2003
Domů Nahoru Duben 2001 Červen 2001 Červenec 2001 Prosinec 2001 Březen 2002 2003

 

Nahoru

  

6. vydání

březen 2002

O b s a h

Zažili jsme, prožili jsme, užili jsme si Představujeme se
Loučíme se Děkujeme
Každá škola má konec Na závěr

   

Zažili jsme, prožili jsme, užili jsme si

Projektový den o Praze

7. duben žáci i učitelé prožili ve škole prací na společném díle, které mělo zachytit zajímavosti našeho hlavního města. Žáci byli pilní a zdálo se, že je práce baví. Zakončením dne bylo vystoupení všech tříd v tělocvičně. A co bylo k vidění a slyšení? Historické budovy a zajímavá místa Prahy, významné osobnosti, hlavní vlakové nádraží, krátká dramatická vystoupení, modelky a modelové, písničky, tanec a velká křížovka pro všechny. Všem, kteří se na projektovém dni podíleli, ještě jednou děkuji za hezký zážitek.         

  Petra Stavinohová, učitelka ZŠ 

Plavecký výcvik ( hotel Petr Bezruč - Malenovice ) 

V tomto školním roce uspořádala naše škola netradiční plavecký výcvik spojený se školou v přírodě , kterého se zúčastnilo 41 dětí z 1. - 4. třídy. Byli jsme ubytováni v moderně vybaveném hotelu s vyhřívaným bazénem se slanou vodou. Příroda kolem hotelu nás lákala k vycházkám. Sportování jsme si užili nejen ve vodě, ale i na nedalekém hřišti a v přilehlých lesích. Děti se seznámily s jim neznámými druhy živočichů a rostlin. Vzpomněli jsme si i na Den Země a vyčistili jsme alespoň kousek přírody kolem nás. Večery jsme dětem zpestřili hrami a soutěžemi s módní přehlídkou a pyžamovým večírkem. Počasí nám přálo, děti byly spokojeny a nám se to také líbilo.                  

za pedagogický doprovod  Mgr.  Jana Sedlářová

Přijímací zkoušky na SŠ a učiliště

  Jako každý rok  přichází v dubnu pro naše  vycházející žáky den  „ D“. Tento rok se konalo první kolo přijímacích zkoušek 19.  dubna. Z celkového počtu 16 vycházejících žáků se  devět zúčastnilo těchto zkoušek a všichni byli přijati na střední školy. Ostatní žáci se hlásili na střední odborná učiliště, kde se budou v příštích letech připravovat na budoucí povolání. Všichni zaměstnanci školy přejí našim absolventům  bezproblémové studium a úspěšné uplatnění v životě.                                              

Zuzana Fuňaková, výchovný poradce

Navštívili nás hasiči

Dne 19. dubna  2004 k nám do školy přišel hasič. Vyprávěli jsme si s ním o tom, co máme dělat, když nám začne hořet oblečení. Máme se začít kutálet po zemi. Ale také jsme si povídali o jiných situacích a co máme dělat, když se v nějaké ocitneme. Hasič nám dával otázky a kdo dobře odpověděl, dostal obrázek, na kterém byla nakreslena nějaká ta situace. Řekl, že můžeme něco nakreslit, ale samozřejmě to, co jsme si říkali. Asi za dva týdny přijel znovu. Tentokrát jsme si mohli zkusit jeho oblek, který používají, když něco hasí. Ti, kteří nakreslili obrázek, dostali odměnu, ale především jsme si zopakovali to, co jsme si řekli minule. Takže, když bude někde hořet, nepanikařte a zavolejte na číslo 150. Jak sami víte, dnes čím dál víc volají děcka k hasičům zbytečně z dlouhé chvíle.

A proto hasiči prosí: „Nevolejte, když se nic neděje!“

V pátek 25. června jsme navštívili hasiče u nich v hasičárně, kde jsme se podívali  na různá hasicí auta a další věci, které používají ke své práci.

                       Jana Porubová, 6. třída

Jak jsme dopadli v okresní soutěži

V měsíci dubnu se konal okresní turnaj v košíkové vesnických škol. Turnaje se zúčastnilo celkem 7 družstev. Družstvo žáků naší školy obsadilo po dobrém výkonu pěkné 4. místo. Blahopřejeme.  

