášku Dr. Oetker s příchutí vaječného koňaku
3) 80 g moučkového cukru, 1 vařený žloutek, 1 syrový žloutek, 2 lžíce rumu, 1 kondenzované mléko - vše utřít
4) 80 g cukru, 100 g másla, 1 žloutek, 1 bílek - bílek s cukrem ušleháme ve vodní lázni, odstavíme a mícháme do vychladnutí, pak přidáme utřené máslo a žloutek

 

Kokosoví tučňáčci - nepečené, 3-1 den před Vánoci
na těsto: 80 g krupicového cukru, 60 g másla, 70 g dětských  piškotů, 80 g strouhaného kokosu, 2 lžíce mléka, vaječný likér
na dohotovení: 20 g krupicového cukru, 70 g dětských  piškotů, čokoládová poleva, plátky mandlí, červené a modré barvivo
Postup: Piškoty na těsto rozmačkáme válečkem na nudle, přisypeme kokos, cukr, máslo i mléko a zpracujeme těsto. Trochu z těsta obarvíme červeným barvivem rozpuštěným v trošičce vody (na zobáčky) a modrým (na očička). Formičku na vosí úly vysypeme cukrem, dáme do ní kousek těsta, prstem promáčkneme a vyklopíme. Otvor vyplníme vaječným koňakem a nakonec dolů přitiskneme piškot. Takto vytvořená „tělíčka“ tučňáků opatrně namočíme v rozpuštěné čokoládě abychom vytvořili „fráček“. Těsně před zaschnutím přilepíme plátky mandlí jako křidýlka. Dotvarujeme jim z barevného těsta zobáčky a očička a přilepíme je čokoládou.

Kokosový tučňák

Postup ve fotografiích

 

Sandokanovy oči - nepečené, 2-1 den před Vánoci
Bílá čokoláda: 1/2 tuku 100% (125 g Ceresu), 2 lžíce kokosu, 4 lžíce práškového cukru, 1 lžíce Sunaru - V horké vodní lázni rozpustíme tuk, přidáme prosátý cukr i Sunar a zamícháme kokos.
Tmavá čokoláda: 1/2 tuku 100% (125 g Ceresu), 4 lžíce práškového cukru, 4 lžíce pudinku, 2 lžíce solamylu, 4 lžíce kakaa - V horké vodní lázni rozpustíme tuk a přidáme všechny zbylé prosáté přísady.

na dohotovení: lentilky, plato od bonboniéry

Postup: Použijeme platíčka od bonboniér, kam na místa bonbonů vložíme vždy po jedné barevné lentilce, kterou zakryjeme asi do půlky otvoru bílou čokoládou. Po ztuhnutí přelijeme bílou vrstvu čokoládou tmavou. Necháme ztuhnout v chladu (v zimě postačí na chodbě). Pak každý čokoládový bonbónek opatrně z umělohmotného platíčka vytlačíme a uchováváme je v krabici v chladu. "Sandokanovy oči" můžeme také dát do papírového košíčku.

 

Indiánci - nepečené, nejlépe v den Vánoc
na sníh: 120 g krupicového cukru, 50 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 4 bílky
na dohotovení: celé piškoty, čokoláda
Postup: Krupicový cukr a 6 lžic vody svaříme na nit (cukr se mezi prsty táhne jako nit). Z bílků ušleháme sníh, přidáme moučkový a vanilkový cukr. Pak svařený krupicový cukr vešleháme do sladkého sněhu. Touto hmotou pak tvoříme (nejlépe zdobícím pytlíkem) bochánky na piškotech. Ty dáme do chladna a zatím si rozehřejeme čokoládu. Tou pak studené indiánky poléváme.

 

Marseillské koláčky - 1 den před Vánoci
na těsto: 380 g hladké mouky, 240 g cukru, 140 g čerstvého a 140 g rozpuštěného másla, 3 žloutky
na dohotovení: pikantní rybízová zavařenina (čím tužší, tím lepší), případně mandle a moučkový cukr
Postup: Čerstvé a rozpuštěné máslo smícháme dohromady. Pozvolna přidáváme čerstvé žloutky, cukr a nakonec po lžících hladkou mouku. Na vále poprášeném moukou vyválíme silnější plát (asi 0,6 cm) a vykrajujeme malé koláčky (o průměru asi 3 cm), které pokládáme na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech. Koláčky potřeme vodou. Doprostřed klademe zavařeninu podle chuti (nejlépe asi ½ lžičky) a sypeme sekanými mandlemi, což ale vůbec není nutné. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Po upečení můžeme posypat moučkovým cukrem.

 

Cukrová jádra - v den Vánoc
suroviny: 2 hrnky ořechů (nejlépe vlašské, lískové, mandle), 1 hrnek krystalového cukru, 4 lžíce pomerančové šťávy, 2 lžíce brandy, 1 lžíce másla, špetka mletého zázvoru
Postup: Na pánvi rozpustíme máslo a přisypeme cukr, který svlažíme pomerančovou šťávou a brandy. Za stálého míchání pomalu zahříváme do chvíle, až začne cukr probublávat a tekutiny se částečně vypaří. Pak na pánev nasypeme ořechy, přidáme špetku zázvoru a promícháme. Ještě než začne cukr hnědnout, vše nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a jádra od sebe vařečkou oddělíme. Ztuhnou okamžitě. Pokud je hned nebudeme podávat, uložíme je v suchu.

Cukrová jádra - vlašské ořechy a mandle

 

Cukroví uchováváme v chladu!

 

Zpět na Vánoce
Zpět na Recepty

Domů