ČAJOLINKY

ARCHIV – Glosář
 
O ČAJI NA STRÁNKÁCH INTERNETU
 
On-line časopis pro milovníky čaje a popularizaci čaje samého
 
NOVINKY GLOSÁŘ TEMA OBČASNÍK RECENZE SLOVNÍK NÁZORY FAQ ARCHIV

Odkazy
na stránky věnované čaji
Glosáře
v archivu
     ARCHIV Glosáře z roku 2004.

aukce
debaty
(e-)obchody
čajovny
kluby
nadšenci
společnosti
vyhledávače
ostatní


ARCHIV – Glosář – rok 2004

 Datum
 Název:
24. prosince 2004
 Názvy čajoven 
17. prosince 2004
 Názvosloví vietnamských čajů 
10. prosince 2004
 Mecha podruhé 
10. prosince 2004
 Kuchařka 
19. listopadu 2004
 Kuchyňský recept 
12. listopadu 2004
 Čaj na jiný způsob 
5. listopadu 2004
 Šíření zpráv 
22. října 2004
 Slavnosti 
22. října 2004
 Korejský čaj důkladněji 
15. října 2004
 Uji 
8. řínja 2004
 Bílý jeřáb 
8. října 2004
 Ke korejským čajům 
1. října 2004
 Hořkost 
24. září 2004
 Fénix 
17. září 2004
 Čajový deník 
10. září 2004
 Stoletý 
10. září 2004
 Certifikát na konvičku 
3. září 2004
 Cesta a cíl 
27. srpna 2004
 Pokusy 
27. srpna 2004
 Jiný rozdíl 
20. srpna 2004
 Výstava japonské kultury 
13. srpna 2004
 Free Internet 
6. srpna 2004
 Čaj z mikrovlnné trouby 
6. srpna 2004
 Gaiwan nebo Zhong 
30. července 2004
 Projekt Čajový web 
23. července 2004
 Překladatelská soutěž 
16. července 2004
 O haiku 
9. července 2004
 Chinese Sweet Green Tea 
9. července 2004
 Woojeon 
2. července 2004
 Studené je studené 
25. června 2004
 Společný Čajový Web 
11. června 2004
 Pu-Erh na výběr 
11. června 2004
 Příprava na přípravu 
4. června 2004
 Taky do medu a olej z čaje 
28. května 2004
 SCW 
28. května 2004
 Bohatý zdroj 
21. května 2004
 Varná konvice 
21. května 2004
 NLT pod lupou 
14. května 2004
 Před pozdravem 
14. května 2004
 Letité oolongy 
7. května 2004
 Ocenění pro Příběh čaje 
30. dubna 2004
 Jen další zkušenost 
30. dubna 2004
 Seznam literatury 
23. dubna 2004
 Mecha 
16. dubna 2004
 O japonských čajích 
9. dubna 2004
 Anchuejské čaje 
9. dubna 2004
 Češi a čaj 
2. dubna 2004
 Urasenke na internetu 
26. března 2004
 Keramika a NLT 
12. března 2004
 Slavnostně 
12. března 2004
 Tasseology podle tassology 
5. března 2004
 O čaji a čajovnách odjinud 
27. února 2004
 Publicita 
20. února 2004
 Nahlédnutí do duše 
13. února 2004
 Vše pro zákazníky 
13. února 2004
 Čajovny na Catteacorner 
13. února 2004
 Přes oceán 
6. února 2004
 Microsoft a čaj 
30. ledna 2004
 Na posilněnou 
30. ledna 2004
 Čaj a čokoláda 
30. ledna 2004
 Hanko 
23. ledna 2004
 O čaji z Koreje
16. ledna 2004
 Co je to JAS?
9. ledna 2004
 Shincha teď?
2. ledna 2004
 Recepty
Stručně:
 
Lidi se baví všeličím, tak proč ne zkoumáním názvů čaj;oven?
 
Záslužný počin milovníka čaje
 
Pro čaj Mecha stačí už jen asi zajet k sousedům
 
Kuchaňských receptů s upotřebením čaje celá kniha
 
Praktická ukázka použití čaje v kuchyni
 
Čaj podávaný podle ostrovní tradice
 
Nabídka služby pro zájemce
 
Skoro čajové svátky
 
Příspěvek k názvosloví
 
Město i řeka
 
Méně je někdy více
 
Tea culture, z pohledu tradice korejské
 
Tři druhy hořkosti u čaje
 
O čajovně
 
Trochu nenápadně se objevil další čajový web
 
Rekord, který může být překonán jen dalším čekáním
 
Když investovat do konvičky, tak se zárukou
 
Není první ani poslední
 
Popsat nepopsatelné
 
Když pořádně, tak důkladně
 
Umění pěstovat bonsaje jako součást kultury
 
Internet a čaj, jestlipak se to rýmuje?
 