Alena Hubová, učitelka TV

Den zdraví – sportovní soutěže         

 V pátek 18. 6. 2004 k nám přijeli žáci 4. a 5. tříd z Bernartic a Rybí. Připravili jsme pro ně turnaje ve vybíjené a florbale a několik závodivých her. Ve vybíjené smíšených družstev 4. a 5. tříd jsme se umístili na prvním místě, ve florbale byli naši čtvrťáci první, mezi páťáky jsme byli až třetí. To nám ale nemuselo moc vadit, protože pro všechny byly připraveny sladké odměny. Také závodivé hry se nám moc líbily. Paní učitelky nezapomněly ani na občerstvení, na které nám opět také přispěl obecní úřad. Tento den se nám velmi líbil  a těšíme se, až se z některých protihráčů stanou naši spolužáci.

Naše heslo znělo: „Není důležité vyhrát, ale seznámit se“.

Děkujeme také žákům z Bernartic, kteří nás 23. června 2004 pozvali na divadelní představení. Nacvičili krásnou pohádku o třech princeznách a loupežnících. Moc se nám líbila a doufáme, že se s některými „herci“ setkáme v září v naší šesté třídě.

Jana Zůbková, Lucie Slabá, 5. tř.

Den otevřených dveří

V pátek 25.6.2004 jsme otevřeli naši školu, abychom umožnili nahlédnou do prostor nám důvěrně známých i široké veřejnosti. Žáci i učitelé připravili v učebnách výstavku svých výrobků, pomůcek používaných při výuce, v chemické pracovně prováděli efektní pokusy, v přírodopise mohli návštěvníci školy nahlédnout pod sklíčko mikroskopu, v počítačové učebně si vyzkoušet různé výukové programy. V ředitelně školy byl velký zájem zejména o školní kroniky. Věříme, že ti, kteří využili možnosti poznat naši školu byli příjemně překvapeni a vás ostatní pozveme určitě i v příštích letech.

PaedDr. Jana Bělůnková, ř.š.

Z pohádky do pohádky

Rada rodičů  uspořádala dne 25. června Den dětí. Areál školy se jako mávnutím kouzelného proutku proměnil v pohádku. Děti se potkaly s princeznou, čarodějnicí, vodníkem, Červenou Karkulkou a dalšími pohádkovými postavami. Někteří odvážlivci ( a nebylo jich málo) se mohli nechat barevně učesat, jiní si mohli zazpívat poprvé do mikrofonu v Caruso show. Celé hravé odpoledne jsme ukončili letní diskotékou s Mirkem Rešlem. Zvláštní poděkování patří paní uč. Majkusové za výrobu pohádkových dekorací, paní Ivetě Drdové a slečnám Veronice a  Adrianě za kreativní účesy. Panu starostovi Vladimíru Demeterovi a paní Rydlové Radce za sponzorský příspěvek, dále pak Milanu Němečkovi, Alence Fedorové, Darině Kadlecové a Natálce a Pavlovi Kalinovým.

Rada rodičů děkuje všem přítomným, že svou účastí přispěli ke zdárnému průběhu celé akce.

 Výtěžek z této činnosti bude zpětně použit ve prospěch všech dětí ZŠ Šenov u Nového Jičína.

Irena Pauló, předsedkyně RR

 

Několik postřehů z našeho školního výletu - osmáci

         V úterý 22. června se konal náš výlet do lanového centra v Ostravě. Když jsme přišli do lanového centra, pěkně nás přivítali. Jako první byla rozcvička, pak jsme šli na nízké překážky, na nichž jsme si zkoušeli, než půjdeme do výšky 10 metrů nad zemí. Naučili jsme se jistit a soustředit se tak, abychom nespadli. Nejodvážnější ze třídy si zašli skočit i Tarzanův skok  a byli to Robert Bayer a Adam Papák.

         V lanovém centru se nám líbilo a šli bychom tam hned zas, ale únava nás neminula.

Renáta Pancová a Zuzka Křížková, 8. tř.

Mně se nejvíce  líbilo,  jak si začali všichni  z naší třídy důvěřovat, když jsme začali lézt na vysokých překážkách a navzájem jsme se jistili.  Dalo nám hodně práce přemluvit hlavně holky, aby se na konci překážky nechaly spustit dolů. A nakonec musím ještě poděkovat našim instruktorům, že s námi měli velkou trpělivost.                 

Jan Neděla, 8. tř.

