TOPlist

ČAJOLINKY

GLOSÁŘ

 
O ČAJI NA STRÁNKÁCH INTERNETU
 
On-line časopis pro milovníky čaje a popularizaci čaje samého
 
NOVINKY
BACK
TÉMA
OBČASNÍK
RECENZE
SLOVNÍK
NÁZORY
FAQ
ARCHIV

Odkazy
na stránky věnované čaji
Glosy
k čajovému dění
     Ve světě se toho okolo čaje děje mnoho pozoruhodného a bylo by škoda neupozornit na to nebo nekomentovat takové události většího či menšího významu. V každém případě se budu snažit přinášet postřehy ze světa čaje co nejčastěji.

aukce
debaty
(e-)obchody
čajovny
kluby
nadšenci
společnosti
vyhledávače
ostatní

 Datum

   Název:

Stručně:

16. března 2007

   Další ročník

Malé jubileum Čajolinek

9. března 2007

   Kamjove

Varná konvice do čajové kuchyňky

2. března 2007

   Dvakrát www

Bude jaro a web roste

23. února 2007

   PuErh?

Věřte – nevěřte

16. února 2007

   Chinese Matcha

Už je to tak, i Matcha

9. února 2007

   Jade

Čajové konvice z nezvyklého materiálu

2. února 2007

   Recepty (?)

Kolik lidí, tolik chutí

26. ledna 2007

   The Tea Story

Také příběh

19. ledna 2007

   Olej z čajovníku

Do kuchyně vhodný také

12. ledna 2007

   Indické čaje teď už také

Časy se mění

5. ledna 2007

   Důsledně, důkladně a definitivně

Čaj však nelze zaškatulkovat, naštěstí

29. prosince 2006

   Mléčná vůně

Vůni, jakou si jen lze představit

22. prosince 2006

   Oblíbený čaj

Takový je život

15. prosince 2006

   Čaj jako inspirace

Ohlédnutí do historie

8. prosince 2006

   Premium You Zi Cha

Zrát umí i jiný čaj než Pu Erh

1. prosince 2006

   Raku

Keramika z Japonska

24. listopadu 2006

   Čínština, jak zní

Blíž k poznání cizího jazyka

17. listopadu 2006

   Fénix

Unikátní časopis

10. listopadu 2006

   TAIHEIRAKU

Pocta umělci

3. listopadu 2006

   Ad festival čajové kultury

Vyberte si

27. října 2006

   Vonokvětka

Častěji se ovšem ve spojitosti s čaji setkáme s názvem osmanthus

13. října 2006

   Tea Certification Program

I k čaji patří doklady o profesních dovednostech (aspoň v USA)

29. září 2006

   Historie wagashi

Další informace o něčem tak sympatickém

29. září 2006

   Historie wagashi

Další informace o něčem tak sympatickém

22. září 2006

   Čaj a to ostatní

Další všeobecně šířený omyl

15. září 2006

   Pořádně umýt

S nádobím bez rozdílu šup do myčky

8. září 2006

   Čaj v bambusu

Malé vysvětlení o čaji baleném v bambusu

1. září 2006

   Bambusový nečaj

Bambus v kuchyni, nápoj z bambusu v šálku

25. srpna 2006

   Nová Kaledonie

Je to hodně daleko, ale něco o čaji je asi zajímá

18. srpna 2006

   Jak na Wagashi

Recept, ten je vždy žádaný

11. srpna 2006

   Cupping

Původně určeno ke zlepšování

28. července 2006

   Upton Tea

Stručný průvodce po historii

21. července 2006

   Čajový sál

Sál nejen pro pořádání koncertů

14. července 2006

   Japonsko na vlastní zkušenost

Japonsko (z druhé ruky), to není jen čajový obřad

7. července 2006

   Co všechno patří ke kašně

Něco pěkného do zahrady

30. června 2006

   Jak je to s latte

Prostě jim tam také chutná

23. června 2006

   Červenou kartu!

Je to opravdu, není to opravdu?

16. června 2006

   Tea in Charleston, USA

Čajové souvislosti

9. června 2006

   Medicina – pohled na čaj

Asi na tom čaji přece jen něco bude

9. června 2006

   Nožík k Pu-Erhu

Nářadí přímo od zdroje

2. června 2006

   „Pre-Ming“

Tak to je taky ten jarní čaj

26. května 2006

   Wagashi

Potěšení pro pět smyslů (sic!)

19. května 2006

   National Tea Museum

To pravé muzeum

19. května 2006

   Japonský meč

Opět jedna dokonalost sama

12. května 2006

   Čaj jako zelenina

Něco jako chuťovka

5. května 2006

   Sbírka čajů Pu-Erh

Vypadá jako opravdový poklad

28. dubna 2006

   Natsume a chaire

Pěkně vedle sebe

28. dubna 2006

   Čajová keramika

Tam, kde to všechno vzniká

28. dubna 2006

   Sungma Estate

Jak se v těch zahradách vyznat?

21. dubna 2006

   Tea Masters

Opravdu úctyhodný blog!

14. dubna 2006

   Artkeramika

Z čeho bychom jinak pili čaj?

14. dubna 2006

   Tea Cola

Kam se podíváš, všude Cola

14. dubna 2006

   Sakury

Je to pěkné, je to krásné

14. dubna 2006

   TEAUSA

Užitečný pomocník

14. dubna 2006

   World Tea Expo 2007

V západním světě nejvýznamnější výstava se zaměřením na čaj se už připravuje

14. dubna 2006

   China Tea Expo 2006

Upozornění v dostatečném předstihu

14. dubna 2006

   Khong fu cha

V radiovém vysílání i pohodlně na Internetu

7. dubna 2006

   Na dobrý čaj podle průvodce

Bez kompromisu

31. března 2006

   Francie a čaj!

Trumfnout a přetrumfnout

24. března 2006

   Francie a čaj

Po kvalitním víně přišla řada na kvalitní čaje

24. března 2006

   Čaj opět v kuchyni

Indický čaj jako ingredience

24. března 2006

   Z cest po Číně

Cestopisná zpráva inspirovaná čajem – věčné téma

17. března 2006

   Čínský rozhlas pro zahraničí

Na rozhlas by se nemělo zapomínat

10. března 2006

   Není zámek jako zámek

Co by mohlo překvapit ještě?

10. března 2006

   Když v čajovně houstne dým

Může to škodit zdraví? Ano.

10. března 2006

   O slavných čajích

Proslavených čajů je deset

3. března 2006

   Čajovna (téměř) bez čaje

Čaj a literatura v symbióze

24. února 2006

   Čaj jako Organic Tea

Jiné označení, ale péče o výrobek zůstává

24. února 2006

   Bio kvalita

Pro mnoho lidí je kvalita čaje důležitá

24. února 2006

   Live Assistant

Povídám si a nevím s kým

24. února 2006

   Konvička Yi-Xing a Pu-erh

Péče o nádobí peřdevším

17. února 2006

   Jak se v tom vyznat?

