Červen 2001
Domů Nahoru Duben 2001 Červen 2001 Červenec 2001 Prosinec 2001 Březen 2002 2003

 

Nahoru

  
2. vydání

červen 2001

O b s a h

Myšlenky na každý den Stalo se Kvíz
Maminkám Připravujeme
Představujeme se Něco o módě Na závěr

 

Myšlenky na každý den

Ta dnešní mládež
Naše mládež zná jenom rozkoše a není moudře vychována, všemu se vysmívá a nebere ohled na starší. Naše děti se staly tyrany, nepovstanou, když do místnosti vchází starší člověk a protiví se vlastním rodičům. Zkrátka, mládež je hrozně zlá.

(470 - 399 př.n.l.)


Tak si stěžovali lidé už před téměř dvěma a půl tisíci lety.
Zda měli pravdu, si odpoví každý sám.

Zpět na obsah

 

Zažili jsme, prožili jsme, užili jsme si

10. dubna - žáci 5. - 9. třídy navštívili kino Květen v Novém Jičíně a zhlédli Erbenovu Kytici
11. dubna - celoškolní celodenní projektový den Cesta Evropskou unií za jeden den
17.-19. dubna - probíhala školní soutěž dopravní výchovy, praktická část - jízdy
18. dubna - žáci 2. a 3. třídy hráli v Bartošovicích fotbalový turnaj McDonald Cup
23. dubna - proběhlo 1. kolo přijímacích zkoušek deváťáků na střední školy a SOU
24. dubna - oblastního kola v recitaci v Zábřehu n. M. se zúčatnila Michaela Horváthová
27. dubna - celoškolní akce ke Dni Země
2. května - 5. - 9. třída navštívila koncert DPS Ondrášek 
11. května - 9. třída absolvovala exkurzi do Tonaku
17. května - celoškolní akademie ke Dni matek
18.května - 3. a 4. třída - exkurze do kravína
18.- 27. května -ozdravný pobyt dětí s rodiči v Chorvatsku
21. května - vlastivědná vycházka čtvrťáků na Starý Jičín
21. května - 8. třída absolvovala hodinu dopravní výchovy v autoškole 
22. května - jednodenní výlet 1. stupně do ZOO Lešná 
23. května - žáci 6.-9. třídy byli na výletě v Olomouci a na Helfštýně
23. a 24. května -1. - 4. třída navštívila ranč Hermelín
25. května - děti 1. - 3. třídy strávily strašidelnou noc ve škole 
29. května - děti ze školní družiny soutěžili o kuličkového krále a švihadlovou princeznu
29. května - pohovory s rodiči o chování a prospěchu žáků

Přijímací zkoušky

Jako každý rok i letos si naši žáci 9.třidy podávali v únoru přihlášky na střední školy.Většina z nich s napětím očekávala den „D“, tj. 23.dubna, kdy probíhalo první kolo přijímacího řízení.Koncem měsíce přišlo žákům vyrozumění a ve většině případů s kladným výsledkem.
Z 15 vycházejících žáků bylo na střední školy přijato: 11 žáků - všichni v prvním kole a ostatní čtyři nastoupí 3. září na odborná učiliště.
Přejeme všem našim vycházejícím žákům - studentům správné vykročení a splnění svých přání. 

Mgr. Zuzana Fuňaková,výchovný poradce
 

Coca Cola Cup

V úterý 17. dubna se naše škola zúčastnila prvního kola fotbalového turnaje Coca Cola Cup. Tento turnaj základních škol se v naší republice hraje poprvé a hraje se vyřazovacím způsobem, výhra znamená postup do dalších kol. Naše družstvo ve složení Patrik Glogar, Matěj Glogar, Pavel Zelenka, Petr Studený, Petr Kabát, Lukáš Podzemný, Jiří Říha, Jiří Studený, Tomáš Ordelt, Tomáš Zelenka, Pavel Marčík, Petr Bakoň a Lukáš Bakoň sehrálo utkání proti příborské škole Nadporučíka Loma. Po velice urputném a velmi vyrovnaném utkání jsme byli poraženi 2 : 1, tím pádem jsme nepostoupili do dalšího kola. Všichni hráči, i když nevyhráli, podali výborný výkon a vzorně reprezentovali naši školu. Za účast v tomto turnaji obdrželi naši hráči červená trička s bílým nápisem Coca Cola a škola získala nový fotbalový míč.

