|
|
|
|
|
| |||||||||||||||||||||||||||||||||
|
OBČASNÍK | ARCHIV |
| |||
Slovo návyk má v sobě jakýsi hanlivý přídech, řeklo by se. Tak tohle jako by nevypadalo na dobrý začátek, avšak i přesto se pokusím na uvedeném rčení najít něco dobrého. |
OBČASNÍK | ARCHIV |
| |||
Když se něco povede a tím mám na mysli cosi pěkného a dobro přinášejícího, ale jen tak napůl, je to škoda a smutné zároveň a to v případě, že chybí vůle k úsilí pokračovat a absolvovat zbytek cesty k cíli. Je asi dost těch, kteří se dobrovolně spokojí se stavem, kdy z pohodlnosti nepokračují v načatém díle. Řízením osudu je pak u jiných nedobrovolně nebo okolnostmi vynucené ukončení nastoupené cesty za čímsi hezkým. Ohleduplnost zde jednoznačně velí pozastavit se jen nad tím, jak někdy mnozí z nás až zcela zbytečně a bez vážnějších důvodů házejí flintu do žita předčasně. |
OBČASNÍK | ARCHIV |
| |||
Snad už není co dodávat a mnozí z vás už tuší, v jaké rovině se pohybujeme, když uslyšíme takové sdělení. Myšlenka sama o sobě není až tak špatná, jen souvislosti, v jakých je tam čaj použit, jsou pro něj samotný málo vhodné. Proti těm. kterým nepřipadá v takovém vyjádření nic neobvyklého, se budu snažit obhájit názor, že má své opodstatnění rčení svůj ke svému. |
OBČASNÍK | ARCHIV |
| |||
Ne každá, tedy jak která, by mohla mít právo honosit se takovým označením. Je jistě řada těch, které snesou při posuzování kvality služeb i měřítka velmi přísná. Vedle těch klasických některé čajovny vznikly přímo v symbióze s uměleckou galerií, kulturním nebo informačním centrem, které je blízce nebo vzdáleně spjato s kulturou. Není jistě od věci si všimnout, že posledně jmenovaných zase není tak málo, abychom je nebrali v úvahu, když už je o čajovnách řeč. Zdá se mi, že se tu jedná o dvě pojetí čajoven, která mají ke kultuře blízko. Asi by nebylo spravedlivé zapomínat v této souvislosti na další skupinu čajoven, která má svým zaměřením a ve spojitosti s kulturou blízko k oběma uvedeným, ale není ji možné zařadit, protože se něčím takovému zařazení poněkud vymyká. Proto se zde zaměřím jen na dvě již zmíněné skupiny čajoven a doufám, že se najde příležitost, kdy se k tématu a pohledu na čajovny třetí skupiny vrátím, protože si to jistě zasluhují, neboť i běžné šíření čajové osvěty v rámci omezených možností, je záslužnou činností. |
OBČASNÍK | ARCHIV |
| |||
Já vím, že jazykovědnou problematikou se zabývají příslušná pracoviště k tomu určená, ale dovolte mi pozastavit se nad některými omyly a nepřesnostmi v projevech ať už mluvených nebo psaných. Zvykli jsme si v mnoha případech na běžně používaná slovní spojení a fráze, při jejichž používání se už nad nimi ani nezamyslíme, nepřemýšlíme o jejich oprávněnosti a bereme je jako samozřejmost, přestože někdy představují až bizarní nedostatky ve vyjadřování. Ale naučili jsme se s nimi žít, používáme je jako řada ostatních okolo nás, protože nápodoba je tak chytlavá. Někdy jsou to jen neškodné prohřešky v hovorové řeči proti přísně chápanému stylu vyjadřování a jsou proto tolerovány. Nikdo se asi nepozastaví nad tím, když se používá označení lux pro kterýkoliv vysavač nebo xerox pro nějakou kopírku, jsou to prostě označení zobecnělá. Když se však například v odborné debatě používá pro označení vodní mlhy výraz pára, je to omyl mluvčího či pisatele. Takových podobných příkladů bychom našli desítky. Bude však jistě užitečnější zaměřit se na něco konkrétního. |
OBČASNÍK | ARCHIV |
| |||
Zeptali jste se někdy milovníka vín, jestli vychutná to své oblíbené, když je naservírováno v narychlo opláchnuté skleničce od kdovíčeho, na stole, který vyhlíží nevábně, v místnosti, kde není třeba pro hustý dým vidět na pár kroků? Že jste se nepotázali s dobrou? Ani se nedivte. Jestliže se alespoň trochu cítíte být součástí civilizace v tom lepším slova smyslu, měli byste se snažit i v oblasti stolování zachovávat a ctít určitá pravidla. Sem patří jak třeba podávání vína, tak i podávání čaje. Čaji se v našich krajích snad nikdy nevěnovala přílišná pozornost, natož aby se k němu chovala nějaká zvláštní úcta a jako nápoj byl, zejména v historicky nedávné době, chápán jen jako nevýznamný doplněk. Jestliže se dá v současné době hovořit o jakési renesanci čaje, je to jen dobře, protože nás to může obohatit přinejmenším v oblasti kulinářské. Těm vnímavějším z nás může čaj přinést mnoho příjemných chvil strávených při šálku čaje, kdy se dá vychutnat poklidná chvíle pohody. |
