http://web.quick.cz/vinopolasek
úvodní strana o víně napište nám
vinařství
AkceAkce Akce
O mě ... O mě ... O mě...
O víně O víně ... O víně
volné -------------------------- volné
Charakteristika odrůd Charakteristika odrůd Charakteristika odrůd
Degustace vína Degustace vína Degustace vína
Historie vinařství Historie vinařství Historie vinařství
Kategorie vín Kategorie vín Kategorie vín
Legislativa Legislativa Legislativa
Nemoci a vady vína Nemoci a vady vína Nemoci a vady vína
Technologie výroby Technologie výroby Technologie výroby
Podávání vína Podávání vína ... Podávání vína
Vinařské oblasti Vinařské oblasti Vinařské oblasti
Kontakt Kontakt Kontakt
Vínařský slovník Vínařský slovník Vínařský slovník
Napište nám ... Napište nám ... Napište nám ...
Jde-li o pivo, jsem abstinent, ne však v případě šampaňského.

G. B. Shaw
---------------------------
vinopolasek
vinopolasek
vinopolasek
vinopolasek
vinopolasek
vinopolasek
vinopolasek
vinopolasek
vinopolasek
vinopolasek

Degustace vína.

Jak pít víno:
Jako první chutnáme víno bílé, dále víno červené a na závěr vermuty. Suchá vína se podávají před víny sladkými, lehčí vína před silnějšími a mladší ročníky před staršími. Víno naléváme do jedné třetiny skleničky, zvolna po stěně sklenky. Pro neutralizaci chuti zakusujeme chléb, nebo kousek neutrálního sýra.

Smyslové vnímání:
ZRAK – nám zprostředkuje první kontakt s vínem. Zrakem posuzujeme čistotu, čirost, jiskru a barvu vína, u sektu ještě perlení. Nemalý důraz je tedy kladen na čistotu skleniček Ty by měly být tenkostěnné, bezbarvé, nebroušené a suché. Přednost dáváme skleničkám na stopce. Sklenku pozvedneme na úroveň očí, mírně nakloníme a vínem zatočíme - vzhled.
Víno by mělo mít čirý vzhled s jiskrou, povoleny jsou ojedinělé jasné krystalky vinného kamene.

ČICH – po vizuálním hodnocení, ke sklence vína přivoníme. Jemným mícháním vína ve skleničce docílíme uvolňování vonných látek, které patří také k velkému smyslovém zážitku. Tvarem a velikostí sklenice můžeme docílit různé varianty čichových vjemů, zjišťujeme jejich intenzitu – vůně.
Víno by mělo mít výraznou typickou vůni pro danou odrůdu, bez chorob a vad. Tolerovány jsou menší odchylky ve výraznosti a typičnosti. U přívlastkových vín by měla vůně být navíc výrazná a typická s ohledem na, stupeň vyzrálosti a užitou technologii a také vinařskou oblast.

CHUŤ – víno ochutnávejte po malých doušcích, poválejte na jazyku a podržte víno v ústech - chuť.
Víno by mělo mít u odrůdových vín výraznou, harmonickou, odpovídající a typicky odrůdovou chuť, u vín přívlastkových čistou, odrůdovou a harmonickou. Ve všech druzích bez nemocí a vad.

Degustace - část II.

Tento příspěvek navazuje na článek o degustaci vína, tedy vnímání vína smysly. Z uvedených výrazů označující čistotu, barvu a vůni se seznámíte, jak víno podrobněji charakterizovat.

Čistota vína:
jiskrnénejvyšší stupeň čistoty
čiréprůzračné, neopalizuje, ale ještě nejiskří
opalizujícíprůhledné, při pohledu proti světlu se paprsky lámou o velmi jemné kalící částečky
zakalenése zákalem způsobeným různými látkami
zlomenévyškolené víno, které se znovu zakalilo
s krystaly vinného kamenenepovažují se za zákal vína, nenarušují jakost vína
se závojemnarušuje jakost vína

Barva vína:
slabávystihuje malou barevnost
nízkátotéž, termín se používá pro červená vína
vysokáhnědavý tón barvy bílého vína (vzniká oxidací)
odpovídajícípřiměřená odrůdě a ročníku