Jiří Říha, VIII.třída
Dopravní soutěž

V měsíci dubnu proběhlo na naší škole základní kolo dopravní soutěže. 
Zúčastnili se ho všichni žáci naší školy.
Byli rozděleni do dvou kategorií podle tříd. Soutěž měla dvě části - test z dopravní výchovy a jízdu zručnosti na jízdním kole.
Nejlepší 4 žáci z každé kategorie postoupili do okrskového kola. V tomto kole žáci 1. kategorie / Kulišťáková, Huvarová, Poruba, Štofko / obsadili druhé místo a žáci 2. kategorie / Jurka, Hrynyšin, Hrubínová, Betešová / obsadili třetí místo.
Žáci 1. kategorie postoupili do okresního kola, které se konalo na dopravním hřišti v Příboře za účasti dopravní policie. Tam získali pěkné třetí místo. Blahopřejeme.

Mgr.Martina Aujezdská
Exkurze 

V pátek 11. května 2001 jsme se zúčastnili s naši třídou exkurze v Tonaku. Dozvěděli jsme se tam spoustu zajímavých věcí nejen o výrobě klobouků, ale i o továrně samotné. Mnozí z nás určitě nevědí, že je Tonak jednou z nejstarších továren klobouků na světě - má asi 200 let .Také nás zaujal náročný postup při výrobě. Po nepříjemném zápachu a hluku na dílnách zpracovávajících kožky následovaly zajímavé procesy a postupy. Nejlíp na tom byla konečná fáze výroby, což je tvarování a zdobení hotových klobouků.
Nikdy jsme si nemysleli, že při našem odchodu z továrny nám bude připadat novojičínský vzduch tak čistý.
Dle našeho uvažování můžeme usoudit, že se raději budeme ve škole učit, než se mučit v továrně. 

Martina Horutová,Kateřina Drlíková, IX.třída
Zpět na obsah

 

Maminkám

Následující básničku přednesli prvňáčci maminkám na školní akademii ke Dni matek

Dopisky do písku

Píšu
píšu do písku
tisíc dopísků
Skládám krásnou maminku
z oblázků a kamínků
Moje mámo ze všech maminek
to máš k svátku
tečka
kamínek


(Zuzana Špůrová)

Zpět na obsah

 

Připravujeme

1. června - celoškolní Olympijský den zdraví
1. června - Rada rodičů připravuje Den dětí
7. června - 8. třída navštíví Úřad práce v N. Jičíně, účastní se besedy na téma „Volba povolání“ 
15. června - 1. - 5. třída navštíví kino Květen - pohádku Z pekla štěstí 2
18. června - 6. - 9. třída navštiví kino Květen filmové představení Rebelové

Zpět na obsah

 

Něco o módě

Kam kráčíš, paní Módo?

