|
|
|
|
|
|
Jde-li o pivo, jsem abstinent, ne však v
případě šampaňského.
G. B. Shaw
---------------------------
|
| |
|
| |
|
Degustace vína.
Jak pít víno:
Jako první chutnáme víno bílé, dále víno červené a na závěr vermuty. Suchá vína se podávají před víny sladkými, lehčí vína před silnějšími a mladší ročníky před staršími. Víno naléváme do jedné třetiny skleničky, zvolna po stěně sklenky. Pro neutralizaci chuti zakusujeme chléb, nebo kousek neutrálního sýra.
Smyslové vnímání:
ZRAK – nám zprostředkuje první kontakt s vínem. Zrakem posuzujeme čistotu, čirost, jiskru a barvu vína, u sektu ještě perlení. Nemalý důraz je tedy kladen na čistotu skleniček Ty by měly být tenkostěnné, bezbarvé, nebroušené a suché. Přednost dáváme skleničkám na stopce. Sklenku pozvedneme na úroveň očí, mírně nakloníme a vínem zatočíme - vzhled.
Víno by mělo mít čirý vzhled s jiskrou, povoleny jsou ojedinělé jasné krystalky vinného kamene.
ČICH – po vizuálním hodnocení, ke sklence vína přivoníme. Jemným mícháním vína ve skleničce docílíme uvolňování vonných látek, které patří také k velkému smyslovém zážitku. Tvarem a velikostí sklenice můžeme docílit různé varianty čichových vjemů, zjišťujeme jejich intenzitu – vůně.
Víno by mělo mít výraznou typickou vůni pro danou odrůdu, bez chorob a vad. Tolerovány jsou menší odchylky ve výraznosti a typičnosti. U přívlastkových vín by měla vůně být navíc výrazná a typická s ohledem na, stupeň vyzrálosti a užitou technologii a také vinařskou oblast.
CHUŤ – víno ochutnávejte po malých doušcích, poválejte na jazyku a podržte víno v ústech - chuť.
Víno by mělo mít u odrůdových vín výraznou, harmonickou, odpovídající a typicky odrůdovou chuť, u vín přívlastkových čistou, odrůdovou a harmonickou. Ve všech druzích bez nemocí a vad. |
Degustace - část II.
Tento příspěvek navazuje na článek o degustaci vína, tedy vnímání vína smysly. Z uvedených výrazů označující čistotu, barvu a vůni se seznámíte, jak víno podrobněji charakterizovat.
Čistota vína:
jiskrné | nejvyšší stupeň čistoty |
čiré | průzračné, neopalizuje, ale ještě nejiskří |
opalizující | průhledné, při pohledu proti světlu se paprsky lámou o velmi jemné kalící částečky |
zakalené | se zákalem způsobeným různými látkami |
zlomené | vyškolené víno, které se znovu zakalilo |
s krystaly vinného kamene | nepovažují se za zákal vína, nenarušují jakost vína |
se závojem | narušuje jakost vína |
|
Barva vína:
slabá | vystihuje malou barevnost |
nízká | totéž, termín se používá pro červená vína |
vysoká | hnědavý tón barvy bílého vína (vzniká oxidací) |
odpovídající | přiměřená odrůdě a ročníku |
|
Vůně vína:
vinná | vůně zdravého vína bez odrůdových zvláštností |
těžká | nasládle kořenitá vůně pozdních sběrů a vín dezertních |
jemná | vůně jemně zapadající do harmonie ostatních složek |
výrazná | vůně výrazně převažující složky |
lahvová | druhotná vůně vznikající ležením vína v láhvi |
zralá | směs vůně odrůdové a lahvové v období kulminující zralosti |
vůně po stařině | vůně připomínající vypečenou chlebovou kůrku, tvoří se při zrání vín |
odrůdová | vůně typická pro určitou odrůdu |
muškátová | u odrůd s muškátovou vůní bobulí |
kopřivová | vůně kopřiv, typická pro Sauvignon |
lipová | vůně lipového květu, typická pro Ryzlink rýnský z lehčích půd |
botrytidová | po napadení hroznů plísní šedou |
vanilková | pro mladá, ale zralá vína Rulandského modrého |
broskvová | vůně připomínající vůni broskve, u odrůdy Müller Thurgau, ale i Sauvignon |
cizí vůně | neodpovídá charakteru odrůdy |
vadná | vzniká nemocí nebo vadou vína |
vůně po korku | palčivá vůně i chuť vzniká vyluhováním tříslovin z korkové zátky |
vůně po sudu | vzniká nedostatečným ošetřením dřevěných sudů |
pelargoniová | vada vína, vůně připomíná pelargonie |
ovocná | vůně připomíná ovoce: jablka, maliny, černý rybíz, ostružiny, broskev, citron, hrozinky |
květinová | voní po růžích, fialkách nebo po lučním kvítí |
rostlinná | ve vůni připomíná seno, trávu, čaj, tabák |
látková | ve vůni připomíná chléb, praženou kávu, pražené mandle |
kořenitá | voní po skořici, hřebíčku, směsi koření |
zatuchlá | |
plísňová | |
oxidativní | |
zvětralá | |
|
|
Degustace - část III.
