Březen 2002
Domů Nahoru Duben 2001 Červen 2001 Červenec 2001 Prosinec 2001 Březen 2002 2003

 

Nahoru

  
6. vydání

březen 2002

O b s a h

Myšlenky na každý den Představujeme se
Připravujeme Děkujeme
Stalo se Na závěr

 

Myšlenky na každý den
 

Učený člověk je hloupý učeným způsobem.                    (Arabské přísloví)

Žádný učený z nebe nespadl, ale pitomce jako by shazovali.             (J. Tuwim)

 

Zpět na obsah

 

Stalo se

Z předškoláků se stávají školáci . Zápis do první třídy

   O některých měsících se dá říci, že jsou ve znamení nějaké události. Zcela určitě to můžeme říci o prosinci jako o měsíci  předvánočního a vánočního shonu.  Naše škola šturmovala v přípravách  vánočních kulturních a sportovních akcí.  Ale nejen jsme připravovali,  také jsme sledovali, co nám připravili jiní. 

     Naši prvňáčci až páťáci strávili  14. prosince předvánoční dopoledne v Rožnově pod Radhoštem a absolvovali  program starobylých tradic a zvyků  Vánoce ve Valašském muzeu.

     Potom už se celá škola zaměřila na velkou předvánoční besídku, kterou jsme nazvali „Vánoční nadělování“.  Zapojili jsme  se všichni intenzivně a s velkým nadšením  a výsledkem bylo krásné  čtvrteční odpoledne 20. prosince v restauraci Na Fojtství. My jsme byli všichni nadmíru spokojeni s výsledkem naší několikaměsíční práce a přípravy.  Vždyť  práce s dětmi je nejen  veselá a příjemná, ale také náročná,  vyžaduje trpělivost  a odměnou je potom spokojenost diváků.

     Předvánoční pátek proběhl ve škole ve znamení  vánočních besídek ve třídách, kdy si děti vyzdobily své třídy,   nachystaly si  program a navzájem se obdarovaly malými dárečky. V pátek  vyvrcholil  Vánoční turnaj v sálové kopané. Ve vítězném družstvu zastupovali Jiří Studený, Tomáš Zelenka a Lukáš Bakoň  7. a 9. třídu.

4. ledna děti 1. a 2. třídy navštívily Beskydské divadlo a zhlédly pohádku Zakletá princezna
4. ledna žáci 2. stupně  zhlédli v Beskydském divadle představení na motivy  románu J. Verna “Vynález zkázy“
 6. ledna  se uskutečnil  Maškarní bál, který připravila Rada rodičů
8. ledna naše páťáky a naši školu navštívily děti ze ZŠ v Bernarticích n.O
8.února zápis budoucích prvňáčků do 1. třídy
11. - 15. února si naši šesťáci, sedmáci a osmáci užívali na lyžařském výcviku ve Velkých Karlovicích
12. února děti 1. až 3. třídy sledovaly v Beskydském divadle představení Ferdy Mravence
13. února  Jiří Říha, žák 9. třídy, reprezentoval školu v okresním kole dějepisné olympiády
1 8. února zvítězili deváťáci v přátelském basketbalovém turnaji nad chlapci ze ZŠ Starý Jičín
27. února proběhl přátelský turnaj v basketbale  chlapců  na ZŠ v Bartošovicích
27. února  se naši čtvrťáci a páťáci zúčastnili  turnaje ve vybíjené  na ZŠ Komenského v   Novém Jičíně

Z předškoláků se stávají školáci . Zápis do první třídy

   V září nastane v životě šestiletých dětí důležitá změna – stanou se školáky a zůstanou jimi řadu let. Na úspěšném začátku velmi záleží. Zkušenosti z 1.třídy někdy rozhodují o dalších školních letech a o vztahu dítěte ke škole vůbec.

   Jednou z prvních zkušeností je pro každého žáčka zápis do 1.třídy. Ten na naší škole proběhl 8.února 2002. Všech 18 dětí, které se zápisu zúčastnilo, se snažilo ukázat, co všechno už umí a dovedou. Přejeme všem budoucím prvňáčkům, aby se jim ve škole dařilo a líbilo a aby jim i jejich rodičům přinášela škola více radostí než starostí.                                                                                                                   

Jana Fabianová, tř. uč. 2.tř. 

Maškarní karneval

   Dne 26.1.2002 proběhl v prostorách naší školy již tradiční dětský maškarní karneval. Přestože několik málo míst zůstalo neobsazených, atmosféra i průběh této akce byl velmi srdečný a vydařený.