Móda je jakoby styl oblékání a projevování se. Každá generace má svoji módu. Je téměř nemožné, aby si moje babička oblékla mikinu ,,NIKE" s kapucí, nagelovala si vlasy a šla na diskotéku. Stejně tak si určitě neobleče šestnáctileté děvče halenku s volánky, jako účes si zvolí trvalou a půjde na večer s ,,Vlachovkou". Je to otázka generace.
Vše se vyvíjí podle mladých lidí. V době mládí našich prarodičů byla moderní, nebo samozřejmá dechovka. Nyní jsou ,,in" různé styly rocku,jazzu a jiné. Ale v oblékání je to složitější. Móda se vrací, přátelé! V obchodech se začínají objevovat modely stylu sedmdesátá léta. Mimo jiné tady máme mödu extravagantní, jinak řečeno velmi odvážnou.
Já, jakožto dítě odchované starší sestrou, modní návrhářkou, si myslím, že by se měly dnešní ženy oblékat podle typu čtyř ročních období. Na rozepisování tohoto tématu bych potřebovala další slohovou práci, ale přece jen podotknu, že se barvy dělí na studené a teplé. Proto by jejich představitelky měly nosit odstíny barev odpovídajících konkrétní pleti.
Také bych chtěla podotknout, že mají lidé tisíce stylů. Někomu se líbí tohle a někomu zase ono. Díky této,,vymoženosti" se mladí lidé seznamují na ulici, a to podle zevnějšku, řekla bych, podobného stylu. Uvědomme si, jaká by byla na světě nuda, kdyby všichni vypadali stejně. Osobně bych si nepřála žít například v baroku a podobně, kde nosili lidé vyšších vrstev jeden typ šatů. Dvacáté století za nudné nepovažuji. Móda se vyvíjí tak rychle, že se mnozí nestačí divit. Výhodou dnešního světa je ohromná pestrost a rozmanitost barev, střihů a podobně.
Nesmím zapomenout na naše babičky. Jsem jim nesmírně vděčná za to, že si prosadily ženské kalhoty. Nedovedla bych si představit nic nepříjemnějšího, než kdybych se měla každou zimu třást v sukni, nebo se v krátké sukni neustále kontrolovat, jestli uvážlivě sedím.
A jaký význam má móda pro lidstvo? Na tuto otázku by se dalo odpovědět jen v případě, že by dotyčný věděl, co je to žít ve světě bez jakéhokoliv výběru oblečení, kosmetiky, chování. Konec konců, dle mého názoru a uvážení souhlasím s Jaroslavem Ježkem:,,Je to pravda odvěká, že šaty dělaj člověka..."

Kateřina Drlíková, IX.třída
Zpět na obsah

 

Pravoúhlá osmisměrka

První programovatelný elektronický počítač ( viz 1. tajenka - 8 písmen) měl 1500 elektronek. Zkonstruoval ho profesor Max H.A. (viz 2. tajenka - doplnění políček +1 nápověda) a vyrobil ho T.H.Flowers. V prosinci 1943 byl v Bletchey Park v hrabství Buckinghamshire použit k dešifrování kódu německého šifrovacího stroje Enigma. Tento počítač přestal pracovat v říjnu 1975.

M.Horváthová, Z.Hrubínová, VII.třída

 Agrochemie, banán, bowling, bůžek, lanko, čítanka,debut, hlava, koberec, Irena, lakomec, larva, linie, muška, nůžky, obava, obora, obruč, odnož, ondatra, opice, princ, příroda, radiogram, reostat, ručitel, rumun, slanina, střelka, sumec, šroub, terapie, vatra, vážka, věnec, western
Zpět na obsah

 