OBČASNÍK | ARCHIV |
| |||
Snad nikomu již nepřipadá nynější široký výběr zboží a služeb ve všech oblastech trhu jako cosi zvláštního. Avšak stačí se ohlédnout do doby nedávno minulé a ve srovnání musíme konstatovat velký pokrok. Ve velké většině se na trhu souběžně s jeho rozvojem rozvinula za účelem získávání zákazníků reklama. Takový boj o zákazníka ale pro trh v oblasti čaje jako by neexistoval. Pro většinu těch, kdo žijí tímto obchodem, je snahou a zřejmě i nutností snažit se získat a udržet si zákazníka méně náročným způsobem, než je reklama, řekněme třeba v televizi. Jedním z osvědčených způsobů je udržování stále vysoké kvality zboží při zachování cen na přijatelné výši, pestrost sortimentu a vlídnost k zákazníkovi. |
OBČASNÍK | ARCHIV |
| |||
Prostě mi není dost lhostejné, že se tak často setkáváme s názory na spokojenost s jeho běžným používáním, a proto tato další filipika proti němu. Já vím, že pro porcovaný, jinak též sáčkovaný, čaj by se měl vymezit prostor mimo doslech všech těch, kteří si čaje opravdu váží. Ale to přece také není řešení a tak to nelze přejít mlčením, protože jeho velká obliba mezi běžnými konzumenty je až příliš alarmující. Balení čaje v sáčkách je dostupné v každém obchodě a v širokém sortimentu, běžnou lidskou vlastností je pohodlnost a ta i v tomto případě vítězí, prostě proč se pídit po něčem jiném, když tady je to přímo před nosem při denním nákupu. Kdyby došlo na rozhodování, zda v kuchyni použít čaj v sáčkách, anebo čaj vážený, je ve většině domácností rozhodnuto předem a nejsou to vždy důvody nízké ceny čaje porcovaného. Prostě se kupuje čaj balený, protože jeho příprava je tak snadná, rychlá a nevyžaduje ani zvláštní nádobí, jen ten čajový hrnek. Promiňte, ale zde se zdráhám uvést do souvislosti takový, řekněme nápoj, a čajový šálek. Většina lidí se nad takovou všednodenností, jako je čaj, ani nezamyslí, přestože dostupných čajů volně sypaných je obdivuhodné množství snad v každém větším městě aspoň v jednom obchodě nebo čajovně. Tedy ve složitosti přípravy čaje je spatřována nevýhoda. Nemusí tomu tak být, když věc zvážíme z jiné stránky. Vždyť právě tehdy, když čaj připravujeme, je příležitost zvolnit životní tempo, ve kterém se jinak těžko hledá chvíle na odpočinek. A ruku na srdce, tedy přiznejme si, že v denním programu mnohých z nás jsou se občas vyskytnou případy, kdy to, co děláme je jen čistá ztráta času. To, že si připravíme čaj s určitou péčí nám může přinést příjemnou relaxaci. |
OBČASNÍK | ARCHIV |
| |||
V běžném životě jsme si již celkem zvykli a je nám všední, že se obvykle věci vyvinou v náš neprospěch. Dosti často jsme svědky a někdy také účastníky nepříjemností, které nám kazí náladu. Jindy se nám zdá, že se proti nám všechno spiklo a nemůžeme se špatné nálady zbavit. A přeci existují pak zase dny, kdy se nám věci daří nebo se setkáme s lidmi, kteří nám dovedou vrátit optimismus. Tomu, kdo je skromný, může postačit i jen setkání s jedním člověkem, ale připouštím, že takové náhody se dějí jen výjimečně. Jak popsat něco tak neobvyklého, když se vedle velkého množství, řekl bych tuctových lidí, setkáte s jedním, u něhož s překvapením shledáte, že ryzí charakterové vlastnosti se vyskytují i jinde, než v krásné literatuře. |
OBČASNÍK | ARCHIV |
| |||
Putovat Internetem po tematicky zaměřených stránkách má jistě v oblibě každý z nás. Jsou stránky, které člověka zaujmou, jiné méně, ale vždy je zajímavé pozorovat, kolik rozdílných přístupů jejich autoři uplatnili ve snaze návštěvníka jejich stránek oslovit do té míry, aby příště zase nelitoval čas strávený při jejich sledování. V oblasti čaji věnovaných stránek, které sleduji nejčastěji, nacházím takové, na které se vracím obzvláště rád. Velice jsou vzácné ty stránky, kde se člověk setká s téměř osobními sděleními autora. |
OBČASNÍK | ARCHIV |
| |||
Na Internetu a jeho prostřednictvím se stanou věci mnohdy podivuhodné a vymýšlet je by si často vyžádalo nepředstavitelné úsilí. Jak se říká, takové příběhy, a to i ty velice prosté a někdy o to více překvapivé, píše sám život. |
OBČASNÍK | ARCHIV |
| |||
Nedá to ani velkou práci zjistit, že jedním z lidských nejčastějších přání je, jak se říká, být zdravý. Ne vždy je to totéž jako nebýt nemocný.