Metoda vhodná ještě tak pro sáčkovaný čaj
 
Nechoďte pro radu ke kováříčkovi, jděte k panu Kamovi
 
Kde asi nastala chyba?
 
Literatura ke kultuře patří, jakož i umění překladatelské
 
To k čaji patří
 
Kanadská fiema a bio čaje z Číny
 
Jarní čaje jinde, tentokrát v Koreji
 
První dojem je rozhodující
 
Zatím se jen začíná
 
Je potřeba jen hledat a najde se
 
Výběr, jaký má být
 
Aby bylo jasno
 
Dobrý úmysl je na začátku
 
Lze dodat, velice bohatý zdroj informací
 
Trochu lepší varná konvice na vodu
 
Pohled na NLT z jiného úhlu
 
Zdvořilost, co to prosím vás je?
 
O čajích toho pořád ještě dost nevím
 
Příběh čaje přeci jen nezůstal stranou pozornosti
 
Výsledek v nedohlednu
 
Poklad nepředstavují vždy jen drahokamy
 
U sousedů je k mání
 
Další kamínky do mozaiky poznatků
 
Cenné informace o čajích
 
S tím se dá těžko něco dělat, jen doufat, že se to změní
 
Prezentace čajové školy Urasenke v ČR
 
Tradiční úcta k mistrovství
 
Mít přehled není nikdy na škodu
 
Slovo původem ze starofrancouzštiny
 
Čaj přitahuje pozornost
 
Pro publicitu ke kovářovi
 
Vzácné okamžiky
 
Teď už čaje i nečaje z celého světa
 
Jen houšť
 
O Čajolinkách se ve světě ví
 
To by jeden neřekl
 
Medovina pomáhá
 
Překvapivě z Japonska
 
Razítečko, malé razítko
 
Další informace přicházejí
 
Je dobré si zapamatovat
 
Jarní čaj ze skladu v lednici
 
Příprava čaje - jak jednoduché

ARCHIV
GLOSÁŘ
24. prosince 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Názvy čajoven
      V názvech našich čajoven se dá vysledovat tu a tam vynalézavost menší, či větší a na zajímavosti takové počínání získá, když se někdo navíc pokusí sledovat možný původ některých názvů cizokrajných. Čajoven u nás je hodně, navíc se poměrně často objevují nové, současně s tím, jak některé zanikají, a tak to může přinést námět pro zkoumání na delší dobu. Na serveru Čajík je k tomu příležitost.
GLOSÁŘ
17. prosince 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Názvosloví
vietnamských čajů
      V čajové konferenci (caj@dione.zcu.cz) se objevil dne 5. 12. 2004 velice přínosný mail Mirka Kamlacha, kde seznámil ostatní účastníky s názvoslovím vietnamských čajů tak, jak ho vyslechl od informované prodavačky. Zde je uvedený seznam známých názvů a jejich významů, možná jen přibližný, ale i tak cenný, zařazen v kapitole SLOVNÍK.
GLOSÁŘ
10. prosince 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Mecha podruhé 
      Poprvé jsem zaznamenal zmínku o výskytu čaje Mecha 23. dubna 2004, zatím jen na slovenském trhu, zde v GLOSÁŘi. V on-line obchodě Cajovy dom.sk se však vyskytuje také.
GLOSÁŘ
10. prosince 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Kuchařka 
      V mailových novinkách Harney & Sons Fine Teas ze dne 6. prosince 2004 se lze dozvědět, že o vaření s čajem vycházejí i kuchařské knihy. Joanna Pruess a John Harney jsou autory jedné z nich.
GLOSÁŘ
19. listopadui 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Kuchyňský recept 
      Protože se zde v NOVINKÁCH psalo 5. listopadu 2004 o receptu, viz zprávy od Tea Connexions a 6. Cooking with Tea, je ho dnes již možno nabídnout ve volném překladu – „kuře s jasmínovým čajem“.
GLOSÁŘ
12. listopadui 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Čaj na jiný způsob 
      Na čaj připravovaný v čajovnách si veřejnost zatím ve větší míře nezvykla. Je možné, že si čajovny nezískaly obecnou popularitu po zásluze. Čaji podávanému v restauracích se většinou věnuje malá pozornost. Jenže s rozvojem pohostinských služeb je nutné vzít v úvahu, že v řadě prvotřídních podniků se na podávání čaje uplatňují velice přísná měřítka.
Po způsobu hotelů ve Velké Británii se lze i v mnoha našich setkat se slušným standardem přípravy a servírování čaje. V GLOSÁŘI se na podobné téma psalo v lednu roku 2002 a 2003.