Představujeme se
Jak jsem absolvovala přijímací zkoušky na střední školu

Po příchodu do deváté třídy jsem si myslela, že přijímací zkoušky jsou ještě daleko. Čím víc se termín zkoušek blížil, tím víc jsem byla nervózní.
Ale teď se vraťme o čtyři měsíce zpět. Vůbec jsem nevěděla, na jakou školu bych chtěla jít, a to už jsme měli rozdané přihlášky. Ale přesto jsem se nakonec rozmyslela. Napsala jsem si SOŠ obor veřejnosprávní. Odevzdala jsem přihlášku. Teď už se to nedalo vrátit.
Měsíce plynuly, uplynul leden, únor, březen, ale mě nic neznervózňovalo. Pomalu jsem se začínala učit. Skoro všichni měli už dopisy s pozváním a mně stále nic nepřicházelo. Teprve teď přicházela nervozita.
Konečně přišla obálka s pozváním na přijímací zkoušky. Konečně jsem se začala pořádně učit. A nastal víkend před "přijímačkama". V pátek jsem všem popřála, ať to udělají. V sobotu jsem se učila celý den a v neděli jen dopoledne. Pak jsme s bráchou byli venku, abych se od učení odreagovala. Večer jsem šla v pohodě spát, nervozita na mě nijak nedoléhala. Nastal den D. Hned od rána jsem cítila sevření žaludku. V klidu jsem se oblékla, ale na snídani jsem nemohla pozřít ani sousto.
Konečně jsme jeli do školy. Vešla jsem dovnitř, podívala jsem se na papír, kde byla napsána jména. Našla jsem svoje a šla do třídy, ve které jsem byla napsána. A už to začlo.
Nejdřív nám profesorka dala instrukce a psali jsme. Po dokončení testu jsem byla sama se sebou spokojena, jak jsem test napsala. Potom jsme jeli domů. O půl druhé jsme volali do školy ohledně přijetí. V tu dobu jsem byla dost nervózní. Ale jak jsem uslyšela slovo přijata, byla jsem strašně šťastná. Teď už se jen těším na příchod do nové školy. 

Lucie Hanzelková, IX.třída
Jak jsem absolvovala přijímací zkoušky na gymnázium

Na začátku tohoto školního roku jsem byla rozhodnutá jít na "zdrávku". Být jako "bílý anděl", pomáhat a radit. Nemyslela jsem však na to,co sestřičky za pracovní dobu všechno zvládnou. Smrt, bolest, hysterie. Sama jsem si později musela přiznat, že moje ne moc trpělivá, ale tvrdohlavá povaha se na tuto práci nehodí. Tak co teď?
Po pomalém a nenápadném přesvědčování mého okolí jsem uznala,že gympl by šel. Za zkoušku přece nikdo nic nedá a potom na "podnikatelku", kterou mám na druhém místě, se přece stoprocentně dostanu.
Začal tedy kolotoč učení literatury, fyziky, zeměpisu, dějepisu, atd., který se točil čím dál rychleji s tím, jak blíže byl den D. V sobotu a neděli před osudovým pondělkem se vše toto přiostřilo. Zbytek neděle jsem si chtěla nechat čistou hlavu. Ale bylo to jinak, sestra si usmyslela, že mě bude učit. A tak jsem se do nekonečna učila charakteristiku, autory, díla, z čehož jsem nakonec měla jen bolest hlavy.
Také jsem dodržela své předsevzetí, že se nějak fyzicky protáhnu. Pršelo však jako z konve, a tak jsem se dala na suchou práci na štípání dříví. Skončilo to dvěma puchýři a vyčítáním : Co kdybych se sekla do nohy nebo do ruky. Nemehlo, fakt. A takhle se zmrzačit den před "přijímačkami". Dokonce jsem měla pod polštářem knihu pro štěstí. Puchýře však splaskly a já jsem nasedla do auta a už jsem se vezla, možná za svou budoucností.
Druhé patro, učebna číslo 207, Petra Janíková - číslo 7. Možná to má na triku ta sedmička. Přijata, jako rajská hudba pro mé uši. Ale teď, abych řekla pravdu, mám smíšené pocity. Nevím, jestli jsem ráda, nebo ne. Ranní nervozita, poznání, sedm a půl hodinové čekání, drama ochucené napětím a strachem a následná radost, hrdost a pýcha z přijetí a teď tohle. Tak co? Mám být ráda nebo ne. To zjistím za několik měsíců.

Petra Janíková, IX.třída
Zpět na obsah

 

 

Na závěr - poděkování

- starostovi OÚ Šenov, panu Vladimíru Demeterovi za CD, které naší škole věnoval k projektovému dni o Evropské unii

Zpět na obsah
 
 
 

 

Nahoru ] Naše obec ] Informace o škole ] Archiv ]
Jakékoliv informace nám můžete zaslat na adresu školy .
Poslední úprava stránek: února 15, 2006