Být zdravý je vzácný stav, kdy je možno bez pochyb říci, že člověka nesužuje prokazatelně žádná choroba. Lidé, kteří se cítí zdrávi, si často ani neuvědomují, že by pro udržení daného stavu měli něco udělat. K úvahám o nemocech a léčení se většinou dostanou až tehdy, když se dostaví nějaké obtíže, které signalizují, že zdraví není jednou daný a neměnný stav, ale že se o něj musí stále usilovat. Prostě s uvědomělou snahou a péčí o jeho udržení se setkáme jen zřídka. Je to dost často tak jednoduché a stačí zachovávat určitá známá pravidla a nedělat přinejmenším to, co zdraví může poškodit nebo ohrozit. Vůbec vzácně se pak vyskytují snahy předcházet možným ochořením. Když onemocníme, často se při léčení používají nápoje ve formě výluhů z bylin, jejichž léčivou schopnost doceňujeme až v takových chvílích. Je asi poměrně málo lidí, kteří si, jak se běžně říká, vaří čaje i ve snaze chorobám a neduhům předcházet. |
OBČASNÍK | ARCHIV |
| |||
Tedy nevím, jak vy, ale já když jdu nakupovat nějakou běžnou věc, tak většinou vím, co chci, tedy jak to vypadá a kolik za to hodlám utratit peněz. Stále si ještě myslím, že nás takto podobně uvažujících je většina. Jsou však i jedinci nenáležející do této skupiny. |
OBČASNÍK | ARCHIV |
| |||
Jsou v čajovně také dny, kdy to v ní hučí, jako v úle. Bývá to třeba tehdy, když je mezi hosty převážná většina studentů. Zavedený pořádek je zcela narušen, židle se stěhují ke stolům tam, kde jsou právě potřeba, aby celá skupinka debatujících mohla být pohromadě. Tašky a batohy jsou všude. Prostě v čajovně je plno a hlavně je zde rušná atmosféra. Hovoří se o všem možném, tu tišeji, tady zase hlučněji. Jsou tu na přetřesu nejrůznější události nedávné i letité, někdo zanechává u pana čajovníka vzkaz pro svého známého, který se zde zastaví někdy později. Jiný zde zase uloží třeba knížku nebo kazetu pro kamaráda, který si ji přijde vyzvednout při nejbližší návštěvě. Dojednávají se zde společné návštěvy koncertů, plánují se tu prázdninové cesty a vůbec lze tady toho zařídit a dozvědět se to, co by se jinde dalo těžko hledat. V takových chvílích si připomínám, že v literatuře se v tomto duchu píše o čínských čajovnách, kdy v minulých dobách to v Číně byla místa, kde se scházeli lidé buď jen tak pro příležitost poklábosit si, ale také se zde ujednávaly obchodní záležitosti, anebo sháněla práce, vše samozřejmě u šálku čaje. Koneckonců vždyť i studenti si zde při těchto setkáních sdělují, kde je možné si přivydělat nějakou tu korunu. Je to zcela pochopitelné, protože ani toto posezení u čaje s přáteli není zdarma. A přesto sem chodí rádi, mnozí i poměrně často, nelitují peněz, prostě čajovna je přitahuje. A příště přijdou třeba s dalšími kamarády. |
OBČASNÍK | ARCHIV |
| |||
O čajích produkovaných v čínské jihovýchodní provincii Yunnan jsem toho přečetl a slyšel mnoho.Je to zejména unikátní způsob zpracování , který každému dodává jeho zvláštní chuť a aroma. Velmi často pak ještě bývá u takového čaje vychvalováno jeho příznivé působení na lidský organismus. Ať je to v důsledku jak chce, tento čaj je z těch typů, které nelze s jinými jen tak snadno zaměnit. Když říkám čaj z Yunnanu, je správnější připomenout úvodní označení, že se jedná o více čajů, protože v původních zmínkách se hovoří o existenci více než dvou set jejich typů. Z této skupiny čajů je Pu-Erh jeden z nejznámnějších.
Hodně typů je k dostání v lisovaném stavu. Moje zkušenosti s několika dalšími typy yunnanských čajů vedle Pu-Erhu, u nás obvyklých, mne přivedly nakonec do řad jejich obdivovatelů. Jistě, nebylo to hned a nějakou dobu trvalo, než jsem v něm našel takřečeno zalíbení. |
OBČASNÍK | ARCHIV |
| |||
V čajovně se člověk může mimoděk stát svědkem nejrůznějších zážitků, o nichž by jinak nepředpokládal, že se vůbec mohou přihodit. Nejhezčí a nejvzácnější chvilky v čajovně jsou ty, kdy v ní bývá jen něco málo návštěvníků, kteří si snad vědomi toho, že není vhodné rušit poklidnou atmosféru, hovoří polohlasem nebo jen šeptají a popíjejí a vychutnávají svůj šálek čaje. |