|  | 
        
        
          |  |  
          |  | 
              
                |  |  |  
                |  | Jde-li o pivo, jsem abstinent, ne však v 
                  případě šampaňského. 
 G. B. Shaw
 ---------------------------
 
 |  |  |  |  
          |  |  | 
        
        
          |  |  
| Degustace vína.
 Jak pít víno:Jako první chutnáme víno bílé, dále víno červené a na závěr vermuty. Suchá vína se podávají před víny sladkými, lehčí vína před silnějšími a mladší ročníky před staršími. Víno naléváme do jedné třetiny skleničky, zvolna po stěně sklenky. Pro neutralizaci chuti zakusujeme chléb, nebo kousek neutrálního sýra.
 Smyslové vnímání:ZRAK – nám zprostředkuje první kontakt s vínem. Zrakem posuzujeme čistotu, čirost, jiskru a barvu vína, u sektu ještě perlení. Nemalý důraz je tedy kladen na čistotu skleniček Ty by měly být tenkostěnné, bezbarvé, nebroušené a suché. Přednost dáváme skleničkám na stopce. Sklenku pozvedneme na úroveň očí, mírně nakloníme a vínem zatočíme - vzhled.
 Víno by mělo mít čirý vzhled s jiskrou, povoleny jsou ojedinělé jasné krystalky vinného kamene.
 ČICH – po vizuálním hodnocení, ke sklence vína přivoníme. Jemným mícháním vína ve skleničce docílíme uvolňování vonných látek, které patří také k velkému smyslovém zážitku. Tvarem a velikostí sklenice můžeme docílit různé varianty čichových vjemů, zjišťujeme jejich intenzitu – vůně.Víno by mělo mít výraznou typickou vůni pro danou odrůdu, bez chorob a vad. Tolerovány jsou menší odchylky ve výraznosti a typičnosti. U přívlastkových vín by měla vůně být navíc výrazná a typická s ohledem na, stupeň vyzrálosti a užitou technologii a také vinařskou oblast.
 CHUŤ – víno ochutnávejte po malých doušcích, poválejte na jazyku a podržte víno v ústech - chuť.Víno by mělo mít u odrůdových vín výraznou, harmonickou, odpovídající a typicky odrůdovou chuť, u vín přívlastkových čistou, odrůdovou a harmonickou. Ve všech druzích bez nemocí a vad.
 |  
| Degustace - část II.
 Tento příspěvek navazuje na článek o degustaci vína, tedy vnímání vína smysly. Z uvedených výrazů označující  čistotu, barvu a vůni se seznámíte, jak víno podrobněji charakterizovat. Čistota vína:
 | 
| jiskrné | nejvyšší stupeň čistoty |  | čiré | průzračné, neopalizuje, ale ještě nejiskří |  | opalizující | průhledné, při pohledu proti světlu se paprsky lámou o velmi jemné kalící částečky |  | zakalené | se zákalem způsobeným různými látkami |  | zlomené | vyškolené víno, které se znovu zakalilo |  | s krystaly vinného kamene | nepovažují se za zákal vína, nenarušují jakost vína |  | se závojem | narušuje jakost vína |  | 
 Barva vína:
 | 
| slabá | vystihuje malou barevnost |  | nízká | totéž, termín se používá pro červená vína |  | vysoká | hnědavý tón barvy bílého vína (vzniká oxidací) |  | odpovídající | přiměřená odrůdě a ročníku |  | 
 Vůně vína:
 | 
| vinná | vůně zdravého vína bez odrůdových zvláštností |  | těžká | nasládle kořenitá vůně pozdních sběrů a vín dezertních |  | jemná | vůně jemně zapadající do harmonie ostatních složek |  | výrazná | vůně výrazně převažující složky |  | lahvová | druhotná vůně vznikající ležením vína v láhvi |  | zralá | směs vůně odrůdové a lahvové v období kulminující zralosti |  | vůně po stařině | vůně připomínající vypečenou chlebovou kůrku, tvoří se při zrání vín |  | odrůdová | vůně typická pro určitou odrůdu |  | muškátová | u odrůd s muškátovou vůní bobulí |  | kopřivová | vůně kopřiv, typická pro Sauvignon |  | lipová | vůně lipového květu, typická pro Ryzlink rýnský z lehčích půd |  | botrytidová | po napadení hroznů plísní šedou |  | vanilková | pro mladá, ale zralá vína Rulandského modrého |  | broskvová | vůně připomínající vůni broskve, u odrůdy Müller Thurgau, ale i Sauvignon |  | cizí vůně | neodpovídá charakteru odrůdy |  | vadná | vzniká nemocí nebo vadou vína |  | vůně po korku | palčivá vůně i chuť vzniká vyluhováním tříslovin z korkové zátky |  | vůně po sudu | vzniká nedostatečným ošetřením dřevěných sudů |  | pelargoniová | vada vína, vůně připomíná pelargonie |  | ovocná | vůně připomíná ovoce: jablka, maliny, černý rybíz, ostružiny, broskev, citron, hrozinky |  | květinová | voní po růžích, fialkách nebo po lučním kvítí |  | rostlinná | ve vůni připomíná seno, trávu, čaj, tabák |  | látková | ve vůni připomíná chléb, praženou kávu, pražené mandle |  | kořenitá | voní po skořici, hřebíčku, směsi koření |  | zatuchlá |  |  | plísňová |  |  | oxidativní |  |  | zvětralá |  |  | 