   Chtěli bychom touto cestou poděkovat všem rodičům, kteří dovedli své děti a sami se tohoto setkání zúčastnili. Vyslovujeme poděkování také všem, jež zaslali dárky do bohaté tomboly. Ze sponzorů, mimo jiné, chceme poděkovat především panu Kořenkovi a panu Jeřábkovi za spolupráci při zajištění občerstvení a rovněž obecnímu úřadu za hodnotný dar do tomboly.

   Pedagogický sbor v součinnosti se školní družinou a žáky školy se podílel na výzdobě tělocvičny a zabezpečoval plynulý průběh během celého karnevalu. Nesmíme také zapomenout na pana Rešla, jež mimo hudby organizoval také soutěže a hry pro děti.

   Chceme vás, rodiče, ubezpečit, že peníze, které jsme z této akce získali, budeme zpětně investovat do činnosti vašich dětí na naší škole. Ještě jednou všem děkujeme a těšíme se na další spolupráci.

Rada rodičů ZŠ Šenov u Nového Jičína  

Lyžařský výcvik

   V letošním školním roce proběhl v únoru lyžařský výcvik 7.a 8. tříd. Konal se v době od 11.2. do 15.2.2002 na chatě Tabačka ve Velkých Karlovicích. Zúčastnilo se ho 17 žáků školy. Ze začátku nám počasí nepřálo, přesto všichni nadšeně lyžovali i v dešti. Teprve poslední dva dny se počasí umoudřilo a užili jsme si i sluníčka. Předposlední den proběhly závody ve slalomu a v kategorii děvčat získala 1.místo Tereza Glogarová, z chlapců byl nejrychlejší Adam Podhajský. 

   Pobyt na horách dětem jistě prospěl a mají na co vzpomínat.  

Eva Kuchařová   

Zpět na obsah

 

Připravujeme

1.    března

- Lucie Kulišťáková z 9. tř.se zúčastní okresní chemické olympiády

11. - 15. března

- v tomto týdnu se naši žáci z prvního stupně zúčastní divadelního představení, které pro ně připravili žáci ze ZŠ Bernartice

12. března

- proběhne okresní kolo Pythagoriády  6. a 7. tříd

12. března

- základní kolo basketbalu chlapců vesnických škol na ZŠ Bartošovice

13. března

- bude  Daniela Turková z 9. tř. reprezentovat naši školu v okresním kole Olympiády  v českém jazyce

20. března

- se T.Haitlová a R.Bajer zúčastní okresního kola zeměpisné olympiády

26. března

- zhlédnou žáci naší školy program o Africe

27. března

- projektový den - „Co víš o Evropské unii?“ - 2. část

březen

- proběhne základní kolo v odbíjené dívek na ZŠ Komenského v NJ

Zpět na obsah

 

Představujeme se

Soutěž Jak to vidím já.    Téma   Trestná činnost dětí a mládeže         

O šikaně školy mlčí

Těžko bychom dnes hledali už i základní školu, která by neměla problémy s agresivními jedinci, šikanujícími (a někdy i se zbraní v ruce) své slabší a obrany neschopné spolužáky. Zdaleka ne každé vedení školy je však ochotné takovou skutečnost přiznat a raději, pokud to jen trochu jde, volí taktiku podle receptu CO SE DOMA UPEČE, TO SE DOMA TAKÉ SNÍ.

 

Příběh                  Šikanující skupina chlapců.   ( Tento příběh je  vymyšlený.)

Jednoho dne šli Petr s Martinem domů ze školy. Zastavili je mnohem starší kluci než byli oni. Jeden ze skupiny kluků nutil Martina a Petra, aby mu vyčistili boty. Ti jim však odporovali a řekli, že mu ty boty nevyčistí. Potom pokračovali v cestě domů. Ta samá skupina je po několika minutách znovu zastavila a ten samý kluk řekl: "Když jste mi nechtěli vyčistit boty, tak nám dejte peníze". Ale Petr s Martinem řekli, že jim nic nedají. Pak je parta kluků surově zbila a utekla. Nechali je tam jen tak ležet na chodníku. Po několika minutách šla kolem nich paní, zavolala sanitku a ta je odvezla do nemocnice. Tam je ošetřili. Petr měl otřes mozku a Martin měl pár zlomených žeber. S kluky to nevypadalo dobře, ale naštěstí se oba brzy uzdravili. Kluky nakonec vypátrala policie a ti pak šli do polepšovny.