Co je asi správně?

10. února 2006

   Do knihovny

Řádky o čaji nikdy nezevšední

10. února 2006

   Čajovna bez čaje

Nálada z čajovny vzduchem

10. února 2006

   Konvička jako RR

Pravidla jako pro jízdu vozem Rolls-Royce

3. února 2006

 Olej z čaje

Další užitek z čaje

3. února 2006

 Thomovi chystají výstavu

Čaj – silná inspirace

27. ledna 2006

 First Flush 2006!

Sklizeň čaje opravdu včasná

27. ledna 2006

 Co bylo dříve?

Podobná myšlenka

27. ledna 2006

 O keramických dílnách

Pro čajovou kuchyňku a pro bonsaje

27. ledna 2006

 Oba jsou dobré

Dva jsou lepší než jeden

20. ledna 2006

 Jinan dvoulaločný 

A teď, babo raď! 

20. ledna 2006

 Hu Yangxiang 

Z Číny o čaji 

20. ledna 2006

 Recese? 

To asi není ten nejlepší způsob propagace 

13. ledna 2006

 Dotisk Příběhu čaje 

Splněný slib 

13. ledna 2006

 Pu Erh extrakt … 

Návod k použití chybí 

6. ledna 2006

 Lu Yu 

Čajovna a její název 


ARCHIV

16. března 2007

GLOSÁŘ


Další ročník  

      Ano, Čajolinky v měsíci březnu zaznamenaly přechod do dalšího ročníku svého trvání. Je to již sedmý rok, co se snažím na jejich stránkách přinášet zprávy a novinky z těch míst, kde se o čaji píše a z řady oblasti s čajem spřízněných.

9. března 2007

GLOSÁŘ


Kamjove  

      Když jsem poprvé u nás, v pražské čajovně, viděl takovou elektrickou varnou konvici na přípravu horké vody na čaj, moc se mi líbila. To jsem ještě nevěděl, že jde o konvici v Číně velice rozšířenou a vypadá to, že její označení by mohlo v budoucnu snadno převzít mezi konvicemi nadvládu, jak se to kdysi v jiné oblasti povedlo dnes známému označení luxu. Takovou pozoruhodnost nabízejí i na stránkách Holy Mountain.

2. března 2007

GLOSÁŘ


Dvakrát www  

      Tak na českém webu se v poslední době objevilo hned pár nových stránek o čaji. Je jistě zcela namístě zajímat se o to, co nabízejí a nakolik jsou užitečné. Jeden z nich poskytuje prostor pro vyjádření názorů na to, co koho o čaji zajímá. Je zcela zřejmé, že jde o skupinu, kterou spojují zájmy a názorové postoje obvyklé u vrstevníků, kteří se takto potkali.
      Ten druhý web je ovšem trochu jiného ražení. Na něm se o svém koníčku pokouší veřejnosti dávat na vědomost své názory, dost sebevědomě a nikoli bez jistého druhu půvabu, čajový benjamínek.

23. února 2007

GLOSÁŘ


PuErh?  

      Na serveru eccevita.cz lze nalézt mnoho rad, jak si uchovat zdraví nebo jak ho vylepšit, pokud je něco takového vůbec možné. Stranou nezůstal ani čaj Pu Erh, což ovšem nastoluje poněkud vtíravou otázku, jak a nakolik jsou informace tam uvedené ve shodě s tím, co si lze ověřit v důvěryhodných pramenech a co je fantazie.

16. února 2007

GLOSÁŘ


Chinese Matcha  

      Nikdo a nic není, do jisté míry, nenahraditelné, jak máme stále častěji příležitost zaznamenat. Tak došlo i na japonský čaj Matcha, protože obchodníci společnosti Holy Mountain nabízejí Chinese Matcha.

9. února 2007

GLOSÁŘ


Jade  

      Jako materiál, ze kterého se také vyráběly a vyrábějí v Číně konvice, se vedle keramiky vypalované používá také minerál zvaný jade. U nás je rozšířenější spíš další označení, nefrit, což je jedna z jeho forem. Nicméně na výrobu čajových konvic se používá a ty jsou pak podle toho ceněny. Je pochopitelné, že takové konvici je potřeba věnovat náležitou péči.

2. února 2007

GLOSÁŘ


Recepty (?)  

      Pro přípravu čaje si každý našel ten, který mu nelépe vyhovuje. To se týká jen čaje samotného, ale zvídavost lidem nedala a vžilo se, že do čaje se přidávají nejrůznější ingredience za účelem dosáhnout překvapivých chuťových výsledků. Koho takové experimentování láká, tak jistě neodolá a sáhne po docela bohaté nabídce receptů.

26. ledna 2007

GLOSÁŘ


The Tea Story  

      O knize, (viz Tea Book List) vydané (Heinemann, London) v roce 1964 se zde píše v kapitole NOVINKY, ve zprávách, které přišly 26. 1. 2007 ze serveru In Pursuit of Tea. Vzhledem k encyklopedickému charakteru pramene „Tea Book List“, byl odkaz zařazen též do kapitoly SLOVNÍK.

19. ledna 2007

GLOSÁŘ


Olej z čajovníku  

      K dosud zde uvedeným odkazům (v GLOSÁŘi dne 4. 6. 2004 a 3. 2. 2006) na stránky, kde se píše o oleji z čajovníku se řadí další pramen. Jak se zde uvádí, tak Deh-ta Hsiung ve své knize „The Chinese Kitchen“ tvrdí, že v Číně je to jeden z nejpoužívanějších olejů. Tím ovšem není vyloučeno, že jeho další formy jsou užitečné v osobní kosmetice.

12. ledna 2007

GLOSÁŘ


Indické čaje teď už také 

      Ze stránek TEANET-CN.CZ to teď máte jako z první ruky. V nabídce mezi červenými čaji najdete nyní i čaje z Darjeelingu. Čaje to jsou skvostné, tak nakonec proč je nezařadit hned vedle čajů čínských?

5. ledna 2007

GLOSÁŘ


Důsledně, důkladně a definitivně 

      Lidské snahy bývají rozličné a naštěstí někdy zůstává jen u nich. Snaha o to, popsat okolní svět jednou danými a provždy platnými pravidly a vtělit je do axiomů, je tu od pradávna.
      Mnohem sympatičtější je úsilí zavést do hodnocení jevů a věcí onu příslovečnou důslednost a důkladnost. Co na tom, že platnost popisu je omezena na jedno místo a příslušný čas. U čajů k tomu slouží degustace nebo hodnocení (Mike rating) přímo od prodejce. Jiný z příkladů ukazuje, jak se okouzlení z čaje přeměnilo na vážný předmět zkoumání.