 |  
| Degustace - část III.
 Při degustaci vína se k chuti dostáváme až na závěr, a také proto se budeme bavit o smyslovém vjemu - chuti až po hodnocení zrakem a čichem. Chuť hodnotíme širokým spektrem pojmů charakterizujících víno podle plnosti, obsahu alkoholu nebo obsahu kyselin. Chuť vína podle plnosti:
 | 
| prázdné | bez chuti |  | krátké | krátký chuťový vjem |  | lehké | nižší obsah alkoholu i extraktu, harmonické, pitelné a příjemné pro stolování |  | řídké | chybí extraktivnost, vůně i kyseliny bývají zastoupeny plně, vzniká při nadměrné sklizni hroznů |  | plné | všechny podstatné složky jsou bohatě obsaženy |  | dlouhé | nemusí být vždy plné, ale některá ze složek působí dlouhotrvající vjem chuti |  | extraktivní | většinou plné s výrazně působícím vjemem extraktivních látek vín, přitom odrůdově charakteristické |  | tělnaté | objem plnosti a harmonie, většinou poněkud s vyšším obsahem alkoholu a nižším obsahem aromatických látek |  | těžké | vyniká hlavně alkohol, extrakt, případný zbytek cukru |  | kypré | vysoký obsah extraktivních látek, glycerolu a alkoholu, je hladké, při ochutnání vyvolává příjemný pocit chuti plného vína |  | robustní | již starší, hlavně červené víno s vysokým obsahem extraktu i alkoholu, harmonické v chuti |  | bohaté | vyzrálé, plné, harmonické |  | 
 Chuť vína podle obsahu alkoholu:
 | 
| alkoholické | přes 12 obj. % alkoholu |  | nízkoalkoholické | je potřeba jej stabilizovat proti zákalům |  | ohnivé | pálivé víno (větší poměr alkoholu k ostatním složkám), ale i opojné víno, které je jakostní s vyšším obsahem extraktu |  | lihovité |  |  | 
 Chuť vína podle obsahu kyselin:
 | 
| tvrdé | kyseliny vynikají nad ostatní složky vína |  | ostré | mladé víno, které je na jazyku štiplavé |  | hladké | kyselina odpovídá ostatním složkám |  | měkké | nízký obsah kyselin, který se začíná pociťovat nepříjemně |  | fádní | velmi  nízký obsah kyselin, víno je neharmonické a nepobízí k pití |  | škrablavé | palčivý pocit v krku způsobený vyšším obsahem těkavých kyselin |  | ocelové | tvrdé víno s vysokým obsahem kyseliny vinné |  | 
 |  
| Degustace - část IV.
 V předchozích článcích jste se seznámili s podrobným hodnocením vína a jeho složkami. Víno by tedy mělo po ochutnání dotvářet harmonický soulad všech složek a navodit tak příjemný pocit z ochutnávání. Pro charakteristiku harmonie mezi složkami přidáváme další označení: | 
| rozbité | jednotlivé složky vína jsou narušeny |  | drsné | vyskytuje se u mladého vína, u červeného vína značí vyšší obsah tříslovin |  | živé | mladé víno s dostatkem extraktu i kyselin |  | tupé | čerstvě zasířená vína se zastíněnými složkami |  | distingované | jemné, dokonale vyškolené víno v nejvyšším stadiu svého vývoje |  | ploché | obsahuje málo složek, které by harmonii oživovaly |  | jemné | příjemné, méně výrazné |  | svěží | harmonické s příjemnými kyselinami |  | řízné | harmonie plné chuti s výraznějšími kyselinami |  | jadrné | extraktivní |  | pitelné | pobízející k pití |  | vyrovnané | má složky v dobrém poměru |  | pěkné | lehčí, harmonické |  | dokonalé | plné, harmonické, extraktivní |  | elegantní | vyzrálé, harmonické |  | vyzrálé | na vrcholu své jakosti |  | dobře vyvinuté | zralé víno |  | hladké | plné, harmonické |  | hebké | červené víno s nižší intenzitou barvy, menším množstvím kyselin a tříslovin a lahvovou zralostí |  | sametové | plné, vyzrálé červené víno s vyšší intenzitou barvy |  | šťavnaté | harmonické, s příjemnou kyselinkou i plností |  | harmonické | všechny složky vína jsou v souladu |  | urozené | víno z nejlepších poloh |  | noblesní | jakostní, plné a harmonické víno s výrazným buketem |  | 
 |  |  |