Renáta Pancová, 6.tř.

Téma              Handicapovaní lidé mezi námi       

Ve škole před 14 dny spolužák neviděl na tabuli v hodině prvouky a já jsem mu diktoval věty, které paní učitelka napsala. Já si myslím, že by se postiženým lidem mělo pomáhat, ať jsou tělesně postižení nebo duševně postižení, ale nemyslím si, že by se jim mělo ubližovat.                                              

Ondra Horváth, 3.třída

 Jednou, byli jsme v druhé třídě, pomáhala jsem spolužákovi půl roku, protože neviděl na tabuli. Když  byla prvouka, říkala jsem mu, co má napsat.  Nebylo dobré, že ve Spartě, když byl někdo postižený, hodili ho do příkopu. Postižení za to nemůžou, oni se tak narodili. Máme je mít rádi.

Nelly Suchomelová, 3.třída

Zpět na obsah

 

 

Děkujeme
bullet

Manželům Juříčkovým za bezplatné poskytnutí sálu restaurace Na  Fojtství  na vánoční besídku.

bullet

Radě rodičů za uspořádání skvělého Maškarního bálu.

bullet

Všem, kteří přispěli dárky do tomboly maškarního bálu.

bullet

Firmě UPC ČR, a.s. za sponzorský dar  15 000,- Kč na zakoupení počítače .

bullet

Panu Jurkovi za nabroušení sady nůžek pro výuku ve výtvarné výchově.

bullet

Děkujeme všem, kteří přispěli na keramickou pec  

S velkým zájmem dětí i rodičů se setkává u nás na škole keramický kroužek . Patří k nejnavštěvovanějším a nejžádanějším kroužkům. Bohužel na konci minulého roku keramická pec vypověděla službu a všechny keramické výrobky určené pod stromeček zůstaly nevypálené. Velký dík bych chtěla vyslovit Radě rodičů, zejména paní Ireně Pauló, za obrovské úsilí a iniciativu, kterou vyvinula na získání prostředků na zakoupení nové,  velké keramické pece ke spokojenosti našich žáků. Děkujeme také všem sponzorům, kteří na konto Občanského sdružení „Mládí“ za tímto účelem přispěli nemalou finanční částkou. Byli to:  Autopal, s.r.o. (30 000,-Kč), obec Šenov u NJ (15000,-Kč), Jan Lušňák (5000,-Kč); částkou 2000,-Kč přispěli: KFK,s.r.o.,Stavbař, v.d. a RAKO TRANS s.r.o.; částkou 1500,- Kč : Pneuservis Jindřich Dobeš; částkou 1000,- Kč: Petr Schmidt, Dřevoplast,v.d., FULLCOM s.r.o., LUKROM – ZLÍN, a.s., WOLKO – PLAST, s.r.o., HYUNDAI AUTO – LIPA CZ, s.r.o., Libor Panc, František Horák, LEXUS TRANS, s.r.o., Autoškola PRAIM Anna Kubová, MONTA spol.a.s., Pavel Kořenek- výrobna lahůdek, Tomáš Novák – instalatérství, Marek Horák; částkou 500,- Kč přispěli : TOMO – autoopravna, fa Esterkes Mikulín, Chemická čistírna a prádelna Monika Dvorčuková, Trafika Petr Studený, Penzion Mc Limon, Francesco Girardi Maietta- autodíly, Petr Juříček-  restaurace Na Fojství, Šenovjanka – Čestmír Jeřábek, AUTOBAZAR POD MOSTEM Jarmila Olšovská.

Za všechny žáky a učitele ještě jednou našim sponzorům děkujeme a věříme, že prostředky vynaložené na keramickou pec nám budou dělat radost nejen v podobě krásných keramických výrobků, ale i rozzářených očí tvořivých dětí.

Zpět na obsah

  

 

Na závěr 
Textová a grafická uzávěrka ŠKOLOVINEK dne 1. března 2002

Redakce: Helena Vodová

Grafická úprava : PaedDr. Jana Bělůnková

Vydává ZŠ Šenov u Nového Jičína jako součást obecního zpravodaje Šenovinky

Zpět na obsah
 
 
 

Nahoru ] Naše obec ] Informace o škole ] Archiv ]
Jakékoliv informace nám můžete zaslat na adresu školy .
Poslední úprava stránek: února 15, 2006