29. prosince 2006

GLOSÁŘ


Mléčná vůně  

      Jako mléčná vůně (Milk Fragrance) je popisována vůně čaje Jian Xuan. Jinde je zase s touto vůní spojován čaj Ti Kwan Yin Milk Oolong. Tyto čaje však z výroby samotné nemají s mlékem nebo máslem celkem nic společného, protože čaji je při ní dodávána jen podobná vůně.
      Při této příležitosti je možno připomenout zde zařazenou glosu z 31. března 2006 o vůních čajů, které měly najít oblibu ve Francii.

22. prosince 2006

GLOSÁŘ


Oblíbený čaj  

      Jistě si rádi přečteme, že jako národ jsme v něčem vynikli. Za jednu z takových oblastí může být považován rozvoj čajoven u nás a stabilizace jejich počtu. Bylo by ovšem dost pošetilé domnívat se, že tím bude ovlivněn významnější počet lidí a počty milovníků čaje začnou být na znatelném vzestupu. Nikomu to snad nelze mít za zlé, když si na Internetu otevře debatu s tématem čaje, jako je např. tato.

15. prosince 2006

GLOSÁŘ


Čaj jako inspirace  

      V poslední době jsme si zvykli na všemožné ubezpečování, že čaj, zejména tedy ten zelený, je pro udržení dobrého zdraví nepostradatelný. Jistě, jsou k tomu velice dobré důvody, protože je to napsáno ve zprávách o vědeckých výzkumech. Zajisté by však bylo správné ohlédnout se i po jiných zprávách, které zase opěvují čaj jako zdroj literární inspirace.

8. prosince 2006

GLOSÁŘ


Premium You Zi Cha  

      Taková nabídka nepatří mezi celkem obvyklé – čaj s názvem Premium You Zi Cha, což není nic jiného, než oolong zrající od roku 2002 v kůře ovoce pomelo.

1. prosince 2006

GLOSÁŘ


Raku  

      Je to metoda výroby keramiky a její počátky se v Japonsku datují do 16. století, kdy ji začal používat hrnčíř Chojiro. Vyznačuje se nízkou teplotou, okolo 1 000° C, při vypalování a našla uplatnění při výrobě šálků Chawan, používaných při japonském čajovém obřadu. Při tvarování šálků Chawan se nepoužívá hrnčířský kruh. Mistrovské kusy šálků Chawan jsou velice ceněny. Termín „raku“ je odvozen od Kanji znaku pro požitek nebo vyrovnanost. Je nepochybně zajímavé, že u nás se letos konal 16.-17. 6. 2006 Mezinárodní workshop o RAKU v Keramickém studiu v Kohoutově. Ve Wikipedii najdeme výstižný popis.

Pozn.: v českém vydání Wikipedie byl pro toto heslo použit strojový překlad a ten je poněkud nesrozumitelný.

24. listopadu 2006

GLOSÁŘ


Čínština, jak zní  

      Milovníka čaje jistě časem začne zajímat, jak se vyznat v čínských názvech čajů a možná se v nich za čas začne už trochu orientovat. Psaná forma jazyka by se tedy dala, zde v pinyin, jakžtakž zvládnout. O mnoho obtížnější je pak najít dost trpělivosti a začít se systematicky věnovat ve znacích číst a pak také řádně psaát. Není to však všechno, protože k úplnosti zbývá ještě výslovnost a do jejích základů můžete nahlédnout zde. K tomu, abyste nechali zaznít něco ze základů čínštiny, stačí mít v počítači aplikaci, která zvládne zvukové soubory WAV.

17. listopadu 2006

GLOSÁŘ


Fénix  

      Mít v oblibě čaj a neprojevit zájem o Čínu v její dnešní podobě, se mi zdá jako poněkud polovičatý postoj k fenoménu, který spojuje minulost s přítomností. Jedním z vhodných míst, které poskytuje o Číně slušnou řádku informací jsou stránky Česko čínské společnosti. Zajímavostí se tam dá najít mnoho, takovou pokladnicí je vlastně časopis Fénix, tamtéž publikovaný. Doporučit lze určitě jeho č. 6/2006.

10. listopadu 2006

GLOSÁŘ


TAIHEIRAKU  

      Jméno Richard Milgrim zde na stránkách bylo uvedeno v kapitole NOVINKY již dne 28. října 2005 a pak 20. ledna 2006 a nikoli náhodou, ale vždy s velkou vážností pro jeho dílo a tvorbu v keramickém oboru. Sám patří k významnému společenství umělců v Japonsku, jehož členové jsou označováni za keramiky pocházející ze Západu (vlastně ze západu za Evropou a oceánem).
      Jeho webové stránky http://www.teaceramics.com/home-E.html jsou dokladem toho, jak svým dílem významně přispívá k proslavení i takových drobných keramických děl jako jsou šálky na čaj.
      Jeho „Chawan 6“ v obrazové galerii na stránce Yellow Seto Tea Bowl pojmenoval sám Hounsai Daisosho (jinak Sen Genshitsu, 15. velmistr tradiční čajové školy Urasenke) „TAIHEIRAKU“.

3. listopadu 2006

GLOSÁŘ


Ad festival čajové kultury 

      V kapitole NOVINKY-UDÁLOSTI bylo dne 6. října 2006 oznámeno konání 4. ročníku festivalu čajové kultury. Podle stránky Bezejmenné čajovny nazvané Idea festivalu se festival měl odehrávat v období 20. 10. – 20. 11. 2006.
      Podle stránek státního zámku Kozel se měl konat festival čajové kultury zase 21. 10. 2006.
      Podle informace Informačního a kulturního centra se festival odehrál v době 20. 10. - 5. 11. 2006. .

27. října 2006

GLOSÁŘ


Vonokvětka  

      Zatím se zde o vonokvětce psalo jen 5. září 2006 v kapitole NOVINKY. Osmanthus bývá řazen mezi okrasné dřeviny a vyskytuje v několika druzích. Jeho květy, které pronikavě voní, se však používají také k ovonění čajů.

13. října 2006

GLOSÁŘ


Tea Certification Program  

      Na stránkách TEAUSA.ORG (The Tea Association of the USA) je záležitost certifikace v oboru čaje brána velice důkladně. Tea Association, Tea Council, Specialty Tea Institute (STI) již dnes uvádí na rok 2007 termíny seminářů s tématem certifikace.

29. září 2006

GLOSÁŘ


Historie wagashi  

      Už podruhé se 18. srpna 2006 na těchto stránkách psalo o wagashi, japonské verzi zákusků. Jen zatím chyběl pohled na historickou linii vývoje, která předcházela dnešnímu stavu, a ta je tady.

22. září 2006

GLOSÁŘ


Čaj a to ostatní  

      Když jsem si ten článek přečetl, moc jsem váhal, nakolik má seriózní základ, i když jsem tušil, jak vážné téma to je. Proto jsem začal pátrat po pramenech a po chvíli hledání se ukázalo, že vědecké výzkumy tu jsou a podávají neklamné svědectví o tom, jak snadno si jsme schopni namlouvat narůžovo nalakované nepravdy.
      To, že se v čajovnách, ale vlastně po Evropě, rozšířil zvyk kouření vodní dýmky, kdekoho uklidňovalo, protože prý to snad ani nemůže být tak škodlivé. Ale jen namátkou vybraná zpráva Tobacco Research at Lombardi však hovoří o něčem zcela jiném.

