http://web.quick.cz/vinopolasek
úvodní strana o víně napište nám
vinařství
AkceAkce Akce
O mě ... O mě ... O mě...
O víně O víně ... O víně
volné -------------------------- volné
Charakteristika odrůd Charakteristika odrůd Charakteristika odrůd
Degustace vína Degustace vína Degustace vína
Historie vinařství Historie vinařství Historie vinařství
Kategorie vín Kategorie vín Kategorie vín
Legislativa Legislativa Legislativa
Nemoci a vady vína Nemoci a vady vína Nemoci a vady vína
Technologie výroby Technologie výroby Technologie výroby
Podávání vína Podávání vína ... Podávání vína
Vinařské oblasti Vinařské oblasti Vinařské oblasti
Kontakt Kontakt Kontakt
Vínařský slovník Vínařský slovník Vínařský slovník
Napište nám ... Napište nám ... Napište nám ...
Jde-li o pivo, jsem abstinent, ne však v případě šampaňského.

G. B. Shaw
---------------------------
vinopolasek
vinopolasek
vinopolasek
vinopolasek
vinopolasek
vinopolasek
vinopolasek
vinopolasek
vinopolasek
Kategorie vín
   dle barvy
   dle obsahu cukru
   dle třídy a druhu
Kategorie vín dle barvy

bílé vínovyrobeno z bílých, růžových nebo červených hroznů révy vinné
růžové vínovyrobeno z modrých hroznů bez nakvášení u stolních vín šumivých a perlivých vín i směsi bílého a červeného vína
červené vínovyrobené z modrých hroznů nakvášením nebo jejich tepelným zpracováním

Kategorie vín dle obsahu cukru

u vín
suchénejvýše 4 g zbytkového cukru / litr
polosuché4,1 - 12 g zbytkového cukru / litr
polosladké12,1 - 45 g zbytkového cukru / litr
sladkéminimální obsah 45 g zbytkového cukru

u sektů
"brut nature"
"přírodně tvrdé"
méně než 3 g cukru / litr (cukr nebyl dodán)
"extra brut"
"zvláště tvrdé"
0 - 6 g cukru / litr
"brut"
"tvrdé"
obsah cukru nižší než 15 g / litr
"extra dry"
"zvláště suché"
12 - 20 g cukru/ litr
"sec"
"suché"
17 - 35 g cukru / litr
"demi-sec"
"polosuché"
od 33 - 50 g cukru / litr
"doux"
"sladké"
více než 50 g / litr

Kategorie vín dle třídy a druhu
   Aromatizované víno
   Jakostní víno
   Likérové víno
   Perlivé víno
   Stolní víno
   Víno s přívlastkem
   Šumivé víno

Aromatizované víno

Se vyrábí z vína nebo hroznového moštu (a jejich směsí), s přídavkem vody, nejvýše 15 %. Aromatizují se pomocí přírodních aromatických látek nebo povolených aromatických extraktů, aromatických bylin nebo koření. Je možné také použít povolené přídatné ochucující látky. K doslazení se používá sacharóza, hroznový mošt nebo zahuštěný hroznový mošt. K doalkoholizování se používá přírodní líh tak, aby skutečný obsah alkoholu v konečném výrobku dosahoval nejméně 14,5 % a nejvýše 22 % objemových.

Vermutoznačení bývá použito v případě, že aromatizace byla provedena aromatickými látkami získanými z pelyňku a přislazení bylo provedeno pouze karamelizovaným cukrem, sacharózou, hroznovým moštem nebo zahuštěným hroznovým moštem
Americanoje hořké aromatizované víno vykazující charakteristickou hořkou chuť. K aromatizaci se používají přírodní látky z pelyňku a hořce. Žlutého nebo červeného zabarvení se dosáhne použitím povolených přísad.

Jakostní víno

Vyrábí se z hroznů moštových odrůd sklizených ve vinařských oblastech ČR, které dosáhly nejméně 15 stupňů cukernatosti, nebo ze rmutu nebo moštu z těchto hroznů. Jakostní víno je vyráběno ve dvou druzích. Jakostní víno bývá mimo základní údaje označeno názvem vinařské oblasti, ve které byly sklizeny hrozny pro jeho výrobu a názvem odrůdy, ze které bylo vyrobeno.

odrůdové jakostní vínomusí obsahovat nejméně 85 % vína vyrobeného z odrůdy uvedené na obalu
známkové jakostní vínosmí být vyráběno smísením odrůdových jakostních vín

Likérové víno

Musí vykazovat nejméně 15 % objemových a nejvýše 22 % objemových skutečného obsahu alkoholu a nejméně 17,5 % objemových celkového obsahu alkoholu.

jakostní likérové vínovyrábí se z hroznového moštu, z vína nebo ze směsi hroznového moštu a vína, může se vyrobit taktéž z vinného destilátu
likérové víno vinařské oblastivýroba – viz. výše, užité víno a mošt však musí pocházet z vinařské oblasti a registrovaných odrůd

Perlivé víno

Vyrábí se z tuzemských vín stolních nebo jakostních sycením oxidem uhličitým, musí vykazovat nejméně 9 % objemových celkového obsahu alkoholu a nejméně 7 % objemových skutečného obsahu alkoholu; přetlak v lahvi při teplotě 20 °C musí být v rozsahu 0,1 až 0,25 MPa. Vína takto upravená jsou svěží a dobře pitelná. Ve srovnání s víny šumivými je perlivost těchto vín menší.