GLOSÁŘ
5. listopadui 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Šíření zpráv 
      V některých mailem šířených zprávách z firemních serverů, které dostávám (viz NOVINKY – MAILEM), se vyskytuje dodatek a svolení, že obsah nebo jeho část je možno poslat známým a přátelům. Proto nabízím zaslání takto označených mailů těm, kteří o to požádají.
GLOSÁŘ
22. října 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Slavnosti 
      V časovém rozpětí jednoho týdne se konají hned dvě velké slavnosti zasvěcené čaji. Jsou to jednak 4. nitrianske ČAJOVÉ DNI 21. - 23. 10. 2004, kam zve Čajovňa dobrých ľudí a jednak FESTIVAL ČAJOVÉ KULTURY, který se bude konat ve dnech 28. – 31.10.2004 v jízdárně zámku Kozel.
GLOSÁŘ
22. října 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Korejský čaj důkladněji 
      Z korejské čajové tradice podle tohoto popisu vyplývá, že při pěstování čaje je významné datum označované jako Kok-u, které obvykle připadá na 20. dubna. Čaj ze sběrů před tímto datem se označuje Ujon. Další, z pohledu pěstování čaje, datum je 5. května a čaj ze sklizně v tomto období má název Sejak. Čaj ze sklizní následujících má označení Chungjak.
GLOSÁŘ
15. října 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Uji 
      Kdo se vážněji zajímal o japonské čaje, anebo ten kdo je šťastným majitelem kalendáře Rok s čajem, tomu jistě zní označení města a řeky v Japonsku povědomě. Prostým vyhledáním se na internetových stránkách dá zjistit informací poměrně mnoho. Zajímavostí může být to, že na stránkách o řece se nabízí pohled na krajinu snímanou živě kamerou. Nezapomeňte však přitom na časový posun, abyste nebyli už odpoledne překvapeni noční japonskou scenerií.
GLOSÁŘ
8. října 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Bílý jeřáb 
      Na serveru Čajík se mihla informace o čajovně Bílý jeřáb, což by nebylo ještě tak pozoruhodné, ale informace nabyla na zajímavosti po shlédnutí k čajovně příslušných webových stránek. K potvrzení pravidla, že v jednoduchosti je krása nedochází tak často hlavně proto, že se nedostává projevů jednoduchosti, ale jsem přesvědčen, že v tomto případě se pravidlo potvrdilo v plné míře.
GLOSÁŘ
8. října 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Ke korejským čajům 
      Na dostupnost korejských čajů na našem trhu jsme si zatím moc nezvykli, a přeci se prodávají – viz GLOSÁŘ z 31. května 2002. Korejská čajová tradice není zanedbatelná a v mnoha ohledech je pozoruhodná.
GLOSÁŘ
1. října 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Hořkost 
      Jak je to s hořkostí čaje podle čínského mínění se můžeme dozvědět v krátkém popisu .
GLOSÁŘ
24. září 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Fénix 
      Na stránkách Česko-čínské společnosti najdete též internetovou podobu časopisu Fénix, který vychází třikrát ročně. V čísle 2/2004 se píše o Čajovně Guan Yin v Praze.
GLOSÁŘ
17. září 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Čajový deník 
      Začátkem měsíce září 2004 byly, uvedeny do provozu další čajové stránky. Zahájení jejich provozu mohlo snadno čajomiům uniknout, nepředcházela totiž žádná kampaň, aby dostatečně přilákala pozornost. Podle prvních dojmů se stránky vyznačují svěžím rytmem zpráv. Na jejich recenzi si budeme asi ještě muset počkat, teď lze považovat jen za malinkou vadu na kráse chybějící tiráž, ale to se dá snadno napravit.
GLOSÁŘ
10. září 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Stoletý 
      Když se řekne letitý Pu-Erh, myslí se tím opravdu starý exemplář. V muzeu China Tea Museum uchovávají jako exponát stoletý čaj, který byl jako daň posílán císaři Guangxu v období dynastie Qing.
GLOSÁŘ
10. září 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Certifikát