15. září 2006

GLOSÁŘ


Pořádně umýt  

      Vysvětlovat lidem, že k mytí nádobí používaného pro přípravu čaje se nemají používat žádné chenické přípravky bude čím dál obtížnější. Zvláště tehdy, když už od výrobce se každému dostane ujištění – Ceramic body is dishwasher safe.
      Ona každodenní péče o čajové nádobí s dodržováním zásad má své opodstatnění v tom, že velice křehká rovnováha čistoty se dá udržet právě jen velice šetrným způsobem, jakým je ruční čištění nádobí bez použití chenikálií.

8. září 2006

GLOSÁŘ


Čaj v bambusu  

      Bambus se pro čaj nazývaný Dai Nationality Bamboo Tea používá jako balení. Nicméně se podle uvedeného pramenu rozeznávají dva způsoby výroby tohoto čaje.
      Podobně je nazýván čaj Dai Nationality Bamboo Puerh. Pro slovo Dai lze nalézt vysvětlení podle stejnojmenného etnika v Číně, v autonomní prefektuře Xishuangbanna Dai Nationality Autonomous Prefecture, s hlavním městem Jinghong.

1. září 2006

GLOSÁŘ


Bambusový nečaj  

      Vyrábí se z mladých lístků bambusu a korejská (Korea South) firma ho nabízí v několika provedeních. Tal lze mít nečaj z bambusu v prášku, ale i sáčkovaný. Nápoj neobsahuje kofein a suroviny pocházejí z míst průmyslově a jinak neznečištěných.

25. srpna 2006

GLOSÁŘ


Nová Kaledonie  

      Pracovat na internetových stránkách, aby aspoň trochu k něčemu vypadaly je jedna věc a občas se podívat na to, jestli vůbec někdo nebo kdo a kolik lidí se příjde podívat, je věc druhá.
      Jedno bez druhého nedává smysl, a tak se ze zvědavosti občas podívám, kdo a odkud ze světa poctil Čajolinky návštěvou. Těch pár údajů, které mám k dispozici, napovídá, že se přeci jen občas někdo z jiných světadílů najde. A přeci mě překvapilo, když se mezi zájemci o stránky Čajolinek nedávno objevil údaj o návštěvě z adresy náležící serveru z Nové Kaledonie.

18. srpna 2006

GLOSÁŘ


Jak na Wagashi  

      Že wagashi jsou japonské zákusky, o tom byl trochu povšechně GLOSÁŘ z 26. května 2006. Wagashi se podávaj v průběhu čajového obřadu před vlastním popíjením čaje Matcha. To je však stále málo, chce to aspoň přibližně vědět, jak se připravují. Tak tady je recept.

21. července 2006

GLOSÁŘ


Cupping  

      Původně mě to vlastně vůbec nenapadlo, když jsem si na stránkách Internetu přečetl cosi o tzv. kupáži v souvislosti s čajem a jeho znehodnocováním. Až dodatečně jsem si to dal dohromady s názvoslovím používaným ve vinařském oboru a už to skoro dávalo smysl. Slovo příbuzné – cupping, viz např. zde – je však vyhrazeno výrobním postupům, které mají za úkol dosáhnout nové a lepší kvality výsledného produktu.

21. července 2006

GLOSÁŘ


Upton Tea  

      Poohlédnout se do historie, co znamenalo otevření Suezského kanálu v roce 1869 pro evropský obchod, dává možnost několik článků na stránkách společnosti Upton Tea Imports.
      Zde je celkem samozřejmě pozornost zaměřena na to, jak se rozvíjela společnost obchodující s čajem a na její význačnou osobnost Sira Thomase Liptona. Vlastní společnost Upton Tea Imports byla založena v roce 1989.

21. července 2006

GLOSÁŘ


Čajový sál  

      Návštěva internetových stránek Zámku Mcely na základě GLOSÁŘe z 10. března 2006 měla doplnit, co zde nebylo řečeno v úplnosti. Dnes je tedy nutno dodat a upřesnit, že zámek je nyní, po rekonstrukci, klubovým hotelem pro náročnou klientelu.
      Nedá se pochybovat o tom, že čajový sál, na který zde byla zaměřena pozornost, má své kouzlo už jen z dostupných vyobrazení.

14. července 2006

GLOSÁŘ


Japonsko na vlastní zkušenost  

      Pokud někomu zatím unikaly články, které paní Michaela Payeur občas píše do stránky Neviditelného psa, má co dohánět, protože vyprávění a popis života v Japonsku se čtou jedním dechem.
      Zatím, pokud vím, nepřišla řada na téma výhradně zaměřené na čaj, ale odhaduji, že to je jen otázka času a napsáno o něm jistě něco bude.

7. července 2006

GLOSÁŘ


Co všechno patří ke kašně  

      Nadpisem jedné z kapitol v článku Symboly proměn (Věna a Zdeněk Hrdličkovi, publikováno na stránkách Dům a zahrada, 1998) se dostáváme ke kouzlu zákoutí japonských zahrad.
      Lze jen dodat, že japonská zahrada, to je také čajový domek pro slavnostní podávání čaje při čajovém obřadu.

30. června 2006

GLOSÁŘ


Jak je to s latte  

      Článek „Chai, Tea Latte, or Milk Tea?“ na stránkách společnosti INDIGO TEA Co. sliboval další vysvětlení na téma čaje s mlékem, tak oblíbeným ve východní Asii.
      Jako příspěvek k doplnění jiných a dalších informací je jistě užtečný, protože se v něm uvádějí také příslušné zásady dodržované v přípravě nápojů. Háček se vyskytl v okamžiku, kdy se do cesty připletlo označení „latte“.
      Z hlediska míst výskytu, kde se uvedené recepty používají se ukázalo, že do názvu se to slovo dostalo proto, že podobný čaj je oblíben také na západním pobřeží USA. Odtud je už jen krůček ke zjištění, že latte je italské slovo pro mléko.

23. června 2006

GLOSÁŘ


Červenou kartu!  

      Na serióznost následující zprávy bych sice nevsadil ani zlámaný pětník, ale předávám, jak jsem četl. Na stránkách The United Kingdom Tea Council byl ale opravdu uveden článek Red card for German tea bags!.
      Nezdá se to, ale jedná se o čaji, tentokrát je řeč o tom, jakou hmotnost má obsah nálevového sáčku britského a německého. Pro německý to dopadá zle a to až natolik, že ve stylu probíhajícího sportovního klání je navrženo udělení červené karty.