Při degustaci vína se k chuti dostáváme až na závěr, a také proto se budeme bavit o smyslovém vjemu - chuti až po hodnocení zrakem a čichem. Chuť hodnotíme širokým spektrem pojmů charakterizujících víno podle plnosti, obsahu alkoholu nebo obsahu kyselin.
Chuť vína podle plnosti:
prázdné | bez chuti |
krátké | krátký chuťový vjem |
lehké | nižší obsah alkoholu i extraktu, harmonické, pitelné a příjemné pro stolování |
řídké | chybí extraktivnost, vůně i kyseliny bývají zastoupeny plně, vzniká při nadměrné sklizni hroznů |
plné | všechny podstatné složky jsou bohatě obsaženy |
dlouhé | nemusí být vždy plné, ale některá ze složek působí dlouhotrvající vjem chuti |
extraktivní | většinou plné s výrazně působícím vjemem extraktivních látek vín, přitom odrůdově charakteristické |
tělnaté | objem plnosti a harmonie, většinou poněkud s vyšším obsahem alkoholu a nižším obsahem aromatických látek |
těžké | vyniká hlavně alkohol, extrakt, případný zbytek cukru |
kypré | vysoký obsah extraktivních látek, glycerolu a alkoholu, je hladké, při ochutnání vyvolává příjemný pocit chuti plného vína |
robustní | již starší, hlavně červené víno s vysokým obsahem extraktu i alkoholu, harmonické v chuti |
bohaté | vyzrálé, plné, harmonické |
|
Chuť vína podle obsahu alkoholu:
alkoholické | přes 12 obj. % alkoholu |
nízkoalkoholické | je potřeba jej stabilizovat proti zákalům |
ohnivé | pálivé víno (větší poměr alkoholu k ostatním složkám), ale i opojné víno, které je jakostní s vyšším obsahem extraktu |
lihovité | |
|
Chuť vína podle obsahu kyselin:
tvrdé | kyseliny vynikají nad ostatní složky vína |
ostré | mladé víno, které je na jazyku štiplavé |
hladké | kyselina odpovídá ostatním složkám |
měkké | nízký obsah kyselin, který se začíná pociťovat nepříjemně |
fádní | velmi nízký obsah kyselin, víno je neharmonické a nepobízí k pití |
škrablavé | palčivý pocit v krku způsobený vyšším obsahem těkavých kyselin |
ocelové | tvrdé víno s vysokým obsahem kyseliny vinné |
|
|
Degustace - část IV.
V předchozích článcích jste se seznámili s podrobným hodnocením vína a jeho složkami. Víno by tedy mělo po ochutnání dotvářet harmonický soulad všech složek a navodit tak příjemný pocit z ochutnávání.
Pro charakteristiku harmonie mezi složkami přidáváme další označení:
rozbité | jednotlivé složky vína jsou narušeny |
drsné | vyskytuje se u mladého vína, u červeného vína značí vyšší obsah tříslovin |
živé | mladé víno s dostatkem extraktu i kyselin |
tupé | čerstvě zasířená vína se zastíněnými složkami |
distingované | jemné, dokonale vyškolené víno v nejvyšším stadiu svého vývoje |
ploché | obsahuje málo složek, které by harmonii oživovaly |
jemné | příjemné, méně výrazné |
svěží | harmonické s příjemnými kyselinami |
řízné | harmonie plné chuti s výraznějšími kyselinami |
jadrné | extraktivní |
pitelné | pobízející k pití |
vyrovnané | má složky v dobrém poměru |
pěkné | lehčí, harmonické |
dokonalé | plné, harmonické, extraktivní |
elegantní | vyzrálé, harmonické |
vyzrálé | na vrcholu své jakosti |
dobře vyvinuté | zralé víno |
hladké | plné, harmonické |
hebké | červené víno s nižší intenzitou barvy, menším množstvím kyselin a tříslovin a lahvovou zralostí |
sametové | plné, vyzrálé červené víno s vyšší intenzitou barvy |
šťavnaté | harmonické, s příjemnou kyselinkou i plností |
harmonické | všechny složky vína jsou v souladu |
urozené | víno z nejlepších poloh |
noblesní | jakostní, plné a harmonické víno s výrazným buketem |
|
|
|
|