na konvičku 
      Yixingské konvičky lze nakoupit v mnoha obchodech, ale asi jen zde s certifikátem.
GLOSÁŘ
3. září 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Russian Earl Grey 
      Z novinek firmy The Tea Table se dozvídáme, ře v jejich nabídce čajů figuruje jeden s názvem Russian Earl Grey. Obsahuje toho hodně, samotný čaj také.
GLOSÁŘ
3. září 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Cesta a cíl 
      Nedá mi to, abych se opět asi tak po mésíci nezmínil o tom, jak se vyvíjí projekt Čajový web a jak se naplňuje, roste a vzkvétá. Ke své lítosti musím konstatovat, že vše nasvědčuje tomu, že ho stihne osud mnoha podobných záměrů a nebude doveden do zdárného konce. Do glosy patří i komentář a v něm bych se rád mýlil, totiž že dílo bylo s dobrým úmyslem započato, ale v projektu bylo cosi zásadního opomenuto. Je to tak těžké uhodnout co asi? Jeden dojem by se dal vyjádřit tak, že cesta se zdá být cílem.
GLOSÁŘ
27. srpna 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Pokusy 
      Občas se stává, že ti, kdo se seznamují s čajem, protože je nějakým způsobem zaujal, hledají spolehlivý a jednoznačný recept na jeho přípravu. Pokud budou mít štěstí, někdo rozumný jim to včas rozmluví, anebo na zbytečnost své snahy brzo přijdou sami. Těm, kterým nestačí obecné zásady a hotové recepty na přípravu čajů jim učarovaly, může být snad užitečná databáze pokusů s přípravou zelených čajů..
GLOSÁŘ
27. srpna 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Jiný rozdíl 
      U nás se bude čaj matcha těšit větší oblibě asi sotva. Přesto nenmusí být na škodu uvědomit si některé detaily důležité při jeho přípravě. Lze připravovat čaj slabý – usucha a čaj silný – koicha. Rozdíl nemusí spočívat jen v dávkování, ale s tímto rozlišením čaj obchodníci v Japonsku už nabízejí.
GLOSÁŘ
20. srpna 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Výstava
japonské
kultury 
      Opravdový zájem o čaj už mnoho lidí přivedl na myšlenku, že je zcela logické snažit se navíc poznat kulturu zemí, odkud čaj pochází. Jednou z dalších vzácných příležitostí v tomto směru bude Výstava japonské kultury, která se uskuteční ve dnech 23.-26.9.2004 a pořádá ji Bonsai klub CZ ve spolupráci s Japonským velvyslanectvím, Česko-Japonskou společností a Kongresovým Centrem Praha. K tomu si dovolím malé připomenutí, že součástí výstavy jsou fotografie mnoha čajomilům známého Zdeňka Thomy.
GLOSÁŘ
13. srpna 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Free Internet 
      Dahab v Praze je snad ještě stále možno řadit k čajovnám. Od 1. srpna 2004 by se možná dalo říci k internetovým čajovnám, i když to není tak úplně přesné označení.
GLOSÁŘ
6. srpna 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Čaj z mikrovlnné trouby 
      Na stránkách The Tea Table se objevil dotaz, zda by si tazatel mohl připravit čaj v mikrovlnné troubě. Odpověď ho asi zklamala, ale třeba ho potěšilo konstatování, že není sám, kdo to zkouší, či provádí, a že mnoho lidí si tak čaj připravuje.
GLOSÁŘ
6. srpna 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Gaiwan nebo Zhong 
      Pokud někoho trápí pochybnosti co je co, tak vysvětlení přímo od pramene je zde.
GLOSÁŘ
30. července 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Projekt
Čajový web 
      Přibližně před dvěma měsíci bylo ohlášeno zahájení projektu a vznik Čajového webu. Snad jen nynější doba dovolených a prázdnin by mohla být omluvou toho, proč projekt ustrnul při hledání náplně.
GLOSÁŘ
23. července 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Překladatelská soutěž 
      Asi málokdo bude vědět, že se u nás koná Soutěž v překladu z čínštiny (3. ročník). Pořadatelem je Česko-čínská společnost a organizuje ji pobočka ČČS v Olomouci.
GLOSÁŘ
16. července 2004