Vůně vína:
vinnávůně zdravého vína bez odrůdových zvláštností
těžkánasládle kořenitá vůně pozdních sběrů a vín dezertních
jemnávůně jemně zapadající do harmonie ostatních složek
výraznávůně výrazně převažující složky
lahvovádruhotná vůně vznikající ležením vína v láhvi
zralásměs vůně odrůdové a lahvové v období kulminující zralosti
vůně po stařiněvůně připomínající vypečenou chlebovou kůrku, tvoří se při zrání vín
odrůdovávůně typická pro určitou odrůdu
muškátováu odrůd s muškátovou vůní bobulí
kopřivovávůně kopřiv, typická pro Sauvignon
lipovávůně lipového květu, typická pro Ryzlink rýnský z lehčích půd
botrytidovápo napadení hroznů plísní šedou
vanilkovápro mladá, ale zralá vína Rulandského modrého
broskvovávůně připomínající vůni broskve, u odrůdy Müller Thurgau, ale i Sauvignon
cizí vůněneodpovídá charakteru odrůdy
vadnávzniká nemocí nebo vadou vína
vůně po korkupalčivá vůně i chuť vzniká vyluhováním tříslovin z korkové zátky
vůně po suduvzniká nedostatečným ošetřením dřevěných sudů
pelargoniovávada vína, vůně připomíná pelargonie
ovocnávůně připomíná ovoce: jablka, maliny, černý rybíz, ostružiny, broskev, citron, hrozinky
květinovávoní po růžích, fialkách nebo po lučním kvítí
rostlinnáve vůni připomíná seno, trávu, čaj, tabák
látkováve vůni připomíná chléb, praženou kávu, pražené mandle
kořenitávoní po skořici, hřebíčku, směsi koření
zatuchlá
plísňová
oxidativní
zvětralá

Degustace - část III.

Při degustaci vína se k chuti dostáváme až na závěr, a také proto se budeme bavit o smyslovém vjemu - chuti až po hodnocení zrakem a čichem. Chuť hodnotíme širokým spektrem pojmů charakterizujících víno podle plnosti, obsahu alkoholu nebo obsahu kyselin.

Chuť vína podle plnosti:
prázdnébez chuti
krátkékrátký chuťový vjem
lehkénižší obsah alkoholu i extraktu, harmonické, pitelné a příjemné pro stolování
řídkéchybí extraktivnost, vůně i kyseliny bývají zastoupeny plně, vzniká při nadměrné sklizni hroznů
plnévšechny podstatné složky jsou bohatě obsaženy
dlouhénemusí být vždy plné, ale některá ze složek působí dlouhotrvající vjem chuti
extraktivnívětšinou plné s výrazně působícím vjemem extraktivních látek vín, přitom odrůdově charakteristické
tělnatéobjem plnosti a harmonie, většinou poněkud s vyšším obsahem alkoholu a nižším obsahem aromatických látek
těžkévyniká hlavně alkohol, extrakt, případný zbytek cukru
kyprévysoký obsah extraktivních látek, glycerolu a alkoholu, je hladké, při ochutnání vyvolává příjemný pocit chuti plného vína
robustníjiž starší, hlavně červené víno s vysokým obsahem extraktu i alkoholu, harmonické v chuti
bohatévyzrálé, plné, harmonické

Chuť vína podle obsahu alkoholu:
alkoholicképřes 12 obj. % alkoholu
nízkoalkoholickéje potřeba jej stabilizovat proti zákalům
ohnivépálivé víno (větší poměr alkoholu k ostatním složkám), ale i opojné víno, které je jakostní s vyšším obsahem extraktu
lihovité

Chuť vína podle obsahu kyselin:
tvrdékyseliny vynikají nad ostatní složky vína
ostrémladé víno, které je na jazyku štiplavé
hladkékyselina odpovídá ostatním složkám
měkkénízký obsah kyselin, který se začíná pociťovat nepříjemně
fádnívelmi nízký obsah kyselin, víno je neharmonické a nepobízí k pití
škrablavépalčivý pocit v krku způsobený vyšším obsahem těkavých kyselin
ocelovétvrdé víno s vysokým obsahem kyseliny vinné

Degustace - část IV.

V předchozích článcích jste se seznámili s podrobným hodnocením vína a jeho složkami. Víno by tedy mělo po ochutnání dotvářet harmonický soulad všech složek a navodit tak příjemný pocit z ochutnávání.

Pro charakteristiku harmonie mezi složkami přidáváme další označení:

rozbitéjednotlivé složky vína jsou narušeny
drsnévyskytuje se u mladého vína, u červeného vína značí vyšší obsah tříslovin
živémladé víno s dostatkem extraktu i kyselin
tupéčerstvě zasířená vína se zastíněnými složkami
distingovanéjemné, dokonale vyškolené víno v nejvyšším stadiu svého vývoje
plochéobsahuje málo složek, které by harmonii oživovaly
jemnépříjemné, méně výrazné
svěžíharmonické s příjemnými kyselinami
říznéharmonie plné chuti s výraznějšími kyselinami
jadrnéextraktivní
pitelnépobízející k pití
vyrovnanémá složky v dobrém poměru
pěknélehčí, harmonické
dokonaléplné, harmonické, extraktivní
elegantnívyzrálé, harmonické
vyzráléna vrcholu své jakosti
dobře vyvinutézralé víno
hladképlné, harmonické
hebkéčervené víno s nižší intenzitou barvy, menším množstvím kyselin a tříslovin a lahvovou zralostí
sametovéplné, vyzrálé červené víno s vyšší intenzitou barvy
šťavnatéharmonické, s příjemnou kyselinkou i plností
harmonickévšechny složky vína jsou v souladu
urozenévíno z nejlepších poloh
noblesníjakostní, plné a harmonické víno s výrazným buketem

vinopolasek