16. června 2006

GLOSÁŘ


Tea in Charleston, USA  

      Jedno jediné místo v USA, kde se pěstuje čaj, se nachází právě v Charlestonu. Na stránkách Birgera Nielsena se o plantáži dozvíte více. Třeba to, že pozemek má rozlohu 127 akrů a jsou zde také dva odkazy – American Classic Tea a USA Today.
      Do souvislosti patří, že již dříve, 11. 11. 2001, byl k tématu publikován článek na Čajomilcových stránkách.

9. června 2006

GLOSÁŘ


Medicina – pohled na čaj  

      Obvykle se u čaje spokojíme s konstatováním, že je zdravý a kdo si čaj oblíbil, ten to už bere jako samozřejmost. Vyhledávat prameny, kde se s doatatečnou mírou odborného zaměření popisují vlastnosti čaje, když byl podroben vědeckému bádání, je moc pracné a pro většinu lidí moc nezáživné čtení.
      Občas nemůže být na škodu přeci se jen pokusit přečíst si o čaji něco, kde se dočteme, jak věda bere čaj vážně.

9. června 2006

GLOSÁŘ


Nožík k Pu-Erhu  

      Čaj Pu-Erh bývá často ve formě lisované a když se řekne lisované, znamená to, že k oddělení pouze patřičného množství při přípravě je potřeba vyvinout značné úsilí s použitím šikovnosti, aby nedosšlo k úrazu.
      V návodech se totiž praví – vezměte ostrý nůž. No každý to dělá, jak umí a používá nářadí, které má po ruce. Zde je však nůž k uvedené operaci přímo určený.

2. června 2006

GLOSÁŘ


„Pre-Ming“  

      Na otázku – „What’s so special about Pre-Ming West Lake Dragon Well?“ dává odpověď stejnojmenný článek.
      Věhlasný čaj nazývaný Dračí studna od Západního jezera se po zimě poprvé začná v Hangzhou sklízet tři týdny před výročními oslavami Ching Ming Festival, jejichž termín se řídí lunárním kalendářem.

26. května 2006

GLOSÁŘ


Wagashi  

      Při vypočítávání, co všechno je v Japonsku unikátní, se málokdo pozastaví nad takovou drobností, jakou jsou cukrovinky, a přitom je to zase jedna z věcí, která zde byla přivedena k dalšímu stupni dokonalosti.
      Tradice výroby cukrovinek v Japonsku sahá až do počátku sedmnáctého století. Výroba cukrovinek Wagashi přešla do umělecké formy v bývalém císařském městě Kyotu. Ani se není co divit, když Wagashi patří i k čajovému obřadu.
      V této souvislosti lze také říci, že hovořit o Japonsku a vidět hlavně technickou dokonalost v mnoha ohledech svede leckdo, ale u dávných tradic si vzpomenme tak asi jen na čaj.

19. května 2006

GLOSÁŘ


National Tea Museum  

      Blízko Hangzhou v provincii Zhejiang, u jezera West Lake (Západní jezero), se nachází National Tea Museum, Národní muzeum čaje. Položeno je poblíž čajové plantáže Longjing (zde v tomto přepisu Dračí studna). Je to jednié státní muzeum vyhrazené čajové kultuře. Vyhrazená oddělení jsou tématicky zaměřena na historii čínského čaje, na zvyklosti pití čaje, na pomůcky používané při pití čaje v dobách vlády dynastií apod.
      Postaveno bylo v roce 1987 a pro veřejnost zpřístupněno v dubnu 1991.

19. května 2006

GLOSÁŘ


Japonský meč  

      Japonské kultuře se lze prý přiblížit např. studiem čajového obřadu Ča-dó nebo kaligrafie Šó-dó, japonského tradičního divadla Nó nebo básní Haiku. Nebyl by to výčet úplný, kdyby tam chybělo studium japonského meče.
      Pražská Společnost pro studium japonského meče NIHONTO KENKYUKAI dává příležitost věnovat se skutečně ušlechtilé činnosti.

12. května 2006

GLOSÁŘ


Čaj jako zelenina  

      „Laphet, a Burmese Tea Snack“ je nadepsán článek na stránkách, které popisují jednu místní zvláštnost v barmském jídelníčku.
      Laphet, to je čaj připravený k jídlu asi jako nakládaná zelenina. Pro toto kuchyňské použití je ovšem nakládán na trochu jiný způsob. Používá se čaj zelený, který je po běžném zpracování na čtyři až sedm měsíců uložen v zemi. Takto připravené čajové lístky se u stolu ještě dochucují zázvorem, česnekem nebo chili.

5. května 2006

GLOSÁŘ


Sbírka čajů Pu-Erh  

      Sbírka čajů Pu-Erh, která se dá označit jako úctyhodná, zde nabízí opravdu pastvu pro oči. Kdo jednou propadl kouzlu čaje Pu-Erh, ten si jistě vydrží sbírku prohlížet dlouho.
      Znalci ovšem též vědí, že opravdu staré kousky jsou nesmírně cenné, přičemž časem na hodnotě ještě získávají.

28. dubna 2006

GLOSÁŘ


Natsume a chaire  

      Na stránkách serveru O-cha se naskytla příležitost, která umožňuje srovnat, jak se na vyobrazení liší oba styly nádobek na čaj Matcha. Může to být vlastně jakési doplnění článku ze dne 20. května 2005, který se nachází v kapitole TÉMA.
     

28. dubna 2006

GLOSÁŘ


Čajová keramika  

      Návštěva stránek serveru Artkeramika může sice někomu připadat jako výlet do prostředí, které je vyplněné jen popisováním profese, ale protože se jedná o vypalování nádob a nádobek, zbyl prostor i pro čajové nádobí.
      V článku Miroslavy Randové přiléhavě nazvaném „Čajová keramika-alchymie ohně a hlíny, Autor: Petr Novák“ (jen můj jmenovec prosím, nic víc), je toho o čajové keramice napsáno tolik, že nelze odolat a je docela samozřejmé navštívit i další stránky, kde je možno nahlédnout do míst, kde všechna ta nádhera vzniká.

28. dubna 2006

GLOSÁŘ


Sungma Estate  

      Protože začíná období sklizně čajů v oblasti Dajeelingu, objevují se na trhu čaje označované názvy zahrad, odkud sběr pochází. Těch zahrad je hodně, snad téměř jedno sto, a tak je občas dobré dozvědět se něco víc o některé z nich, aby ji bylo možno zařadit do souvislostí ve vztahu k ostatním.
      Jedna z čajových zahrad je Sungma Estate a na uvedených stránkách jsou o ní další podrobnosti.

21. dubna 2006

GLOSÁŘ


Tea Masters 

      Kdo by neznal blogy nebo o nich aspoň již někdy něco neslyšel. Že existují i ty, ve kterých je hlavním námětem povídání čaj, jistě netřeba příliš zdůrazňovat.
      Takový jeden, který vyvolá nadšení u mnohého čajomila, naplňuje Stéphane Erler. Je z Taipei (Taiwan) a jediné, co by se dalo označit za trochu nepříjemné pro jazykově méně nadaného milovníka čaje je střídání příspěvků v angličtině, němčině a francouzštině. Napoprvé se dá těžko odhadnout rozměrnost blogu a dalších odkazů, které obsahuje, ale v každém případě je to námět na mnoho dalších návštěv, které si tyto stránky jistě zaslouží.