Na začátek stránky ZPĚT
O haiku 
      Jestli je haiku jen něco na způsob veršovánky, je však moc pěkná a něco bližšího o ní se můžete dočíst zde.
GLOSÁŘ
9. července 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Chinese Sweet Green Tea 
      Takové označení nese jeden zelený čaj z nabídky firmy Tea Connexions c/o Connexions Trading Intl. Inc.. Sladký je podle firemních informací proto, že je mj. pěstován na klimaticky zvlášť vhodném místě v Číně.
GLOSÁŘ
9. července 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Woojeon 
      Jarní období už sice máme za sebou, ale i tak může být zajímavé přečíst si něco z poslední doby o korejských čajích na stránkách www.shanshuiteas.com/. Mezi jarními čaji, které jsou nabízeny, zaujímá čelné místo Woojeon, který se sklízí před začátkem jarních dešťů.
GLOSÁŘ
2. července 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Studené je studené 
      Čaj je svou podstatou nápoj horký a jeho schopnost osvěžit i v parném počasí jsou známy. Jen to netvrďte před každým, protože většina lidí vám řekne, že nejlepší je chlazený. Aktuální obsah stránek Japanese Green Tea Online jen potvrzuje, že oblibě chlazeného čaje je potřeba vyjít vždy vstříc.
GLOSÁŘ
25. června 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Společný Čajový Web 
      Tak je také podle zprávy na Čajomilcových stránkách z 25. 6. 2004 nazýván projekt nového webu o čaji.
GLOSÁŘ
18. června 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Holy Mountain 
      Holy Mountain jsou stránky, kde je zdánlivě klid, ale stále tam je co nalézat.
GLOSÁŘ
11. června 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Pu-Erh na výběr 
      Na stránkách Pu-ErhTea lze zaznamenat po nějaké době určité změny. Jednou z nich je nebývalá šíře kvalitativních tříd (grade) volně sypaného čaje – nabízí se jich hned deset.
GLOSÁŘ
11. června 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Příprava na přípravu 
     K předchozí zprávě, ze dne 4. června 2004, o stránkách Společný čajový web je nutno doplnit, že to byla, jak se dozvídáme, jen předpříprava. Další v pořadí jsou stránky, kde se bude organizovat činnost spojená se vznikem čajového webu a to je tedy už ta příprava.
GLOSÁŘ
4. června 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Taky do medu a olej z čaje 
     O tom, že pro čaj bylo objeveno i jiné použití, než to klasické, tedy zatím snad jen v kuchyni, se občas píše. Přimíchávání čaje do medu se nabízí na stránkách s názvem Tea Honey - Vanilla Bean.
     Z čaje, vlastně z plodů čajovníku, lze lisovat olej, nejspíš je i poživatelný, jak se nabízí na stránkách o kousek dále a bude to i zřejmě lahůdka, protože nese označení Gourmet TEA OIL.
GLOSÁŘ
28. května 2004

