Slovinská kuchyně
Obecně
Slovinská kuchyně je velice pestrá. Dá se rozdělit podle několika krajů a historického vývoji, kterým tyto kraje prošly. Přímoří má značný vliv italsk a mediteránské kuchyně,
dominují ryby, vína, lehká jídla. Horské kraje na severu naopak budou sympatické především masožroutům, dělají tam skvělé klobásy,
zaseku (vylepšené sádlo se švarkama, česnekem a pepřem), hutné polévky, jídla, v nichž dominuje selská důkladná strava a kořalka. Kraje na východě mají zase blízko Maďarsku. Řadu receptů jsme doma vyzkoušeli, samozřejmě že v různých krajích
mají místní varianty jak na to, já uvádím tu, která nám přišla nejlepší.
Potica
Je to jakási forma sloviské bábovky, dělá se s nejrůznější náplní, od ořechů, přes mák až tvaroh. Nám nejvíc jede ořechová.
Krofi
Tak to jsou prosím koblihy. Poněkud větší než ty naše, klasicky s náplní.
Štruklji
Vařené těsto neslané, jí se s další přílohou, buď škvarky a zelí, nebo nasladko s cukrem.
Pršut
Sušené maso, lahůdka k vínu a sýru, dá se jíst jen tak s chlebem. Vynikající. Dá se sehnat i u nás, dost často taky pršut z Maďarska či Itálie, jen to u nás dost stojí (cca 70 Kč/10 dkg, neslovinské jsou o něco lacinější).
Plch
Tak tohle jsem opravdu nezkoušel. Dřívě to byla strava chudých lidí žijících v krajích, kde lišky dávají dobrou noc. Plchy tam chytali především kvůli kožkám.
Dnes prý k dostání jen vzácně. Pochází z lesnatého kopcovitého Doleňska.
Jota
Zejména k dostání na horských boudách, posilní, nasytí, zahřeje. Je to něco mezi polévkou a gulášem.
Gibanica
Další dobrota pro mlsouty. Pochází z východního Prekmuří. Listové těsto prokládané mákem, ořechy, jablky a tvarohem.
Blejské kremšnity
Tohle jsem našel i v české kuchařce jako kremeše. Bezkonkurenční moučník. Jednou zkusíte, příště neodoláte.
Nápoje
Chcete-li zůstat u Coca coly, zůstaňte. Pro ty, kdo chtějí vyzkoušet něco z místních produktů tedy: i u nás se dá koupit skvělá minerálka Radenska. Ve slovinských obchodech
je k dostání také řada dalších slazených verzí, které tato firma vyrábí. S pivem nic moc (ale já nejsem pivař), k sehnání z domácíéch značek lublaňský Union (červená lahev) a Zlatorog Laško (zelená lahev).
České pivo snad připomíná Kratochwil. Pro zájemce o vína doporučuji všechno. Především samozřejmě kraški teran (červené pěstované na červených přímořských půdách), Pinot,
bílá Malvázie, Rebula aj.