14. dubna 2006

GLOSÁŘ


Artkeramika 

      Čaj a keramika, článek od pana Macka, který způsobil, že jsem si stránky Artkeramika.cz prohlédl vlastně celé.
      Keramice je v Čajolinkách dáván prostor a jistě poprávu, protože co by byl čaj bez konvic, šálků , šálečků a dalších užitečných nádob a nádobek?

14. dubna 2006

GLOSÁŘ


Tea Cola 

      Pod nadpisem „Health conscious? Try a Tea Cola“ na stránkách Teawindow, se v sekci „Enjoy Tea/ Information“ objevil asi zcela vážně míněný článek o tom, jak jednoduché je spojit to, co lidem chutná, s tím, co pro ně může být užitečné.
      Skupina vědců z indického Assamu, která stála u zrodu další varianty nápeje s čajem, vyvinula hned dvě varianty – jednu s čajem černým a druhou se zeleným.

14. dubna 2006

GLOSÁŘ


Sakury 

      Není pochyb o tom, že o sakurách si každý, koho to nadmíru zajímá, najde informace na Internetu sám. Přesto mi to nedá, abych v souvislosti s úvodníkem ze 7. dubna 2006 neupozornil na báječný článek „JAPONSKO: Kouzlo sakur“, který vyšel brzo poté ne serveru Neviditelný pes.
      Domnívám se, že určitě nemusí být na škodu přečíst si vyprávění zaslané ze země, kde květy sakur jsou obdivovány tradičně.

14. dubna 2006

GLOSÁŘ


TEAUSA 

      Server TAEUSA nabízí na svých stránkách mezi jiným kalendář s vyznačením všech důležitých událostí, které se budou v U.S.A. na téma čaje konat.
      Základní náplní stránek je však prezentovat institut, který se plně věnuje zajištění chodu obchodování s čajem. Sem patří také nabídka členství v TEAUSA, rubrika věnovaná příslušné legislativě a certifikaci v oboru.
      O stránkách TAEUSA jsem zde v GLOSÁŘi uvedl poznámku již 22. července 2005 ve spojitosti se vzděláváním.

14. dubna 2006

GLOSÁŘ


World Tea Expo 2007 

      Stránky Světové čajové výstavy 2007 již dnes odpočítávají čas do otevření výstavních prostor. Jen co se v březnu 2006 zavřely brány Světové výstavy 2006, už se připravuje výstava na příští rok. Bude se konat v Atlantě, ve státě Georgia, U.S.A., v době od 9. do 11. června 2007.

14. dubna 2006

GLOSÁŘ


China Tea Expo 2006  

      Obsah stránek Teawindow.com je plně podřízen hlavnímu záměru co nejlépe informovat o chystané výstavě China Tea Expo 2006. Na chystanou výstavu upozornilo již lednové vydání China Tea Expo Newsletter Issue 8 Jan, 2006.. Výstava China Tea Expo 2006 se uskuteční ve dnech 27.-30. září 2006 v Pekingu.

14. dubna 2006

GLOSÁŘ


Khong fu cha  

      V tomto přepisu (přiblžné) výslovnosti najdete stručný popis tradiční čínské metody přípravy čaje na stránkách, kde čínský státní rozhlas, sekce vysílání pro zahraničí, informuje o pořadech, které byly vysílány v mnoha jazycích.
      Je mezi nimi také vysílání v češtině a stránky proto mají češtině vyhrazený prostor a zde byla vybrána část nazvaná Čínská encyklopedie. Článek „Khong fu cha“ může být zajímavý tím, že přináší nformaci přímo z autentického prostředí.

7. dubna 2006

GLOSÁŘ


Na dobrý čaj podle průvodce  

      Ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska, tedy za kanálem, jak se méně poeticky říká, je čaj doma již nějaký ten pátek. Dodržovat pravidla při podávání čaje se tam snaží kdekdo, protože pak může doufat, že bude uveden ve vysoce ceněné knize Britain’s Best Afternoon Tea Guide 2006, což je letošní průvodce pro milovníka čaje.
      Kniha obsahuje okolo 200 míst, kam je možno si zajít na dobrý odpolední čaj. Zárukou je tu hlavně to, že doporučovaná místa jsou prověřena odborníky na slovo vzatými. Na vydání se podílela organizace The Tea Guild, která byla založena společností The Tea Council v roce 1985.

31. března 2006

GLOSÁŘ


Francie a čaj!  

      Po uvedení předchozího odkazu na to, jak se čaj stává populární v zemi galského kohouta mi to přeci jen nedá, abych neuvedl jednu maličkost, která stojí za to, aby byla připomenuta.
      Všechna čest, snaha rozšřovat řady lidí, u kterých si čaj získal oblibu, je jistě chvályhodné. S menším údivem je však možno zanamenat, že v této snaze nezústalo jen u čajů klasických, ale pro čaj se vymýšlejí nové receptury. Mezi poslední objevy jednoho obchodníka s čajem patří i čaj s příchutí rajčat a další čaje, v nichž je cítit třeba i pepř.

24. března 2006

GLOSÁŘ


Francie a čaj  

      O Francii a čaji se na stránkách Čajolinek psalo v GLOSÁŘi dne 17. května 2002 a byla to otázka, zda by bylo možné začít úspěšně provozovat ve Francii řetězec čajových barů.
     Na stránkách serveru Gastrostránky je v současné době na téma čaj hned několik článků. Jeden z nich v nadpisu oznamuje, že „Ve Francii prodělává čaj skutečnou revoluci“.

24. března 2006

GLOSÁŘ


Čaj opět v kuchyni  

      Recepty na použití čaje k přípravě jídel se jistě najde hodně, ale asi nejlépe je využít zkušeností odborníků. Server Gomtee (sic!) je jeden velký zdroj informací o čaji z indického Darjeelingu.
     Zaměření serveru je široké od informací o turistice v oblasti až po obchod. V takovém rozpětí se našlo místo i pro mezinárodní kuchyňské recepty.

24. března 2006

GLOSÁŘ


Z cest po Číně  

      Součástí stránek společnosti OXALIS, spol. s r. o. jsou již po delší dobu Čajové listy, které mívají podobu něčeho jako je editorial. Časově byly vydávány jako občasník s uvedením měsíce a nyní, v sedmém ročníku svého trvání, se číslo 13 zařadilo jako podzimní roku 2005.
     Tento čajový list se skutečně vydařil, protože přináší popis jednoho cestování za čajem po Číně.