Zpět na obsah

 

Představujeme se

Práce deváťáků – projekt Občan Evropy

Válka byla hrozná a následky děsivé. Ale měli bychom to nechat minulosti. Myslím, že němečtí lidé nemohou za chyby jiných. Nemůžeme předpokládat, že když byl Hitler Němec,  tak celý národ bude toužit po moci a násilí. Nikdy nepochopím Adolfovo myšlení a to, jak se díval na lidi a ještě byl pyšný na to, kolik lidí zavraždil. Jeho myšlení určitě nebylo v pořádku. Nevím, co se mu mohlo stát, že v něm bylo tolik zloby. Ale každopádně si myslím, že Němci nejsou o nic horší než my a neměli by platit za cizí chyby. Ale nezdá se mi, že by to nějak poznamenalo naše vztahy. V domově jsem nebyla, ale dokážu si představit zášť a bolest, co válka v některých lidech zanechala. Nezbývá nám nic než doufat, že k ničemu takovému už nikdy nedojde a doufám, že jsme si uvědomili, jak dokážou být zbraně ničivé.                 

Veronika Jurková, 9. tř.

Němci kdysi provedli mnoho špatných věcí, ale my jsme taky nebyli svatoušci. Každopádně to nic nemění na tom, že co se stalo, nedá se změnit. A proto bychom se měli snažit spolu vycházet. I když někteří lidé Němce nenávidí i teď. Proto si musíme uvědomit, že ne každý Němec chtěl dělat to, co udělat musel. A tak by se na 2. sv. válku nemělo vzpomínat se záští. Každá válka je špatná, a proto je lepší se jí vyhýbat a vycházet nejen s Němci, ale i s jinými národy. Neboť se od nich můžeme něco naučit a oni zase od nás. A když se Německo omluvilo, není žádný důvod s ním nevycházet, nebo dokonce se navzájem ponižovat. Protože tato generace Němců a Čechů za to, co se stalo,  nemůže.

Jaroslava Onderová, 9. tř.

Zpět na obsah

 

Loučíme se

Rozloučení deváťáků - jejich mottem,  které měli vytištěno na tričkách, bylo:

Duté sudy nepotopíš

Představa, že 30. června za sebou zavřeme dveře a jedna etapa našeho života skončí,  je smutná, ale zároveň se těšíme na nové zážitky, kamarády a učitele. Na naši školičku, i když nebyly všechny dny šťastné, budeme vzpomínat s dobrým pocitem, že už máme něco úspěšného za sebou.

Do středních škol a učilišť se rozběhneme s úsměvem a se vzpomínkou na naši šenovskou školičku,  která nám dala vědomosti a zážitky potřebné k tomu, abychom mohli jít dál.                                                                                                       

Veronika Jurková, 9. tř.

Zpět na obsah

 

Děkujeme
bullet

Všem rodičům, organizacím i podnikům, kteří s naší školou v letošním roce spolupracovali nebo přispěli různými sponzorskými dary.

bullet

Radě rodičů, která již tradičně připravila několik pěkných akcí a finančně i dary přispěla  našim žákům při různých příležitostech. Děkujeme zejména předsedkyni RR  paní Pauló, za iniciativu a dobrou spolupráci během celého roku a za perfektní organizaci Dětského dne.

bullet

Všem, kteří přispěli dárky do tomboly maškarního bálu.

bullet

panu starostovi Vladimíru Demeterovi, za sponzorské dary na Den dětí, Den zdraví a Dětský den.

bullet

Všem, kterým na naší škole záleží a svým jednáním přispívají k jejímu dobrému jménu.

 

Zpět na obsah

  

Každá škola má svůj konec

 Každá škola má svůj konec jako měla začátek.

A co skončí, to už nikdy nejde vrátit nazpátek.

 Je to pravda, je to pravda,je to pravda – hepčí!

I když máme školu rádi,prázdniny jsou lepší!

 Každá škola má svůj konec,i ta naše – tady je:

Ahoj, školo! Na shledanou!

Nazdar! Těpic! Adié!

Zpět na obsah

 

 

Na závěr 

Textová a grafická uzávěrka ŠKOLOVINEK dne 30. června 2004

Redakce  Mgr. Helena Vodová, grafická úprava PaedDr. Jana Bělůnková

Vydává ZŠ Šenov u Nového Jičína jako součást obecního zpravodaje Šenovinky

Zpět na obsah

 

 

 

Nahoru ] Naše obec ] Informace o škole ] Archiv ]
Jakékoliv informace nám můžete zaslat na adresu školy .
Poslední úprava stránek: února 15, 2006