Na začátek stránky ZPĚT
SCW 
     Webových stránek (v češtině) o čaji může být podle jednoho názoru málo. Urodila se myšlenka, jak to napravit. Veřejně k nahlédnutí jsou prohlášení, která mají za cíl uvést do života Společný čajový web na základě diskuze v čajové konferenci.
GLOSÁŘ
28. května 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Bohatý zdroj 
     Stránky Gray-Seddon-tea, o kterých zde byla zmínka 28. února 2003 ve spojitosti s čajem Kamairicha, nelze přehlédnout, protože poskytují tak bohatý zdroj informací, že jedna návštěva možná nestačí.
GLOSÁŘ
21. května 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Varná konvice 
     Součástí čajové kuchyňky se běžně staly varné konvice, protože přinášejí komfort. Ovšem není varná konvice jako konvice. U nás zatím nepříliš běžný typ umí i něco navíc, je totiž vybaven dvěma volitelnými režimy. Jeden je známý u konvic standardního typu a ten druhý umožňuje udržovat vodu stále horkou, když byla přivedena k varu. To není všechno a bezpečnostní spínač nedovolí zapnutí, když je konvice prázdná. zde takové konvice nabízejí v e-obchodu.
GLOSÁŘ
21. května 2004

Na začátek stránky ZPĚT
NLT pod lupou 
     Na stránkách Čajolinek bylo uvedeno již několikrát krátkých zmínek o japonském pojmu LNT ve světě společenského ohodnocení umělců. K čaji má tato oblast umění blízko proto, že je v ní zastoupena keramika, čajovou nevyjímaje. Možná trochu překvapivě se na stránkách v článku A Critique of the Living National Treasure System píše o systému kriticky.
GLOSÁŘ
14. května 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Před pozdravem 
     Zdvořilostních frází se u nás moc neužívá, frází to ano, o ty nouze není. Jak se píše, tak v Číně má tento půvabný zvyk v životě lidí ještě své místo. Optat se před vlastním pozdravem, zda pozdravený už měl čaj, je místní zvyklostí a je to nepochybně napůl míněno vážně, jak by také ne.
GLOSÁŘ
14. května 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Letité oolongy 
     Čaj je ponejvíce ceněn tehdy, když je čerstvý. Jsou výjimky a na prvním místě je možné připomenout známý čínský Pu-Erh. Z toho, co se píše na těchto stránkách však vyplývá, že některé oolongy se nabízejí s podobným atributem. Jako jeden příklad je jmenován Foshou, u kterého se uvádí stáří 34 let.
GLOSÁŘ
7. května 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Ocenění pro Příběh čaje 
     Pro všechny příznivce čaje je jistě dobrou zprávou, že obrazová publikace Příběh čaje získala v soutěži autorů literatury faktu Cenu Miroslava Ivanova. Veřejnost se měla příležitost novinku dozvědět prostřednictvím zprávy v Diskusi.
GLOSÁŘ
30. dubna 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Jen další zkušenost 
     Dne 19. prosince 2003 jsem zde do GLOSÁŘe zařadil zmínku o tom, že paní Letha Hadady (USA, New York) si všimla častějších v Čajolinkách v citacích uvedených názvů jejích článků. Projevila přání, aby si nejen její články, ale i knihy mohli přečíst další čtenáři v České republice.
     K tomu mohu uvést i dodatek. Po jistém váhání se mi podařilo u nás nalézt vydavatele, který o vydání jedné její knihy projevil zájem. V tom smyslu jsem pak vedl mailovou korespondenci. Když už vše vypadalo slibně a zbývalo do ČR jen zaslat vzorek knihy, nedostalo se mi odpovědi až do dnešního dne.
GLOSÁŘ
30. dubna 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Seznam literatury 
     Najít tématicky vybraný seznam ilteratury, to je jako najít malý poklad. Jeden takový se nachází na stránkách www.honeybush.cz/ a je to seznam vědecké literatury zabývající se studiem a účinky čaje Honeybush a Rooibos.
GLOSÁŘ
23. dubna 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Mecha 
     V ČAKIho velmi zajímavém povídání o japonských čajích, které jsem připomněl v GLOSÁŘi dne 9. 4. 2004, se vyskytla domněnka, že na našem trhu se zatím nevyskytuje čaj Mecha. Možná to platí pro Českou republiku, ale na stránkách slovenské provenience se v nabídce však vyskytuje.
GLOSÁŘ
16. dubna 2004

Na začátek stránky ZPĚT
O japonských čajích 
     Ze dne 9. dubna 2004 pochází zajímavý příspěvek na stránkách Spolku milců čaje, kde se o japonských čajích trochu obšírněji rozepsal ĆAKI.
GLOSÁŘ
9. dubna 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Anchuejské čaje 
     Na stránkách Teanet-co je opravdu možno dozvědět se mnohé z toho, co se jinde hned tak nenabízí. Stačí všimnout si rubriky věnované letmému popisu čajů pocházejících např. z provincie An-chuej (Anhui). Namátkou vybráno – z oblasti Chuang šan pochází čaj Chuang šan wu čcha (Mračný a mlžný čaj z Chuang šanu), o kterém se praví, že byl vyšlechtěn z čajovníku a červené orchideje (ču lan-chua).
GLOSÁŘ
9. dubna 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Češi a čaj 
     Za povšimnutí určitě stojí každý názor na to, jak kdo pohlíží na čaj. Na stránkách Příběh čaje, v rubrice DISKUSE mohla v příspěvku paní Soni Thomové dne 6. ledna 2004 pozorného čtenáře zaujmout zmínka o tom, jak se vyjádřil v nedávné době o Češích a jejich vztahu k čaji význačný český psychiatr. Jeho názor snad ani Čechům moc neublížil, jen skoro prorocky a více, než je milé, postavil čaj a náš naturel do protikladu.
GLOSÁŘ
2. dubna 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Urasenke
na internetu 
     Pro stránky Urasenke (CZ) se podle GLOSÁŘe ze dne 8. srpna 2003 hledal člověk ochotný udržovat jejich aktuální stav. Našel se a tyto velice pěkné stránky tak podávají obraz o dění v čajové škole, která působí při Česko-japonské společnosti.
GLOSÁŘ
26. března 2004