17. března 2006

GLOSÁŘ


Čínský rozhlas pro zahraničí 

      Čínský státní rozhlas vysílá do zahraničí v několika desítkách řečí a mezi nimi je i čeština. Na internetových stránkách CRI pak podává obsáhlé zpravodajství. Najít tam zprávy o čaji nedá moc práce a dokladem toho byla také zpráva v GLOSÁŘi ze dne 20. ledna 2006.
     Nyní, s nějakým menším zpožděním jsem objevil zprávu další, která má přímou souvislost s čajovnami u nás. V pořadu nazvaném „První setkání pracovníků české sekce CRI s posluchači v Praze“ je popsáno, co všechno se okolo toho událo a že to proběhlo za účinného přispění čínské čajovny Guan Yin v Praze.

10. března 2006

GLOSÁŘ


Není zámek jako zámek 

      Návštěvu zámku člověk většinou absolvuje jako žák při školním výletě. Těch navštívených zámků postupem času přibývá, až se zdá, že téměř všechny si jsou velice podobné a nějaké překvapení není možné.
      Občas se přeci jen něco přihodí. Na zámku ve Mcelích sice ještě není jeho rekonstrukce hotová, ale už teď se tam připravují na rušnou sezónu. No a to překvapení, přeci mají tam čajový salon. Další překvapení někoho už potěší trochu méně, protože je určen především ke konání hudebních koncertů.

10. března 2006

GLOSÁŘ


Když v čajovně houstne dým 

      Hezkých holek je šlakovitě málo, ale jsou! Tak nějak pravil klasik. A zdá se, že čajoven bez vodních dýmek také, ale přesto existují.
      Na tom by nebylo ještě nic tak moc překvapivého, kdyby některé čajovny navíc nevyslovily úmysl se rozhodně takovému dnešnímu trendu bránit. Jim všem přeju zasloužený úspěch.

10. března 2006

GLOSÁŘ


O slavných čajích 

      Na stránkách China Gallery je sice prostor vyhrazen umění, ale kde se bývá prostor pro umění, není daleko k čaji. Tak je tomu i tady a na jedné stránce je podán popis slavných čajů.
      Stránka má nadpis The Ten Most Famous Types of Chinese Tea a jistě stojí za to přečíst si, které čaje jsou zde za slavné považovány.

24. února 2006

GLOSÁŘ


Čajovna (téměř) bez čaje 

      V GLOSÁŘi ze dne 10. února 2006 se mi nelíbilo přeci jen trochu laciné vytváření dojmu pohody použitím označení Čajovna pro rozhlasový pořad.
     Tentokrát jsem záskal vcelku dobrý pocit, když jsem navštívil internetové stránky Literární čajovna. Hledání spojitosti literatury s čajem není nijak obtížné, i když je tu čaj tak trochu Popelkou.

24. února 2006

GLOSÁŘ


Čaj jako Organic Tea 

      Dát přednost při pěstování čaje kvalitě se už snaží stále více producentů. Označení Organic Tea je u čajů také jedno z vyhledávaných a výrobci se získáním certifikátu pyšní.
     Čaje sklízené na plantážích Yunnan Tea Research Institute jsou navíc zpracovávány v továrně téhož institutu. Osvědčení o kvalitě čajů vydává také Organic Tea Research and Development Center (OTRDC).

24. února 2006

GLOSÁŘ


Bio kvalita 

      Když se uvádí, že nabízený čaj patří mezi výrobky s označením Bio, tak si o tom obyčejný zákazník neumí udělat nijak jasnou představu.
     Trochu víc už člověk tuší, když se o tom dočte o něco víc. Například na stránkách společnosti Caiyunjian se přeci jen uvádí dost argumentů, proč dávat přednost obchodníkům s čajem, kteří se mohou pochlubit příslušnými certifikáty.

24. února 2006

GLOSÁŘ


Live Assistant 

      Na stránkách teahub.com lze nalézt mnoho zajímavých informací a vedle toho je možné vyzkoušet si trochu nezvyklou službu s názvem Live Assistant. Tak tenhle asistent je vlastně jakýsi poradce a s ním si můžete povídat asi jako v chatu.
     Zkoušel jsem to zatím jen jednou krátce a mám takový dojem, že jsem si povídal s docela slušně vymyšleným programem, který umí v rámci možností navodit dojem, že odpovídá opravdový člověk.

24. února 2006

GLOSÁŘ


Konvička Yi-Xing a Pu-erh 

      Snad každý jen trochu zkušený čajomil ví, že konvice na čaj představuje velice důležitou součást jeho nádobí a že je jí potřeba věnovat náležitou péči.
     Mezi základní úkony patří příprava konvice do čajového provozu. Konvičku z yi-xingské kameniny je dobré pro používání na přípravu čaje Pu-Erh připravit také a jeden z receptů říká jak.

17. února 2006

GLOSÁŘ


Jak se v tom vyznat? 

      V kapitole NOVINKY MAILEM je mezi novými zprávami ze dne 17. 2. 2006 také „Zpravodajství čajové za únor 2006“ od Spolku milců čaje s.r.o., které obsahuje oznámení (citát) … k desátému výročí založení Spolku milců čaje a otevření první Dobré čajovny … (konec citátu).
     Ano, u takového výročí je důvod k oslavě. Je tu ale malý háček, protože na firemní stránce, v kapitole Lampárna, nacházíme text, který má již svou historii a v něm se uvádí let trvání dvanáct.

10. února 2006

GLOSÁŘ


Do knihovny

      Příležitost k doplnění domácí knihovny se nabízí poté, co byla podle upozornění ze dne 9. února 2006 od společnosti Spolek milců čaje s.r.o. vydána Kniha o čaji od čínského učence Lu Yü.
     Kniha tak může být další ozdobou knihovny, vedle již dříve (viz Zpravodajství ze dne 21. října, 2002) vydané Klasické knihy o čaji.

10. února 2006

GLOSÁŘ


Čajovna bez čaje

      Čajovna se to jmenuje, ale čaje se tam nedočkáte, protože se tam žádný nepodává. Nevím, jestli je to důvod k radosti nebo k pláči, ale pojmenovat podnik, který si od čaje vypůjčil jen ten lákavý název, je přinejmenším vypočítavé. Ano, tahle Čajovna taková je.

10. února 2006

GLOSÁŘ


Konvička jako RR

      Pokud si někdo koupí tzv. yixingskou konvičku na čaj a má štěstí, tak se při koupi dozví, jak s ní má zacházet. Když se mu ale při prodeji nikdo ani nezmíní o pravidlech, která je potřeba zachovávat při jejím používání, je to smutné, protože nekoupil konvici jen tak ledasjakou a ani o tom neví.
     Ať už je to konvička ze strojní výroby nebo dokonce ruční práce, je dobře znát pravidla, podle kterých je nutno se řídit, aby byly využity všechny její vynikající vlastnosti. Několik dobrých pravidel se může hodit každému, kdo se rozhodne takovou konvičku na čaj mít.

