|
|
|
|
|
|
Jde-li o pivo, jsem abstinent, ne však v
případě šampaňského.
G. B. Shaw
---------------------------
|
| |
|
| |
Teplota podávání vína
Správná teplota podávaného vína je důležitým činitelem pro posouzení jeho kvality. Doléváme dopitou, nebo téměř dopitou sklenku.
Bílé víno | podáváme při teplotě 10 – 12 oC ( pokud je víno podchlazené neuvolňuje vonné látky a víno ztrácí svůj charakter, pokud je víno podáváno teplé, má nevýraznou mdlou chuť) |
Mladé bílé víno | podáváme při teplotě 7 – 10 oC |
Červené víno | lehčí vína podáváme při teplotě 12 - 15 oC
těžší vína při teplotě 16 - 18 oC (podchlazená vína pozbývají charakter, pokud je podáváno velmi teplé, dominuje chuť po alkoholu) |
Růžové víno | podáváme při teplotě 10 – 12 oC |
Šumivé víno | podáváme při teplotě 5 - 7 oC (servíruje se v chladiči se sekaným ledem) |
Perlivé víno | podáváme při teplotě 8 – 10 oC |
Likérové víno | podáváme při teplotě 6 – 8 oC |
|
Sklenice:
Sklenice umocňuje charakter nápoje. Tvar a objem sklenice ovlivňuje lidské smysly, odlišuje také jednotlivé alkoholické nápoje.
Víno podáváme v tenkostěnných, hladkých, nebroušených, bezbarvých skleničkách, vždy pečlivě umytých a suchých. Aby bylo možno skleničku správně držet měla by mít minimálně pět centimetrů dlouhou stopku.
Tvar skleniček pro jednotlivé typy vín:
Červené a bílé víno se podává v tulipánovém tvaru skleničky. Pro červená vína používáme skleničky o větším objemu, až 600 ml. Zúžená horní část skleničky koncentruje aromatické látky, a tím umožňuje plně vnímat víno. Sekty jsou podávány ve vyšších skleničkách typu flétna, které udržují dlouhodobé perlení.
|
Víno ve skleničce
Stejně jako výroba vína, tak i nádoby z nichž se víno pilo, prošly historickým vývojem. Kultura pití vína se měnila od historicky známých nádob z pálené hlíny, dřeva a kovových číší až k dnes používanému sklu.
Současný trh nabízí velmi širokou nabídku sklenic různých tvarů, velikosti a provedení – leptané, broušené, barevné a jiné kombinace. Tvarosloví sklenic umocňuje charakter vína - jeho chuť, vůni a délku pití. Ideální sklenice umožňuje vyniknout aromatu nápoje, ukazuje jeho barvu. Pro výběr sklenic na alkohol a hlavně na víno platí určitá pravidla.
Obecně platí, že víno podáváme v jednoduchých, nejlépe tenkostěnných a čirých skleničkách na stopce. Nápoj ve skleničce bez stopky se totiž teplem dlaně, která objímá skleničku, ohřívá. Tento efekt není u vína žádoucí. Naopak u jemných destilátů je pro vytvoření ideálního aroma vítán.
Pro bílá vína jsou vhodnější skleničky na delší stopce a menším objemu, aby nápoj neztratil ideální teplotu.
Lehká bílá vína podáváme ve skleničce s otevřeným okrajem, ve tvaru zvonu. Pití z takovéto skleničky umožňuje rozlití vína na jazyku do široké míry, takže nápoj zasáhne všechny chuťové pohárky a umožní mu plně vyniknout. Tento druh skleničky používáme také pro vína růžová.
Pro červená vína jsou vhodné skleničky tulipánového tvaru, s mírně uzavřeným okrajem. Tento tvar je ideální pro plné rozvinutí buketu vína na stěnách a tak se koncentruje u vrchní části skleničky.
Pro vyzrálá červená vína volíme skleničku s kalichem o větším objemu:
Sekty by se měly pít ve skleničkách vysokých a úzkých – tzv. fléten, zúžené dno podporuje tvorbu stoupajících bublinek. Miskovitý, širší tvar skleniček má opačný efekt.
Při podávání kořeněných vín používáme jednoduchý tvar skleničky.
Celkový dojem podtrhuje čistota skla, ve kterém víno podáváme. Sklo umýváme v horké lázni, používáme výhradně tekuté čistící prostředky a před podáváním raději přeleštíme.
|
Podávání vína v restauraci a doma
V restauraci:
Číšník prezentuje uzavřenou láhev tak, aby jste měli možnost prohlédnout si jeho etiketu. Číšník Vás seznámí s odrůdou vína, ročníkem, oblastí a výrobcem. Odstraní kapsli a před otevřením očistí hrdlo láhve. Vytáhne korkovou zátku a čichem prověří, zda nemá víno vadu - korkovou pachuť. Hrdlo láhve opět očistí a víno naleje k ochutnání do 1 třetiny skleničky. Vy se přesvědčíte o kvalitě vína, v opačném případě můžete víno ihned vrátit. Pokud je vše v pořádku, je naléváno do dvou třetin skleničky jako první ženám. Obecným pravidlem je rozlévání stolovníkům z pravé strany. Poté číšník položí láhev na stůl a hrdlo láhve překryje textilním ubrouskem.
Můžete si zažádat o otevření vína dříve, než bude chutnáno. Víno rozvine buket – rozkvete. Láhev mladého červeného vína otevíráme asi dvě hodiny před podáváním.
Otevírání sektu
V případě šumivého vína číšník láhev opatrně odzátkuje, zátka mu přitom musí zůstat v ruce. Sekt se rozlévá podle společenského protokolu aniž by jej host chutnal.
Doma:
Z láhve odstraníme kapsli, odtrhovacím páskem a doprostřed korkové zátky zasuneme vývrtku. Korková zátka by neměla být při otevírání narušena provrtáním. Korek vytahujeme podle druhu vývrtky, buď tahem jednoramenné páky nebo obou ramen páky. Hrdlo láhve vnitřní i vnější část, očistíme ubrouskem a malé množství nalejeme do své skleničky. Zkontrolujeme, zda je víno v pořádku a když nemáme výhrady rozléváme do ostatních skleniček maximálně do dvou třetin. Víno naléváme z pravé strany, končíme naléváním do své skleničky. Při nalévání by se hrdlo láhve nemělo dotknout skleničky, hrozí tak riziko naštípnutí. V závěru nalévání nadzvednutím hrdla láhve a jejím pootočením zabráníme úniku kapek vína, předejít tomu můžeme také použitím nalévací fólie. Při nalévání vína seznámíme hosty s názvem odrůdy, ročníkem, výrobcem a dalšími poznatky, týkající se použité technologie, pěstování atd.
Otevírání sektu
Pro správné otevření nakloníme láhev pod úhlem 45o. Nejdříve odstraníme zátku, uvolníme drátěný košíček směrem proti hodinovým ručičkám. Palcem přidržujeme korkovou zátku, aby nevyletěla. Mírně točíme s láhví a pomalu uvolňujeme zátku. Při vytažení ucítíte přetlak a mírné zasyčení. Hrdlo láhve otřeme ubrouskem.
|
|
|