Na začátek stránky ZPĚT
 Keramika a NLT
     V GLOSÁŘi se dne 25. července 2003 psalo o tom, jak si v Japonsku cení mistrů ve svém oboru nad jiné význačných a to dokonce těch žijících a dostává se jim označení Living National Treasure. Pan Miura Koheiji je v oboru keramiky jedním z nich, jak se dozvídáme z aktuálních (v tomto čísle Čajolinek) mailových novinek EY-NET Newsletter March 2004, od Roberta Yellina.
GLOSÁŘ
12. března 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Slavnostně
     Mohu s klidným svědomím prohlásit, že Čajolinky mi dovolily zažít netušené, a přesto jsem si byl nucen uvědomit, že je toho stále dost a dost, co jsem nepoznal. Třeba oslava zrodu nové knihy, která se dnes už bere téměř jako narození človíčka, a proto také podstoupí křest. Dne 10. března 2004 jsem měl tu příležitost být ke křtu knihy pozván. Kniha nese název Skvosty Prahy a čajomilům, a doufám že nejen jim, dobře známý pan Zdeněk Thoma ji vybavil velkým množstvím fotografií. Když přičtu ještě báječné úvodní slovo pana Zdeňka Mahlera u křtu, lze konstatovat, že start do života knihy, takto významné pragensie, se vydařil.
GLOSÁŘ
12. března 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Tasseology podle tassology
     Ze serveru The Tea Council přišla zpráva o vydání knihy Magic in Tea Leaves book, která se zabývá věštěním z čajových lístků. Deset výtisků je určeno pro čiperné návštěvníky serverových stránek, kteří přijdou včas. Je nutno dodat, že podobné akce bývají určeny jen pro obyvatele Velké Británie.
     Nedá se nic dělat, způsobů, jak se dozvědět něco o své budoucnosti je snad nepřeberně a čaji byla přisouzena tato schopnost také. Správněji a blíže skutečnosti tu hlavní roli hraje šikovný výklad významu postavení a uskupení čajinek, čaji samotnému vinu za věštění nepříznivého osudu nedávejme.
GLOSÁŘ
5. března 2004

Na začátek stránky ZPĚT
O čaji a čajovnách odjinud
     Na stránkách serveru NERAWEB , který je mj. věnován prezentaci autorské tvorby, najdete rozhovor „O čaji s neratovickým čajovníkem Danem Pelejem“, se kterým rozmlouvala Martina Bittnerová a článek má datum 27.01.2004. S potěšením mohu doporučit k přečtení, určitě stojí za to.
GLOSÁŘ
27. února 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Publicita
     Na internetovém Neviditelném psovi se 12. února 2004 pan Ondřej Neff nechal unést dojmy nad vydáním knihy Příběh čaje a sdělil to čtenářům. Brzo potom se na stránkách Příběh čaje v diskuzi objevily dva příspěvky, které jakoby daly tušit, že mezi čtenáři Neiditelného psa je přeci jen pár opravdových milovnic čaje.
GLOSÁŘ
20. února 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Nahlédnutí do duše
     Velice svěžím dojmem snad na každého zapůsobí stránky, kde Petr Buchmaier dává příležitostně zaznít komorně laděným úvahám okolo čaje.
GLOSÁŘ
13. února 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Vše pro zákazníky 
     Na stránkách o nečajích donedávna jen z Jižní Afriky, pak i z Jižní Ameriky bylo vždy z čeho vybírat a co navíc, vládla tu vždy snaha o seriózní a nevšední péči o zákazníky. Návštěvníkům těchto stránek se už dnes ale nabízejí i čaje japonské.
GLOSÁŘ
13. února 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Čajovny na Catteacorner 
     Když jsem v Novinkách dne 9. října 2001 uvedl kratičkou zmínku, že na serveru Catteacorner se nachází v příslušné sekci věnované čajovnám mimo území USA a Kanady jediný odkaz, často jsem pak měl možnost zjistit, že je stále jen první vlaštovkou. Nyní už tam ale najdete dohromady šest odkazů.
GLOSÁŘ
13. února 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Přes oceán 
     S potěšením lze konstatovat, že Čajolinky občas vyvolají pozornost až v zahraničí. Naposledy se tak stalo koncem loňského roku. V GLOSÁŘi jsem to 19. prosince 2003 po zásluze komentoval. Mailem přišla nyní zpráva z Hatfieldu, USA s dotazem, zda je možné, aby byl v Čajolinkách umístěn odkaz na stránky firmy Tea Guys, LLC, která se zabývá prodejem čaje v USA. Nejen to, ale v krátkém dotazu byla obsažena i nabídka zařadit odkaz na Čajolinky na stránky firmy. Nový odkaz proto najdete v rubrice -společnosti-.
GLOSÁŘ
6. února 2004