3. února 2006

GLOSÁŘ


Olej z čaje

      Není asi příliš známo, že ze semen čajovníku se v Číně lisuje olej už po dobu několika staletí. V nabídce firmy LuYuTea (zde se sídlem v Seattlu, WA, USA, nezaměňovat prosím se stejnojmennou pražskou společností dovozců čínského čaje) se nachází hned několik výrobků, jejichž podstatnou součástí je čajový olej a které slouží k péči o pleť a pro denní hygienu.
     V kapitole GLOSÁŘ zde byla první zmínka o oleji ze semen čajovníku již dne 4. června 2004.

3. února 2006

GLOSÁŘ


Thomovi chystají výstavu

      Jak se objevilo na titulní straně uopzornění na to, co se chystá, tak je potřeba doplnit podrobnosti. Stránky přinesly zprávu, že v rámci veletrhu cestovního ruchu Holiday World 2006 bude na pražském Výstavišti v Holešovicích vystaven soubor fotografií Zdeňka a Michala Thomových "Den na čajové plantáži".

27. ledna 2006

GLOSÁŘ


First Flush 2006!

      Čaje z opravdu včasné sklizně v oblasti Darjeelingu jsou ohlášeny na stránkách Upton Tea , protože u zprávy je datum 19. ledna 2006.
      Sklizeň pochází z jedné zahrady a čaje nesou označení Tindharia Estate TGBOP First Flush (EX-1) a Tindharia Estate FTGFOP1 First Flush (EX-1).

27. ledna 2006

GLOSÁŘ


Co bylo dříve?

      Vajíčko z čokolády, vajíčko z keramiky, v každém něco překvapivého nebo užitečného. Napodobeninu čokoládového vajíčka s překvapením uvnitř si přejí hlavně děti, protože jim nejen chutná, ale jsou i zvědavé, co je uvnitř.
      Myšlenku umístit do uměle vytvořeného vajíčka keramickou kočičku pro štěstí najdete v této nabídce . Zde je sice dopředu známo, že ve vajíčku je porcelánová kočička (je opravdu malá a koupíte ji ovšem v uzavřeném vajíčku), ale překvapení spočívá v tom, že je nutno vajíčku uklepnout špičku, umístit ho na stanovené místo v místnosti, a pak může přinášet štěstí. Na skořápce, ve které micka spočívá, je znak, který charakterizuje, v jaké oblasti bude štěstí přinášet.

27. ledna 2006

GLOSÁŘ


O keramických dílnách

      Spojovat zájem o čaj se zájmem o keramiku lze jakoby samosebou a tak je možno připomenout, že mezi nejstarší a největší dílny patří ta v Tokoname, v Japonsku. K ostatním významným dílnám se pak počítá dalších pět. Čajové konvičky pocházející z Tokoname jsou velice vyhledávané, jsou ceněné a v té souvislosti se rozhodně nedoporučuje postavit je na přímý oheň.
      Čaj se však dá jindy spojovat s krásou bonsají a s jejich keramickým příslušenstvím. A tak lze připomenout, že v Tokonome (Japonsko) se vyrábějí keramické misky pro bonsaje.

27. ledna 2006

GLOSÁŘ


Oba jsou dobré

      „SENCHA MACHA IRI“, jak se na stránkách tvrdí, pod tímto názvem se skrývá výběrový druh čaje Sencha smíchaný s čajem Macha. Sencha pochází z ceněné odrůdy japonského čajovníku Yabukita. Macha je, jak vyplývá z dalších pramenů, např. Tea Museum, bez dalších podrobností označení též pro čaj používaný při japonském čajovém obřadu.
      Koncem předchozího roku 2005 se v kapitole NOVINKY v jedné zprávě psalo o tom, jak předvánoční sychravé počasí se dalo vydržet jen díky neustálému dostatku směsi čajů Genmaicha a Matcha v šálku.

20. ledna 2006 GLOSÁŘ

  Jinan dvoulaločný 
      Většina lidí se snad nad tím ani nepozastaví, ale v přepisu cizojazyčných názvů je někdy potřeba velké trpělivosti, než se člověk dobere pravdy. Tak je to Ginkgo nebo Gingko? Stránky uvádějí Gingko, Lat: Gingko biloba.
     Vypadá to jednoznačně, ale internetový vyhledávač nabídne značné množství odkazů pro obě znění zápisu.
20. ledna 2006 GLOSÁŘ

  Hu Yangxiang 
      Vysílání čínského radia pro zahraničí je věnován obsah serveru Čínský rozhlas pro zahraničí, zde v češtině, kde lze najít mnoho informací, jinde nedostupných.
     Mezi mnoha informacemi lze občas najít i nějakou tu zajímavost o čaji. V této době je to vyprávéní Hu Yangxiang o rolníkovi ze střední Číny.
20. ledna 2006 GLOSÁŘ

  Recese? 
      Jak se říká, není nic směšnějšího, než když se něco nemilého stane právě někomu druhému. I takhle je možné chápat oznámení, že v Lysé nad Labem je nová čajovna. Vždyť už má i hodnověrně vypadající internetové stránky, a přeci skutečnost je jiná, protože to představuje pouze záměr, jak se ukazuje.
     Řada těch, kteří se pak do těch míst vypraví, jistě zatím nějaký za čas ještě naroste a jejich zklamání jim není proč přát, natož se jim smát. Jak to ale myslel ten, kdo už služby čajovny nabízí?
13. ledna 2006 GLOSÁŘ

  Dotisk Příběhu čaje 
      Na stránkách Caj Thoma se objevilo tak očekávané oznámení o slíbeném vydání knihy Příběh čaje v dotisku.
13. ledna 2006 GLOSÁŘ

  Pu Erh extrakt … 
      Pu Erh je všeobecně znám jako zvláštně zpracovaný čaj, lze ho nabízet v různých formách, ale jako extrakt nebo výluh je to přeci jen unikát. Na stránkách Generation Tea ho najdete v nabídce s označením jako „Organic Pu-erh Tea Extract“.
     To není všechno a u dalších čajů Pu Erh, jako např. 2005 Green Pu-erh Beeng Cha Stack (balení s 2,5 kg obsahem), nabízejí, abyste si ho sami doma ještě nějaký ten rok nechali dozrát. U čaje 2005 Green 350g Beeng Awazon se dokonce doporučuje doba zrání deset let.
     Další raritní čaj v nabídce je Formosa Winter Golden Buds z prosincové sklizně.
6. ledna 2006 GLOSÁŘ

  Lu Yu 
      Nebo se někdy také píše Lu Yü a asi by si jen málokdo uvědomil, že je to slavné jméno spojené s historií čaje, kdyby se nám nepřipomnělo v názvu nově otevřené čajovny v Praze.
     Aniž bych komu chtěl zkoumat jeho svědomí, dovolím si předpokládat, že mnozí přijmou nezvyklý název čajovny bez povšimnutí a přesto, že jsou k dispozici nebývalé možnosti Internetu, je ani nenapadne dozvědět se víc.


©Petr Novák, CAMENOV@quick.cz