Stolní víno

Stolní víno se vyrábí z hroznů sklizených na území České republiky, které dosáhly nejméně 11 stupňů cukernatosti (hrozny s cukernatostí 10 stupňů mohou být zpracovány na základě zvláštního povolení Ministerstva), nebo rmutu, moštu či vína získaných z hroznů odrůd moštových a odrůd registrovaných jako stolní – i z dovozu. Ke zpracování mohou být použity také hrozny neregistrovaných odrůd vysazených před 1.9.1995. Stolní víno nesmí být označováno názvem odrůdy ani názvem vinařské oblasti.

Víno s přívlastkem

Vyrábí se z hroznů, rmutu nebo moštu jedné moštové odrůdy révy vinné stanovené pro vinařskou oblast prováděcím právním předpisem, sklizených ve viničních tratích. Víno s přívlastkem musí obsahovat nejméně 85 % vína vyrobeného z odrůdy uvedené na obalu. Víno s přívlastkem bývá navíc označováno názvem přívlastku. Názvem vinařské oblasti a vinařské obce a rokem sklizně hroznů.

kabinet se vyrábí z hroznů, které dosáhly nejméně 19 stupňů přírodní cukernatosti
pozdní sběr se vyrábí z hroznů, které dosáhly nejméně 21 stupňů přírodní cukernatosti
výběr z hroznů se vyrábí z hroznů, které dosáhly nejméně 24 stupňů přírodní cukernatosti
výběr z bobulí se vyrábí z vybraných bobulí, které dosáhly nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti
ledové víno se vyrábí z hroznů, které byly sklizeny při teplotách minus 6 °C a nižších, v průběhu sklizně a zpracování zůstaly zmrazeny a získaný mošt vykazoval nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti
slámové víno se vyrábí z hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu alespoň 3 měsíců a získaný mošt vykazoval nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti

Šumivé víno

Jedná se o druh vína, ve kterém je rozpuštěn oxid uhličitý. Oxid uhličitý vzniká při kvašení, kdy se cukr mění na alkohol a oxid uhličitý. Při výrobě ostatních vín oxid uhličitý volně uniká. Při výrobě šumivých vín je tomuto zabráněno tím, že víno při druhotném kvašení kvasí v uzavřené láhvi. Druhým způsobem je výroba šumivých vín v uzavřeném tanku.

šumivé vínose vyrábí prvotním nebo druhotným kvašením vín. Celkový obsah alkoholu kupáže použité k výrobě musí dosahovat nejméně 8,5 % objemových a přetlak v lahvi při teplotě 20 °C nejméně 0,3 MPa, tento druh nesmí být označován jako sekt. Šumivé víno bývá mimo základních údajů označováno názvem druhu vína, názvem místa, kde byla uskutečněna výroba vína.
jakostní šumivé víno (sekt)se vyrábí prvotním nebo druhotným kvašením moštů a vín (i z dovozu) z odrůd, které jsou povoleny v zemi původu pro výrobu jakostního vína. Přetlak v lahvi při teplotě 20 oC musí vykazovat u klasické láhve nejméně 0,35 MP, celková doba výroby při kvašení v tancích musí být nejméně 120 dnů v období od 1. ledna 2002, celková doba výroby při kvašení v lahvích musí být nejméně 9 měsíců. Doba kvašení (od počátku kvašení až do odkalení) v tancích bez míchacího zařízení musí být nejméně 60 dnů, při použití míchacího zařízení nejméně 30 dnů. Celkový obsah alkoholu kupáže použité k výrobě musí být nejméně 9 % objemových; při použití kupáže s jednou odrůdou nejméně 8,5 % objemových, skutečný obsah alkoholu v hotovém výrobku musí být nejméně 10 % objemových

Aromatický sektjako aromatický sekt lze označit jakostní šumivé víno aromatické, jestliže při jeho výrobě bylo použito pouze prvotní kvašení kupáže z moštů pouze odrůdy Irsai Oliver, Muškát moravský, Muškát Ottonel, Tramín červený nebo Müller Thurgau. Zároveň musí být splněny další technologické požadavky ukládané zákonem.
Označování: Aromatický sekt se kromě výše uvedených údajů označuje názvem odrůdy nebo údajem, že víno bylo vyrobeno z hroznů aromatických odrůd.
jakostní šumivé víno vinařské oblasti (sekt vinařské oblasti)se vyrábí druhotným kvašením kupáže z jakostních odrůdových vín vinařských oblastí, a to jen uvnitř vinařské oblasti, v níž byly sklizeny hrozny pro jeho výrobu. Přetlak v lahvi při teplotě 20 °C musí být nejméně 0,35 MPa, s výjimkou láhví do objemu 0,25 lt. Celková doba výroby včetně zrání musí být nejméně 180 dnů při kvašení v tancích a 270 dnů při kvašení v lahvích. Doba kvašení musí být nejméně 90 dnů; při kvašení v tancích za použití míchacího zařízení nejméně 30 dnů. Celkový obsah alkoholu kupáže použité k výrobě musí být nejméně 9 % objemových; při použití kupáže s jednou odrůdou nejméně 8,5 % objemových, skutečný obsah alkoholu v hotovém výrobku je nejméně 10 % objemových. Šumivé víno bývá mimo základních údajů označováno názvem vinařské oblasti, ve které byly sklizeny hrozny
pěstitelský sektse vyrábí jsou-li splněny podmínky výrobu sektu vinařské oblasti s tím, že vlastní výroba se uskuteční u pěstitele révy vinné, jejíž hrozny byly použity k výrobě