Na začátek stránky ZPĚT
 Microsoft a čaj
     „Tea Fights Bad Breath, Mouth Bacteria“, to je název článku, který se objevil na stránkách, kde bychom to snad ani neočekávali.
GLOSÁŘ
30. ledna 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Na posilněnou 
     Zahlédl jsem onehdá v čajovně, ve které vždy, co já pamatuji, panuje velmi vlídné a přátelské ovzduší, dívku či dámu, kterak si sama u stolku vykládá s velice vážnou tváří karty. Její zaujetí touto činností a plné soustředění se jí zračilo ve tváři. Nejspíš to asi bude dost vyčerpávající kratochvíle, protože na posilněnou jí na stole byly k dispozici dva poháry plné medoviny.
GLOSÁŘ
30. ledna 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Čaj a čokoláda 
     Mlsání, tak jsem nazval v Novinkách ze dne 18. dubna 2003 pro mne do té doby nezvyklou zálibu v zařazení čokolády jako přílohy k čaji. V dnešních Novinkách se dozvídáme, že tutéž zálibu má Diana Rosen, autorka knihy "The Book of Green Tea".
GLOSÁŘ
30. ledna 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Hanko 
     Zájem o čaj už leckoho přivedl na myšlenku seznámit se blíže s některou cizokrajnou kulturou. V případě kultury japonské je to zcela nasnadě, ale zájem o Japonsko nemusí být vyvolán jen zájmem o čaj, protože si stačí připomenout mnohé jiné u nás známé a i jinde ve světě populární japonské výrobky. Jejich zajímavost a neobvyklost je činí neodolatelnými. K výčtu podobně lákavých, někdy hloupůstek, jindy zcela praktických pomocníků lze také počítat Hanko. Jak se uvádí, je to pro Japonce zcela nepostradatelná součást jeho osobnosti, která ho provází „od kolébky do hrobu“.
GLOSÁŘ
23. ledna 2004

Na začátek stránky ZPĚT
O čaji z Koreje
     Stránky o korejských záležitostech úzce spjatých s čajem toho moc donedávna nenabízely. Dnes je tomu ale zcela jinak a množství odkazů navíc jistě uspokojí i ty náročnější návštěvníky.
GLOSÁŘ
30. ledna 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Co je to JAS?
     JAS – Japan Agriculture Standards. Instituce pověřená japonským ministerstvem zemědělství, lesnictví a rybářství udělováním značky kvality. V Japonsku musí tuto značku mít povinně všechny prodávané výrobky rostlinného nebo živočišného původu.
     K čemu je to dobré a nakolik je značka JAS zárukou kvality, to je otázka, ale dobré čaje se na obalu takovým označením honosí.
GLOSÁŘ
9. ledna 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Shincha teď?
     Může to znít neočekávaně, ale v nabídce japonských on-line obchodů se tento čajový styl nabízí i v této době. Zde lze navázat na zdejší předchozí zmínku z 25. dubna 2003 a v této souvislosti zopakovat, že se jedná o sezónní čaj. Podle zdroje se u čaje Kuradashi Shincha z Shizuoky část úrody uloží do chladnic a je v prostředí s řízenou vlhkostí udržována při teplotě 1 stupeň nad bodem mrazu. Z těchto zásob se pak po částech zpracovává.
GLOSÁŘ
2. ledna 2004

Na začátek stránky ZPĚT
Recepty
     Zdálo by se skoro zbytečné častěji hovořit nebo psát o přípravě čaje. Jen ten, kdo je ochoten naslouchat, nepohrdne poučením nebo mu záleží na tom dozvědět se, jak čaj ještě může chutnat, si možná se zaujetím přečte další návody. Tam se dozví, že pro tři hosty připravíme čaj sencha nebo kabusecha z 8 gramů v 200 ml vody o teplotě 80-90 C, když dobu louhování volíme mezi 1 min.-30 sec.

©Petr Novák, CAMENOV@quick.cz